Nem nanoHenry-re van szükségem, hanem milliHenry-re. Sikerrel is jártam, mert mégis visszamentem a boltba. Kiderült, hogy a 10milliHenry-s dobozba belekerült egy rakat 10mikroHenry is, és én pont az ezred akkora értéket kaptam. Most már van 10milliHenry-s induktivitásom.
Már csak a rajzon (fentebb csatolva is van) lévő C4-es kondi értéke a kérdéses.
Köszi szépen!
Most készül a panel, de azt hiszem, csak holnap fejezem be. Remélem a legjobbakat, és ez már talán működni fog, mert az 555-össel nem volt szerencsém.
Sziasztok!
Én azt szeretném kérdezni, hogy kinek mi a tapasztalata, hogy ezek az akku aktivátorok az autóriasztót nem hülyítik meg? Mert egy autóvillamossági szererő azt mondta, hogy ezek az aktivátorok által előállított nagy áramimpulzusok teljesen megzavarják a riasztókat. És ha így van, nincs valami megoldás rá, hogy ezt kiküszöböljük?
Nos tehát kész az áramkör, de a szituáció a szokásos: nem működik. A kondi feltöltődik 44.5V-ra, de nem sül rá az akkura. Ami más a rajzhoz képes, hogy 5.3kOhm helyett 5.6kOhm-ot, 36kOhm helyett 33kOhm-ot használtam, illetve TIC106-ot nem kaptam, így a nagyobb gyújtóáramú BT151-el helyettesítettem (lehet, hogy itt rontottam el?).
Készítettem pár képet is, hátha valakinek szemet szúr valami, mert én nem látok hibát: Bővebben: Link.
Az induktivitás lábát még azért nem vágtam rövidre, mert így könnyebb cserélgetni, ha esetleg nem lenne jó, de azzal akkor már nem lesz gond, mert a kondi töltődik.
Gondolom a 33V-os zener jó. Ezesetben tirisztorcsere az eredeti tipusra,vagy például 2P4M-re (gondolom olyan sincs). Vagy átkötöd a 33V zener katódját a 330 µF pozitivjára,de eléje köss egy 2.2k Ωos ellenállást. A katód gate közt hagyd meg a 470 Ω-ot.
Igy ha a kondi feltöltődik 33V-ra akkor a zeneren és az ellenálláson keresztül begyújtja a tirisztort,az pedig rásüti a kondi energiáját az akkura.
Sajnos még mindig nem jó. Sem 2.2k-val, sem 1.2k-val, még a tirisztort is kicseréltem, igaz csak egy másik BT151-re tudtam, de még mindig 44.5V-ig töltődik. Bár most annyit megfigyeltem, hogy a LED felvillan, amikor csatlakoztatom az akkut. A LED-et kapcsoló 2N2907 helyett BC212-t használtam, de ez nem hinném, hogy sokat befolyásolna.
Ez a 44.5V igazándiból nem 33V ha levonod az akkufeszültséget? Mert akkor lehet,hogy működik is csak a led nem jelzi ki,vagy nem látod olyan kis kitöltéssel villan. Szkóp kellene.
10nF-dal már működik, de az eredeti kapcsolás szerint. A módosítás így már nem jó. A kondi kb 40V-ra töltődik, majd rá is sül az akkura (kb 10mp-enként).
Nagyon szuper! Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!
Elméletileg jótékony hatásúnak kellene lennie. Holnap ráteszem a motorom savas akksijára, és majd kiderül, hogy mit csinál vele. Az akku jelen állapotában üresen jól tartja a feszültséget, de terhelésre hamar leesik (tudom, a hideg is közrejátszik).
Tesla-switch? Erről még nem hallottam, de majd Google barátom kisegít.
Most hirtelen felindulásból mértem egyet, de nem vagyok elragadtatva. Ugye Amper nagyságrenddel kellene visszatöltenie a kondinak? Nos, még a kis 250mA végkitérésű analóg műszer mutatója is alig mozdult, mindössze 25mA-ig. Hogy is van ez?
De, van szkópunk.
Úgy próbáltuk, hogy egy ellenállást sorbakapcsoltunk az áramkörrel, és arra tettük a szkópot. Látszódott is valami halvány, nagyon rövid idejű kiugrás, de nem igazán értelmezhető. Nem jó erre ez az öreg orosz szkóp, vagy csak mi nem tudjuk használni.
Mindenesetre működik a kapcsolás, most a motor akkuját "kínzom" vele.
Azért próbálkozz a méréssel... Pár Ω is elég sorba,mivel itt amper nagyságú áramok folynak. Nem tudom ilyen a szkóp,de ne automata eltéritést állits be,hanem triggerjelre induljon. Igy mindig álló jeled lesz,talán könnyebb leolvasni.
Ezen a szkópon automata és manuális üzemmód van. Manuálisban nincs is kép most, de automatánál sikerült mérni. 1 Ω-os ellenálláson kicsivel több, mint 15V. Ez 15A. Nem is csodálkozom rajta, hiszen ha olyan pillanatban veszem le az akkuról a vezetéket, akkor szikrázik is az akku pólusa és a vezeték között.
Eddig semmi rendelleneset nem tapasztaltam, az akku és az áramkör is bírja a kiképzést. Tényleg, egy ilyen kezelés mennyi ideig tartson? Csak arról tudok, hogy kb évente érdemes megismételni.