Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energiatakarékos fénycsövek
 
Témaindító: lift, idő: Jún 17, 2007
Lapozás: OK   4 / 4
(#) didyman válasza Gafly hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
"Gondolom ott nem mérik a meddőt."
Azért a vezetékek, kötések nem tudom, mennyire vannak rá felkészítve. 40 armatúrában, ha csak egyszem 4,2 µF-os kondi van, akkor az 12 A meddő áram körül van összesen. Ha két csöves, akkor a duplája. Ehhez jön még a LED-csövek szintén kapacitív meddője. Jó, valószínűleg nincs alulméretezve, csak ez az érték az eddigi egy csöves, jól beállított lámpák eredőjét is meghaladja, és valószínűleg nem friss kötések.
(#) Malibu hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
Igazatok van, ( mellesleg a forgalmazó is ezt ajánlja) rászánok több időt és becsületesen kiiktatom a tekercset is. Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
(#) rozsdas111 hozzászólása Júl 27, 2015 /
 
Sziasztok!
Keresem a jelenség okát.
Kompakt fénycső lekapcsolt állapotban időnként ( főleg éjszakai sötétben észrevehető) felvillan. Nem minden nap észlelem de jó lenne tudni mi lehet az oka!
(#) Zsolt50 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
1. Élvilágítós kapcsolót használsz. A benne lévő "lámpán" keresztül kap áramot a kompakt fénycsöved. A benne lévő kondenzátor amikor feltöltődik egy bizonyos feszültségre az elektronikája "feléled" és áramot a fénycsőnek.
2. Adótorony mellett laksz.
(#) rozsdas111 válasza Zsolt50 hozzászólására (») Júl 31, 2015 /
 
Kösz a tippeket. A kapcsoló nem élvilágítós és adótorony sincs a közelben. Én is valamilyen hálózati vagy légköri töltöttségre gondolok. Remélem nem valami zárlat eredménye.
(#) kasas hozzászólása Jan 10, 2016 /
 
Hogy kell úgy megcsinálni egy fénycsövet hogy a plazma ív működtesse mint pl a konyhai szikragyújtó vagy ahogy csefkó pál megcsinálta és akkor a kiégett izzószállal is kétszer olyan fényesen világít . És ha igen akkor miét nem gyártják eleve így az égőket ,csak azért mert akkor soha nem égne ki legalábbis 20 évig biztos nem ?
(#) ODU hozzászólása Júl 4, 2016 /
 
Sziasztok!

A következő lenne a kérdésem: Van egy kompakt fénycső amiben az egyik izzószál elégett. Az elégett izzószál helyére beraktam egy 10 Ohmos ellenállást. Így gyújt is rendesen elsőre fel is kapcsol, a fényereje jó, viszont a kiégett izzószál helyén a cső nagyon melegszik. 1 perc alatt is 150°C-osra. Ahol még ép az izzószál ott 40-50°C között melegszik. Ez mitől van? És mennyire káros a melegedés? Eltörhet a cső?
(#) fecameca válasza rozsdas111 hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
A válasz az elektronikában keresendő. Van egy kozmetikusnál körömlakk szárító. 4 db UV fénycsővel működik. Eredetileg fojtótekercses volt.Az illető csak elektronikus gyújtáshoz kapott fénycsövet, azok a fojtókkal nem működtek. Én raktam bele 4 db kompakt fénycső elektronikát. 1 relé adja mind a 4 nek a 230 Voltot. Az egyik kikapcsolt állapotban is világítgat gyengén.Az elektronikában levő kondenzátorra gondoltam, az egy kicsit több Wattos, ergo nagobb az elkó benne, mint a többiben.
(#) fecameca válasza ODU hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Nem tudsz neki mit csinálni. Az elektróda a fénycsövön belül van kiégve. Sokkal kisebb lett az aktív felülete, megnőtt az átmeneti ellenállás azon a helyen, a csonk bírja, ameddig bírja. Gondolj bele, egy izzólámpa sokkal forróbb. Az így "megjavított" fénycsöveim közül néhány teljesen leégett 1 éven belül, de van 3 db olyan, ami már több, mint 3 éve üzemel. Én nem szoktam ellenállást tenni bele, az elektronikája úgyis áramgenerátoros, a tapasztalatom igazolja, hogy ellenálással sem bírja semmivel tovább, mintha simán rövidre zárom a szakadt végét. Lutri ez az egész fénycső téma. Van tizenéves fénycsövem is eredeti állapotban, világít, és volt jó néhány, ami pár hónapig bírta. Kb 30-40% ami az egyik végén ég ki, és még megtalpalható, a többi teljesen kiég, azokat el lehet dobni. A fiókomban összegyűjtött elektronikák száma alapján a lakásomban most 10 üzemel, és 20-at el kellett dobni, amióta ezek divatba jöttek. Annyira nem rossz ez az arány, mert halogén égőt is szinte havonta kell cserélni, a sűrűn kapcsolt mellékhelyiségekben azok vannak. A Led-ek azon túl, hogy még mindig nagyon drágák, annyira gyengék, hogy csak csillárba érdemes tenni őket másmilyennel vegyesen. Talán majd egyszer, ha nem 30 darab fél wattos Ledet pakolnak egy hagyományos égő alakú búrába, akkor lesz jobb a helyzet ezekkel. Gondolom egybe lesznek integrálva, vagy nagyobb méretűek lesznek, talán jobb lesz a fényerejük is, amiket most árulnak 3000 Ft körüli áron, olyat én is bármikor össze tudnék rakni hagyományos méretű Led-ekből.
(#) ODU válasza fecameca hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Köszönöm a választ.
Akkor ezek szerint nem törik el az üvegcső a nagy hő miatt. Nekem vegyes tapasztalataim vannak a LED-es izzókkal. Vettem egyszer egy méregdrága LED-es izzót. Kb fél évig bírta és kiégett. Szétszedtem majd látom hogy kiégett egy LED, gondoltam kicserélem. A LED-et nem lehetett leforrasztani, de még csak letörni is nehezen, majd láttam, hogy az elektronikája pedig műgyantával vagy ahhoz hasonló anyaggal van kitöltve, nem javítható, majd kuka lett a vége. Majd ebayről vásároltam 2 féle olcsó (600Ft) LED lámpát. A mai napig tökéletesen működnek, és ami a legjobb hogy nagyon könnyen javítható, kapható hozzá ebay-en LED is (100db 300Ft). Sima kapacitív reaktanciával van korlátozva az áram. Nincs műgyanta, védett elektronika. Olcsó is és a fényereje nagyobb mint egy 40W os spot izzónak. Egy nagyobb szobát is be lehet világítani 20-30Wból.
(#) kasas válasza ODU hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Na azt meg hogy ? Az izzószál a cső belsejében van vagy lemaradtam valamiről , hogy fértél hozzá?
(#) didyman válasza kasas hozzászólására (») Júl 31, 2016 /
 
Kívül kötötte párhuzamosan.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem