Én,mint kívülálló ember,segítő szándékkal írom a következő sorokat,békítésképpen!
Szóval itt:Bővebben: Link
ami egyébként egy nagyon szupi oldal,találhatsz kedvedre való kapcsolást.Áramgenerátorokat fogsz találni ledekhez,de kérlek a kedvemért nézd végig,mert kizárt,hogy ne találj kedvedre valót.Amennyit én tudok a ledekről,az áramgenerátorral kapcsolatban az az,hogy bár nélküle is eldöcög a led hosszú ideig,az élettartama áramgenerátorral(vagy előtétellenállással) hosszabb.Az oldalon kapcs.üzemű jó hatásfokú áramgenerátorokat is találhatsz,melyek bemeneti feszültsége egy bizonyos intervallumon belül pl.:5-15V.Gondolom a műszerfal világítására nem kellett több száz led,így egy már linkelt beállítható kimenetű feszültség stabilizátorral állíthatod az áramgenerátorod bemeneti feszültségét,és szerintem valamilyen mértékben ezzel a ledek fényerejét is.
Ennyi jutott hirtelen az eszembe.
Pucukának igaza van. Áramkorlátozás nélkül nagy lutri LED-et, vgy LED-sort működtetni. Az igaz, hogy 4 db 3V-os led nyitófeszültsége 12V. Így akár be is állhat a névleges áram ezen a LED-soron. De mi van, ha történetesen 13V-ra növekszik a tápfeszültség? Néhány tized voltos feszültségemelkedés többszörös áramnövekedést hozhat magával. A LED-re ne úgy nézz, mint egy ellenállásra, hogy ha növeled a rákapcsolt feszültséget, akkor egyenesen növekszik a áramerősség is. A LED olyan, mint egy dióda. A nyitófeszültség feletti tápfeszültségnél már meredeken csökken az ellenállása, és így káros mértékű áram is kialakulhat. Ezeket a szempontokat figyelembe kell venni.
Igazából 13,7V-ot adok a 4db ledre, ott megy át rajta 20mA. Az ledenként 3,425V. Hiába növelem a feszültséget nem nagyobb a fényereje a ledeknek, azaz felesleges is növelnem, és nem is akarom. Amúgy egy sima 12V-os Alcatel tápegységet használok ehhez a kapcsoláshoz, de van egy labortápegység is, ott szoktam mindent kapcsolást méregetni, tesztelni.
Igen igazad van az áramgenerátorban, amúgy csodás találmány.
Van egy zöld kézi lézerem, abban is áramgenerátor van, és a gyári 3 gombelem helyett (ami működés közben 4,5V-ról leesett 3V-ra a feszültsége) nyugodtan használhatok 3db mikroceruzát, aminek max 4V-ig esik vissza a fesze, ha új az elem, nem enged több áramot a diódára azt hiszem 200mA körül fogyaszt, a 3db gombelem ezt nem tudta, 140mA körül megállt a tudásuk. Emlékszem a régi piacos 5mW-os lézernél kis feszültségnövelés is halálos volt.
Persze igazad van ebben, ezeket figyelembe véve kötöm csak sorba a ledeket. Nem emelkedhet a feszültség, mert ha nem stabil feszültséget ad a tápegység, és ott van a lehetőség, hogy egy feszültséglökés következtében megnő a kimeneten a fesz, az végzetes lenne. Ilyenkor szoktam alkalmazni a 7812-es stabilizátor,t így biztosítva a fix feszt. Ha nagyobbat szeretnék, pl. 13-14V-ot, akkor beteszek a GND lábához pár diódát, így megemeli a kimeneti feszültségét a dióda nyitófeszültségével, azaz 13,4 körüli feszültséghez 2db sorbakapcsolt diódát teszek.
Úgy kell tervezni az ilyen sorbakötést, hogy a max kinyitáson túl soha ne mehessen a led, különben tényleg annyi neki. Próbáltam már nemegy ledet, hogy tized feszültségenként növeltem a feszt, pl. egy piros lednél 2-2,2V-nál még nem volt gond, de 2,3V-nál megnőtt az áram, és ahogy melegedett a led, úgy változott a belső ellenállása, és csak nővelte az áramot, és meghalt.
Kiveséztük a témát és Hobbielektronika2k10 szaktárs is sokadik bejegyzésére végre belátta a LEDek negatív áram-hőfoktényezőjének igazságát:
"és ahogy melegedett a led, úgy változott a belső ellenállása, csak növelte az áramot és meghalt."
off: Az idézetben a három helyesírási hibát javítottam. on:
Voltaképp a "változott" az csökkenést jelent.
A kisáramú (20mA) LED-eknél kisebb a melegedés veszélye (szaktárs munkássága szakszerű ezen a téren), a nagyobb áramúaknál áramgenerátoros meghajtás kell, kivéve ha a gazdag gazda gagyi tápjának ingadozásaiból és/vagy melegedésből következő LED meghalásokat tudja-van kedve finanszírozni.
Jó ötlet: ha az 5 darab 2000 forint/darabárú LEDsor hirtelen kialszik és cserélhetem, tudom, hogy a hőfokuk meghaladta a 80 Celsius fokot
Remélem érzékeled a soraim közötti cinikus cizelláltságot
Ismét egy kérdés egy kezdőtől:
Van pár különböző színű ledem. Azt tudom, hogy más-más a nytófeszültségük stb...
Namost...
Szeretnék sorba/párhutamosan kötni kék-piros-narancs-sárga-zöld ledet. Ezzel nem is lenne gond, de...
Szeretném elérni, hogy azonos fényerőt adjanak.
Ezt hogyan lehet megoldani
Üdv!
Első dolog az, hogy azonos fényerejű LED-ekkel kell dolgozni. Ez lenne az optimális. Szóval ha minden LED-en pl. 20mA megy át, akkor egyforma erősen világítanak. Ha nem egyformák a LED-ek, akkor szerintem ez nem lesz így. Ezért kell inkább párhuzamosan kötni őket.
Alapvetően egy LED-et megfelelő nagyságú árammal kell ellátni (mértékegysége az amper [A], jele I).
Tehát ha egy LED-et akarsz üzemeltetni a következő szükséges:
1. Tápegység (elem, akkumulátor, trafó+egyenirányítás stb)
2. Ellenállás (jele R, mértékegysége "ohm" [ Ω ])
3. LED (tudjuk a nyitófeszültségét, illetve a működtetéshez ajánlott áramerősséget)
A LED-el sorba kötöd az ellenállást. Használjuk "Ohm törvényét".
Tehát az ellenállás értéke a rajta eső feszültség, és a rajta áthaladó áramerősség hányadosa. Nos, azt szeretnénk tudni, hogy mekkora ellenállás kell a LED elé.
Az ellenállás két kivezetése között mérhető feszültség a tápfeszültség mínusz a LED nyitófeszültsége. Betűkkel:
Az áthaladó áramerősség pedig megegyezik a LED üzemeltetési áramával, hiszen soros kapcsolásban az alkatrészeken "ugyanaz" az áram megy át.
Tehát a képlet:
Ha sorba szeretnél kötni több LED-et, akkor annyiszor kell kivonni a tápfeszből a nyitófeszültséget, ahány LED van. Tehát:
Fontos meghatározni, hogy mekkora teljesítmény tűrésű ellenállás kell. Az ellenálláson megjelenő hőteljesítmény:
Ebből látható, hogy érdemes sok (azonos) LED-et sorba kötni, mert akkor kisebb teljesítményű ellenállás is elegendő; persze arra figyelni kell, hogy a tápfeszültség elég legyen!
Ha különböznek a LED-ek, akkor minden típushoz kiszámolod a megfelelő ellenállást, és úgy kapcsolod a tápfeszre őket.
A gyakorlatban a boltban kapható ellenállások nem pontosan akkora értékűek, mint ami névelegesen "rájuk van írva". Inkább számoljunk kisebb áramerősséggel, akkor nem lehet baj!
Köszi a kimerítő választ. Igaz ennyire azért nem vagyok kezdő.
A gondom az, hogy nem tudom a LED-jeim nyitófeszét.
Viszont azonos ellenállással egyenként kipróbáltam és más a fényerejük. kék,piros azonos. sárga,zöld azonos, de halványabb mint az első kettő.
Nincs valami általános érték a színek szerint?
Mivel a szemnek az érzékenysége más a különböző színeken a LED-eknek nem feltétlen kell egyforma fényerővel világítani. Tegyél a különböző színű LED-ekkel sorba egy-egy potit, és szemre állítsd be rajtuk az azonosnak tűnő fényerőt. Vigyázz, hogy ne lépd át a maximális áramértéket. Utána csak meg kell mérni a potik ellenállását, és kicserélni egy szabványos értékű ellenállásra.
Én a következőt javaslom: tedd rá őket színenként egy labortápra. Szépen lassan emeld a feszültséget addig, míg azt nem látod, hogy kb 18-20 mA-t fogyaszt. Ekkor leolvasod a feszültség értékét, és azzal számolhatsz. Mint már korábban utaltak rá, egy 5000mcd-s zöld (vagy kék) ledet halványabbnak fogsz látni, mint pl egy 5000 mcd-s fehéret. Még ha a sugárzási szögük egyforma is, a "szemmérték" ez esetben igencsak csalóka lehet. Ha a szemedre hagyatkozol,lehet, hogy a kék ledet 28-35 mA-el fogod hajtani, míg a fehéret 20-al. Így nyilván hamarabb elhasználódik. Szerintem próbáld mindegyiket azonos árammal hajtani, ha esetleg valamelyiknek kicsi a fénye, vagy a másik elnyomja, akkor használj kettőt. (ha párhuzamosan kötöd, akkor 18-20 helyett 36-40 mA-el kell hajtani őket. Ha sorba kötöd, akkor marad a 20mA, de akkor nagyobb fesz kell neki.)
Ha viszont az azonosnak érzékelt fényerő a fontos, akkor járj el lapose tanácsa szerint, viszont javaslom, hogy ez esetben se lépd túl a 20mA-t. (max 5%-al)
Hello!
Hogyan lehetne meg oldani azt , hogy én egy közöskatodos RGB ledet tudjak ugy villogatni hogy annak fény ereje erösödjön és halványodjon?
Az alábbi rajz jol müködk azt csinálja amire szükségem lenne csak nem tudom hogyan lehetne megoldani azt hogy a led anódjára mennyen az erösödö feszültség ?
UV -led es megoldással szeretnék megvilágítani valamit. A lényeg, hogy vásároltam 4 db UV ledet, amik 48 mW- ot tudnak. szabványos 5 mm-es ledek.Eddig úgy tudtam, hogy 1,6 V kb egy Led nyitófeszültsége, de fogalmam sem volt róla, hogy ez a színtől is függ. végülis próbaképp előtét nélkül rövid időre kipróbáltam, 3 V-nál gyenge fény, 4,5V nál már szerintem korrekt fényerővel világított. Ha jól számoltam a 48mW-ra 4,5V-nál kb. 10 mA jelentene, ha korlátoznám az áramot. Szerintetek ez nem kevés? Összesen 4 db- ot üzemeltetnék a 4,5 V- ról. Ezt nyilván csak párhuzamos kapcsolással tudom megvalósítani. Viszont ebben az esetben hogyan csinálom meg az áramkorlátozást? mindegyik leddel sorba kötök 450 Ω- ot? vagy a párhozamosan kötöt ledekkel sorba kb. 110 Ωot? Vagy teljesen hülyeség ahogy gondolom? Elnézést az amatőr kérdésért. Előre is köszi!
Sziasztok!
Milyen ledet tudnátok ajánlani a következő feltételekhez:
-napsütésben is látható fény, tehát nagy fényerősség
-közepes látószög ~70 fok
Nagy hétszegmensűkijelzőt építek, próbáltam már superflux smd ledekkel, és 10mm es dip ledekkel.
A supeflux fényereje kicsi sajnos pedig nagy a látószöge(120fok), a dip nagyon erősen világít de 20fokos szögben látható .
Sziasztok!
A csatolt kapcsolással az lenne a cél, hogy az áramkör 12 és 24 volt-on is működjön.
Elkészítettem a kapcsolást és 12V-on az egyik sor (4 db sorbakötött LED) nem világít, 24V-on már világít de egy kicsit halványabban mint a többi.
A LED-ek mind egyformák.
Esetleg ha valaki tudja, hogy ennek mi lehet az oka az kérem írjon. Köszönöm
Ezek szerint mégsem egyformák a ledek.
-A 2 sornál külön-külön tenném az előtétellenállást (670-670 Ω)
-a ledeken eső feszültséget megmérném, s úgy alakítanám ki a 2 sort, hogy a ledeken eső feszültség mindkét sorban azonos legyen.
-a led válogatásra azt is megteheted -ha nincs műszer-, hogy sorbakötöd a 8 db ledet, s különböző előtétellenállásokat téve -20mA fölé ne menjen az áram- megkeresed a bűnös led(ke)et, s kicseréled.
Ha egyformák lennének, akkor minden áramerősségen ugyanolyan fényerővel kellene világítaniuk.
Több lehetőséged van az egyenletes fényerő elérésére.
1: Áramgenerátor. Ez állandó, előre beállított áramot biztosít a LED-eknek, tápfeszültségtől függetlenül. ( Persze a LED-ek paramétereit figyelembe véve. )
2: Feszültségszabályzó kapcsolás. PL 7810, vagy zéneres - áteresztő tranzisztoros. Itt a kimeneti feszültség lesz állandó szinten tartva. ( a 78xx-as sorozatnál előnyös lenne a 40V bemeneti feszültségűek közül választani. )
3: DC-DC LED-driver...
Időközbe kiderült, hogy az egyik sorban két lednek kisebb a nyitófeszültsége és ezért világított csak az a sor.
A Led-ek csak külsőre voltak egyformák.