Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?
 
Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   126 / 143
(#) gangsta7771 hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Kiszedtem a tegnapi nap egy lézer diódát 16x-os dvd íróból...rendeltem internetről egy lézer modult...elméletileg abban van beépített áramgenerátor...ha rákötök két ceruza elemet akkor megmarad a dióda???
(#) Saggitarius válasza epyn hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Kedves epyn, es mindenki a ki "csak ugy" foglalkozik lezerel, hogy olvassatok el a lezerek osztalybasorolasat, es mindenki annak tukreben hasznalja a tovabbiakban.
Adtam a tanacsot, mivel en a munkam soran lezerdiodakkal is foglalkozom. Igaz mi nem 1W-osnak kikialtott eszkozokkel, hanem kisse kisebb teljesitmenyuekkel (35-100mW), de ettol fuggetlenul halal komolyan kell venni a vedoszemuveg hasznalatat. Bizonyos esetekben (pl infra lezereknel) annyi ido alatt kepes a szemed MARADANDOAN karosodni, hogy eszre sem fogod venni! (lesz egy folt ahol nem fogsz latni). A kulonbozo fenytartomanyba tartozo lezerek a szem kulonbozo reszeit karositjak. Erdekessegkeppen, egy 1W optikai teljesitmenyu lezersugar a szembe jutva a szem fokuszalasa miatt a retinan 100 000W per negyzetcentimeter teljesitmenynek felel meg. (Nem eliras!) Nem feltetlenul szukseges direktbe belenezni, elegendo egy visszavert fenysugar is!
Kivancsi lennek epyn milyen hutest alkalmaztal az LPC-826-okon. Mint irtam, mi sokkal kisebb teljesitmenyueknel igencsak tetemes hutofeluletet hasznalunk, mert a cel a nem csak 5 percig tarto mukodes
(amikrol en irok, precizen bemert, optikai teljesitmenyek!)
(#) epyn válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Köszönjük a felvilágositás!
A topic tetejére állandósitanék egy,a lézerdiódákkal való foglalkozás veszélyességére figyelmeztető kiirást,pirossal
Egyébként TEC hűtést alkalmazok,peltierrel.
Eddig tökéletesen bevált,de muszáj is,mert 4-5 dióda fűti a blokkot,passzivan ezt csak "tetemes" hűtőfelülettel lehet elvezetni,vagy még azzal sem,mert az is felmelegszik 30-35C°-os környezetben.
Ám,hidd el,nem kell tetemes méret a diódának:elég ha egy peltier cellával a pici modul foglalatot meghűtöd(mondjuk 15-20C°-ra).A tetemes méret inkább a TEM cella hűtéséhez kell,ahogy észrevettem.
Nekem sem 5 percig megy a lézer,van hogy egész nap be van kapcsolva,pl show szerkesztésnél.
Ez egy amatőrök által szerkesztett fórum,nem igazán foglalkozunk másképp a lézerekkel,mint "csak -úgy".
De nem bánnám,ha professzionálisan is foglalkozhatnék vele,de az egy másik életben lesz majd.
Üdv.:Feri
(#) Saggitarius válasza epyn hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Oszinten orulok, hogy latod van ertelme a figyelmeztetesemnek, remelem nem akadekoskodasnak veszik a tobbiek sem.
Amugy nalunk csak passziv hutest tudunk alkalmazni a kis meret miatt. Itt egy kep rola: Inviso laser Az egesz kb 20x20x70mm nagysagu, es ebbe a hazba kerul a 100mW-os is. Benne van az elektronika is, ami opcionalisan tartalmazhat analog (fenyero) es/vagy TTL bemenetet (strobe) vezerleskent.
(#) epyn válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Nos,nekem nem a stabilitás a lényeg,nem műszeres,interferencia mérő,vagy holográf lézerem van,csupán látványtechnikai.Alacsony divergencia és a lehető legnagyobb optikai teljesitmény elérése a cél.
Persze,nem baj,ha sokáig életben marad.
Inkább legyen minden második hozzászólás a Tiedhez hasonló jellegű,mint hogy ugyanazokat kelljen elismételni,ami már szinte az összes oldalon le van irva,bla bla bla.
Most pedig,megjegyzem,nekem is van látáskárosodásom,lézer miatt,figyelmetlenségből,egyik szemem gyengébb és fáradékonyabb azóta.
(#) Saggitarius válasza epyn hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Ez a szemkarosodas az infras, vagy UV lezer miatt van, az karositja a szaruhartyat/szemlencset. A nem lathato fenysugarak azert is veszelyesebbek, mert nem csak te nem erzekeled, hanem az agy sem, igy nem tudja kisebbre szukiteni a szem a pupillat.

Ime egy szemleteto tablazat, amelyben a teljesitmeny es ido szerepel. Jol kiveheto, hogy meg a lathato szintartomanyban is milyen rovid ido elegseges a karosodashoz (zold vonal) Bővebben: Link
(#) Akon hozzászólása Dec 2, 2011 /
 
Sziasztok !

én összeraktam egy ilyen lézert :
Dióda 16x : LG GSA-4163B ( ez tudom, hogy jó mert az alábbi oldalon láttam, hogy ezt használták )
Laser dióda kép
Fórum ahol olvastam

Aixiz amit használtam :
Aixiz

Kiszedtem az eredetei aixiz lézer diódáját, és beleforrasztottam a DVD-R 16x Laser diódát.

1.Megtáplálás: 12V 100mA ( egy adapter )
2.Megtáplálás: 6v 100mA ( egy másik adapter )

Nagyon jól világít, de nem égeti át a papírt és a gyufát sem gyújtja meg :S

Segítsetek, mi lehet a gond !?
(#) epyn válasza Akon hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Idézet:
„de nem égeti át a papírt és a gyufát sem gyújtja meg”

Talán,mert a youtube-on csak szemfényvesztők vannak?
Sosem árulják el hogy fókuszpontba állitják a sugarat,igy energiájának sokszorosa koncentrálódik egy pici pontba,igy képes csak egyetlen dvd dióda gyufát gyújtani.
De mint annyian már tanácsoltuk
-Maradj a gyufánál,vagy öngyújtónál!-
(#) Akon válasza epyn hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Természetesen be volt fókuszálva ici-pici pontba, de úgy sem gyújtotta meg, :S , esetleg az aixiz-ben kellene lencsét is cserélnem? Valami tanács ?
(#) epyn válasza Akon hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Nem tanácsolok olyat,amit ellenzek.
Nem az a lényeg,hogy képes-e bármit is megpirózni.
Használd felelősséggel és óvatosan.
Nekem 24X irókba való diódáim vannak és 4-500mAt viselnek el.Igy sem gyújtanak gyufát,ha csak párhuzamosra van kollimálva a kilépő fény.Esetleg egy barna fejűt,hosszú másodpercek után.
Másféleképp meg nincs értelme használni.
Üveglencsével sem mész sokra,5% plusz.A komoly lencse meg 10X kerül többe mint amennyit a dióda ér.
(#) Akon válasza epyn hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Természetesen saját felelőségre használom, és óvatosan bánok vele, de mit lehetne vele elkövetni, hogy sikerüljön vele meggyújtani a gyufát? Növelnem kéne a mA-t? és számos videót láttam nem csak a youtubon, hanem fórumokon is akiknek sikerült ezt elkészíteni. Esetleg valami tanács? ( Amúgy meg nem figyelmeztetést kértem, mert tudom, hogy ez a szemre nagyon veszélyes, hanem tanácsot ) Előre is köszönöm!
(#) epyn válasza Akon hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Tanács helyett kérdezek:
-miért olyan fontos hogy begyújtsd vele a gyufát?
Egyébként valóban,növelned kellene az áramot.
Maximum,de tényleg:250mA
(#) Akon válasza epyn hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Már tervben van a 22X-es DVD író, Ebből gondolom erősebb diódát tudok kiszerelni!

u.i: Azért olyan fontos, mert az egyik ismerősöm azt mondta, hogy lehetetlenség ezt megcsinálni, és bizonyítani szeretném az "elektrotechnika tudományát", hogy ha valaki gondosan utána jár a dolgoknak, akkor tényleg el lehet érni amit akar!

Meg persze saját magamnak is bizonyítani szeretnék, Kösz a tanácsot , beszerzek egy 230 mA-os régi tel. töltőt, az remélem jó lesz hozzá + 22x LG diódát
Remélem sikerrel járok...

(amúgy a 16X lg dióda 4x AAA elemmel már megégette a fekete szigetelő szalagot, és a barna fejű gyufát felforrósította elég jól.)
(#) epyn válasza Akon hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Ha bizonyitani akarsz,hát tedd.
(#) Gergő22 hozzászólása Dec 9, 2011 /
 
Sziasztok!!!
Előre közlöm nagyon kezdő vagyok! -De nagyon érdekelne hogy az igaz-e hogy a számitógép cd-olvasójából kiszerelve a "ledet" kis átszereléssel télleg kapok egy olyan eszközt amivel megtudom gyújtani a cigit ?
(#) zenetom válasza Gergő22 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Nem.
(#) Gergő22 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Akkor más lehetőség létezik? Youtubon van videó csávokam igy rakja össze ?!-ezért kérdeztem mert már aztsem hiszem el amit látokSzóval létezik ijen lehetőség??? esetleg gyári?? vagy vállalkozó aki összerakna egyet?
(#) zenetom válasza Gergő22 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Van más lehetőség: DVD író. Ebben a témában kb minden oldalra le van írva minden.
(#) Gergő22 válasza zenetom hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Mester majdnem erre gondoltam a legelső kikiáltásomon is !!lehet hogy van máshol is de itt szeretnék kérdéseimre választ kapnék ,mert nem üres szemekre találtam! Írtam h kezdő vagyok nagyon!!! Eltudnátok mondani hogy milyen tipusu led a megfelelő???vagy minden fajta iróé jó??
(#) zitzaki válasza Gergő22 hozzászólására (») Dec 9, 2011 / 1
 
Ebbe topic-ba ha visszaolvasol(nem kell sokat) meg fogod találni a választ minden második oldalon legalább kétszer le van írva hogy és miként kell csinálni. Azt meg nem kell elvárni hogy mindenki ugorjon neked a válasszal mert kb 100 szor le volt már írva. Egy kis olvasás visszamenőleg a topicba és meg lesz a válasz. És utána már azt is fogod tudni hogy leddel nem lehet gyújtogatni maximum lézerdiódával.
(bocs az offért)
(#) titicj hozzászólása Dec 19, 2011 /
 
Hello emberek!Nagyon kihalt a fórum!Lesz 200mw-os vörös pointerem rakok fel majd videót hogy mit tud és össze lehet hasonlítani a házilag készitett dvd lézerekkel
(#) Szebence válasza titicj hozzászólására (») Dec 19, 2011 / 1
 
Ez a téma már teljesne ki van vesézve. A-tól Zs+1 -ig, ezért van kihalva. A képeket várjuk.
(#) tib12 hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
Üdv mindenki.
Most hogy van elég időm, lézerem és kedvem, szeretnék beüzemelni 1-et. Tegnap egy DVD lejátszóbol kiszedett lézerrel szórakoztam és azt tapasztaltam hogy erős pirosan világít(amikor próbáltam bekapcsolni a dvd-t villan párat) de nem meleg és nem éget, bár attol még veszélyes a szemre főleg mert egy infralézerrel van párosítva. Szóval nem tudok róla semmit, de képet csináltam. Szeretném folyamatosan hajtani. A modulon kívül van még 2 lézer, egy 3 és egy 4 lábú. Nem tudom hogy kezdjek hozzá a meghajtáshoz. Egy kis segítséget szeretnék. Köszi előre is mindent és bocsi ha nem érthető.
(#) kasas válasza titicj hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
ezek a két háromszáz millivattos kínai dvd lézerek nagyon villognak azt vettem észre vagyis nem folyamatos a teljesítményük , talán azér olcsók...
(#) Collector válasza kasas hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Hát ha nálad villognak, akkor a tápoddal van a gond, erre igen nagy az esély.
(#) epyn válasza kasas hozzászólására (») Dec 26, 2011 /
 
Akkor ajánlom ezt ,ez nem olcsó,biztos nem fog villogni
(#) alfa007 hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Üdv mindenkinek.
November körnékén hozzá jutottam egy asztali DVD lejátszóhoz, amiben van DVD író is.
Találtam benne egy 180-200mW körüli diódát.
Most a Szupepe féle áramgenerátort szeretném megépíteni.
A képek között találtam egy nyák tervet, és beültetési rajzot.
A következő képek:
beütetési rajz és a nyák terv.
Két kérdésem kenne.
IRF540helyet IRF530-t is használhatok?
Hova lett a modulációért felelős poti?
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
IRL540 van benne, nem IRF. Logikai FET kell, ez a lényeg. Meg persze, hogy el tudja fűteni a maradék teljesítményt. Ez a terv CW lézerekhez van, moduláció nélkül.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Ok. Ezt jó tudni. De CW lézerek valami speciális lézerek?
Akkor nem is jó a normál diódákhoz? A nyáktervet eltudom készíteni "vasalós" technikával?
Persze nem most akarok neki állni, csak infót, és anyagot gyűjtök.
Mivel csak a dióda+foglalat, és a nyáklap van meg.

DSCF1083.JPG
    
(#) epyn válasza alfa007 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
CW= Continuous Wave
Magyarul folyamatosan sugároz,nincs modulálva,villogtatva.Semmi speciális.A diódalézerek minden esetben CW üzeműek,meghajtás kérdése.
A meghajtó áramkörre,amit kinéztél,nincs ráépitve a moduláció lehetősége,kollegám erre gondolt,hogy CW.
Pontosabban,moduláció a kézzel állitható dióda áram is,de külső vezérlést nem köthetsz rá.
Következő: »»   126 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem