Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak működése
Lapozás: OK   7 / 14
(#) kadarist válasza sirály12 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szia!
Igen, kapcsolhatsz, de mindenképpen nullátmenetes kapcsolást készíts.
(#) sirály12 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Kösz a gyors választ.
(#) dante01 hozzászólása Márc 13, 2012 /
 
sziasztok!
Triakkal szeretnék ki-be kapcsolgatni nagy áramot felvevő 230as villanymotort.(láncfűrész)
A triakot védenem kell az impulzusok miatt gondolom.800voltot visel el a triak maximum.Mivel védjem meg? két 350 voltos zéner dióda szembefordítva és sorba kötve,majd párhuzamosan a triak ,,T1" ,,T2" lábára?
A másik kérdés hogy a triak vezérlését hogy oldhatom meg? nekem nem kell a motor fordulatszámát szabályozni,csak annyit kell elérni hogy vagy vezet,vagy nem vezet.Simán csak egy ellenállással kapcsoljam a gate lábára a 230at?
(#) Peter65 válasza dante01 hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
Szia!
A triak (és a tirisztor) túlfeszültségvédelme elvileg több részből tevődik össze:
Egyrészt a hálózat felöli túlfeszültségeket varisztorral szokás megfogni. Jó lehet helyette az általad felvetett zénerdiódás áramkör, de akkor sima zénerdióda helyett az úgynevezett szupresszor diódákat ajánlom figyelmedbe; talász köztük olyat, hogy egy tokban benne van a kétirányű védelem.
Másrészt RC taggal lehet a du/dt-t mérsékelni, mert a vezetési szakasz után könnyen bebillenhet a triak. Ha nem vezérelten használod a triakot, akkor ez elvileg neked nem fontos.
Igen, egy ellenálláson keresztül is vezérelheted a triakot.
Nem tudom, hogy miért így akarod kapcsolni a fűrészt, de az én logikám szerint ha már tirakot raksz bele, akkor a gyujtás fokozatos előrehozásával megvalósíthatnál lágyindítást is a bekapcsolási áramlökés mérséklésére.
(#) macera2 válasza dante01 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
A HP-nek van olyan opto triakja, ami aktiválás esetén megvárja a 220V "0"átmenetét és akkor kapcsol. Ezzel indíthatod a nagy triakot. 8 lábú DIL tok, nem is olyan drága, típusát sajnos elfelejtettem, de nem egy kuriózum. Az előírt szabványos 3000 V-os szig. ellenállás realizálásához is nagyban hozzájárul. Érdemes ezen a területen keresgélni.
(#) dante01 válasza Peter65 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Hello!
Köszi a választ.Azért merült fel az ötlet,mert a kapcsolóját akarom kiváltani triakkal,ugyanis össze szokott ragadni a nagy áram miatt,és a folyamatos kapcsolgatás miatt.
A lágyindítás dolog tetszik,jó ötlet,de egyszerűen hogyan valósítható meg?
(#) dante01 válasza macera2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
köszi az ötletet
(#) gordonfreemN válasza macera2 hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Esetleg ez?
De amúgy zero-cross phototriak driver-nek nevezik az ilyesmiket. Nullátmenetnél kapcsolnak ki be.
(#) macera2 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 14, 2012 /
 
Pontosan ez az pepitába. Kösz a mellékletet. legalább egy kicsit nosztalgiáztam.
(#) alex98502 hozzászólása Márc 22, 2012 /
 
sziasztok
szeretnék egy fényvezérlőt építeni PC ről menne a controll panel ről van 20ma 5v os jelem és ezt a jelet szeretném átalakítani 230v min.500w de ha lehet többre kapcsolási rajzokat is külgyetek lészives előre is köszönöm
(#) Mályi László válasza ekkold hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
A válaszod jó, de még annyit (spontán be gyújt) károsodik, elhaláloz.
(#) gordonfreemN hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Nekem a napokban az nem akart a fejembe menni, hogy hogy a fenebe tudom a triak gate labat vezerelni? Az tiszta, hogy optotriakkal. De mit is enged at az optotriak? Hiszen az aramkor nyitva van, tehat a triak nem enged at. Nem folyik aram. Maximum feszultseg lehet jelen (mondjuk ez nem is art).
Szoval szakadas van az aramkorben, ennek a szakadasnak az egyik felerol egy csomoponton keresztul kap a gate mit? Max feszultseget. Illetve annyi aram folyhat keresztul a triakon annak nem atengedo uzemeben, amennyi a kisebbsegi tolteshordozok altal biztositott?
Vagy lehet en tudok nagyon keveset (biztos) es a gate lab tulajdonkeppen ha megkapja az egyik vezetoszakaszt (tehat az optotriak atenged) akkor a triakon keresztul tud zarodni, ezaltal aram tud folyni a gate labon, ami nyitja a triakot?
Ezt a ket lehetoseget tudom elkepzelni.
Igaz bele kene melyednem, de igen hosszadalmas a triakok leirasa. Az se baj, ha nem valaszoltok, megtalalom elobb utobb ugyis a valaszt, mert van olvasnivalo, boven. Inkabb csak fejtegetes, kovetleztetes, leirtam a gondolataimat, ez segit.
(#) kadarist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Szia!
Nem csak optotriakkal meg ilyen egzotikus dolgok segítségével lehet bekapcsolni a tirisztort vagy triakot. Egy egyszerű ellenállással segítségével is bekapcsolható. Bővebben: Link. És igen, ha áram kezd belefolyni a gate-be, akkor kinyit az eszköz. Ha a főelektródákon megszűnik az áramfolyás, akkor meg kikapcsol és csak egy újabb gate-áramra kapcsol be.
(#) macera2 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Én ebből a móricka ábrából értettem meg a tirisztor működését. Neked is menni fog.
(#) Mályi László válasza alex98502 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
BT137/600 triac vezérlése moc 3020opto triaccal,ez a topik neve. Neked ez kell, meglátod.
(#) Mályi László válasza B.Panther hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
A fázis hasítás elve hogy hány fokon gyújt be a Triac. Ha 90 fok a gyújtás akkor a feszültség maximum 230*1.41. Ha egyen irányítod a kondenzátor erre szeretne feltöltődni(a töltődési időt nem számítva). Az első probléma a töltés sebessége már végezhet a triackal. A második a töltés áramerőssége. a kondenzátorok esetében a legnagyobb. Ezek ellen védeni kel a triackot. A sok problémából csak ennyit írtam le. A begyújtási fajták közül. a triac számára az impulzusos váltó a leg kedvezőbb. Természetesen mind a két féle egyennel be gyújt ható. A Triac szempontjából az egyik rosszabb mint a másik. A triac a négy fajta tirisztor elv egyesítése.
(#) Mályi László válasza dante01 hozzászólására (») Márc 28, 2012 /
 
Ezenkívül van más lehetőség 2000W flex lassú indító. Ezt készen árulják, igaz hűtés miatt a motor hűtésére szolgáló levegő útjába kell beépíteni.
(#) alex98502 válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Remélem igazad lessz
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Hello!
A gyújtóáram, a Gate-MT1 között folyik. (Nagyon béna ez az MT1-MT2 elnevezés. Ha már a vezérlő elektródának a Gate nevet adták, lehetett volna Drain és Source a két elektróda. Talán szemléletesebb. Adatlapon is szépen oda írták a toknál, hogy "Anód meg Katód", ami persze nem igaz, de legalább érti az ember.)
Egyébként a Gate kivezetést is össze-vissza rajzolja a szakirodalom. Hol felülre, hol alulra. Szerintem alul értelmesebb. Talán a belső felépítés struktúrájától függően, gondolom. Csak az meg legkevésbé érdekli a felhasználót, viszont jól összezavarja.
Amúgy "szerencse" hogy egy 40A-es triac-ot választott a szimulátorban, ahol a második negyedben, akár 40mA-es gyújtóáramra is szükség lehet..
üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Szia!
Az adatlapon gate-MT2 páros szerepel, de lehet, hogy félreértelmeztem az írást.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Hello! Itt látható, elég jól.. üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Engem a táblázat vezetett meg.
(#) _JANI_ válasza Fenyő hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Dobd be a szimulátorba a triac próbakapcsolását és kísérletezz! Ott "büntetlenül" el lehet követni dolgokat! Ha megtaláltad a megfelelő gyújtófeszültséget és áramot, akkor az 555-tel is menni fog. ( A MAX 200mA gate áram már csak elég lesz a vezérléshez, amit az 555-ös biztosítani tud. ) Sok sikert a teszteléshez!
(#) _JANI_ válasza kadarist hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
[off] De leegyszerűsítené sok esetben a vezérlést, ha a közös pontok (M1) vagy a tönkön vagy a hűtőzászlón lennének. Ez főleg tirisztoros kapcsolásokra, de a triakokra is igaz...
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Hello!
Nincs a táblázatban ellentmondás, hiszen a vezérlési síknegyedeket, a Gate feszültség és az MT2 polaritás viszony határozza meg. (Mondjuk, magával a negyedek jelölésével nem igazán értek egyet..) Pld. a BT136 adatlapján szerintem a statikus karakterisztikánál sokkal jobban értelmezhető, amit írnak.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2012
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget az értelmezéssel kapcsolatban!
(#) proli007 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Hello!
Igen kényelmesebb lenne, de ennek oka itt (és a tranyóknál is) a gyártástechnológiában keresendő, mint a hogy a képen is látható.
üdv! proli007

TRIAC.png
    
(#) _JANI_ válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
[off] Igaz! De lassan be OFF-olunk ezzel a tirisztoros kerülővel.
(#) Kotesz hozzászólása Jan 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy egyfázisú szimmetrikus tekercselésű motor, forgásirány váltásával küzdök.
2 mac223 triak a kapcsolja a két irányt. A motor egy kolbásztöltőt hajt.Egy atmega8 figyeli a pedál állapotát.Ha a pedál lenyomva van akkor a motor lefelé megy ha elengedem a pedált fordul a forgásirány és t ideig megy visszafele.
Az lenne a gondom hogy a triakok hullanak mint a legyek -gondolom- a forgásirány váltásból adódó túlfeszültség miatt. Milyen védelmet lehetne tenni a triakokra?
Jelenleg ez a kapcsolás végzi az erőátvitelt.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013

power1.png
    
(#) Gafly válasza Kotesz hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Az induktív lökéseket leszámítva, a program hogy van megírva?
Hol kapcsolgatsz (nullátmenet/feszültségcsúcs) és a kapcsolások között van-e elégendő védőidő?
Következő: »»   7 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem