Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Feb, 11. Szo
19:39:40
  Jelenleg 848 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Hangfal /nem hangdoboz!/ építése »
Hangfal /nem hangdoboz!/ építése  
Témaindító: gyumee, idő: Szept 29, 2007
Témakörök
Technika » Audiotechnika
Lapozás Méret: 1 / 5     
(#127208) gyumee Válasz • Szept 29, 2007
Szeretnék épiteni egy hangfalat amely nem hangdoboz,ennek méretezéséhez szeretnék segítséget kérni.aki nemértené miről is beszélek annak mellékelek képet.
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#127209) Zenner válasza gyumee hozzászólására (#127208) Válasz • Szept 29, 2007
Hello

próbáld meg úgy építeni hogy a hátsó fal egészen hozzá érjenek a hangszórók hoz hogy minél véhonyabb legyen!
és a "dobozt" meg csináld a lehető legszélesebbre, hogy legyen hel a hangképzésre

remélem todtam segíteni!

Ui.:tegyél még mellé jópár reflex csövet

(#127241) dB_Thunder válasza Zenner hozzászólására (#127209) Válasz • Szept 29, 2007
Szerintem mellényúltál ! Ez a hangfal nem üreges! Tehát nincs doboz !!És még véletlenül sem kell hozzá reflexcső!! A neve: sík hangfal, nyitott hangfal, dipólfangfal.
A lényeg a lehető legnagyobb felületüre kell csinálni.
Részletesen ír róla a Hangdobozépítés c könyv (100. oldaltól).Letölhető pl: a weblapomról.

(#127242) Zenner válasza dB_Thunder hozzászólására (#127241) Válasz • Szept 29, 2007
hát mind1,de legalább megpróbáltam

majd legközelebb

(#127287) vga Válasz • Szept 29, 2007
A tényleges hangfalon (nem doboz) nincs mit méretezni, minnél nagyobb kiterjedésű, annál jobb. A legjobb, ha leválasztja az ember a szoba egy részét.

(#134328) papptamas01 válasza gyumee hozzászólására (#127208) Válasz • Okt 23, 2007
Sziasztok rég nem irt senki hozzá pedig érdekes téma.
Hangfal az nagy mérettel elképzelhető szerintem...
Én már csináltam párfélét,ami már nem dobozka azt pumpának szoktuk becézni,ha jól tudom hangfal az a filmszinház leválasztott sarka volt kezdetben,engem a tölcsérek érdekelnek special ami szintén nagy méretéről ismert...

(#146839) Abzu Válasz • Nov 26, 2007
Ez lesz az 1. üzentem, remélem mindent jól csinálok
Na szóval az lenne a kérdésem, vagyis amit szeretnék csinálálni az egy hangfal, nem is kicsit szeretném használni hangosításokra kb 100-200W körüli, amihez még egy erősítőt is szeretnék készíteni. Menyire bonyolt dolog ez, és hogy mik kellenek hozá?

(#146841) Dempsey válasza Abzu hozzászólására (#146839) Válasz • Nov 26, 2007
Heló!
Én már építettem két sáját tervezésű hangfalat és jó lett de kíváncsi lennék ha olyan dobozt csináltam volna neki ami elő van írva akkor hogy szólna.Ezzel azt akarom mondani h érdemesebb jó terveket keresni mint belevágni azok nélkül!Ha kiválasztasz egy hangszórót akkor válassz hozzá megfelelő doboztervet ha jó hangzást akarsz!Mellékelek 1 kis segítséget de ezenkívül még ezerféle terv létezik a neten!
Üdv!

(#165107) fekecsbalazs Válasz • Jan 13, 2008
helló mindenkinek erről az összeállitásról szeretném kikérni a véleményeteket .
SAL
sbx 1010 [50/30 W] (ebből 4 db ) mélyközép
dtf 12 [100/50 W ] (ebböl 1 db ) magas
HV 217-8 [max 200 W ] hangváltó

szeretném ha minél többen véleményt mondanának mondjátok nyugodtan ha valamit rosszul gondoltam (a doboz saját tervezés )

(#165113) Carter válasza fekecsbalazs hozzászólására (#165107) Válasz • Jan 13, 2008
Hali!
Miért jó 4db mélyközép? Szerintem jobb lenne 1 mélyközép és egy pl. 25centis mély.
Ez a sal mélyközép hagszóró nem tud 50 Hz alá menni.

(#186384) lacikacikacika Válasz • Feb 26, 2008
hello! van nekem 1 M.N.C Noir 2 30cm Mélysugárzóm,sehol sem kapok hozza dobozmeretet, valaki tudsz segiteni?

(#282695) elektro555 Válasz • Szept 29, 2008
Hello!

subwoofert szeretnék építeni, és gondban vagyok a doboz méretekkel...
Van winisdbeta meg jbl speakershop progim, csak nem tudom h ezek mennyire megbízhatóak?... mert SAL katalógus alapján teszteltem a progikat és tök más térfogatot hoztak ki, mint ami a katalógusban szerepel...amugy a katalógusból építettem már 2utast és az elég jól szól...

Használta már vki vmelyik progit? és jó lett a cucc?
Köszi előre is!

Üdv

(#282701) lamalas válasza elektro555 hozzászólására (#282695) Válasz • Szept 29, 2008
Azt hiszem kicsit eltevedtel. Ez a topik olyan hangsugarzok epiteserol szol amiben a hangszorok csak egy nagy lapban (un. baffle-ben) vannak. Te subwoofert szeretnel epiteni ami altalaban egy doboz. Igy inkabb EZT vagy EZT a temat javasolnam.

(#288109) Moszkvai Válasz • Okt 11, 2008
Én ennyit tudok hozzátenni a témához

(#288111) Moszkvai Válasz • Okt 11, 2008
Folyt. képek

(#408229) varttina válasza Moszkvai hozzászólására (#288111) Válasz • Márc 30, 2009
Sziasztok! Ha lenne pénzem, én is építenék egy pár ilyen monstrumot. Min 20-as acéllemezből lenne, aminek a két oldalát keményfával burkolnám. Valószínű ez egy jó darabig álom marad. Addig maradok a jól bevált téglatest formánál. Nemrégiben kaptam egy pár 100 W-os ovál hangszórót, saját számításaim alapján terveztem hozzá dobozt, bútorlapból építettem meg, majd a belsejét szivaccsal béleltem. Így kb 4000 Ft-ból lett egy pár 28,5L-es asztali hangdobozom. Egy 2x25W-os erősítővel hajtom, és meg vagyok elégedve a hangzással.

(#414553) Gergő90 Válasz • Ápr 9, 2009
Sziasztok! Van 2db HA31-421 hangszórom. A kétutas hangfaltervére lenne szükségem. Tudnátok segíteni benne?

(#414653) varttina válasza Gergő90 hozzászólására (#414553) Válasz • Ápr 9, 2009
Ha értessz a fa megmunkálásához, és vannak hozzá eszközeid, akkor NE építs olyat mint én!
A téglatest forma nagyon elterjedt, mert könnyű elkészíteni, ill. jól mutat a panel lakásban, viszont akusztikailag a gömb a kocka, és a henger után az egyik legrosszabb forma. Párhuzamos lapjai vannak, amelyek között állóhullámok alakulhatnak ki, amit lehet valamelyest csillapítani valamilyen töltőanyaggal (vatta, szivacs), de teljesen elnyomni nem lehet. A töltőanyag mellett a megfelelő méretezés is sokat segít, legjobb ha 1 : 2^(1/3) : 2^(2/3) a belső oldalhosszúságok méretaránya.

(#415082) Gergő90 válasza varttina hozzászólására (#414653) Válasz • Ápr 10, 2009
Köszi ezzel okosabb lettem De még életemben nem építettem hangfalat szóval nekem valami konkrét tervre lenne szükségem. Esetleg ha valakinek van hozzá gyári terve az nagyon jó lenne.

(#415633) varttina válasza Gergő90 hozzászólására (#415082) Válasz • Ápr 11, 2009
A két utas hangfal azt jelenti, hogy kétféle hangszóró van benne, amelyek két külön frekvenciasávon működnek, pl. van benne egy 30 cm-es mélyközép és egy 10 cm es magas hangszóró. Ha 2 db HA31-421-est építessz be egy dobozba, az még attól nem lesz két utas. Nem mindegy hogy ezt akarod, vagy pedig tényleg két utas hangfalakat szeretnél. Ha viszont ez utóbbit akarod megépíteni, akkor írd meg, hogy milyen magashangszóróid vannak.

(#415641) Gergő90 válasza varttina hozzászólására (#415633) Válasz • Ápr 11, 2009
Ezekkel is teljesen tisztába vagyok! Kétutasat szeretnék, a magas sugarzók még nincsennek meg. Arra is szükségem lenne h milyen magas passzol hozzá és hogy hangváltót használjak vagy leválasztó kondit. Nekem valami ilyesmire lenne szükségem mint ami a mellékletbe van.

(#415773) varttina válasza Gergő90 hozzászólására (#415641) Válasz • Ápr 11, 2009
100 L-es osztatlan zárt dobozt javaslok 368x464x584 mm belső méretekkel, ehhez szükséged lesz:
2 db 368 x 584
2 db 404 x 500
2 db 584 x 500 18 mm-es bútorlapra.
Ha tudsz inkább készíts osztott dobozt, a magasnak és a mélynek külön légtérrel egymástól ferdén elválasztva. Így viszont újra kell méretezni az egészet.

Mindenképpen hangváltót javaslok a szebb hangzás miatt.

(#415779) szamóca moderátori hozzászólása (Gergő90 #415641) Válasz • Ápr 11, 2009
Úgy látom senki nem olvassa vissza a topikot!
Ez nem hangdoboz építésről szól! Erre van külön téma, hanem hangfal építésről, ami nagy különbség!
Csak ez a tudatokban rosszul elterjedt szakzsargon.
A hangfal egy olyan hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "sík lap "(fal)amibe egy (vagy több) hangszórót építenek azon célzattal hogy elkerüljék az akusztikus rövid zárat, ami a membrán eleje és hátulja között jön létre mély frekvenciákon.
Minél nagyobb a hangszóró széle és a fal széle közt a távolság, annál mélyebb a lesugározható hang. (hullámhossz= hangsebesség/frekvencia)
Pl: ha a freki amit megakarunk szólaltatni 30Hz, ehez 11.3méteres falba kell építeni a hangszórót. Emiatt nem használjuk a hangfalakat. Helyettük a különféle zárt, vagy nyitott kivitelű hangdobozokba építjük be a hangszórókat, amik összehajtogatott hangfalnak is tekinthetünk.

(#415787) hammer14 válasza szamóca hozzászólására (#415779) Válasz • Ápr 11, 2009
Ezt a fizika tanáromnak is elmagyarázhatnád! Ilyen vita miatt kaptam szaktanárit! Persze én hasonló dolgot magyaráztam mint te.

Ha a hangdoboz készítés téren valaki tölcséres ládát akar építeni annak tudok segíteni ládatervekbe! De ez kicsivel több ügyeséget és türelmet igényel mint egy sima láda építése.
Címem:hammer14@freemail.hu ha a fórumon nem válaszolnék

(#415790) hammer14 Válasz • Ápr 11, 2009
Az állóhullámok elkerülése érdekében csak annyi a dolgunk hogy minél kevesebb párhuzamos oldalt tegyünk a hangládánkba. Tehát trapéz legyen vagy (gömb ha valaki meg tudja építeni). Ez tapasztalt építőknek már nem újdonság de hát nem is nekik írtam!
Ui: Jó tanács 2 tubus sziloplaszt sem árt a lapok összetételére csavarozás előtt. Sok rossz hangtól megkímél.

(#415791) szamóca válasza hammer14 hozzászólására (#415790) Válasz • Ápr 11, 2009
Nem érted hogy ez nem idevaló?!
Már más is felhívta rá a figyelmet. #282701

(#415979) varttina Válasz • Ápr 11, 2009
Ha a HA31-421-nak nem is, de a magas hangszórónak lehetne hangfalat építeni. Egy 404x250 mm-es keményfa lap, egy ugyanekkora acél, vagy ólomlappal összeragasztva, megfeleló helyen a hangszórónak átfúrva, tökéletesen megfelelne a 2 kHz fölötti hangoknak. (165x165 mm elvileg elég lenne, azért ekkora, hogy passzoljon a 100L-es hangdobozra)

(#422692) Acro28 Válasz • Ápr 21, 2009
Sziasztok, lenne pár kérdésem az olyan emebrekhez akik értenek, az ilyesmi dolgokhoz amit majd kérdek..
nekem lenne 2 "4 Ωos" 400 wattos hangszóróm..
és azon gondolkoztam meg kérdeztem már pár embert hogy azt hangfalnak valahogy megcsinálni, nos nagy százalékban azt mondták hogy ha ezzel a két hangszóróval akarok épitkezni akkor ugy csináljam hogy egy 4 Ωos és vegyek egy 8 Ωos hangszórót, és épitsem 1 ládába + magas hangszórót.. ugyan igy a párját is..
hallotam és láttam már ilyen hangfalat és szépen szolt, nagyon tetszett, az lenne a kérdésem hogy szerintetek jó ötlet?? lehet igy csinálni, a másik emg az hogy nem vágom ezt a 8 ohos hangszórókat, hány wattos lenne jó? ahogy mondtam a 4 ohos 400/600 as
előre is kössszi!

(#422755) Pioneer Válasz • Ápr 21, 2009
Úgy látom egyesek még mindig keverik a szezont a fazonnal. A hangfal nem hangdoboz, a hangdoboz pedig nem hangfal!

(#422776) Acro28 Válasz • Ápr 21, 2009
igen észre vettem mikor elkültem és bocs mindenkinek de azért aki tud az pls valamit rijon rá.

Következő 1 / 5     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu