Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CRT képernyő
 
Témaindító: angelero, idő: Jún 27, 2007
Lapozás: OK   3 / 3
(#) proli007 válasza szs hozzászólására (») Ápr 26, 2021 / 1
 
Hello! Egy képernyő pontjai az eltérítés pontjaihoz képest nem egyenlő távolságra van. Nyilván, pld. a sarkok lényegesen messzebb vannak. Így a sugár hosszabb utat tesz meg és így jobban is térül el. Ezt hívták anno párnatorzításnak. Ennek kiküszöbölésére a kételtérítő fokozat közé egy tulajdonképpen egy transzduktort (mágneses erősítőt) építettek be. Ezen átvezetve az eltérítő áramokat modulálták egymás jelét. Így kiküszöbölve a torzítást. Meg mindenféle linearizálási tag is volt (tekercs trimmer) a körben. Pld. ebben az áramköri részben, ezek kontakthibái, esetleg vasmag törés, tekercs elmozdulás okozzák a hirtelen változást. A demagnetizálás alapvetően csak a színtisztaságra hat, vagy is hogy az elektron sugarak ténylegesen a saját foszfor pixelüket találják el. Ha a maszk (ami kitakarta a foszforpontokat) felmágneseződött (föld mágneses tere, hangszóró mágnesek, stb.) akkor torzította az eltérítést.
Fekete-fehét TV-nél is volt párnatorzítás korrekció, csak ott egyszerű mágnesekkel volt az megoldva. Mivel a színesnél már három ágyú volt és ezek nem lehettek egy helyen, nem lehetett ezt az egyszerű dolgot alkalmazni. Delta képcsöveknél ez a beállítás messze nem volt egyszerű, ezért találták ki az Inline ágyúelrendezést. De ez alapvetően igénytelenebb felbontású is volt, ezért a stúdió monitorok azért maradtak a delta elrendezésnél.
Dióhélyban kb. ennyi..
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2021
(#) szs válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
Köszönöm a magyarázatot, így már jobban képben vagyok. (Bár a monitor egyre kevésbé "van képben")
(#) szs válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
No, a minap elpanaszoltam, hogy már még rosszabb az öreg monitor.
Tegnap elcsodálkoztam, hogy újra kinyúlt a kép, már megint majdnem kitölti a képernyőt. Reggelre megint összement. Ma ismét kinyúlt, és eszembe jutott: tegnap is azután töltötte be majdnem a képernyőt, miután bekapcsoltam a fűtést. Ma is azután. Ez a mágnes erre is érzékeny? Nem elég meleget csinál magának a monitor? ( pedig kalácsot, kifliket az ő hátán kelesztek )
(#) proli007 válasza szs hozzászólására (») Ápr 29, 2021 / 1
 
Ezek a jelenségek kontakthibára utalnak. Célszerű átnézni/átforrasztani a sorkimenő-linearizátor-eltérítő útvonalakat. De túl sok időt nem érdemes rá fordítani, mert nyilván a képcső már nem mai gyerek. A kalács/kifli kelesztés jobb ötlet a hibakeresésnél.
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Nem akarja javítani, csak szórakoztatja a nagyérdeműt.
(#) szs válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Nagyon nem mai gyerek, és én sem tartom étdemesnek. De tényleg érdekel (az elméleti) miértje a dolognak. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2021
(#) szs válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Hm... Némi élt érzek.
Nem titeket akarlak szórakoztatni, én szeretnék némi (hogyismondjam) tudomást szerezni a hiba mibenlétéről. Tényleg nem megjavítni.
Bocs, ha zavartalak vele...
(#) sargarigo válasza Endre22 hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Nem tudom aktuális-e még a keresés! Ha minden igaz, nekem mintha lenne egy ilyenem még a szüleimnél. Ha kell hétvégén megnézem hogy megvan-e még.
(#) kadarist válasza szs hozzászólására (») Ápr 29, 2021 / 1
 
Kontakthiba, tehát rossz forrasztás, szakadozó ellenállás lehet a függőleges eltérítés áramkörében. Ez a változó mértékű hiba egyértelműsíti az okokat.
(#) kadarist válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Szerintem azóta már megtalálta: Bővebben: Link.
(#) szs válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 29, 2021 /
 
Köszönöm!
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem