Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémdobozos táp földelése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Pioneer94 hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Sziasztok!
A problémám az, hogy építettem egy tápot 150VA-es trafóból egy számítógéptáp burkolatába. Bekötöttem az alap földelést, ami a burkolatra és egyben a trafó vasmagjára is megy, meg szekunder oldalon, diódahíd után a negatívot is lekötöttem a burkolatra, hogy a tápra kötött fémházas cuccok is földelve legyenek. Erre a tápra rákötöttem egy autós erősítőt. Minden szépen megy addig, amíg az erősítőt rá nem kötöm egy másik földelt eszközre, pl. a számítógépemre. Ilyenkor eléggé hangos búgás hallatszik a hangszórókból. Átdugom a tápot egy nem földelt dugalljba és a búgás megszűnik. Nem tudom hogy mi lehet a baj, én valami hurokra gyanakszom, de azt meg nem tudom, hogy hogy iktassam ki.
UI: A trafó egy sima trafó, nem biztonsági és földelésnek sincs rajta külön csavar csinálva gyárilag.
Primér fesz: 220V, szekunder fesz: 2x12V (párhuzamosan kötve 12V-nak).
Válaszotokat köszönöm előre is!
(#) Pioneer94 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Üdv!
Lekötöttem a negatívot a kaszniról, ahogy mondtad és tök jó lett, nincs semmi búgás .
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
(#) janikukac hozzászólása Nov 22, 2013 /
 
Sziasztok!
A 2.7.4a labortápegységhez kellene valamilyen rövidzárvédelem? Ez csak most, a dobozolás közben jutott eszembe, valamelyik nap. Illetve hogyan kell leföldelni az alu dobozt szabályosan, hogy ne történhessen semmi gond?
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 22, 2013 1 / 1
 
Idézet:
„A legjobb pedig az, hogy az aluháztól minden el van szigetelve, és nincs földelve.”

Lehet, hogy szerinted a legjobb, csak éppen nem felel meg semmilyen létező szabálynak... Én nem mernék ilyen tanácsot adni senkinek, már csak a lelkiismeretem miatt se.
(#) pjg válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 22, 2013 / 2
 
Tessék elolvasni a kettős szigetelésről szóló szabványt.
(#) btoti válasza janikukac hozzászólására (») Nov 22, 2013 2 / 1
 
Szia! Nemrég beesett "jött-ment"-ként hátha tudok segíteni.
Kétféle földelésről kell beszélni: Az érintésvédelmi és a nagyfrekvenciás (ilyen szempontból már a hangfrekvencia is az) hidegítés. Mindkét szempontból barkács ("labor") tápnál a fém dobozt össze kell kötni a helyiség érintésvédelmi földelésével, a konnektor védőföldjével zöld-sárga vezetékkel. Még akkor is, ha a táp eleget tesz a kettős szigetelés feltételének. Kivétel lehet, ha a helyiségben kizárólag törpe feszültségű, vagy biztonsági leválasztó trafóval ellátott hálózat van, a mennyezet lámpát is beleértve. Nem jellemző eset. Hidegítés szempontból ekkor is célszerű földelni, sőt ezt a pontot a táp kivezetéseinél fekete, föld jellel ellátott, praktikusan leszorítós banánaljon megjeleníteni.
Túláram, zárlat védelem: Magát a tápot akarjuk védeni, és/vagy a rákapcsolt áramköröket is. A táp védelmét a 230 V-s hálózati oldalon levő olvadó biztosíték, esetleg termisztor is, és a legtöbb táp-IC-be integrált belső védelem általában megvédi. A rákapcsolandó, leginkább javítandó, beszabályozandó áramkörök védelmét illik megoldani. Erre három alapvető módszer létezik. A beállított max. áram értéknél nem enged nagyobb áramot folyni - letörésesnél áramgenerátorként viselkedik, tartja a max. áramot, visszatörésesnél lecsökkenti, de nem nullára. Illetve a harmadik, ha a megengedett max. áramnál nagyobb akar folyni, akkor lekapcsolja, letiltja a táp kimenetét.
Először a módszert, amit Te jónak találsz kell kiválasztani. Mindegyikre számos alap és ezek módosított, aktualizált áramköri változata fellelhető, vagy megtervezhető. Utóbbiban bizonyára többen is fogunk majd segíteni, ha igényled.
(Rajtam kívül valószínűleg mindenki tudja, de ez a "2.7.4a labortápegység" mit rejt?)
(#) btoti válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Próbálom felfogni, mivel az én szerény végzettségem és gyakorlatom nem elegendő kategorikus állásfoglalásra. *

Labortápról lévén szó, és nem pl. egy kávédarálóról.
Szerintem a táp a kettős szigetelés feltételének csak akkor tesz eleget, ha a benne levő hálózati trafó, vagy 230V AC/DC konverter önmagában is eleget tesz a kettős szigetelés feltételének. Ezek szekunder oldalai ugyanis galvanikusan, üzemszerűen ki vannak vezetve a burkolaton kívülre, sőt elég gyakran az egyik pólus össze van kötve, vagy összeköthető a burkolattal. (A nem leválasztó biztonsági trafó (amelyiken nincs rajta a gyári kettős szigetelés minősítés) csak szigetelt, és nem kettős szigetelt, nem beszélve egy AC/DC konverterről, ahol legfeljebb egy szintén csak szigetelt trafó - optocsatoló biztosítja az elszigetelést.)

Mellesleg:
A védőföldelés feladata nem a közvetlen áramütés megakadályozása, hanem annak megelőzése a hálózati túláram, hibaáram, hibafeszültség védelem működésbe hozásával.
Villamos laboratóriumot, szűkebb értelmezésben feszültség alatt végzendő munkahelyet csak földfüggetlen hálózatról lehetne ellátni - ez otthon nagyon ritkán tartható be.
És a vizsgálandó, tápra kapcsolt áramkör földelése (hidegítés, árnyékolás) sem ritka kívánalom.

Mindenesetre az érintésvédelmi szabványok, ajánlások újraírása helyett én is azt tanácsolom minden villamossággal foglalkozónak, hogy KELLŐ óvatossággal járjon el, mert a söprűnyél is rázhat.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2013
(#) kadarist válasza btoti hozzászólására (») Nov 23, 2013 / 1
 
Szia!
Az írásod kétharmadának tartalmát érdemes lenne revízió alá venni, például az optocsatoló szerepe. A kapcsolóüzemű tápoknál az konkrét érintésvédelem biztosítása helyett inkább a zavarvédelem miatt van védővezető rákötés.
(#) btoti válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Bocs, ha bármi személyeskedésnek tűnt! Nem annak szántam.
Szinte ugyanazt mondjuk, máshogy fogalmazva.
Az én olvasatomban a fő kérdés az, hogy egy labortápnál a rákapcsolt áramkörrel, berendezéssel együtt (ez tekintendő üzemszerű állapotnak, a labortáp nem egy önálló berendezés) biztosítható-e és hogyan a kettős szigetelés feltétele. Nem a már kialakított kettős szigetelésű rendszer (itt inkább a rendszert, mint berendezést használnám - a táp és a rákapcsolt valami) földelhetősége. Ez TILOS! Az okozhatott keveredést, hogy én kötöm az ebet a karóhoz, miszerint gyakran elengedhetetlen a vizsgált, tápra kapcsolt berendezés földelése - nem érintésvédelmi, hanem zavarvédelem, hidegítés, árnyékolás, stb. szempontból. Ezért én nem törekednék labortápnál a kettős szigetelés kialakítására, inkább a földeléses EPH -ra.

Igen, vagy 18 év és kellő óvatosság, vagy a papa gondoskodjon a barkácssarok kettős elszigetelésű törpefeszültségű (minősített biztonsági transzformátoros) ellátásáról. Utóbbinál legfeljebb már "csakˇlakástűz lehet.
(#) oatis hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Sziasztok, lenne egy aprócska kérdésem. Adott egy kisebb teljesítményű erősítő, melynek tápja egy számítógép tápegysége. Tudomásom szerint ezt a tápegységet le kell földelni, meg is tettem. Minden rendben. Ha viszont a gyári erősítőm (lehet kis magnó is)- ami kettős szigetelésű- fülhallgató kimenetét szeretném csatlakoztatni, akkor a táp negatív pontja (és gyárilag ez a védőföld is ) és a bemenet pozitív pontja között 110v váltófesz észlelhető, ami természetesen az előerősítőt hidegre is tesz, ha áram alatt szeretném csatlakoztatni a hangforrást hozzá. Ezt mi okozhatja? Előre is köszi a segítséget...

Ui:Kipróbáltam egy másik konnektorba dugni az erősítőt, akkor ez a gond megszűnik. Tehát az egyik konnektor földje biztos rossz... De normális dolog ez, hogy földelés nélkül kikerül 110v a védőföld és az erősítő (kettős szigetelésű) fülhallgató kimenet pozitív pontja közé???
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2013
(#) Gafly válasza oatis hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Leírásod alapján nincs mindenütt érintésvédelem kiépítve a lakásban...
(#) oatis válasza Gafly hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Valami egyéb ötlet esetleg a megoldására? Igazán nem is értem, hogy hogyan lehet ekkora potetnciál különbség a készülékek között.
(#) oatis hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Reméltem, hogy van valami egyszerűbb megoldás is, valami leválasztás féle...
(#) razer6666 hozzászólása Aug 28, 2014 /
 
Sziasztok..

adott egy 5.1 es erösítö szeretném cserélni a vezetékét földeltre és az volna a kérdésem hogy hova kössem a trafon a földellést.
(#) kadarist válasza razer6666 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Szia!
Ha gyárilag nem volt bekötve a védővezető, akkor ne köss rá olyat.
(#) razer6666 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
köszönöm
(#) hozzászólása Okt 1, 2015 /
 
Sziasztok!

Két kérdésem lenne: először is ha korrektül akarok a védővezetőre kötni egy fém műszerdobozt, amely teljesen szétszedhető (az oldalait alkotó lapok csavarokkal vannak egymáshoz rögzítve), akkor kell-e minden egyes burkolati elemet csillagpontosan földelni? Hajlom rá, hogy ezt megtegyem, mert az egy ponton való csatlakozást nem érzem elég biztosnak. Illetve még az merült fel bennem kérdésként, hogy az így létrejövő „hurkok” esetleg okozhatnak-e bármiféle problémát?
A dobozban egyébként nincs érzékeny eszköz - mindösszesen egy autotrafó, valamint a kimenetén egy nagyfeszültségű trafó, no meg egy egyenirányítás, tehát kisebb földhurkok nem okoznak problémát, azonban nem tudom, hogy a földelés minőségét nem rontják-e le.

Ha bárkinek bármi ötlete van ezekkel kapcsolatban, azt szívesen fogadom.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem