Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   169 / 169
(#) Bu13 hozzászólása Csü, 21:45 /
 
Nálam a hetes IC UBE. Az egyforma kimenetet úgy sikerült beállítani, hogy az r62 330k egy 1M potival állítottam be kb 390k Ω ra. Olyan IC kell, amihez minél kisebb legyen a 330k való eltérés.
A poti cermet anyagú legyen!
Furcsának tartom, hogy a HC4066 tápjában 5k1 Ω van, és még a nyák rajzon is külön vezetéken vezetik. A nagy elkók viszont indokoltak, a gerjedés miatt. Az IC2 47 Ω 100u le is kellett választanom a tápról. Ennek ellenére még nem vagyok elégedett.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:47
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Pé, 9:09 /
 
Akkor már ketten vagyunk, mert nem nagyon értem hogy Jatagan hogy csinálta azt a videót ezzel a kapcsolással.
Most minden IC-m HEF, de igazából az IC7 és IC8 a kritikus. A fázistolót teljesen át kell méreteznem, mert csak úgy lenne jó a disc ha 0 alá vinném az R7-et, de negatív ellenállást nem nagyon tudok csinálni. Ez azért van mert nekem nem 45 fok körüli fázistolás jön ki a vevőerősítő végére hanem 60 fok körül.
Az IC7-et másikra cseréltem de még így is van kb. 0,1-0,15V a két kimenet között. A visszacsatoló hálózatát nem akarom bántani, inkább teszek oda még egy referenciát, plusz egy poti meg egy ellenállás.
Én nem vettem észre gerjedést, pedig néhányszor 10µF van mindenhol, egyedül a betápon a stab IC előtt van nagy kondi, egy 220uF. Máshol nem is lehet, mert a stab IC-nek van egy olyan gyári ajánlása, hogy nem nagyon szereti ha a kimenetére 22µF-nál nagyobb kondi van rakva, mert gerjedékeny lesz tőle.
Most amire azt tudom mondani hogy már rendesen érzékelhető a jelzés az 1Ft-ra az olyan 22-23cm, ez nagyon kevés, ettől még az IGSL-em is többet tud.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 11:10 /
 
Az r7 nem lehet kisebb, mert akkor a 120pf rövidzárba kerül. Én ezt a két jelet Digitálisan oldottam meg. A vevő erősítő kimenetét pedig a paralel kondival állítom be.
A stab ic kimenetén kb 100KHz jel van, oda elég még egy 100n is, én is azt gondolom, de itt tévedtem.
Látom ez a referencia problémát okoz. Ha a C és a D pont egyforma, (nálam 1.75v ) ami pont azért nem az, mert a kapuk erősítése sem egyforma (330k), akkor a ref poti közepén 1.75
voltnak kell lenni. Nálam ez a poti 4k7, mert a rajz szerinti beállítással ez nem érhető el.
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Pé, 17:44 /
 
IC-je válogatja. Nekem a HCF-el pl. az egyik oldal 1,4V volt a másik meg 0,7. A HEF-el először 1,75 és 2V, a következővel ami most van benne valahol 1,95 és 2,05 körül vannak. Ezt már nem bántom, eltolom az egyik referenciáját annyival. Szerintem a DC csatolás is elviszi valamennyire, mert pl. IC6 kimenetei a HCF-el is mindig egyformák voltak.
Ha a vevőtekercsen nem olyan a kondi mint az adón akkor nem lesznek egy frekin. Persze ha más a vevő menetszáma akkor variálni kell vele, nekem ugyanannyi. Most én is azon gondolkodom hogy kellene hozzá tekerni egy másik vevőtekercset, mondjuk a mostaninál duplája vagy triplája menetszámmal, meg variálni egy kicsit az IC2 erősítésén.
Nekem az eredeti ref osztó pont jó, de csak az egyikhez, az eltérés miatt. A másikon kell egy picit húzni.
(#) Bu13 hozzászólása Pé, 18:50 /
 
Az előző hozzászólásom második bekezdése egy kicsit érthetetlenre sikeredett.
Nálam a IC6 kimenetén 6.5mV eltérés van. Ezt a IC7 még tovább erősíti az eltéréssel együtt.
Az 1.95v-205v már elfogadható, de a ref poti egyik végén 4v van a másikon pedig 2.8v, vagyis
nem találod meg a 2 voltos optimális értéket. Vagy a poti legyen nagyobb, vagy a 3k helyett tegyél be egy 1k5-öt. Így a bemérésnél nagyobb lesz a mozgástered, majd a végén pontosítod.
Az IC2 kimenetén jelenleg 0.6 volt van, ezt egy 4 voltos tápnál nem tartanám szerencsésnek tovább növelni. A 4066 helyett MAX4614 tettem be, ennek 10 Ωos a nyitó irányú ellenállása, és
a bekötése kompatibilis a 4066-al.
így mód van arra, hogy a 2x15k ellenállást kisebbre cseréljem. Itt már csak apró dolgokkal lehet operálni.
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:52
(#) Attilawap hozzászólása Szo, 17:21 /
 
A következőkben szeretném a segítségeteket kérni: elkezdtem beállítani az IGSL-emet. Sikerült hangkártyás szkóppal az adó tekercs frekijét 14,6 Khz-re állítanom. Az U1-es IC 1-es lábára kötöttem a szkópot, sikerült behangolnom a két tekercset, de ha fém tárgyat lóbálok a tekercsek felett, akkor ilyen kattogó hangot ad ki (Sokol rádió hangszóró). Ez normális? A videó végén a monitoron az U1 1-es lábán mért jel látható. Itt a videó
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Szo, 18:16 /
 
Annak az a freki szerintem sok, de most fejből nem emlékszem hogy az enyém hol megy. Ha majd lesz rá érkezésem lefotózom neked hogy milyen jelalakoknak (fázishelyzetnek) kell lenni ha minden be van állítva, azaz nem jelzi a talajt, és "ésszerű" beállítások vannak a reject és accept potikkal.
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 18:20 /
 
Biztos, hogy sok neki a 14,6 Khz? A rajzán ez van pedig írva a TX-hez.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Szo, 18:23 /
 
Nem emlékszem. Az enyém mondjuk kicsit más mint a többi mert SMW fejjel megy, azzal picivel jobb is.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Szo, 20:31 /
 
A 4024 kimenetén lévő "Choice" kimeneteket összehuzaloztad a D1-D2 diódákkal?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Szo, 20:50 /
 
Csináltam néhány képet a beállításhoz. Kicsit belekeveredtem, de elvileg jó képeket csatoltam. Természetesen minden mérés a földhöz képest értendő, a szinusz a vevőerősítő kimenete (elvileg 1-es láb). Ez nálad lehet nagyobb, fej kiegyenlítés kérdése.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Szo, 21:58 /
 
Nem húztam össze. Azt hogyan kell összehúzni?
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Vas, 6:50 /
 
A rajzon van 2db 4148 ami lóg a levegőben. Ezeket kell a 4024 valamelyik 2 lábára rákötni, attól függően hogy milyen hangmagasságú jelzést akarsz a két csatornához. Enélkül nincs hang.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Vas, 7:59 /
 
A Q3 a magas, a Q4 a közepes, és a Q5 a mély hang kimenete. A D1-es dióda a "színesfém", a D2 a "vas" csatorna hang bemenete. A vas szokott lenni a mély , a másik pedig a közép, vagy a magas, ízlésed szerint.
(#) Ge Lee hozzászólása Vas, 12:47 /
 
IC7 kimenete. Itt annyit csinálok hogy 20 centiről ráfújok a nyákra háromszor egymás után, de nem durván, csak mintha elfújnék egy szál gyufát.

megatron.avi
    
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 14:26 /
 
Egyáltalán nem biztos, hogy az IC7 fokozat okozza ezt a problémát, hiszen fölötte van az IC6
ami érzékenyebb egy ilyen fújásra. Próbáld meg szívószállal lokalizálni a kényes pontot, vagy
pákával, hogy hő, vagy nedvesség okozza-e a hibát? Remélem a kondik fóliás típusok az ellenállások pedig 1% tűrésűek. még az is lehet, hogy a maratás után nem lett rendesen lemosva a nyák, 2M2 bemeneti ell. erre nagyon kényes.
Azonnal elvégeztem ezt a tesztet, de az IC7 kimenetén semmi mocorgás nincs, pedig sokáig fújtam. Arra nem gondolok, hogy valamelyik IC bemenete a levegőbe "lóg".
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Vas, 15:07 /
 
A nyákot háromszor is átmostam, alaposan. Nekem a fóliakondik tűnnek gyanúsnak, SMD-vel kellet volna inkább csinálnom. Ha megfogom az IC7 kondijait, ennél durvább elmászás is van, pusztán a kezem melegétől. Most nincs nálam X7R hogy beletegyem, de azzal tuti nem mászna el ennyire, de lehet hogy semennyire.
Azért jók ezek a fokozatok, tanulni belőle, hogy milyet ne csináljunk legközelebb. Pedig ettől eltekintve tényleg jobb lenne, mert ez nem himbálózik össze vissza mint a műveleti erősítők.
(#) Bu13 hozzászólása Vas, 21:14 /
 
Most egy kicsit nehéz helyzetben vagy, mert ezt nem lesz könnyű kikeresni. Kondira nem gondolok, mert a fólia kondi megfelelő. Az X7R kerámiáról lebeszéllek, mert az csak főleg hidegítésre való. Ez
a szkóp jel nem elmászás, inkább belengésnek tűnik, esetleg táp hiba. A VT3 Tr nálam BC517 darlington. A 2SC 4204 bétája igen magas 600-3500 körüli. A gyártó cég is darlingtont ajánl.
Sajnos a himbálódzás minden típusú keresőre jellemző ha az érzékenysége eléri a 25-30cm/1Ft-ot.
A műveleti erősítő előnye, hogy egyáltalán nem kényes a tápra, de itt a táp szerves része az erősítésnek, és ezt a TL431 párhuzamos 50pp táp IC tudja is.
(#) zalan85 hozzászólása 9:30 /
 
Sziasztok!
SMW fémkeresővel kapcsolatban lenne kérdésem.Panelszinten működik, a dobozba szerelés
előtt vagyok.
A Phase poti szerepe nem tiszta. Előlapra kell ezt kirakni, vagy maradhat trimmer?
A jelalak változik ha csavargatom viszont működésben nem tapasztalok változást.
Mi a szerepe ennek a potinak?
(#) mateatek válasza zalan85 hozzászólására (») 12:43 /
 
Szia!

Az a poti maradhat trimmer, és a diszkrimináció "erősségét" tudod vele állítani bizonyos határok között. Tehát beállíthatod vele, hogy a disc poti szélső állása mellett csak vasszűrésed legyen, vagy esetleg az üdítős doboz nyitófülét is szűrje.
Következő: »»   169 / 169
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2014. Szept, 02. Kedd
23:19:26
Jelenleg 318 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu