Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Biztosíték méretezése
 
Témaindító: perlaci, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Peter65 válasza vill hozzászólására (») Júl 4, 2015 /
 
Ha megnézed a biztosítók kiolvadási karakterisztikáját, akkor láthatod, hogy 50%-os túlterhelésre szinte végtelen hosszú idő múlva oldanak le. Ez nagymértékben függ attól, hogy mennyire van hűtve. Ezek alapján nem meglepő, hogy egy rövid ideig tartó (feltételezem nem a maximális folyik állandóan) majd 3x-os túlterhelés nem okoz leoldást, de a névleges érték közelében jelentősen melegszik a betét.
A biztosító kiválasztásánál az a kérdés, hogy mekkora áramnál mennyi idő alatt oldjon le, illetve mekkora áramnál ne oldjon le (ehhez is egy idő tartozik).
Általában zárlatvédelmi célokból rakunk be biztosítót. Olyat választunk, ami üzemi viszonyok között nem old le, és még megvédi a biztosított készüléket.
Ha a kamerához 0,1A-es betétet ajánlanak, akkor használj olyat. Ha valamivel nagyobbat teszel be, valószínűleg azzal sem tévedsz nagyot, mert a kamerádat úgy sem tudod túlterhelés ellen megvédeni a biztosítóval, zárlat (tűz) ellen pedig a nagyobb is meg fogja védeni.
(#) vill válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 4, 2015 /
 
12V-nál.
(#) vill válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 4, 2015 /
 
A kamerákhoz nem ajánanak semmit.
Lehet venni hozzá egy 12V-os tápegységet és kész.
Mivel nekem több kamerám lesz és szünetmentesről szeretném üzemeltetni, ezért gondoltam készítek nekik egy panelt, ahova kapnak egy stabil 12V-os tápfeszt (ami most már 24V-ra változott, mivel POE-n keresztül fogom táplálni) és a kamera felőli végére teszek egy 7812-es Stab. IC-t. Ezzel ki tudom iktatni a különböző hosszúságú FTP kábelen lévő feszültségeséseket.
Szóval minden egyes kamera külön betéten keresztül megkapja a saját tápellátását.
Egyre inkább hajlok arra, hogy túl lihegtem a dolgot, mert ezek ha zárlatosak, akkor sokkal inkább elfüstöl gyorsan, mintsem leoldjon a biztosító.
De már megépítettem így akkor legyen benne helyes értékű betét

Egyébként 12V-on mértem max 280mA-t amikor be volt kapcsolva rajta az IR is. IR nélkül csak 60-70mA-t eszik.
Akkor szerintetek mehet bele a 230/0,250A betét?
(#) lukacsp válasza vill hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
T0,315 tegyél bele szerintem ha nem akarsz kijárni rendszeresen biztit cserélni.
(#) vill válasza lukacsp hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
ha a 100-as nem old le 280-nál, akkor nem lesz a 315-ös túl erős?
(#) lukacsp válasza vill hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Zárlatra leold, és ez a lényeg. A biztosító nem a kamerát, hanem a kábelt és a tápegységet védi, valamint a te esetedben a rendszer "integritását" is, hogy ha egy kameránál zárlat van, akkor a bizti menjen ki, aztán az egész rendszer működjön úgy mintha mi sem történt volna.
(#) vill válasza lukacsp hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
OK, meggyőztél

Már rendelem is meg a biztiket és nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) Lenon hozzászólása Dec 13, 2023 /
 
Sziasztok! Próbálok készíteni egy RC tankot. 2 jó nagy 12V-os motor lesz benne, ami az adattáblája szerint állítólag max 6,5A-t vesz fel... legalábbis, ha jól néztem, nekem nem egyértelmű (amodellezők szerint sokkal több ampert vesznek fel ezek a kis játékautók) Motorvezérlő hozzá, 2 csatornás a 2 motorhoz 40-40A. és egy 3s LiPo akku látja el. tehát kb 12V.
Ide próbálom linkelni az aliexpress linkeket:
Motor: Bracket Motor, 12V 160RPM Motor
Motorvezérlő: Motorvezérlő 2x40A
Akku: 6000 mAh
Ezek alapján tényleg jóval a 80-100A alatt marad az összes áramfelvétel? Mert akkor nem gondolom, hogy nagy szükségem lenne egy biztosítóra.

Amúgy egy relé lenne a kapcsoló: RELÉ - ez 100A-es lenne például. Gondolom, ha lennének kimagasló csúcsok az áramfelvételben, azt még elviselné, ügye? kb mit visel el egy ilyen? Tehát ezen menne keresztül minden áram az Akku után.

És elvileg az akksi és a relé közé tanácsos lenne tenni egy biztosítót. Szerintem elég olcsón árulnak visszakapcsolhatót, ami menő: MEGSZAKÍTÓ Tehát a fenti konfig alapján mekkora kéne bel? Ez a fő kérdés!

Segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem