Hogy hány candela nemtudom, de a 60w-os izzó azthiszem olyan 600lumen körül van.
Szerintem olvass utánna a google-ban ( pl: lumen candela) sok infot találhatsz róla, bár a váltószámra nembiztos hogy választ kapsz.
A candella ( gyertyafény) az egységnyi térszögbe esö fénysugárzást jelenti (lumen/térszög), míg a lumen a kisugárzott fényteljesítményt.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv!
Én is ilyesmi LED-es lámpát akarok készíteni, nekem megvan a konkrét elképzelésem, de mivel elég kezdő vagyok ezért nem tudom jó-e.
tehát lenne egy sima régi hagyományos izzó, aminek venném a foglalatát. Erre tenném az adaptert és az adapterre tennék a 24db 15000mcd-s LED-et (5x5 -1)
Kérdésem, hogy ez megvalósítható-e, 15000mcd hány lm-n?
És hány voltról megy ez? Bővebben: Link
Szia! A ledeknek nem jó üzemmód a közvetlen párhuzamos kötés, mert mindnek más a nyitófeszültsége / hiába egyformák /, ezért sorosan kötik őket, a melléklet szerint jó lesz neked, potyo kolléga nyomán. Tanulmányozd meg olvass vissza picit, és máris célnál vagy. Bővebben: Link
Hello én egy egszerű szines led világitást szeretnék!(nem kivilágitani a szobámat). kb.30-40 ledet szeretnék párhuzamosan kötni. Lehetséges -e hogy ezt ugy tegyem meg hogy csak ledek és trafo van rendelkezésemre! Mondjuk ha 10mA es ledeket szerzek be akkor a trafomnak 500mA nek elég lennie? Kérek segitséget ehhez a dologhoz(kötési rajz), (technikai paraméterek)!
a 2k2 ellenállás helyére egy potit tettem, az a gáz, hogy nincs itthon 10 Ω-nál kissebb ellenállásom, a potméterrel ezért nagyon le kellett mennem, és valszeg ezért folyhatott rajta nagy áram, szerzek 5 Ωos ellenállást és azzal már szerintem jobb lesz, így nem kell annyira szélsőségesen lemenni.
amúgy már készül a nyák lemez, úgy tervezem, hogy 3 csoport 20mA es 2 csoport 100 mA es ledet tud kiszolgálni
üdv
Hűtőborda nélkül is jó lesz az, csak úgy kell beállítani, hogy meleg állapotban legyen az áram a normális. Akkor hideg állapotban az áram csak kisebb lehet. Az a 120mA nekem kicsit soknak tűnik. Ha a tranzisztor kollektorára 100mA megy be, akkor a 2k2 ellenállással sem lenne szabad kb. 110mA-nél többnek folynia.
Hali
összeraktam egy próba kapcsolást és azon kísérletezgetek,
Tapasztalataim:
nekem 1N4007-es diódából van egy csomó, úgyhogy azt használok (3db kell) meg BD901-es tranyót, 100mA-nál már igényel egy hűtőbordát, de nem azért mert nem bírná, csak mert megfigyeltem, hogy ha melegszik akkor az áram is megy felfelé.
a 2k2 ellenállás helyére meg betettem egy 10k-s potit, azzal meg lehet csinálni a finombeállítást, mivel nekem 7 Ωos ellenállásom nincs, de nagyonjól tartja az áramot.
Amin meglepődtem: a tranyón sincs nagy veszteség, kb 20-25 % disszipál el, így 100mA nál az egész 120mA fogyaszt. Ha lesz időm megcsinálok neki egy panelt ami 5 Led csoportot ki tud szolgálni.
mégegyszer köszi.
üdv