Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   221 / 221
(#) jFET hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a fentebb linkelt PI üzemű detektort. Működik, be is tudom állítani rajta a kattogó hangot. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet úgy beállítani, hogy az ettől elvárható maximumot hozza? Ha szkóppal mérem mit kellene látni? Ez az első fémdetektor amit építettem.
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Kedd, 7:16 /
 
A mintavevőt vezérlő kapujel késleltetése ezen a gépen nem állítható. Előfordulhat, hogy nem az optimális helyen vesz mintát. Ezt a monostabiloknál tudod Vagy az R, vagy a C tagokkal változtatni. Úgy állítsad be, hogy a válaszjel exponenciálisan lecsengő részének a legmeredekebb részére állítod.
Illetve a tekercset is tudod optimalizálni valamelyest. Néhány menet föl, vagy le. Talán jobb eredményt hoz.
Esetleg teszel külön vevő tekercset a vevő részre, ami sokkal nagyobb induktivitású, mint az adó.
(#) jFET válasza mateatek hozzászólására (») Kedd, 8:56 /
 
Ha megkérlek le tudnád írni az előbbieket részletesen? Kezdő vagyok még. Köszönöm.
(#) jFET hozzászólása Kedd, 12:20 /
 
Most egyébként egy 25cm-es próba tekerccsel egy 0.25l-es alu dobozt kb fél méterről jelez. Az szerintetek megfelelő ettől a géptől vagy többet ki lehet hozni belőle?
(#) fecameca válasza jFET hozzászólására (») Kedd, 13:34 /
 
Bocs, hogy bele okoskodok, én nem használok ilyet, de már többféle elven működő berendezést építettem rendelésre, köztük ilyen PI rendszerűt is. Valóban ez a legjobb, de mindre elmondható, hogy minél nagyobb a tárgy, annál messzebbről jelez, ezért ne egy kannával próbáld ki, mert arra nem tudok mit mondani. Próbáld ki egy érmével, lehetőleg tiszta helyen, (Nem vasbeton épületben!) és ha az észlelési távolság 20-25 centiméternél több, az már nagyon jónak mondható. Más, eltérő elven működő egyéb készülékek, (Abszorpciós, BFO, induktív híd, Low freq.PLL, stb.) akármilyen bonyolult áramkör van bennük, nem tudnak többet 10-15 centiméternél.
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Kedd, 16:05 /
 
Az IC1A, és az IC1B monostabil felelős a mintavevő kapujel késleltetéséért. A másik fele a mintavevő kapujel hosszáért.
A vevőerősítőn oszcilloszkóppal láthatod, hogy a vevőjel egy exponenciális görbe. Ha a legnagyobb érzékenységet szeretnéd elérni, akkor ennek a jelnek az első szakaszából, a legmeredekebb részéből kell mintát venni. Ha ez előbb, vagy később történik, akkor csökken az érzékenység.
(#) mateatek válasza fecameca hozzászólására (») Kedd, 16:14 /
 
Idézet:
„az észlelési távolság 20-25 centiméternél több, az már nagyon jónak mondható. Más, eltérő elven működő egyéb készülékek, (Abszorpciós, BFO, induktív híd, Low freq.PLL, stb.) akármilyen bonyolult áramkör van bennük, nem tudnak többet 10-15 centiméternél.”


Szerintem ezt sokan cáfolni fogják, főként azt, hogy egy PI érmére érzékenyebb, mint egy másik fajta, főként IB.
Egy Pi például milyen mélységben jelez egy (hogy ne menjünk el a különféle érmék irányába) kisujj körömnyi alufólia fecnire. Sőt, ne is tegyük földbe. Levegőben, olyan érzékenységnél, amivel terepen mennél?
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Kedd, 17:18 /
 
Már levegőben is nagy különbség van, egy SMW egy 20-ast hoz már 40-42 centiről, egy Surf meg olyan 24 centiről. A talajban meg össze sem lehet mérni, mert a surffal csak úgy tudtam menni ha elemeltem a talajtól 15 centire, különben azt is jelezte.
(#) fecameca válasza mateatek hozzászólására (») Kedd, 18:22 /
 
IB-t egyedül nem építettem. A bonyolult keresőtekercs miatt, meg azt hiszem a Rádiótechnika említett cikke annyira nem favorizálta. Az is igaz, hogy csak levegőben próbáltam őket.
(#) mateatek válasza fecameca hozzászólására (») Kedd, 18:27 /
 
Az említett cikkben tényleg az van leírva, hogy a PI a legérzékenyebb. Ezt régebben én is szerettem volna elhinni.
De nem így van. A PI roncsozni, meg nagy vasakat ásni jó.
(#) fecameca válasza mateatek hozzászólására (») Kedd, 18:36 /
 
Egy DX1000 meg itt van a kamrában, csak azért, mert mindenem megvotl hozzá fiókban. Csak adott volt egy fél pecabot, és egy keretantenna csévetest is. Még nem vittem sehová, itt a lakásban meg minden tele van fémmel, még a födém is vasbeton.
(#) jFET hozzászólása Kedd, 20:54 /
 
Kipróbáltam a gépet, még mindig a próba tekerccsel, 20cm-ről jelzi a 10ft-ost (mondjuk szabadban nem volt még időm tesztelni, panel lakásban meg zavar egysmás). Lapos tekercset illetve 50x50cm-es keretet szeretnék hozzá készíteni. Az 1x1-es már lehet sok lenne ennek a gépnek. Viszonylag nagy vasakra, közepes mélységben szeretném használni egyébként.
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Kedd, 20:56 /
 
Itt azért tévedés ne essék. Az, hogy egy tekercs nagyobb fizikai méretekkel rendelkezik, az nem jelent semmi olyant, hogy "sok a gépnek".
(#) jFET válasza mateatek hozzászólására (») Sze, 8:12 /
 
Tekerccsel kapcsolatban az lenne a kérdésem, elsősorban itt most a keretesre gondolok, hogy szükséges-e árnyékolni? Olvasgattam fórumokon, megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban. Illetve sok helyen láttam, hogy UTP kábelt használnak a tekercshez, nem jelent gondot a csavart érpár? Gyakorlatban mi a tapasztalatotok? Válaszokat köszönöm előre is.
(#) deexteer válasza jFET hozzászólására (») Sze, 11:12 /
 
Nem kell árnyékolni és szinte bármilyen kábel jó hozzá, az UTP is.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Sze, 12:53 /
 
Azért az UTP-ben nem lennék annyira biztos. A kellően nagy mágneses térhez azért kell áram. Az UTP-nek pedig nagy az ellenállása. Az UTP ezen kívül csavart érpárokkal van. Ez a csavarás, huzal keresztezés csökkenti az induktivitást, ez miatt a szükséges induktivitáshoz még több menet kell
(#) deexteer válasza mateatek hozzászólására (») Sze, 15:33 /
 
A clone pi 2-t én olyannal csináltam és kellően érzékeny volt, persze lehet hogy a sima kábel jobb, de nem hinném hogy érezhetően.
(#) mateatek válasza deexteer hozzászólására (») Sze, 16:33 /
 
Kis tekercsnél másabb, mint egy keretnél, ahol sokkal hosszabb vezeték van föltekerve.
(#) jFET hozzászólása Sze, 20:33 /
 
Jelzőkábelt néztem, az nem csavart érpárral van. Azok általában árnyékoltak, legtöbbször alumínium fóliával. Azt ha nem kötöm be, nem fog bezavarni. Arra gondolok ha mozog a kábel, a fólia is csavarodik rajta. Mi lenne a legjobb megoldás?
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Sze, 20:37 /
 
Az árnyékolását fölhasználhatod a tekercs árnyékolására. Ilyen szempontból ideális. Persze ne csináljál belőle rövidre zárt menetet.
(#) jFET hozzászólása Sze, 21:04 /
 
Az alut, van ötleted mivel forrasszam? Az úgy, jó ha simán bekötöm gnd-re? Gyakorlatban számít egyébként?
(#) mateatek válasza jFET hozzászólására (») Sze, 21:20 /
 
Ezekben a kábelekben szokott lenni egy kontakt szál, ami forrasztható. Vagy tévedek?
Kötheted tápra, GND-re, nem számít.
(#) jFET hozzászólása Sze, 22:54 /
 
Igazad van, van amelyikben van.
Következő: »»   221 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jan, 16. Hé
18:20:25
Jelenleg 657 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu