Hűtőborda nélkül is jó lesz az, csak úgy kell beállítani, hogy meleg állapotban legyen az áram a normális. Akkor hideg állapotban az áram csak kisebb lehet. Az a 120mA nekem kicsit soknak tűnik. Ha a tranzisztor kollektorára 100mA megy be, akkor a 2k2 ellenállással sem lenne szabad kb. 110mA-nél többnek folynia.
a 2k2 ellenállás helyére egy potit tettem, az a gáz, hogy nincs itthon 10 Ω-nál kissebb ellenállásom, a potméterrel ezért nagyon le kellett mennem, és valszeg ezért folyhatott rajta nagy áram, szerzek 5 Ωos ellenállást és azzal már szerintem jobb lesz, így nem kell annyira szélsőségesen lemenni.
amúgy már készül a nyák lemez, úgy tervezem, hogy 3 csoport 20mA es 2 csoport 100 mA es ledet tud kiszolgálni
üdv
Hello én egy egszerű szines led világitást szeretnék!(nem kivilágitani a szobámat). kb.30-40 ledet szeretnék párhuzamosan kötni. Lehetséges -e hogy ezt ugy tegyem meg hogy csak ledek és trafo van rendelkezésemre! Mondjuk ha 10mA es ledeket szerzek be akkor a trafomnak 500mA nek elég lennie? Kérek segitséget ehhez a dologhoz(kötési rajz), (technikai paraméterek)!
Szia! A ledeknek nem jó üzemmód a közvetlen párhuzamos kötés, mert mindnek más a nyitófeszültsége / hiába egyformák /, ezért sorosan kötik őket, a melléklet szerint jó lesz neked, potyo kolléga nyomán. Tanulmányozd meg olvass vissza picit, és máris célnál vagy. Bővebben: Link
Üdv!
Én is ilyesmi LED-es lámpát akarok készíteni, nekem megvan a konkrét elképzelésem, de mivel elég kezdő vagyok ezért nem tudom jó-e.
tehát lenne egy sima régi hagyományos izzó, aminek venném a foglalatát. Erre tenném az adaptert és az adapterre tennék a 24db 15000mcd-s LED-et (5x5 -1)
Kérdésem, hogy ez megvalósítható-e, 15000mcd hány lm-n?
És hány voltról megy ez? Bővebben: Link
Hogy hány candela nemtudom, de a 60w-os izzó azthiszem olyan 600lumen körül van.
Szerintem olvass utánna a google-ban ( pl: lumen candela) sok infot találhatsz róla, bár a váltószámra nembiztos hogy választ kapsz.
A candella ( gyertyafény) az egységnyi térszögbe esö fénysugárzást jelenti (lumen/térszög), míg a lumen a kisugárzott fényteljesítményt.
Remélem tudtam segíteni.
Urak!
A minap vásároltam egy 3W-os LED-es spotot "csilláromba" és itthon rápillantottam a csodálatos magyar fordításra a doboz oldalán. Minden nyelven "lampa" és hasonló hangzású elnevezések vannak, dee nekünk csak külön kellett a hülyeséget íratni. Legközelebb "LED körte" lesz már.
Nekem olyan kérdésem lenne hogy tejesen kezdőként, hogyan tudnék olyat csinláni hogy 3-3-3 piros,zöld,kék ledből hangulatfény lehessen külön-külön szabáyozható fényerővel
Milyen akatrészekre lesz szükségem?
4,5v-os 500mA-s feszültségem van
Sziasztok! Egy ideje már GU-10 foglalatú LED-es lámpával világítok egy szobában, 3db van egy csillárban. Sajnos nem tudom megszokni a 100Hz-es vibrálását, ezért ma belenéztem az egyikbe. Nem tudom teljesen szétszedni, de van benne egy kondi, egy graetz, meg ha jól láttam 2 ellenállás. Minden melegragasztóval szépen körbeöntve. Szóval a pufferkondit szépen kihagyták belőle. 2 módon gondoltam ezen javítani:
1. Ha belefér a fejelésbe, lehetne a LED-ekre menő ágra kondit rakni, csak kérdés, mekkora kapacitásút? (a feszültséget majd lemérem) Viszont az elko-nak huzamosabb ideig ki kéne bírni a kb. 35-40 C-fokos hőmérsékletet.
2. Vagy a csillár bekötésénél kap az egész még egy graetz-et, meg egy nagyobb (de nem tudom mekkora) pufferkondit és akkor nem módosítok a lámpák fejelésén semmit, úgyis el kell mennie annak egyenáramról is.
A lámpák egyébként elvileg 3W-osak darabonként, és 60db led van bennük, de nem tudom hányasával csoportosítva.
Szerintetek melyik út a járhatóbb, ill. mekkora kondikat ajánlanátok berakni?
Helló, én LED-listával oldottam meg az egészet. Nálunk hármasával lehet venni, csak 12V-t kell ráadni. Dobok egy képet, hogy néz ki. 9,6W teljesítménye van a két listának összesen, a fényénél olvasni is lehet. Ezek egy 30-as melegfehér, és egy 30-as piros lista.
Én most egy 12 LED-es kislámpa-test kialakításában gondolkodom. A csőben két szinten 2 NYÁK-on lenne egy-egy sorban a világítás és tápellátás egyben.
Az egyik NYÁK már elkészült és egészen jól világít, a második szintet is hamarosan elkészítem.
Az egész egy csőbúrában kerül elhelyezésre, ahol majdani lámpafunkcióját egy előszobafal éjszakai irányfényeként szolgálja.
A egység tápja a szokásos kondis-ellenállásos, Graetz-híddal és munkaellenállással.
Az SMD LED-ek 3-as csoportokban vannak, (12 V) mindegyiknek külön külön munkaellenállása van. Egyenlőre így néz majd ki ...
Így néz ki a "tápos" NYÁK-om, amikor áram alatt van ... és világít.
A másik szinten végig csak LED-ek lesznek, így aztán az egy kissé rövidebbre is lesz méretezve,
mert mint látható - a NYÁK végét a 400 V-os kondenzátor zárja
- nehogymá a 220 V áthúzhasson valamerre.
Gondolkodok bizonyos világításon pontosabban azon, hogy vajon mi is lenne a legjobb vagy a legszebb vagy a legigazibb megoldás ebben szeretnék esetleg segítségeteket kérni. Nos elején kezdem szóval nálunk konyha felújítás lesz és azon gondolkodok, hogy mit is adhatnék anyámnak ajándékban mint egy baromi szép és jó és normális ledes hangulatos megvilágítást hiszen Nőknek konyha nah meg Anya Szal közben gazdasági árfekvéssel együtt. Így egyik ötletem az mivel rendes mennyezett van nem gipszkartonos h esetleg hagyományos 65 ös dobozokat teszek a plafonba azokat fent bermanékkal összekötöm és így nem látszik semmi. Viszont a problémám a következő: Vajon milyen lenne ha 5 mm-es ledeket csokrokba raknék ezekbe a dobozokba pl 10 db ot esetleg és ezeket meglehet e csinálni fényerőszabályzósra illetve 230v hálózati feszről meghajtani, pl a villanykapcsolóval felkapcs plusz fényerő szabályzás? Vagy ha van valakinek valami jobb ötlete esetleg szívesen meghallgatnám ill ezzel kapcsolatban várom a véleményeket, h esetleg ezt h lehetne vagy célszerű kivetelezni. Köszi mindenkinek
Szia, elvileg működőképes a dolog, de 10db 5mm-es ledtől ne várj csodát. Ez persze a dobozok számától is függ és a ledek típusától, de szerintem mennyezetről világítva ez csak amolyan hangulatvilágítás jellegű lesz.
Ötletként: kb. 90 ledet sorba kötöttem, (3mm, különböző szín, de azonos típus) és bedugtam a 230V-ba karácsonyfa izzó gyanánt. Ha megfelelő darabszámot használsz, akkor elég sorba kötnöd a csokraidat és egy egyszerű fali dobozos dimerrel szabályozhatod is.
Sziasztok!
BSS-en láttam ezt a kapcsolást amit mellékletben felraktam.Valaki nem tudja hogy kell ezt pontosan méretezni? Tehát hogy ne csak 25LED-el menjen.