Sziasztok!
Van nekem egy 7447 IC -m ,az adatlapját már megnéztem ,de nem tudom azt hogy, a display test , balank input , blank output lábakat a GND-re vagy + 5 V -ra kell -e kötni?
Azt mondja el nekem valaki, hogy az RBI láb mire való? Olvastam az adatlapot is és el is magyarázták nekem, de nem értem.
A nulla kijelzése esetén kikapcsol digite(ke)t, vagy valami ilyesmit olvastam, de nagyon ködös a dolog.
Pontosan nem tudom hogy kell bekötni, de hallottam róla. Az olyan számoknál jó ez amikor például 000,12 akar kiírni, de csak 0,12-t ír vagyis az előtte lévő nullákat nem írja ki. tudom kicsit bonyolult de nem tudom jobban leírni.
Így van. RBI = Ripple Blanking Input, párja az output. Ha több digit van , akkor egy out a következő in-nel (és így tovább) összeköthető a "terjeszkedő" nullák kioltására.
Az out-tal nem kell foglalkozni - ha nem használod a funkciót - csak az in-t kell megfelelő potenciálra húzni.
A "lamp test" igen hasznos funkció volt, amikor valóban izzók voltak szegmensenként használva (pl vetítős kijelzőkben), a LED-kijelzőknél nem sok értelme maradt. Az RBI-RBO használata jelentősen csökkentheti a fogyasztást - különösen hosszabb kijelzőlánc esetén.
az rbi rbo kivezetseket fefüzve több digit esetén az értéktelen nullákat tudjuk kioltani Pl a negyedik digit
bi/rbo a harmadik digit rbo és igy tovább, az első digitet nem kell igy kötni mert jó ha egy nulla megmarad, pl számlálónál, Óránál meg nem kell. kötni. Egyébként rbi 1-4,7k-val +5V-ra bi/rbo ha nincs használva nem kell bekötni mert kimenet. Lt (lamptest) is +5V-ra.
Csak szólok, hogy a TTL chipeknél a nem bekötött bemenet úgy viselkedik, mintha logikai 1 lenne rajta. Ez azért van, mert a bemenetén levő fokozat egy NPN tranzisztorból áll, aminek a bázisa fel van húzva vcc-re, és az emittere a bemenet, a kollektoráról megy a jel a chip többi részébe. Ha a bemenetet lógni hagyod, akkor a bázison levő felhúzó biztosítja a logikai 1 szintet a chip többi része számára.
Erre az IC-re rá lehet kötni a kijelzőt közvetlenül ellenállások nélkül? Az adatlapban mintha olyat olvastam volna. És mondtak nekem olyat, hogy ezek az ellenállások helyett elég 1 darab ellenállás (vagy potenciométer, ha szabályozni is akarom a fényerősséget), amit a LT, RBI vagy BI/RBO lábra kell kötni. Hogy pontosan melyikre, azt nemtudom. Lehetséges az ilyen 1 ellenállásos megoldás? Vagy kell egyáltalán valamiféle ellenállás is?