Tisztel-- bekeipeter és laci6662 ! Köszönöm a segítségeteket! Hát nekem a szegény ember módszere van műszerezettség hiányában. Sem alkatrészcsere sem tekercselállítás nem volt rajta,a viaszok szépen gyárilag a helyükön vannak. Csak az előző gazdája valamiért eltekergette a modul tetején lévő potikat. A típusszámot jelző címke át van szurkálva,az adók meg nem ott jönnek ahol kellene. Gondolom a 104MHz-ről át akarta hangolni 108MHz-re,de nem valami jól sikerült neki és én vissza akarom állítani az eredeti állapotra. Már alakul,de műszer hiányában tényleg lassan megy. Szerintem órák kérdése és elfogatható lesz és a beállított frekvencián a megfelelő adó fog bejönni.
Már elég jó,mondhatnám,hogy nekem így meg is felel ahogy most van. De megnézem és ha szükséges beállítom az általad említett hangolófeszültséget. Ha jól tudom ezt a FM modul mellett lévő nagy potival lehet állítani. Az erősítő eleje ha felém néz,akkor fentről a második nagy potival lehet? A műszer negatívja a testre,a pozitíva az 1-es lábra? Honnan (nézve az 1-es) indul a számozás?
Hátha segít a pontosításában, leírom milyen metódus szerint szoktam beállítani a trimmereket, így pár perc az egész bármiféle műszer nélkül is (nah jó egy fesz. mérő azért kell ):
1. Szabályozd be az alap hangolófeszültséget (11,0V) az UP73 trimerrel (előlap felől 3. trimmer), amit a modul 1-es lábán mérhetsz, (vagy még könnyebben hozzáférhető helyen a programozó modul hátsó csatlakozási pontján) a hangolópotméter maximum állásában .
2. UP60-nal állítsd be az FM2 sáv alsó sávhatárát, a hangolópotmétert min. állásba tekerve keress egy 87,5MHz környékén működő rádióadót az UP60-at lassan forgatva, vagy próbálgatással.
3. Állítsd be az FM2 felső sávhatárt az UP04 trimerrel egy 104,5-105MHz (vagy 108MHz-re ki akarod tolni akkor értelemszerűen 108, de ebben az esetben a skála nem lesz pontos) környékén működő adóra a hangoló potméter maximum állásában.
4. Az UP03, UP02, UP01 trimmerekkel (a sorrend fontos, tehát az előlaptól a hátlap felé haladsz magyarul) hangolj maximumra, lehetőleg egy 94-100MHz közötti adón (egy gyengébb rádióadóra hangolva, a térerősségjelzőt maximálisra állítva).
Sziasztok!Olyan problémám van,hogy a 6363 végfokának minden félvezetőjét és elkóját kicseréltem,de nem megy Ha bedugom 1 másodpercre,már búg is a trafó.Szóval valami nem jó.Nincs valakinek ötlete?Nézegetem de szemre minden a helyén van és jól van beforrasztva.
Üdv mindenkinek! Érdeklődnék van-e valakinek információja arról, hogy hol lehetne hozzájutni Videoton EA 6383s erősítőhöz hangerő és balansz állító potmétert, vagy esetleg van-e valakinek eladó ilyen alkatrésze, illetve valamivel helyettesíthető-e? Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget.
Tisztelt FórumTársak!
Érdeklődöm, volt e már valakinek " találkozása az RA 6386S Videoton rádióerősitővel. Van egy kapcsolási rajzom, ami sajnos elég réssz minőségü, gyenge felvbontásu ezért rosszul olvasható, a gondom az lenne, hogy a tuner URH részeének szelektivitása, vagy AFC je meglehetősen gyenge. Ha ráteszek egy jó antennát, jól irányba állitva tehát térerő bőven van, vagy ha csak egy méter huzalt teszek bele antennának, minkét esetben kellemes jó hangzása van, aztán egyszer csak gondol egyet és vagy elhallgat (térerő LED ek is nullát mutatnak) vagy egyetlen pillanat alatt észrevétlenül "átpattan a következő szomszédos csatornára. Hogy éppen lefelé vagy felfelé megy a frekvencia azt nem lehet előre megjósolni. Tápokat ellenőriztem azok a helyükön vannak , de sajnos nem jutottam előbbre. Ugyanigy viselkedik ha a kábelTV ről veszem a rádió jelet csak akkor nem tud akkorát ugrani hogy a következő csatornáig elhangolódjon mert a kTV rendszerben ritkábban vannak a rádiócsatornák. Másik gondom, hogy a kézihangolásu rádióskála mögötti tulópotméterből kialakitott hangolórész mutatója letörött, ezzel mozgatja a skálahúr a mutatót és a hangoló potmétert is, a törés a müanyag tolóka elfáradása miatt következett be, keresek esetleg ilyen potméter ha van valakinek.Előre is köszönöm a választ, és javaslatokat. Üdv: lacusska
Megint segítségre volna szükségem. Megkértek,hogy nézzem meg a (6363s) rádió részét,mert gond van vele. A hiba leírása: Az adó rendesen szól,de néha lefele lévő irányba 0,5-1 MHz elugrik majd vissza,a másik,hogy folyamatosan súgó-sistergő hangot ad és ez elég zavaró. Ahhoz tudnám hasonlítani,mint amikor mobiltelefonon olyannal beszélek aki kint van a nagy szélben és nem csak a hangját hallom,hanem a szél súgását-moraját. Csak rádióadón csinálja. Az infókat előre köszöntem!
Köszi az infót! Eddig még nem volt időm nekiállni,ha jutottam valamire majd jelzem. Még az volna a kérdésem,hogy az FM modul az árnyékolt dobozban van mint az előerősítő is ami balra mellette kettővel van,de ami a kettő között árnyékolatlanul van (dekóder) annak mi a szerepe,mely részéhez kell? Bocs a buta kérdésél,de nem vagyok ezzel tisztában,vagyis nem tudom.
Üdv. Van egy Videoton RA 6363 erősítőm aminek a végfokjait leégették. Kicseréltem az összes félvezetőt a végfok paneleken. A hiba a következő: bekapcsolom és a bekarikázott alkatrész füstöl. A másik oldallal is ez a helyzet. Mit nézzek meg vagy mit cseréljek ki benne?
Azon a modulon nem az szokott füstölni, hanem a két 0,47 Ω VR39-40. A tekercs (viszonylag) vastag huzalból van, a trafó szekundere sem biztos, hogy sokkal vastagabb. Tekintettel arra, hogy az általam említett ellenállásokkal mindenképpen sorba van, nem hinném, hogy ez a "leggyengébb láncszem".