Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   149 / 149
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Hé, 19:22 /
 
Az a jó ebben a fórumban, hogy néhány naponta le lehet írni ugyanazt.
Közel sem olvastam végig az egész topikot, de amik itt fellelhetőek, azok közül az IGSL a legjobb a használati értékét tekintve. Azt a bekötést éppen azért rajzoltam le, mert az bármilyen megoldású fej-elektronika esetén használható. A másik előnye, hogy nem lesz érzékeny a fej a kapacitásváltozásokra, tehát nem fog visítani a gép a vizes fűben, vagy ha hozzáér valami a fejhez, de még a külső dolgok is sokkal kevésbé zavarják. Pl. a GS4-el meg ezzel egymás mellett mentünk 1m-re, a GS néha brummogott, de ezt a GS adójele egyáltalán nem zavarta. Tehát igen, megfelelő hozzá.
Az hogy mikrofonkábel így önmagában nem sokat mond, kismillió fajta létezik, mint ahogy sokféle mikrofon is. Kéteres árnyékolt kábel kell, abból is 2db, egyik az egyik, a másik a másik tekercshez. De ez egyértelmű kell hogy legyen a rajz alapján is.
Azt is leírtam már, hogy ez nem a TGSL tekercseivel lett összerakva (mert olyanom nincs), hanem az SMW-ével. Az esemwés rajzomon ott vannak az adatai, pontosabbat mateatek tud mondani mert vele készíttettem. De olyan 60-70 menet körül van az adó, és 160-170 körül a vevő, a tgsl-é pedig 100 menet körül van mindkettő. Hogy amazzal jobb vagy rosszabb lenne-e azt nem tudom, mert tgsl fejem nincs.
Az átmérőknek pedig a legoptimálisabb a 0,35-0,4 (adó) és 0,2-0,25 (vevő) huzal, bármilyen VLF fejről legyen is szó.
Amit mondjuk én inkább csinálnék hozzá az egy 35cm átmérőjű koncentrikus fej 40 menet körüli adótekerccsel, a vevővel meg kísérleteznék úgy 150-250 menet között.
Némi tesztinformációt is közöltem már róla, menetkészen, azaz talajhoz hangolva és minden más is beállítva levegőben 1Ft-25cm, 20Ft-31cm.
A leásott és földdel betemetett 20Ft-ost kb. 23-24cm mélyről jelzi, összehasonlítás képpen egy Feri féle Cobra 28cm-ről, persze egyáltalán nem biztos hogy ugyanolyan anyagú és nedvességtartalmú, és egyformán oxidos talajban néztük, sőt biztos hogy nem.
A youtube-os gödörbe, meg műanyagcsőbe dugdosós videókat el kell felejteni, teljesen mások az értékek ha az érme valóban a földben (és nem zacsiban) van, és a földréteg is rajta van. Persze lehet hogy nekik a rómaiak már előrecsomagolták.
A megépítés nehézsége gondolom az építőtől függ, nekem egyáltalán nem volt nehéz. Ha minden klappol még szkóp sem nagyon kell, persze nem árt ha kéznél van, mert anélkül az adójelet sem lehet beállítani, mert nem látod hogy néz ki.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 21:04 /
 
Fejhallgató? Soha nem találkoztam még olyannal, aki hangszórót használta volna keresés közben. Szép is lehet, amikor azt hallani az egész környéken hogy "bep bep beeeep -tök felesleges
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 21:14 /
 
Na ezért kértem már többször, hogy csináljatok egy-egy gépnek külön topikot, mert hogy valahol 10oldallal ezelőtt mi van, azt már az író sem találja meg.

A cobra az 1Ft-ot látja kb ennyiről, nem a 20-ast szerintem, bár Feri szerint 35cm-ről is kei lehet venni vele.
A hozzászólás módosítva: Hé, 21:15
(#) yaessu válasza Yowie hozzászólására (») Hé, 21:47 /
 
A cobra az 1Ft-ot látja kb ennyiről, nem a 20-ast szerintem, bár Feri szerint 35cm-ről is kei lehet venni vele.
Így igaz próbáltam Cobrát én csak 30 cm ástam el kis egyforintost erős jellel jelezte fejhallgatóval meg aki megszokta jobb talajon szerintem közel a 40 hez is Árában a legjobb gép szerintem egyszer kell megvenni azt vigyázva rá örök élet 2 fej több üzem mód
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:39

adatok.txt
    
(#) Sanyesz5 válasza yaessu hozzászólására (») Kedd, 8:03 /
 
Volt cobrám, jó gép hadizni, de azért maradjunk annyiban érmézésnél nem egy szupersztár. A disc hagy némi kívánnivalót maga után, rómán mellettem szedegettél a szeget vele, ha meg feltekerte a disc-et nem látta rendesen az érmét, és kb előtt egy héttel volt a gép Ferinél "átnézésen".
Hadizni kiváló gép, nem semmi mélysége van, de az érmézésre nem ajánlanám.
(#) Ge Lee válasza yaessu hozzászólására (») Kedd, 8:19 /
 
Ne keverjük a szezont a fazonnal. Amiket itt felsorolsz azok levegőtesztek! Elég érdekes lenne ha ugyanannyiról kivenné a földből, a földben lévő érme esetén oda nyugodtan lehet tenni egy 0,7-es, 0,75-ös szorzót.
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Kedd, 8:21 /
 
Kár hogy már nincs meg, mert akkor legalább lenne még egy infó a leásott érmékkel kapcsolatban...
De abban biztos vagyok hogy 35cm mélyről az 1Ft-ot senki sem szedi ki vele.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Kedd, 8:32 /
 
A fejhallgatóra ugyanazt tudom mondani mint a folyamatos nyüszítésre. Szeretem a fejhallgatót, de 20-30 perc után muszáj levennem mert idegesít, és aznap már nem is kívánom újra felvenni. Elég kényelmes is lehet, a kábel folyamatosan útban van, ha rövid nem is lehet rendesen letenni a gépet és ásni, stb. Ha ehhez még hozzáveszem az általad favorizált alaphangot is, akkor kb. 10 másodpercet tudnék menni a gépeddel, utána arcideg zsábát kapnék, vagy nyugtatót kéne bevennem, pedig alapjában véve nyugodt természetű vagyok.
Egyszer próbáltam meg fejhallgatóval menni, 10 percig bírtam...
Kitalálták már rég a hangerő szabályozását, így 20-30m-re a géptől már senkinek sem kell hallgatnia semmit, pláne több száz hektár szántás ölelésében.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 14:22 /
 
Az is lehet, a hiányzó pár centi egy fejhallgatóval meglenne. Nem véletlen használják sokan jó minőségű, zenei fejhallgatóval a gépeket. Nem értem, miért lenne idegesítő, hiszen azért van ott az ember, hogy figyelje a hangokat, kis neszeket, zörejeket, amiből kitalálja, ásson vagy ne.

Egyébként ez a 20Ft-os egy dolog, mert gondolom, nem azt keresel döntően, de mennyiről lát egy 0,4-0,5grammos középkori denárt?
(#) Yowie válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Kedd, 14:42 /
 
Rengeteg múlik a beállításon, és sokan csak bekapcsolják aztán mennek a világba. De az is igaz, a cobra egy érzékeny gép és ez rendszerint a szelektivitás rovására megy. A jelenlegi valószínűleg két legérzékenyebb érméző (az okm és hasonló mesevilágot mellőzve) Nexus ; és a Detech EDS félmillió körüli árakkal szintén ugyan ezt a véleményt kapják: sokat tévesztenek. A tévesztés és az elhagyás közül általában az előbbit célszerű választani. Yaessu nem azt mondta, ez a legjobb, hanem hogy ebben az árkategóribán a nyerő. Nézd meg, hogy a Cobra, Delta, Golden mask4 gépek hogyan cserélődnek. Persze megint a felhasználói szempont, ha csak és kizárólag érmézni fog vele és netán már van annyi gyakorlata, hogy nem kolbászol össze vissza, hanem tudja hogy hol és mit keressen, akkor egy Deltával jobban jár és rendszerint ezek arra is váltanak.
(#) Sanyesz5 válasza Yowie hozzászólására (») Kedd, 15:11 /
 
Jó-jó, de én max rómára tudnám elképzelni, a frekvenciája is alacsony, ami a nagyon pénzekre jó. De megnézném középkoron, ahol olyan vasas a talaj hogy nemi igaz, vagy kis árpádkori ezüstökről ne is beszéljek. Mint írtam jó gép, de nem az érmézés területén futott nagy karriert.
Én a whites-al tökéletesen elvagyok, lehet drágább mint a cobra, nem is tud olyan mélységet, viszont a lepkefingot is kihallom vele. Persze nem 1 hónapja használom, sokat számít ki mennyire nő össze a gépével.
(#) Yowie válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Kedd, 18:05 /
 
Jó-jó, de még akkor milyen jó lenne, ha tudnánk ilyet építeni vagy egye fene, jelezzen a mienk csak 30cm-ről egy 20ast a földben, sőt, ha nem jelzi csak a sárgát meg a fehéret, azt sem bánnám
(#) Yowie hozzászólása Kedd, 18:18 /
 
Van valakinek elképzelése, mit takar a detektorok esetén az "electro-magnetic resonance" kifejezés?

A Nexus ezzel magyarázza, hogy olyan jók a gépei Bővebben: Link

A jelen csúcsgép elődjénél garantálták 3cm-es érmére a 45cm-es távolságot földben (tehát nem ennyit, hanem legalább ennyit tud).

A tekercs jósági tényezőjéről írt eszmefuttatás addig biztos jó, hogy a multifrekinél alacsony Q kell a sávszélesség miatt és ez okoz hátrányokat, ettől olyan bonyodalmasok a multifrekis gépek. Azonban hogy pontosan mi a electro-magnetic resonance okosság és hogy valósítja meg, az nem érthető nekem.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:20
(#) Yowie hozzászólása Kedd, 18:32 /
 
TGSL kedvelők, egész jó irányba halad egy szuper TGSL topik Bővebben: Link

Csak belelestem a rajzokba, amit csatoltam már egész profi gépnek tűnik.
(#) kirally hozzászólása Kedd, 19:12 /
 
Sziasztok!

IGSL-be tehetek LF351 helyett TL081-et?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:19
(#) Attilawap hozzászólása Kedd, 20:10 /
 
Lehet, hogy hülye kérdés, de mi a különbség az IGSL és a TGSL között?
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») Kedd, 23:33 /
 
Előző oldalt nézted?
(#) deexteer válasza Attilawap hozzászólására (») 0:00 /
 
Az igsl dupla tgsl, két hangal.
(#) Yowie válasza Attilawap hozzászólására (») 0:06 /
 
Bocs, mobilról irtam, a nevet nem nem láttam jól

Mi az, amit az eddigiek után kérdezel? A TGSL egy olyan rendszerű gép, mint az SMW csak más megoldásokkal, vagyis egy egyszerű IB.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») 8:35 /
 
Hasonló adó-vevő tekercskialakítást alkalmaz mint az a lengyel vagy milyen építésű ALL-1 gép. Hogy mitől quad azt egyáltalán nem értem, de super is inkább akkor lenne ha ott lenne a másik csatorna is, de nincs.
(#) Ge Lee válasza kirally hozzászólására (») 8:40 /
 
Ha a lábkiosztása ugyanaz akkor igen. Ahol opampot használnak oda gyakorlatilag bármelyik megfelel, ritka eset ha nem.
Pl. ahol quad opampok vannak, bármelyik belerakható (LF347, TL074, TL084 stb.). Az LM324 elég gagyi, de ki lehet próbálni azt is. Érzékenyebb helyekre még lehet hogy jobb is egy olyan amelyik lassabb, kisebb eséllyel fog begerjedni.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») 8:58 /
 
A lényeget deexteer nagyjából leírta. Az IGSL egy olyan masina ahol két csatornán történik egyszerre a jelfeldolgozás. Ezek úgy vannak beállítva, hogy az egyik csatorna a ferromágneses, míg a másik a nem ferromágneses anyagokra fog jelzést adni, két különböző frekvenciájú hanggal. Durva közelítéssel tehát van egy vas és egy disc kijelzés (hang) is egyszerre, amik a potikkal valamennyire el is tolhatók egymásba.
Tehát meg lehet azt oldani hogy semmilyen fémet ne hagyjon el (azaz valamelyik hanggal esetleg mindkettővel jelezze), ezáltal jóval több információ áll rendelkezésre a lengető számára mint egy hagyományos gép esetében. A fázistolás mértékében olyan beállítást is lehet használni, hogy bizonyos anyagokat mindkét csatorna jelezze, így drasztikusan lecsökken a "bizonytalan" jelzések száma, mert sokkal egyértelműbb lesz az anyag, mintha csak egy van hang-nincs hang jelzést adna.
Ráadásul egy ilyen gépet a nagyobb vasdarabok is kevésbé csapnak be, mert azok megkeverik ugyan a disc csatornát is ennél is, de ilyenkor elemelve a talajtól már csak a vas csatorna fog jelezni, így megint egyértelműbbé válik hogy kell-e ásni vagy sem.
Szóval mentem én már ettől érzékenyebb géppel is, de mégis szívesebben megyek inkább ezzel, éppen a leírtak miatt. A jó gép meg olyan mint ez, csak valamivel érzékenyebb. Talán majd a hiper-szuper TGSL, vagy az SMW-IGSL rajzokból előbb utóbb kiforrja magát valami jobb.
Következő: »»   149 / 149
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2014. Ápr, 23. Sze
10:08:45
Jelenleg 384 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu