Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   188 / 188
(#) entorio hozzászólása 15:16 /
 
Most olvastam egy egyetemi kísérleti tanulmányt: a vevőtekerccsel sorba kötött kondenzátor majdnem kétszer akkora érzékenységet mutatott. egyébként minden AC erősítőnél van kondenzátor, így én sem értem, hogy az az előerősítőknél miért maradt el.
Miért kell nagyobb feszültség? A mágneses térerősség nagysága függ az áramtól (nagyobb feszültség nagyobb áram és kisebb ellenállás nagyobb áram: a tekercs ellenállása akkor kicsi, ha a frekvencia is kicsi.
Sok okosságot írogatnak, de talán átkellene olvasni alapvető fizikai és elektronikai törvényeket.
Az pedig logikus, hogy ha minél nagyobb a mágneses térerősség, annál mélyebben hatol a talajba az elektromágneses tér.
Na akkor itt jön az árnyékolás: tényleg nem vagyok benne biztos, de szerintem ha az elektromágnes teret árnyékolják úgy csökken az elektromágnes tér, nem?
Hát valószínűsíthetem hogy állandó árnyékolás helyett talán elég lehet egy nyomógomb, vagy automatika, ami néha leárnyékolja a tekercset, persze ez teszt kérdése lesz.
Azt olvastam, hogy ez az árnyékolás esetleges feltöltődések miatt kell - hát akkor elég alkalmi árnyékolás, talán. Ha nem akkor tényleg a PI rendszerű fémkeresőnél kellene maradni, ahol nincs árnyékolás és - szerintem - ez miatt is jóval nagyobb a mágneses tér.
Sajnos PI rendszerű fémkeresőkhöz nem találtam szikrányi jelfeldolgozó áramkört sem, ami jelezné az anyag minőségét (fém, nem fém). Sőt itt van még a fűrészjel, ami szintén kedvezőbbnek tűnik, mint a szinuszjel.
Írogattak itt vadtekercselést, stb. Hát erre vonatkozó irodalmat is találtam: többmenetes légmagos megfelelő tekercseléssel még nagyobb térerősség érhető el.
Szóval én még csak tényleg elméletbe merültem bele a témában, de azt látom hogy egyeseknek nagyobb a "szája", mint a tudása, vagy direkt félretájékoztatnak. Mint írta valaki hogy vannak érdekcsoportok... Lehetségesnek tartom. Én venni fogok fémkeresőt és építek is egyet.
Csak egy példát szeretnék, hogy mire képesek: számítógépes tápegységet vettem. Előtte tájékozódtam a neten, hogy a kínai tápegységek milyen silányak. Hát vettem minőségi nem kínait és majdnem felgyulladt a számítógépem. Most hogy olcsó kínai van benne és egyébként számítógépház is volt az árba. Mindezt a rossz kínait olyan videókon mutatták be, hogy csak na...
A hozzászólás módosítva: 15:20
(#) mateatek válasza entorio hozzászólására (») 16:12 / 1
 
Az iménti fejtegetések hatására én a gépeddel kapcsolatosan belépek a "read-only" érdekcsoportba, és sasolni fogom az alkalmi árnyékolást.
Semmi esetre sem szeretnélek félre tájékoztatni.
(#) vandorbot válasza entorio hozzászólására (») 17:28 /
 
Van némi igazság abban amit írtál. Nade, mindennek megvan az oka. Más szempontok is vannak, a féltudás pedig a legroszabb.
Ha úgy érzed, hogy félretájékoztatnak, mi több összeesküvés van a háttérben, az azért van, mert még egy csomó mindent nem tudsz. Ha elolvasnád figyelmesen a hozzászólásokat, akkor talán rájönnél a fehér foltokra.
(#) deexteer válasza entorio hozzászólására (») 17:32 /
 
A pi rendszerű gépeknél ugyanakkora a mágneses tér mint a dupla tekercseseknél, csak éppen máshogyan működnek.
Számomra az lenne a logikus hogy egy bizonyos adó teljesítmény felett jelentősen romlik az érzékenység, hiába fog lemenni a tér nyolc méter mélyre, ha nem tud változást produkálni az erős adó miatt a vevőtekercsnél egy egy forintos érme.
Következő: »»   188 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2015. Jan, 29. Csü
19:19:23
Jelenleg 567 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu