Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   91 / 195
(#) Kovabe hozzászólása Aug 16, 2012 /

Sziasztok kis segitségkérés ismételten. Szereztem egy 12f675-öt és szeretném az egyik lábat feszmérönek használni a töbit pedig ledkimenetelnek. A kérdés hogy hogyan állitsam be a bemenetelt a mésik pedig a fizikai rész hogy hogyan éitsem fel a bemenetet. Tudom hogy nem ezzel kéne kezdeni de a diszlexiám miatt a kész dolgokbol tudok tanulni.
Köszönettel Kovács G

feszmero.fcf

(#) kokozo válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia! Ha jól nézem ez valami autós feszmérő akar lenni.
Én úgy csinálnám hogy az autóban max 15 volt lehet de mivel bármi lehet így én 20 voltot vennék alapnak! a pic max 5 voltot tud mérni tehát kell elé egy fesz osztó 20/5=4
Tehát 4-es fesz osztó kell ami azt jelenti hogy a pozitív és a adc láb közé 3x értékű ellenállás kell az adc és a test közé 1x (x= az ellenállás értékével ami lehet 1k &Omega de ha kisebb akkor áramot kell számolni! A számításnál pedig 20=255 ekkor méri a maximumot a pic 8 bites módban, tehát 1 volt =12,75 egység 10 volt = 127,5.
(#) baloghzoli1 válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia
Egy kicsit alakitottam a tiédet

feszmero.fcf

(#) kiskata válasza simpi hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szuper!!!
Kösziiiiiiii...
(#) Kovabe válasza kokozo hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Szia ez nem auto hanem egy etetöhajó és két 6V-os aksi van sorbakötve tehát a max fesz. 13.6V de igazábol nem baj ha negyobb feszt is tudok mérni mert legalább univerzálisabb. KÖSZÖNÖM
(#) Kovabe válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Köszi csak van egy kis bökkenö, nekem csak 4.akárhányas verziom van és nem tudom megnyitni
(#) baloghzoli1 válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Az baj nekem meg csak ez van 5.4
(#) simpi válasza Kovabe hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Idézet:
„Tudom hogy nem ezzel kéne kezdeni de a diszlexiám miatt a kész dolgokbol tudok tanulni.”
Akkor miért nem szeded le a példaprogramokat?
Bővebben: Link
(#) babuka hozzászólása Aug 20, 2012 /

v5.x-ben 18F6622 ADC nem működik.
(#) simpi válasza babuka hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Próbáld majd ki szimulátorban ment.

PIC_CAL_ADC.c

(#) babuka válasza simpi hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szia !

Vref+ így jó lett !
Köszi
(#) kiskata hozzászólása Aug 21, 2012 /

Kedves Hozzáértők...
Az Uintegert ugyanúgy tárolom az eprom-ban mint az Integer-t?
És a ULong-ot (Long-ot)?
(#) simpi válasza kiskata hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Int UInt 2bájtos ugyanúgy tárolod. Long, ULong 3 vagy 4bájtos. Bővebben: Link
(#) Kovabe válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia siker köszönöm
(#) djadji hozzászólása Aug 22, 2012 / 1

Hello!
Megakadtam. Azt hiszem értem az elméletét a Timer számlálónak, de a gyakorlatban nem működik nekem a dolog.
A következőt szeretném:
A Timer1 konkrét időnként (mondjuk legyen 1 ms) adjon nekem egy megszakítást. Ilyenkor egy váltózó növekszik, és ha az eléri a 1000-et, akkor folytatódik a program, így vártam 1 secet. Ugyanakkor ha valami másnak csak 0,1 sec kell, akkor az csak a 100at várja meg.
Próbálom beállítani, de nagyon nem olyan időközönként villog, mint ahogy szeretném. (sokkal lassabb).
Tudna nekem valaki segíteni, hogyan mit állítsak a Flowcode-ban, hogy a Timer1 pl 1ms-enkét fusson le?
(#) simpi válasza djadji hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Valóságban nem úgy villog, vagy csak a szimulációban?
(#) foxi63 válasza djadji hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

a timer1-be nem a kiszámolt idő kell, hanem 65536- idő
Ugyanis ha nem annyit írsz, csak akkor megszakít, ha átfordul, azaz eléri a 65536-ot. A másik, hogy olyan megszakítást csinálj, ami 100 után megszakit, és az növel egy másik számlálót, ha az eléri a 10-et (1000) akkor mehet a másik rutin is.
(#) djadji válasza simpi hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nos:
A valóságban kb 3-4et villog másodpercenként. A szimulációban ha elindítom akkor világít vagy 10-12-20 másodpercig (ki sem tudtam várni).
A kód pedig úgy néz ki, hogy a project optionsban az van beállítva, hogy 4 Mhz. A kódban pedig ha jön amegszakítás, akkor a váltózó (most) 0-t számol (vagyis mindig elvégzi a led-cserét).
Nem értem. Mondjuk nincs külső oszcillátorom, a belsőt szerettem volna használni. Ezért a Configure Chipben azt állítottam be, hogy INTOSC I/O-t állítottam be.
Lehet hogy ezzel van a baj? Valamit nagyon benézhettem, mert most a projst beállításokban átraktam 1 Mhz-re, és nem lett lassabb villogás.

Foxi63: ez csak egy 8 bites számláló, szóval csak 255ig megy. A váltózót számlálós dolgot pont így csinálom, ahogy írtad. Csak kéne tudnom pontosan mennyi idő alatt jár le a 255.
(#) foxi63 válasza djadji hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

milyen pic?
A timer 1 mindegyikben 16 bites szerintem..
Ha a configben belső oszcillátor van beállítva , attól méfg ha jól tudom be kell állítami 8 vagy 4 Megára szoftverből is alapból 250kHz de tényleg kéne a száma is....
(#) djadji válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

16F628A.
Hülyén írtam le. Az első TIMERt használom, ami a 0-dik persze (bocsi). [bár most kicsit elbizonytalanodtam....)
A belső oszcillátort jól állítottam be? (erről sehol nem találtam infót, hoyg ha nem külsőt akarok használni, akkor mit kell). És az órajelet jó helyen piszkálgatom (a project optionsban)?
(#) niedziela válasza djadji hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Belső oszcillátornál általában a programban a belső órajelet definiálni kell egy C blokkban. Azt, hogy hogyan az adatlapból kiderül.
(#) simpi válasza niedziela hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

16F628A-nál mit lehet definiálni? Tudtommal mehet belső osszcival az órajel 4MHz-en és slussz.
djadji hiába állítgatod az órajel sebességet nincs hatással a mikrovezérlő órajelére. Totyikba tettem fel timer 0,1,2,3-ra példát jóformán mindegyik ugyanaz.
Tedd fel a kódodat máskép honnan lehetne tudni hogy mit rontottál el?
(#) pjg válasza simpi hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Melyik "Totyikba"?
(#) simpi válasza pjg hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Ebbe.
(#) foxi63 válasza djadji hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

A config bitek között kell beállítani az int osc. üzemmódot, valamint a PCON regiszter 3. bitje állítja (ez már szoftverből) a frekvenciát:
1 = 4 MHz typical(1)
0 = 37 KHz typical

Alapból az 1-esre áll be elvileg.
(#) simpi válasza foxi63 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Default a 4MHz gondolom, ha eddig nem piszkálta nem változott. A intoscio vagy intoscclkout-ot kényelmesen lehet beállítani menüből.
(#) pjg válasza simpi hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Keresem!
(#) simpi válasza pjg hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Bővebben: Link
[url=http://www.hobbielektronika.hu/forum/?sf=* topic:4511 * user:simpi&k=AND&h=f&i=b&df=2012-08-23&dt=2012-08-23&pg=2]Bővebben: Link[/url] Én is nehezen találtam meg.
(#) djadji válasza simpi hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Köszönöm a linket. Sose találtam volna meg.
(#) baloghzoli1 hozzászólása Aug 23, 2012 /

Sziasztok
Egy multitaskos példát feltudna tenni valaki,amiben adc,pwm led villogtatás megy párhuzamossan egyszerre. A példák kötött sajna nem találtam ilyet
Következő: »»   91 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Jún, 18. Kedd
8:06:29
Jelenleg 241 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu