Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőfokszabályzó
 
Témaindító: hiliboy, idő: Aug 13, 2007
Lapozás: OK   5 / 5
(#) Bakman válasza mrobi hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Nem biztos, hogy van erre, polcról levehető gyári megoldás. Keverőszelep-vezérlőből nagy a kínálat, de azok általában egy beállított hőmérsékletet vesznek figyelembe, esetleg (szoba)termosztát vezérlésűek.

Tulajdonképpen melyik két ág különbségét kellene figyelni? Milyen szelepről van szó, mi a szerepe? Fűtés? Hűtés? Honnan származik a fűtő/hűtő energia? A fűtő/hűtő egység szabályozza magát, ha a szelep nagyon/teljesen letiltja a hideg/meleg fogyasztást?

Érzek némi logikai buktatót a dologban. Lásd melléklet. A és B pont közötti hőmérsékletkülönbség nem lehet nagyobb, mint 5 °C, ezért az elektronika nem enged meleg vizet A irányba, ennek folyományaként csökken a hőmérséklet a B ágon is, tovább szabályoz "lefelé" a rendszer amíg ki nem hűl teljesen A és B ág is. Vagy nagyon nem értem a feladatot.
Ezt a zsákutcát át lehet ugrani úgy, hogy figyeled a tartály hőmérsékletét is, jelen példánál maradva a fűtésnél. Így viszont már nem elég a két szenzor, kell a harmadik is, így meg már kb. reménytelen gyári cuccot találni.

Szelep.jpg
    
(#) mrobi válasza Bakman hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Szia.

Mennyezet hűtéshez kellene az egyik ügyfelemnek. A pufferben lesz 17°C víz. Ezt kell keverni a visszatérő vízzel úgy, hogy előre menő, és a visszatérő víz különbsége ne legyen nagyobb 5 foknál. A keringető szivattyút vezérli egy szoba termosztát. A keverő szelepre kellene még valamit kitalálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2024
(#) Bakman válasza mrobi hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Így már érthető a feladat. Eléggé egyedi igénynek tűnik, ilyenre szoktak mikrokontrollert/PLC-t használni.
(#) Ivan93 válasza mrobi hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Szia,
egy ötlet, a két érzékelő k-típusú hőelem, melyek fordított polaritással vannak sorba kötve, és így rákötve egy hőmérséklet szabályozóra. Ebben a felállásban a két szenzor által mért hőmérséklet különbségét mérné a szabályozó és erre szabályozna, hogy 5°C legyen a mért érték, vagyis a különbség.
szerk.: jobban belegondolva nem biztos hogy ilyen egyszerű, mert a különbséget még kiegészíti a szabályozó a hidegpont kompenzáció hőmérsékletével vagyis a szobahőmérséklettel.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2024
(#) Bakman válasza Ivan93 hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Érdekes ötlet!

Én inkább abban látom a problémát, hogy az ilyen hőelemek szobahőmérsékletre nem nagyon jók a nagy érzékelési tartomány miatt. Az sem mindegy, mennyire "jó" az elektronika, ami méri a feszültséget. Hőelemet általában ott használnak, ahol ±1 - 2 °C elmegy, jelen helyzetben pedig a lehetséges hiba azonos tartományban van az érzékelni kívánt hőmérséklettel, túl nagy az átfedés.
(#) proba válasza mrobi hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
A két cső közé egy peltier cella. ( bár azt nem tudom ilyen kis eltérésre mekkora feszültséget ad...és az a fránya mechanika...)
(#) kaqkk válasza mrobi hozzászólására (») Márc 14, 2024 /
 
Ha nem akarsz visszajárni az ügyfélhez akkor egy plc , de jobban jársz ha nem vállalod mert tuti hogy hetente lesz új ötlet vagy új érték amit bele kell tenni vagy át kell állítani .Vannak erre gyári elektronikák amik a hőmérséklet alapján harmatpontot számolnak és arra keverik a vizet , folyamatosan változó hőmérsékletre .
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2024
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem