Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   166 / 166
(#) c_jani válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Szia!
Akkor, ha jól értelmezem, ez egy két tekercses, passzív fej? Az üzemi frekiről annyit találtam, hogy multi-frekvenciás.
Éppen az a bajom a tekercs-készítéssel, hogy bele kell jönni,, int az ugatásba. Az elmúlt napokban olvasgattam róla, és mindenhol azt írták, hogy sok a buktatója. Nem zsugorodó műgyanta, grafit spray, stb. Ha, mint remélem, 10e körül megáll az ára, megveszem. Tudsz ajánlani valami illeszthető konstrukciót? Addig is tanulmányoznám.
Jani
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Az explorer fejét nem ismerem, így semmi konkrétat nem tudok mondani róla, azt sem hogy van-e kondi a fejben vagy nincs. De nézz szét külföldi fórumokon, elég sok gyári gép van boncolgatva, méregetve, visszarajzolva, hátha erről is van valami adat.
Ez a fejhez az elektronikát olyan gombhoz a kabátot eset. Kell egy szimpatikus áramkör, amihez aztán lehet kísérletezni a fejekkel.
(#) energo hozzászólása Júl 18, 2014 /
 
IGSL megépítésébe kezdenék. A tekekercshuzal átmérője 0.25,míg más leírásban 0.25+zománc=0.27 van megadva. Akkor most milyet rendeljek? Illetve horgany spray-m van,az megfelelhet esetleg a grafit spray helyett?
(#) Ge Lee válasza energo hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
Teljesen mindegy. A vevőtekercshez a 0,15-östől a 0,3-asig használhatsz bármekkorát. Az adóhoz viszont nem árt legalább 0,35-0,4-est, mert ha ennél vékonyabb akkor már akkora Ωos ellenállása lesz, ami korlátozza a rajta folyó áramot (csökken az adóoszcillátor jele).
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
0.4-es huzalból kilencven-valahány menet már rengeteg. 70 gramm fölött lesz csak az adó tekercs.
(#) Yowie válasza c_jani hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
Multifrekvenciás fejet csak akkor vegyél, ha multifrekvenciás gépet akarsz építeni. Ezeknek a fejek alacsony a jósági tényezőjük, azért alkalmasak a multifrekis gépekhez, azonban ez nem előny, hanem hátrány egy egyfrekvenciás génél.
(#) energo hozzászólása Júl 19, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
Lehet. Mindig elfelejtem hogy én nem olyan fejjel építettem.
(#) Attilawap hozzászólása Júl 20, 2014 /
 
Az IGSL bemenetére köthetek 14,8V-ot? Az a helyzet, hogy 4 db 3,7V-os Li-Ion akkuról akarom működtetni és nem akarok 12V-os stabkockával bajlódni.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 20, 2014 /
 
Gondolom nem a bemenetre hanem a tápfeszre akarod kötni. Mivel a hangfrekis "végfokon" kívül minden más a stabilizált 8V-ról megy, nyugodtan használhatod 4 celláról is, legfeljebb ha melegedne a tranyó akkor növelsz picit az emitter ellenálláson (330ohm). Mi a baj a 3 cellával? A negyediket használhatnád a fejlámpába amikor sötétben mész lengetni. Nekem abba is 18650-es van (kell), van is neki brutál fénye. Van még hozzá egy vörös meg egy zöld színszűrő, azok valamelyikét szoktam felrakni rá ha nem akarom hogy kilométerekről lássanak.
(#) Attilawap hozzászólása Júl 20, 2014 /
 
Az a gondom a 3 cellával, hogy az nem egészen 12V továbbá ha merülnének az aksik, akkor gyengülne a teljesítmény. Nekem a Deltánál is így van, csak ott sajnos ceruza aksit használok. Nem félsz, hogy este vadászok rád lőnek? )
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 20, 2014 /
 
Nem mert arra nem járnak. Legutóbb 3 géppel mentünk egyszerre, és egy olyan helyen ahol nem mehettünk nappal. Ha vadnak néznek az már elég gáz, pláne néha kivilágítva.
Ennél semmi sem történik ha merül az akku, mert minden a stab IC után van, kivéve a hangot. Annyi történik, hogy ha eléri az akkufesz az IC dropját (IC típustól függően mondjuk 9V-ot), akkor egyszerűen elhallgat mert elfogy a tápfesz és nem működik tovább a gép. Éppen ezért így akkufesz jelző sem kell bele, mert a 3 cella 8,1V-ig meríthető, és addig nem tudod lemeríteni. De tehetsz sorba az akkuval egy diódát, és akkor még addig se.
(#) c_jani hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
Üdv!
Sajnos (vagy talán még sem?), lecsúsztam a fejről. Nagyon elszaladt az ára, így marad az építés. Köszönöm az infókat, és, megígérem, fogok még kérdezni .
Ge Lee: nekem azt mondta egy cimborám, hogy éjszaka nem a vadászoktól kell tartani, hanem a vadorzóktól. Azok lőnek mindenre, ami megmozdul. El is ment a kedvem aj éjszakai túrától.
Más kérdés: Az Anker-50 ill. 50M gépet ismeri valaki behatóbban?
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Az anker nekem nem tűnt rossznak a rajz alapján, de egyetlen videót találtam csak róla a youtube-on, és azon sem működött. A topikjaiba sem nagyon írogatnak, van amelyikbe már évek óta, ez is jelenthet valamit. Amit kihámoztam a fórumból az alapján azzal a kettővel lenne érdemes foglalkozni amiről már írtam nemrég.
Van egy ismerősöm aki most próbál beregelni, talán tudnak majd mondani valami okosat a rajzok készítői.
Nem tartozik ide, de az orzók 99%-a biztos hogy nem rendelkezik fegyverrel. Viszont vannak vadász ismerőseim, azok viszont tényleg lőnek mindenre ami mozog... Bízom benne hogy a fejlámpára nem fognak.
(#) c_jani válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 12:03 /
 
Üdv!
Eddig, amikor volt egy kis láblógatós időm, az Ankert böngésztem, de vannak kérdéseim. Már ott elakadtam, hogy a fejben lévő műveleti erősítő mely nyugati típussal váltható ki megbízhatóan. Aztán az adó-fokozatban használt ledekről is csak annyit tudtam kideríteni, hogy általánosan használt, piros, de az áramáról már pontosat nem. Gondolom, az üzemi frekvencia értékébe ez is bele fog szólni. A jelfeldolgozó áramkör is jó pár beállítást igényel. Néhány szkóp-ábra van az egyik oldalon, de a nyelvi nehézségek miatt kérdezni nem egyszerűen tudnék. Sejtéseim vannak, de az kevés.
Így marad első nekifutásra a TGSL/IGSL, még nem tudom, melyiket válasszam. Jól le van dokumentálva és itt értik az esetlegesen rossz kérdéseimet is.... Aztán, ha már szereztem egy rendes adag tapasztalatot és végképp nem bírok magammal mit kezdeni, újra elő veszem az Ankert. Szinte minden itt van a fiókban, csak néhány alkatrész és a nyák hiányzik.
A két Tesoro-klón miben különbözik a gyakorlati felhasználás szempontjából?
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Kedd, 16:01 /
 
Nincs előttem a rajz, de szerintem valamelyik netes katalógusban utána lehet nézni. Műveleti erősítővel ilyen alkalmazásban csak akkor van gond ha nagyon lassú vagy nagyon gyors, valamelyik TL vagy LF sorozattal próbálnám ki. LED-ből nem nagyon van más mint a hagyományos diffúz meg a nagy fényerejű, előbbinek 20mA körül kell, utóbbinak 4mA is elég adott fényerőhöz. A nyitófeszültségükben lehet még esetleg eltérés.
A kérdéseket megkapták, kíváncsi leszek a válaszra ha lesz, addig ne erőltesd az Ankert.
A TGSL-IGSL ugyanaz, csak előbbinél fetek csinálják a mintavételt, utóbbinál meg a 4066, hogy melyik megoldás a jobb meg nem mondom. Az IGSL annyival tud többet hogy 2 csatornás (tehát mintha 2db TGSL működne egyszerre), azaz mindig jelzi a ferromágneses és a nem ferromágneses anyagokat is egyszerre, két különböző (egy mély és egy magas) tónusú hanggal. Ez nem csak amiatt jó hogy "látod" a szemetet is a földben, hanem a két hangból a céltárgyat illetően is több információ nyerhető, illetve a kétes találat is kevesebb valamivel, amiről nehéz eldönteni hogy akkor most melyik.
(#) Tomka hozzászólása Szo, 15:19 /
 
Kedves Forumtársak!

Építettem egy whites surf pi fémkeresőt a megadott nyák tervvel, de a kapolási rajz szerint és nem akar normálisan működni. 2N3906-ot nem kaptam, helyette BC212 került bele.
A tekercset 200mm-es pvc csőre tekertem 0,4-es huzalból 25 menetet, ami egyben most a hordozó is. Az első bekapcsolásnál szaggatott sípoló hangot adott ki, a fémre nem reagálva, így tekertem az offset potin amitől javult a helyzet, már érzékelte a csavarhúzót(ez volt a minta tárgy), de kissebb dolgokat nem. Olvastam itt a forumon, hogy az offsetet úgy kell beállítani, hogy a ne5534-es ic 6-os lábán 0,2-0,5mV legyen amit nagyon nehéz beállítani, de akkor szaggatott sípoló hang jött a hangszóróból és fémre nem reagált. Közben természetesen próbáltam a többi potival is "ráállítani" sikertelenül. Arra jöttem rá, hogy a ne5534-es ic 6-os lábán 3V körüli a feszültség akkor egy kissebb csavarhúzót már érzékel 15-20cm-ről, de 200Ft-ost alig halhatóan 4-5centiről.
Olvastam, hogy az R9-es ellenállással párhuzamosan ajánlott berakni egy 5,6pF-os kondit, mivel az ic-nek nagy az erősítése, de erre sem reagált jótékonyan.
Próbáltam a menetszámokkal variálni, lementem 22-ig, de nagy különbséget nem tapasztaltam, ezért ujratekertem 28 menettel, és azt csökkentettem 25re érzékenységbe különbséget nem tapasztaltam.
Tekercs előtt mozgatva a 200Ft-ost ne5534-es ic 6-os lábán 10-20mV-ot mozdul a feszültség, míg a csavarhúzónál 30-70mV-ot a távolságtól függően.
A tekercs induktivitása/ellenállása mennyi kell hogy legyen?

Ezekután mit próbáljak meg vele csinálni, hogy működjön?
A hozzászólás módosítva: Szo, 15:23
(#) Ge Lee válasza Tomka hozzászólására (») Vas, 13:52 /
 
Ha van szkópod nézd meg az IC be illetve kimenetén a jelet, de emlékeim szerint a tekercs a 390ohmmal biztos hogy túl van kompenzálva, tegyél oda legalább egy 680ohmot vagy 1k-t. Az 50Ft-ost legalább 24-26cm-ről kell hogy hozza levegőben.
(#) mulderx hozzászólása Vas, 14:06 /
 
Megatron építésével kapcsolatban történt előrelépés valakinél?
(#) Ge Lee hozzászólása Vas, 14:08 /
 
Van nálam kölcsönbe egy mérgeskígyó, meg talán akkukat is kell már cserélnem benne mert közel 2 évet hevert érintetlenül.
A talajban még nem tudtam összevetni az IGSL-el mert nagyon sok eső esett, de a levegőtesztek a már meglévő véleményemet erősítik. Nem hittem volna, de a levegőben nem jobb az érmékre az IGSL-nél csak ha non motion vagy pinpoint üzemmódban van, mezei slow motion lengetésnél kb. ugyanazt tudja. Pinpointban lehet rá még annyi érzékenységet adni, ami ad hozzá kb. 5 centit. Valaki nemrég írta valahol (lehet hogy nem itt) hogy érmézni nem, inkább csak vasazni jó, és lehet hogy tényleg úgy van, mert a vasra érzékenyebb.
Az adójele normálban 15Vpp körül van, a boost meg 43Vpp, olyan 4,6kHz körül, a fej 3mV-ra van kiegyenlítve.
Most már nagyon kíváncsi vagyok rá hogy talajban milyen az IGSL a kobrához képest.

A transformers nemrég tárgyalt tagjával itt tartok:
(#) Bu13 válasza mulderx hozzászólására (») Vas, 20:46 /
 
Igen. 6db modulból építettem meg.

Táp.
Fázis. Mc1
Osci.
Bem. er. Mc2
Trigger. Mc8
Végfok. Mc6 Mc7

A hangot nem építem meg, másféle optikai kijelzőt készítek.
Minden fokozat tökéletesen működik. Sokkal stabilabb, mint az IGSL.
Két helyen találtam problémát, a fázis fok. disc jénél, és a referencia bemeneténél.
Az érzékenységről még nem szeretnék beszélni, majd akkor ha véglegesen megépítem.
Ha valaki elküldené a nyák rajzát azt megköszönném. Nekem csak a beültetési van meg, de az is fordított.
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:48
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Vas, 21:44 /
 
Elvileg stabilabbnak kéne lennie mint a hagyományos műveleti erősítős megoldásoknak, emiatt talán az érzékenysége is nagyobb.
A DISC-el mi a probléma? A GEB egyébként működik rendesen? Csatolom a nyákrajzot, de mintha azt írtad volna hogy teljesen más oszcit használsz, stb.
A nyákrajz jó, csak ezen még nincs rajta a 4 csavar helye. Leellenőriztem és helyére igazítottam az összes pozíciószámot is, egyet kettőt át kellet írni mert fel voltak cserélve.
A különbségek illetve eltérések az eredetihez képest:
- MC1 felső két invertere, ahol már eredetileg sem azok a lábak vannak bekötve, hanem másik kettő-kettő
- a puffereket kisebbre vettem, nem kellenek több ezer mikrók sehova sem, így elég az RM3,5 az RM 5 helyett,
- a stab IC-s megoldás helyett a 2db tranyós low bat megoldás van a nyákon (egyébként is),
- MC-ket átírtam IC1, IC2 stb.-re
Hogy R27-R28-nak milyen szerepe van a termikus stabilitást illetően arra felsőfokú orosz tudású segítségével sem jöttem rá, hiába fordítottuk le az adott mondat szavait.
Először szerintem meg kellene építeni egy az egyben, aztán csak utána belevariálni. Bár most kitaláltam hozzá egy olyan fejet amilyet még soha senki nem csinált, mert arra is nagyon kíváncsi vagyok. Vettem egy kiló huzalt, már csak a szabadidő hiányzik...
A privát kérdésekre persze azóta sem válaszoltak, talán az nem tetszett nekik hogy magyarok vagyunk.
A lay sajnos hatos, mert nem lehet a programmal lefele konvertálni. Az ötös sokkal jobb, csak nem volt kedvem újrarajzolni.

megatron.lay6
    
(#) nagym6 válasza Tomka hozzászólására (») 10:10 /
 
Szia! Én is megcsináltam, kb. 30cm -ről a fém húsz forintost levegőben jelzi, ez a határ. Ha szkópod nincs, megpróbáljuk multiméterrel a beállítást. Azt tudni kell, hogy ez csak mozgatáskor jelez, tehát ha csak odateszed a fémet, amíg mozog dudál, de amikor megáll a fém -bent a tekercsben- elhalkul a hang. Beállítás: Először P4 trimmert cseréld ki 22Kohm-ra, (ha nincs, akkor helyette R25-öt 15Kohm-ra) mert így kevés a tartomány, nem lehet a szükséges helyre állítani a kapuidőt (talán ez a gond). Utána R2 trimmerrel állítsd be az áramfelvételt 50mA-ra. Offsetet 5534 6-os lábán 0.5V-ra, nem kritikus, 0V-1.5V mindegy, csak most a beállítást ehhez mértem. Fém 20Ft-ossal végezzük a beállítást, mindig 1cm-re tegyük a tekercsre, tengelyirányban, hogy a menetek a pénz közepénél menjenek. Tehát a tekercs fekszik vízszintesen, és felülről ráeszem a pénzt a drót fölé fekve mint a tekercs, mindegy, hogy melyik részen. Én egy 1cm átmérőjű filctollat tettem a tekercsre, és erre a pénzt kézzel tartva.
Tehát 5534 6-os lábán 0.5V. Ráteszem a pénzt, 0.46V lesz. LM358 7-es lábon 2.3V. Ráteszem a pénzt, 3.78V lesz. Itt a 2.3V nem kritikus, a változás mértéke a lényeg.
LM358 1-es lábon a Treshold trimmerrel állítható a feszültség, ezt úgy állítsuk -fejhallgatóval hallgatva-, hogy a Q6 tranzisztor ne nyisson ki. Lehet végállás is, azaz legkisebb feszültség. Ez már zajos lesz, a multiméter ingadozó értéket mutat. Pénz rátéve, +4V körül lesz, levéve -4V, de csak a mozgatás idejéig. Tehát többször próbálva, amíg a multinak sikerül a nagyobb értékeket is elkapni.
Nem kell 5.6pF kondi. A 20-25 menet kb. jó, nem ezen múlik most a nem működés.
Ha ezek nagyjából összejöttek, lehet finomhangolni. A P4 poti beállítása nagyon sokat számít, ezzel próbálkozzál először. Lehet a menetszámmal is variálni, a P1, P5 potikkal, és az R6 390 Ω növelésével. R2 trimmerrel hosszabb impulzusidő állítható az áramfelvétel növelésével, 60-70ma-ig el lehet menni, de nem biztos, hogy jobb lesz.
Szkóp nélkül sajnos nehezebb, ha lenne jóval egyszerűbben célhoz lehetne érni.
A hozzászólás módosítva: 10:12
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») 10:29 /
 
Ha az LM324 re gondolsz, annál biztosan stabilabb. Az elkók valóban indokolatlanul nagyok.
A 4 voltos táppal légy óvatos, mert a ref. feszt is onnan veszi. A két tranyó egyike egy
TL431 50pp párhuzamos stabilizátor, ami igen-igen jónak mondható. Ezt 2db tranzisztorral nem lehet kiváltani. Ha IC-vel szeretnéd kiváltani, akkor használd a LP2985 4v változatát, ez 1.5% pontosságú 150mA mellett.
A nyák rajz pedig azért lett volna jó, mert a tervezése példás! Persze lehet módosítani.
Az r27 r28 re nincs ötletem.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») 12:27 /
 
- Az IGSL-ben nincs LM324. Az eredeti LF347-el van megcsinálva, az enyémben TL074 van.
- A 4V-os tápról nem beszéltem, az marad úgy ahogy van, az egy egyszerű áteresztős stabilizátor, ahol VT3 az áteresztőtranyó a zéner meg nem sima zéner hanem a programozható TL431 (MC9). A 2db tranyó MC4 helyett van, mert amíg azt nem, addig a 2 tranyósat akkora küszöbre állítod amekkorára akarod. Semmi más feladata nincs, mint az alacsony akkufesz jelzés.
- A nyákrajzot csatoltam. Ha nem tudod megnyitni keresd meg hozzá a progit, de felteszem akkor képfájlban is, erről meg tudod rajzolni.

Más.
A talaj nem nagyon szárad inkább az eső lába lóg, ezért megnéztem a nedves földben amire kíváncsi voltam. Az 1Ft-ra kb. 10-15mm-rel tudott többet a kobra az IGSL-nél, a 20 fillérre meg kb. 20-25mm-rel. A kobra mentségére legyen mondva hogy 4-5cm-rel kisebb átmérőjű fejjel szállt harcba.
Szóval a topik címének ellenére bizonyos időközönként leírja valaki hogy nem érdemes építeni, venni kell. Ilyet pl. biztosan nem vennék, és nem csak azért mert az adott példány használtan is 110 volt, az IGSL meg kb. 25-ből kijött, de csak azért mert a fejet vettem, ha magam csinálom a fejet is akkor 20-ba sincs.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») 12:48 /
 
Légy szíves tedd fel képfájlban, de ha tudod még ma, mert holnaptól nem leszek itthon, és ott nem tudom kinyomtatni.
Én a 324 IC- t, mint divatos alkatrész minősítettem. A fórumon található keresők az alkatrészek tekintetében minimum 10 éves késésben vannak.
A hozzászólás módosítva: 12:49
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») 13:00 /
 
Akkor azt mondd hogy nyomtatható pdf kell, mert a rajz az a lay fájl.

megatron.pdf
    
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») 13:45 /
 
Szuper vagy! Köszönöm.

Így már könnyebben át tudom tervezni SMD re.
Következő: »»   166 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2014. Júl, 28. Hé
14:22:02
Jelenleg 425 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu