Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   171 / 171
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Igen, az a mintavevő jele. Stimmel azzal minden, nem éppen szép, de ez ilyen. Az 1Ft-ot azért 18-19 centi mélyről kiveszem vele a földből. Ennél mélyebbről a kobrának sem ment, függetlenül attól hogy ki mit ír róla.
Egyébként ott a megatron inverteres fázistolója, az már egész tűrhető négyszöget csinál. Ha meg kvarcoszcis négyszögjelről hajtod meg (meg persze az adótekercset is), akkor nem is nagyon kell jobb megoldás.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Azért remélem nem baj ha működik. Csak a kieső erősítés hiányzik, ezért csak 16 centi van egy 1Ft-ra. Meg az inverterek stabilitása. Műveleti erősítővel sokkal nyugtalanabb ugyanaz az alapjel, így a küszöbhöz közelítve már folyamatosan bebilleget, becincog. Inverteres erősítéssel meg nem.
(#) oldi hozzászólása Szept 11, 2014 /
 
sztem meg nevezd meg kitől kérdezel,előtte köszönj,ne kekeckedj apróságokon se nagy dolgokon sztem.

Meg sztem törölj erről a fórumról. sztem szt
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Ha jól működik, akkor oké. Én akkor tapasztaltam ilyet, amikor a nem használt kapuk lábát lógva hagytam.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Ezek nem kapuk, hanem analóg kapcsolók. A 4066-ban az összes használva van, de egyébként is teljesen független egyik a másiktól. Ha megnézed mondjuk az SMW-ben a 4053-at az is ugyanilyen ronda. A meghajtás, az elv miatt, ami lassú. De ha megnézed mondjuk a megatronét, az már tűrhető. De nem (csak) ez a lényeg, amikor a nem stabil frekvencia miatt összevissza mászkál a fázis, az adó, a vevő és a fázistoló fokozatban is. Mivel pont ezt akarjuk megjeleníteni a hangszóróban, de nem a hibákat hanem a hasznos jelet.
(#) Attilawap hozzászólása Szept 12, 2014 /
 
Írtátok, hogy kvarcoszcis fémkeresőt célszerű építeni. Ezt hogy kell elképzelni? Egy IC van megcsinálva kvarcosra? Vagy külön áramkör kell hozzá? Már meglévő fémkeresőt át lehet alakítani kvarcosra, hogy kicserélek pár IC-t?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Megnézed a silver star rajzát, abban egy egyszerű komparátoros kvarcoszci van, de csinálhatod 4060-al is a gyári ajánlása szerint, abban mindjárt osztó is van. Hogy jobb-e valamelyik megoldás a másiknál azt meg nem mondom, talán csak az aki sokat foglalkozott vele, vagy nagyon ért hozzá.
A hagyományos LC oszcillátor ami rendszerint minden középkategóriás gépben van (összes tesoro, stb.) frekije nem stabil, mert a frekvencia meghatározó eleme sem az, mert az maga a tekercs. Huszonéve tanították, tehát had ne emlékezzek rá hogy egy kvarcos oszci ennél mennyivel stabilabb, de jóval.
Tehát csinálsz egy fix, stabil órajelet, és azzal hajtod meg a tekercset, ha jól emlékszem mateatek csatolt régebben egy rajzot arról hogy hogyan (2db komplementer tranyóval).

Az IGSL alapból sem rossz gép. Ha stabil négyszögjellel vezérled az adótekercsét (lehetőleg jó nagy amplitúdóval) valamint a mintavevőjét, akkor abból elvileg lesz egy olyan gép amit a jóval drágábbak mellé is odatehetsz. A 4066-tól a végéig nem muszáj bántani, bár én megpróbálnék csinálni vele valamit hogy azok a műveleti erősítős fokozatok stabilabbak legyenek. Mondjuk nem 2 hanem 3 fokozattal erősítenék (lásd megatron), meg a teljes periódust limitálnám a diódákkal nem csak az egyik felét, vagy mittudomén. Persze mindent ki kell próbálni, mert most csak okoskodtam.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Talán a MAX320 IC-re gondoltál, mert ott két kapcsoló van, a 4066 IC-ben pedig négy, kettő
GND-re van kötve. Javíts ki ha tévedtem.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) tursaba válasza Attilawap hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Ha 4060-at használsz, a 10, 11 láb közé teheted a kvarcot, -a járulékos elemekkel együtt-, és osztás után valamelyik lábon leveheted a leosztott frekit.
(#) gubranjani hozzászólása Szept 13, 2014 /
 
Sziasztok!
McCheck SX3006. kapcsolási rajzát keresek. Sajnos a googli barátunk nem segített. Bennetek bízom!
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Kijavítalak. Az IGSL szkópfotójáról ment az eszmecsere, abban a 4066 mind a 4 kapcsolója használva van.
(#) Ge Lee válasza gubranjani hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Nem sok esélyt látok arra hogy találj róla rajzot. A német detektoros fórumon beszélgetnek róla, nézz szét ott. Vagy marad a visszarajzolás, nagyon nem lehet bonyolult. Most nézem még nálunk is kapható, kemény 28ezer az új ára, olcsóbb mint a kínai MD-k.
(#) gubranjani válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Köszönöm.
(#) gubranjani válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Azért még reménykedek.
(#) Ge Lee hozzászólása Hé, 20:14 /
 
Nem nagyon pörög a topik.
Volt némi időm, meg még 2db új 4069-em, beleraktam őket IC6-7-nek a megatronba. Az érzékenység 30cm lett egy 20Ft-osra, és 24cm egy 1Ft-osra. Ezen még lehetne 1-2 centit faragni, csak az van hogy az inverterek szépen lassan, de biztosan elmásznak, mindenféle külső behatás nélkül.
Tehát amíg bekapcsoláskor a poti egyik végállásában van csak nyöszörgés, addig 1-2 perc után már a másik végállásban, és már nem nyöszörgés hanem folyamatos hang. Ennek megfelelően normális diszk is csak rövid ideig van, mert nem is egyformán mászik el a két oldal. És mivel ez végleg így is marad kikapcsolás után is, biztos hogy nem hőmérséklet probléma, hanem valami oknál fogva a hexfetek paramétere megváltozik. Nem nagyon értem hogy miért, mert sem piszkálva, sem túlterhelve nincsenek. Gondolom nem lehet véletlen hogy a terminátorokban szinte minden fokozatban párhuzamosítva vannak.
Szóval nálam még mindig az IGSL a befutó.
(#) vandorbot válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 21:20 /
 
Ja igen, kapuzó analóg kapcsolók . Hmm. Nálam olyan négyszög a kapuzó, mint a parancsolat. Igaz LT1018-as komparátorral, 4053-at hajtva.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Hé, 22:01 /
 
És hozott bármi javulást? Nem a 4053 mert az nem hoz, hanem a precízebb négyszög? Mert elvileg csak akkor hoz ha stabil. Ha nem az, akkor szinte mindegy hogy mennyire meredek felfutása van. De ez jól látszik az IGSL-megatron végeredményén is, de mondhatnám az IGSL-Cibolát is.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 14:25 /
 
A négyszög jel akkor az igazi, ha a szkópon a felfutó és a lefutó él alig látszik. Jelen esetben a stabilitást a komparátor bemenetén kell keresni, mert az LT1018 egy kitűnő IC. (500Ft) a 339
(35Ft). Az pedig nonszensz, hogy egy 35ns 4053 IC meghajtásának nem kell meredeknek lenni. Egy fémkereső építésénél az egyik fontos, ha nem a legfontosabb dolog a precíz alkatrész alkalmazása. Ebben pedig még az Oroszok is előrébb járnak 15 évvel!!
A 339 kimenetén lévő 22k ellenállások lehetnének kisebbek is, 10-15k. Elég ha az amplitudó
csak 9-10v lesz.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 21:36 /
 
A HEXFET kifejezetten kapcsolóüzemre fejlesztett eszköz,a PI gépek végfokába ajánlom.
Következő: »»   171 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2014. Szept, 21. Vas
20:12:16
Jelenleg 577 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu