Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton EA 6383 s (tuning)
 
Témaindító: gbr, idő: Nov 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 19
(#) kebazsi hozzászólása Dec 15, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert nem tudom hogyan tovább. Hozzám került egy Videoton EA 7386s típusú erősítő ami gyakorlatilag teljesen le volt égetve (összes végtanzisztor elszállva stb.). Kitaláltam hogy építek a végfokjaiból 2 monoblokkot a végfokpaneleken kicseréltem a 2-2 végtranzisztort emitter ellenállásokat és a 2-2 BD meghajtó tranzisztort összesen ennyit nyúltam hozzájuk. Az egyik monoblokkot a saját bontott trafóval összerakva elsőre indult a végfok szépen működik. A másik viszont egy másik trafót kapott 1-2 volttal magasabb feszültséggel (csak ilyen volt a boltban). Ennél a panelnál azt tapasztalom hogy alacsony hangerőn össze vissza torzít ( a nyugalmi áramot és a kimeneti DC szintet is sikerül állítani 100mV körül van több mint a másiké de adatlap szerint ez még elmegy). Viszont ha növelem a hangerőt a kimeneti feszültség 8 Ohm-on eléri a kb 900mV-1 V szintet kitisztul a hangja es tulajdonképpen onnantól a végállásig rendben is van. A dobozokban nincs előerősítő (így a kimenti szint telefontól hajtva max kb. 2V) se semmilyen más panel tehát más nem okozhatja a problémát.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Ibra93 válasza kebazsi hozzászólására (») Máj 3, 2020 /
 
Szia!

Én is jártam már így egy Videoton 7386s-el.

Meg kellene próbálni a másik trafóról amiről ugyanannyi volt neki a fesz, mindent kimérni, esetleg az elkokat is kicserélni.

A végfokjait nem próbáltam megjavítani, egy korszerűsített KD Mester féle VF2 audiofil modult építettem bele.
(#) Ibra93 hozzászólása Máj 3, 2020 / 5
 
Sziasztok!

A modulok még a videoton műhelyében készültek az akkori mesteremberek alkották meg a vidi erősítőhöz. Pár dolgot korszerűsítettünk rajta, hogy ez majd mindig stabilan és jól működjön továbbá kiegészítettem az áramkörét sprint layout programmal, hogy aki szeretné meg tudja építeni.

Szeretném bemutatni nektek a Quad405 projektet Videoton 6383s erősítőbe, ami jó amúgy a 7386s be is, csak ott problémásabb lett volna a kivezetékezés ezért úgy döntöttem a 6383s-be építem bele.

Nagyon szépen szólnak a modulok. Az egyik modulban BD249C és BD244A tranzisztorok vannak, a másik modulhoz vennem kellett TIP35C és BD244C tranzisztorokat, mert az könnyebben elérhető volt számomra.
A többi alkatrészt amivel egyben korszerűsítettem a modulokat azokat kiforrasztottam rossz TV panelekből meg ami volt itthon összeszedtem.

Így hát kiegészítésre beletettem mindegyik tápágba 100n kondikat és a 2,2-4,7nF kondikat a végtranzisztorok (két nagy tranzisztor) 1-es (B) és 2-es (C) lába közé. Itt az erősítő +-35V-ról üzemel.

A tápegységnél is látható ahogyan elvégeztem az átalakítást, megszüntettem a földhurkot (nálam fehér színű kábelt le kellett szednem a kondiról) és betettem pluszba tápáganként 2 x 10.000µF puffert és az egyenirányítót kicseréltem GBJ10M-re ami kétszer akkora mint a gyári, ami ha zárlatos lesz leégetheti simán a trafót. Mindenképpen ki kell cserélni és hűtőfelületre szerelni és a hangszóróvédő modult is bele kell építeni !

A melegedő ellenállásokra figyelni kell, azokat meg kell emelni a panel szintjétől akár 1,5-2cm-re is, hogy jól elvezessék a keletkező hőt.
Nálam a műveleti erősítő TL071 es.

Az alapkivitelnél felfedezni vélt hibákat kijavítottam, egy átkötést az alsó végtranzisztor lábánál majd alulról kell beforrasztani. Az alkatrészek áramkörben betöltött szerepét C1, C2 stb. . . . nem jelöltem meg, mert nagyon csekély mértékben eltérhet az eredeti megszokottól, de minden alkatrész értéke fel van tüntetve.

A kártyamodul tüskesoron a kiosztások ugyanazok mint a tüskesoron, így a modul könnyen használható más erősítőbe is akár.


Sajnos én már jobban átalakítottam a vidit mint kellett volna és 10 sávos eq-t tettem bele és relés bemenetválasztót tettem bele, ezt utólag már megbántam, mert a gyári előfok és szűrők is nagyon jók alapból benne de a végfokokat mindenképpen érdemes volt a Quad-ra kicserélni. A hátlapra egy egyszerűen felcsavarozható hangfal aljzatot is fel lehet szerelni minden különösebb extra nélkül és egy darab UTP internet kábel köpeny alkalmas volt az elszigetelésre.

Összességében így is egy jó erősítő.

Sikeres építést hozzá !
(#) Ibra93 hozzászólása Máj 3, 2020 / 3
 
A hőátadó felületet 4mm vastag Alumínium lapból kell elkészíteni. Itt a hangszóró csatlakozó is, ha valaki át akarja alakítani.


Küldöm a tervet is a végfokhoz!
(#) Endiman hozzászólása Júl 19, 2020 /
 
Sziasztok! EA 6383S erősítőm már jó ideje de most már zavaróan súgó, sistergő, hangot ad csak úgy magában, jelforrás nélkül "üresben". Néha erősebben 'pattog' . Csatlakozókat átnéztem, nem lett jobb. Ez végfok-csere lesz vagy valami bezajosodott?
(#) antiktelefon válasza Endiman hozzászólására (») Júl 20, 2020 / 1
 
Zárd le a jelutat, ahol már nincs sistergés, az előtt van a hiba. Először a végfok bemenetét, aztán hangszín után, majd hangszín előtt. Rövid kábelt használj, mert nagy zajt tud egy kábelhurok vinni a vonalszintű jelekre is.
Ha mindkét oldal egyszerre sistereg, akkor valami tápellátás gondod lesz.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
(#) atiber hozzászólása Okt 20, 2020 /
 
Hali! Előkapartam a szekrény mélyéről egy több éve nem használt EA6383S erősítőt. Elsőre elindult minden, a potik kicsit recsegtek, azokat megkínáltam egy kis kontakt tisztító/kenő spray-vel és a jelenség megszűnt. Viszont első hallásra az egyik csatorna valamivel dinamikusabban szól a másiknál, illetve a kivezérlésmérője egy kissé fénytelen. Érdeklődnék, hogy ezen a 'hibák' javítására van valami bevált 'orvosság'? Valami széria tipikus elektrolit kondenzátor(ok), ami esetleg a kora(koruk) miatt esetleg cserélni kellene?
(#) Busmanuska hozzászólása Júl 25, 2021 /
 
A RA 6383S erősitő egyszer hibátlanul müködik utánna gondol egyett és csak minimális ép hallható hangerőn szól.
Potik jók, végfok rendben! Olyan mint ha a bemenő jelet nem érzékelné rendesen. A kapcsolókat kitakaritottam kímértem.
Valami tipp valakinek! Köszönöm!
(#) Gafly válasza Busmanuska hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Némitó és fet?
(#) dj_bundy válasza Ibra93 hozzászólására (») Feb 28, 2022 /
 
Engem érdekelne a quad-os átalakítás, kíváncsi vagyok milyen lesz a hangja.
Némító áramkört miért dobtad ki a quad-nál?
(#) bbodor hozzászólása Ápr 30, 2023 /
 
Sziasztok. Javítok egy 6383s t, kicseréltem a hibás részeket, végtranyok nélkül meginditottam. A probléma az volna, hogy a kapcs rajzon feltüntetett feszültségek közül a 2 db 1,1V az nem jó. Egyik 0.9 kb másik 1.3. Mit kellene cserélnem, hogy bealljon a szimmetria?
(#) lóri válasza bbodor hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Szia!
Ha beteszel az R22-vel (1k2-re cserélendő) sorba egy potit, könnyebben beállíthatod.
Nekem így néz ki, mint a képen.
Egy próbát megér légszereléssel, aztán, hogy segít-e, nem tudom.

POTI.JPG
    
(#) reloop válasza bbodor hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Szia! A VR34, VR35 82 Ω-os ellenállásokon mérj feszültséget! Ha a közös pontjuk ami egyben a kimenet, nem nulla, vagy nem egyforma feszültség esik a két ellenálláson, akkor még van hibás alkatrészed. Ha megírod a mérések eredményét segítünk megkeresni.
(#) bbodor válasza lóri hozzászólására (») Ápr 30, 2023 / 1
 
Szia. Azon túl vagyok, érdemi változás nem történt.
(#) bbodor válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Szia. Meg mértem. A közös pont - 145mV. A bd139 oldalán 380mV. A bd140 felől - 670mW. Itt se stimmel
(#) reloop válasza bbodor hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Ez még tűrésen belül van, az alkatrészek értékeinek szórásából adódik, nem hibából.
A végtranzisztorokat beültetheted, az R34, 35 ellenállásokon eső 525 mV megfelelő érték.
Ha szeretnéd csökkenteni a kimeneti egyenfeszültséget, akkor mérd meg a melléket ábrán pirossal karikázott ellenállásokon eső feszültséget! Mindkét értéknek 0,7-0,8 V közé kell esnie. Amennyiben megfelelnek, a zölddel karikázott (VR09) ellenállás értékének módosításával hangolható a kimenet.
Kisebb ellenállástól pozitívabb lesz.
(#) bbodor válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2023 /
 
Összeállítottam a masinát. R07 és R15 egyaránt 0,9V esik. Kimeneten - 140mV. A rajz szerinti 1,1V helyett R21 en 0,9V, R22-n 1,3V. A másik erintetlen panelen gyönyörűen beáll minden. R34en 390mV, R35ön - 680mV. Elinditottam szépen szól, viszont még nem Mertem odatekerni neki.
(#) lóri hozzászólása Máj 1, 2023 /
 
Sziasztok!
Újragondoltam.

6388.JPG
    
(#) lóri hozzászólása Feb 5, 2024 /
 
Sziasztok!
Megint én, de ez nem új kérdés.
Voltam a bolhapilyacon vagy hol és vettem egy két panelkát....
Állítólag függőlegesen kell beépíteni a két MM elkót tartó, felhajló izére a nagyobbik panelt.
Láttatok már ilyettet?
A bekötése érdekelne.
(#) nagym6 válasza lóri hozzászólására (») Feb 5, 2024 / 1
 
Itt a kapcsolási rajza. Videoton erősítő tápegység.
Tetszik a bolhapilyac.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2024
(#) lóri válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 6, 2024 /
 
Köszönöm, le is mentettem.
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Feb 10, 2024 /
 
Sikerült beépíteni. Jó fej ez a Videoton.
(#) Alkotó hozzászólása Márc 15, 2024 /
 
Keresem az EA6383s erősítő értelmezhető minőségű kapcsolási rajzát. Az itt lévők, és az elektrotanyáról letölthető példánnyal az a baj, hogy sok számot, jelölést és értéket nem tudok elolvasni, illetve egymást keresztező vezetékek kötése, illetve a kötés hiánya nem egyértelmű.
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Ápr 5, 2024 /
 
Sziasztok!
Voltam a bolháspiacban (benne) megint.
Volt ott egy ilyen tökjó bácsi.
Mondtam is neki: szia bácsi!
Te ilyen tökjó bácsi vagy? (Ezt már kérdeztem.)
Aham, nálam jobb, nincsen is, mondta az öreg.
Akkor, adjál nekem tápegységpanelt az előerősítőmhöz, vágtam vissza kíváncsian.
Adok én neked! Mondta fölényesen és adott is. Biztos, valami régi Videotonos volt az öreg.
Így lett megint panelkám.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2024
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /
 
Ma is piacoztam.
Vettem lágyindítót a Videotonkámhoz.
Mindjárt hármat, hogy háromszor lágyabban induljon, meg így könnyebb egyszerre fényképezni.
Amint elnézem, Skori a Videotonban dolgozott régebben.
(#) Potkiller hozzászólása Ápr 7, 2024 /
 
Sziasztok!

Gondolom nem én vagyok az első, akiben megfogalmazódott a kérdés, de nem igazán találtam rá választ. (Lehet, hogy nem kutattam eleget?) Olyan csatlakozókat, amiket a modulok fő panelhoz való csatlakoztatására használnak, lehet kapni még/esetleg kiváltani? Van csereszabatos megoldás, vagy egyáltalán bármi hasonló, amit kis hazánkban is lehet kapni?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2024 /
 
Kidobástól megmentettem (mégse végezze a kukában) egy RT6303 S rádiót, hozzá tartozó EA6383 S erősítőt, és 2 db DC2510 A hangszórót. Rádió és erősítő minden funkciója működik, mindkét készülék originális, még nincs megbontva a plombált csavarjuk.
A hangszóró szintén ép lenne, ha a kb. 30 éves használaton kívüliség nem porlasztotta volna el a közép és mélysugárzók peremeit. Ezeket megcsináltattam, és most már a komplett rendszert tudtam kipróbálni. A hangdobozok is jól szólnak, de van egy tekerentyű rajtuk, ami jelentős hatással van a hangképre. Arra számítanék, hogy valahol középállásban kellene jónak lennie, és itt tényleg lehet hallgatni. Maximumra tekerve borzalmas, de nekem minimumra tekerve tetszik a legjobban. Tudja valaki mit csinál ez pontosan? Esetleg a fülemben és/vagy az ízlésemben van a hiba, vagy esetleg nem úgy működik ahogy kellene? Ezt szeretném kideríteni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2024
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem