Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   177 / 269
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Leírtad a lényeget: lehet. A valóságban azért nem ilyen egyszerű, nem csak a huzal ohmos ellenállása miatt, hanem a tekercs belső (saját) kapacitása miatt sem.
A 6mH-s tekercset hogy 3ohm ellenállása legyen szerintem az 1mm-esnél is vastagabb huzalból kellene megtekerni...
Jóval nagyobb feszültségen meg már a huzal zománc szigetelése is okozhat meglepetéseket. Elvileg kibír 4-500V-ot, de a gyakorlatban nem mindig, még akkor sem ha egyáltalán nem sérült a zománcréteg. A vad tekeréssel készült tekercs esetében pedig benne van erősen a pakliban, hogy a közvetlenül 2 egymás mellet futó szálon is a legnagyobb feszültségkülönbség lesz, mert ugye nem trafó ahol a menet menet mellé van tekerve.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
A valóságban még van járulékos kapacitás a tekercs és a árnyékolás között, ami valahol 10 és 50 nF köré kerülhet.
Nem nehéz a tekercsben ilyen nagy jeleket elérni. Viszont annál nagyobb kihívás kiegyenlíteni így a fejet. Tízszer nagyobb amplitúdó tízszer nagyobb ofszet, és tízszer nagyobb dilatáció okozta ofszet.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2014 / 1
 
Átolvastam a dokumentet.
A fejről nem sok minden derül ki.
Valószínű, hogy 3db fejet készítettek hozzá, amiben benne van a kondenzátor.
Ahogy ismerem őket, hőkamra segítségével a kondikat hozzá válogatták a tekercsekhez.
A menűben 3db coil beállíás szerepel. PL.: Elkészítettek egy fejet melynek a soros rezonanciája 7KHz. A menűben addig finomhangolják a frekit, amíg az áram a maximumán nem lesz. Aztán beállítják az offsetet, a GB-t majd elmentik az EEPROM-ba. Ezt elvégzik mind a 3 fejjel, ezek után, ha fejet cserélnek, csak át kell váltani C1-re, C2-re vagy C3-ra.
Vagyis nem arról van szó, hogy bármilyen fej működtethető 6-19 KHz frekin.
Én inkább ezt építeném meg, mint a Kvazárt, márcsak azért is, mert PIC-es. Ahhoz meg véletlenül akad programozóm.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Visszacsatolásként jelezném, hogy az előbbi hozzászólásomban a tekercs és az árnyékolás közötti kapacitást emlékezetből írtam. Helytelenül. A helyes értékek 1-5 nF körül vannak.
(#) alita válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
Quasar kontra Fortune :

Az előbbi gép teljes dokumentációja megvan a geotechen több mint 300 oldalon smd és
hagyományos felépitéssel.Azok is megépithetik akiknek az smd-s precizebb elkészités
nem tetszik.Az élesztése jó beültetés és jó alkatrészekkel probléma mentes.A proci
programozása 1.000.-Ft ,mem egy hatalmas összeg.

Az utóbbi gépről nem sokat/2 oldal/ir a geotech.Sem keresőfej adat,sem PIC program.
Az MCP IC-k beszerzése is körülményes,Én a ret-nél és a hestore-nál sem találtam őket.

Hát ezek után ki-ki döntsön a megépitéséről.
(#) vandorbot válasza alita hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
12F629
16F876
A fej bármilyen lehet. Ahogy néztem sef fejekkel használták. A soros kondenzátor határozza meg a frekvenciát. Pl. 6mH,42nF---> 10KHz
A Lay-t most készítem.
(#) mateatek hozzászólása Dec 3, 2014 /
 
Adott egy fémdetektor. Ebben csereberélgetem a vevőerősítő IC-jét. Az előerősítő kapcsolása differenciálerősítő, ami széles-sávú, ezen kívül a bemenetek összezárva 15k-val.
Talajkiegyenlítés ferrittel belőve, vasszűrés pedig egy csavarhúzóval. A tesztalany egy kis egy forintos.
Videó
Sajnos a tárhely csak 1 hétig tárolja a videót.
(#) alita hozzászólása Dec 3, 2014 /
 
Fortuna M változat fájlok:
(#) vandorbot válasza mateatek hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Misztikus. Mi az oka ? Próbáltad műszerrel kideríteni ?
(#) vandorbot válasza alita hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Oshon picsimulatorba megpróbáltam betölteni az alapváltozat hexeket, bad filename or number hibaüzent.
(#) vandorbot hozzászólása Dec 4, 2014 /
 
Szimulátorral játszadoztam egy kicsit.
Ha a tekercs induktivitása túl nagy, 8-10 mH fölött, akkor a soros C tag 22nF alá csökken 10-13KHz környékén. Az eredmény az, hogy 50mA-nél nagyobb tekercsáramot nem lehet létrehozni. A mágneses mező erőssége szempontjából az I*N számít. Hogyan növelhető a menetszám úgy, hogy az induktivitás ne legyen túl nagy. Másképp, Melyik az a tekercskialakítás amelynél a legkisebb induktivitás egy adott menetszámnál ? Lapostekercs. Ez koncentrikus fejnél könnyebben kivitelezhető.
Ami érdekesség, hogy pl. 6mH, 42nF 10KHz-nél akár 22 Ohm is lehet a soros veszteségi ellenállás, az áram akkor is jókora lehet.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Ennél szerintem bonyolultabb a dolog. Rezonancia ott lesz, ahol az L és C elemek induktív illetve kapacitív ellenállásainak (Xl-Xc) eredő hatása nulla, ezen a frekin lesz a legkisebb a soros LC tag ellenállása. Ehhez még hozzájön a soros veszteségi ellenállás, meg a tekercs jósági tényezője.
Nekem úgy rémlik hogy minél nagyobb az adott tekercs, illetve minél jobban eltér a formája a körtől (1db tekercsről van szó, nem komplett fejről), annál rosszabb lesz az egész.
Most az IGSL fejével játszom, ebből ki lehet hozni 120Vpp-t is, csak ronda lesz a szinusz. Ez már szerintem bőven elég. És még nem építettem össze a komplett gépet, így nem tudni milyen hatással lesz a jelfeldolgozásra a nagyra nőtt ofszet.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Vili. Csak a szimulátor szerint kisebb és laposabb lesz a haranggörbe nagy L és kis C párosításával.
Egyébként ezért kérdeztem pár hónapja, hogy mi határozza meg a térerőt, a feszültség avagy az áram nagysága. Mert ha az I*N a mérvadó, akkor fordítva ülnek a lovon, akik a nagy feszültséget hajszolják párhuzamos rezgőkörrel.
Soros rezgőkörnél 360 mA / 400Vpp lazán elérhető viszonylag nagy Re mellett is.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Ha a tekercs ellenállása adott, akkor az ohm törvény értelmében áram a feszültségből lesz és fordítva. Mágneses térerő pedig a tekercsben folyó áram és az induktivitás függvényében.
Szerintem nem sok embernek jutna eszébe párhuzamos rezgőkörrel szórakozni, amikor annak a rezonancián a legnagyobb ellenállása van, szemben a sorossal aminek meg a legkisebb.

Ha lazán nem is érhető el, de ez az IGSL-em fejének adótekercse amin kb. 107Vpp fesz van, az áramfelvétel 150mA az akkuból, a táp 10V. A huzal talán 0,4-es, de ezt csak a készítője tudná megmondani.
Lehet ennél sokkal szebb szinuszt is csinálni, csak nem kisjelű tranyókkal mert ezek behalnának a disszipációtól (pl. kis BD-vel vagy TDA végfok IC-vel). Jelen állapotban 65 fokosak kívül a tokok, ami azt jelenti hogy belül a lapka simán van 80-90 Co ami fölé már nem ajánlott menni.

oszci.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Van ilyen is, ez 75Vpp tökéletes szinusz, és all metalban 33-34 centiről stabilan jön vele az 1Ft a levegőben, miközben ki van hangolva egy 3cm átmérőjű ferritgyűrű, és a jelzések között (előtt-után) teljes csend van.

TX.jpg
    
(#) vandorbot hozzászólása Dec 11, 2014 /
 
Az ilyen gépekhez izmos akksi kell. kaptam pár laptop akksit. Szétszedtem (naná), kiderült 4x2 db LIion henger lapul a tokban. Kettessével párhuzamosan kötve. 3,75V 4Ah. Kiderült, hogy a 8db aksiból 2 hibás (ez külsőleg látszik is rajtuk), a többi jó.
Ha 4-et használok, az 7,5V 4Ah és alig van súlya.
Akár 400mA is mehet az adótekercsbe. Kíváncsi leszek rá.
(#) Garaboncos hozzászólása Dec 12, 2014 /
 
Sziasztok!

Szeretném beazonosítani a házilag épített keresőmet lefényképeztem belülről
valaki biztosanfelismeri így és talán a gyártóra is ráakadok aki segíthet jobbá tenni
a készüléket. Egyébként aki csinálta lekapargatta az IC-kről a számokat
Kap új kábelezést és a fejet is cserélném de ahhoz tudnom kellene a típust!

Vélemények?
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Nem kell annyira izmos. Az olcsó kategóriájú 18650-es (trustfire és hasonlók) bőven jók, olcsók, és 4A-ig terhelhető. Ebből 3db cella feltöltve 12,6V, és nagyon sokáig tudsz lengetni vele.
Sajnos megint ott vagyunk hogy hideg van és a talaj is nedves, így nem tudom kipróbálni hogy mit érdemes és mit nem, vagyis mekkora különbség van a talajban, tehát mennyivel tudom mélyebbről kivenni az érmét a kétszer akkora amplitúdóval.
Mert ha csak fél centi a különbség akkor nincs értelme szórakozni vele, de ha már mondjuk 2 centi akkor megéri.
(#) Ge Lee válasza Garaboncos hozzászólására (») Dec 12, 2014 / 1
 
Ennyiből nehéz beazonosítani, de a 4053-ból ítélve valami Tesoro klón lehet. A fej az így ránézésre nagyon pici, de én a látottak alapján azt mondom hogy inkább próbáld meg eladni, és építeni helyette egy normálisat.
Kettő van itt a topikban amit érdemes, az egyik az IGSL, ez nem egy érzékenység bajnok de nagyon jól használható és kéthangú, ami nagyon jól jön terepen.
A másik az SMW, aminél eddig nem láttam jobbat ha a belepumpált energia és a cserébe kapott érzékenység arányát nézzük. Utóbbit ha kellő gonddal építed meg (megfelelő nyák, alkatrészek, árnyékolások, hidegítések stb.), akkor egy Feri féle Cobrát (aminek az új ára 158000Ft) simán lenyom, a levegőben és a talajban egyaránt.
(#) Garaboncos válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Köszönöm a jótanácsot! A fejembe vettem h ezt a masinát túrbózom fel. Hiszem h egy jó motornál elég a kasznit jelen esetben a fejet cserélnem. Egy féltéglát is jelez csak éppen a szűrés és a hangkülönbözettel vannak gondok
(#) Ge Lee válasza Garaboncos hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Van ott gond mással is, elég csak a képre nézni. De majd rájössz magadtól is ha meglesz hozzá a másik fej, és azzal sem lesz sokkal jobb. Vagy esetleg nem is fogod tudni hozzáállítani.
(#) Garaboncos válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
SOS kérdés! A gép 9V elemről megy veszek hozzá akksi elemet akkor megfelel ha 8,4V az elem és 170MaH? Ja és persze NiMh?
(#) Ge Lee válasza Garaboncos hozzászólására (») Dec 12, 2014 / 1
 
Nem tudom. Meg kellene mérned hogy mekkora áramot vesz fel, és hogy mekkora az a feszültség amiről még normálisan működik. Kicsit keveslem mindkét adatot. Létezik 9V-osban is tölthető akku. Hirtelen ezt találtam, de körül kell nézni.
(#) mateatek válasza Garaboncos hozzászólására (») Dec 12, 2014 / 1
 
Ha a féltéglát jelzi, akkor a gödröt is fogja jelezni.
(#) Garaboncos válasza Garaboncos hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Itt Fr-ben ilyen elemeket árulnak persze kínai gyártmány, amit belinkeltél szuper, rendelek is belőle.
(#) Ge Lee hozzászólása Dec 13, 2014 /
 
SMW újratöltve. Elsőre nem sikerült megbarátkoznom vele, de most alakul.
Ferrit és egy kisebb oldalcsípő kihangolva, tehát diszkben (a fehér kábelköpeny darab a 30 centi):

ezüst pénz - 21-22cm
1Ft - 32-33cm
20Ft - 41-42cm

All metal-ban 2-3 centivel többet tud, illetve ha meg van emelve duplájára az adójel az még plusz 1-1,5cm, ez utóbbi inkább csak a talajban előny. Link
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Ez nagyon korrekt. [napszemuvegben_kacsinto_szmajli]
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Megpróbáltam. A teszt úgy zajlott, hogy kettő darab azonos erősítő fokozat bemenetén ugyanazon tekercs. Az egyik erősítőben a jól vizsgázó IC, a másikban a teszt IC. A kimenetek a szkóp két csatornájára kötve, és a szkóp kivonásra állítva.
A TL szériábó épített erősítő fázistolása nagyon függ a bemeneti jel nagyságától, frekvenciájától, és még a fázisától is.
Persze ezt a dolgot tartalmazza némelyik adatlap is.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
sikerült rájönni, mitől volt az instabilitás anno ?
(#) DaviS válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 14, 2014 /
 
Hát én a mai napig kínlódok az enyémmel, nagyon instabil és iszonyat rosszul teljesít talajban. Asztalon minden oké vele, viszont terepen meg legszívesebben elásnám.
Következő: »»   177 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem