Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FET-ek vizsgálata multiméterrel
Lapozás: OK   2 / 2
(#) akeebaby hozzászólása Márc 14, 2018 /
 
Sziasztok!

FET illetve azzal kapcsolatos kérdés, van egy fejlámpám ... Kínai Boruit rj-3000.. vagy annak másolata.

Ebben van egy elektronika, ami tartalmaz egy cél IC-t vagy mikrokontrollert. Ez váltogatja hogy melyik led világít és hogyan (5 mód: 2 kis led, 1 nagy led, 2 kis led és egy nagy led, minden led villog, OFF )

Tönkrement benne a gyári LI akku, és mikor cseréltem akkor észrevettem, hogy a töltött akkut beletéve, kikapcsolt állapotban halványan parázslik a led... tehát fogyaszt még ha nem is sokat de fogyaszt.

Ekkor szétszedtem és megpróbáltam rájönni a hibára.... két Fet van benne ami vezérli a ledeket, ezeket a FET eket a cél IC vezérli. A FET - eken A1SHB felirat van.

Megnéztem az adatlapját és az jött le, hogy P csatornás MOSFET amivel dolgom van.
Ez alapján elkezdtem kimérni és a következőre jutottam:

A Gate kapu megkapja kikapcsolt állapotban is a tápfeszültséget, amikor bekapcsolom akkor a vezérlő IC a GND felé húzza a Gate lábat, mire bekapcsol az aktuális led.

Tehát ha jól gondolom akkor P csatornás és kiürítéses FET amivel dolgom van és nem önlezáró...
A megoldást nem nagyon értem mivel ez így nyugalmi helyzetben is fogyaszt még ha elhanyagolhatóan minimálisat akkor is... Tehát szerencsésebb lenne a fordított megoldás...

Az lenne a kérdésem, hogy a FET átüthetett-e ebben az esetben és ezért parázslik ?
Megoldaná a csere? Illetve hol keressem a problémát... Csatoltam képeket, nem lennék meglepve ha az IC az egy Attiny13 lenne vagy pic.. bár a lábkiosztás nem stimmel.
(#) Cs_Gabesz válasza ferci hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Hatalmas, kösz
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem