Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   106 / 141
(#) Tibicsek válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
tudnál kapcsolást mutatni esetleg?
(#) kadarist válasza Tibicsek hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Olyat nem találok. Én inkább vettem az interneten és azt használom.
(#) sz_abel hozzászólása Máj 13, 2016 /
 
Sziasztok!
Olvasgattam a topicot, és mivel annyira nem értek a témához, szeretnék kérdezni párat.
Most éppen a kísérletezős fázisban vagyok, csak ismerkedem a dolgokkal: van egy hideg fehér és egy meleg fehér 10W COB ledem, egy 10*10 cm-es alumínium hűtőbordára ráragasztva hővezető szilikon alátéttel, amire rátettem egy 8 cm-es PC ventilátort. Az egészet egy ilyennel hajtottam meg eddig, a két led párhuzamosan bekötve, mindenféle előtét ellenállás és egyéb turpisságok nélkül. A 8 órás tesztüzem alatt a ventilátor kb 1/3 fordulatszámon (csak kb harmad sebességgel, mert ezzel szabályoztam) ment, a hűtőborda 30 fok alatt maradt végig.
Ezután elkezdtem olvasgatni ezt a topicot, és ha jól értem, akkor nem csináltam jól eddig a dolgokat. A célom az, hogy 6 ledet (azaz 3 olyan csoportot, mint amim most van) használjak, eredetileg azt terveztem, hogy egy tápegységről. Kérdésem: felejtsem el ezt a típusú tápegységet és használjak mondjuk két 30W drivert (3-3 led sorba kötve)? Vagy hat 10W drivert? Vagy megoldható a dolog a már meglévő tápegységgel is?
üdv
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
(#) RoliNyh válasza sz_abel hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Helló!

Az a tápegység amit jelenleg használsz feszültséggenerátoros. Magyarán a kimeneti feszültséget igyekszik tartani a terheléstől függetlenül ameddig bírja. Ilyen tápegységet LED meghajtásra csak abban az esetben használható, ha valamivel korlátozod az átfolyó áramerősséget, jelen esetben ellenállással.
Ez a tápegység tökéletes led szalagokhoz, ami beépítve tartalmazza az áramkorlátozó ellenállást minden leghez.

A gond ezzel akkor van, ha teljesítményledet akarsz táplálni róla, akkor neked kell meghatároznod a sorbakötött ellenállás értékét, ami "rengeteg" energiát fog elpocsékolni (elfűteni a fölösleges feszültséget, hogy közel állandó áramot tartson az áramkörben), ezért célszerűbb nagyobb teljesítményű ledekhez az áramgenerátoros meghajtás.

A hátrány ezzel még az is, hogy egy mezei ellenállás sosem fog olyan stabil áramkorlátként működni, mint egy áramgenerátor.

Szóval neked a teljesítményledhez mindenképpen áramgenerátoros tápegység kell (amit linkeltél). Az meg úgy működik, hogy a beállított áramerősséget igyekszik tartani. Teszi ezt úgy, hogy a ledre kapcsolt feszültséget szabályozza bizonyos határok közt úgy, hogy az átolyó áramerősség egy meghatározott értékű legyen.

Szóval a válasz egyértelmű, neked az a fajta tápegység kell amit linkeltél.
Hogy mindegyiket külön külön táplálod, vagy sorba kötöd és megfelelő feszültségű és áramerősségű meghajtót használsz -e az már mindegy...

Azt tudni illik, ha sorba kötöd a ledeket, és egy kipurcan (mondjuk gyártási hiba miatt) akkor a vele sorbakötöttek sem fognak világítani.

Ha egyesével táplálod a ledeket akkor daraboként egy 10W 12V-os drájver kell.
Ha sorbakötve táplálnád, akkor összeadod hány darabot akarsz használni pl 3db * 12V = 36, tehát egy 10W 36V -os drájver kell hozzá.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2016
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
Pardon az utolsót elírtam...

Idézet:
„Ha sorbakötve táplálnád, akkor összeadod hány darabot akarsz használni pl 3db * 12V = 36, tehát egy 10W 36V -os drájver kell hozzá.”


Valójában 30W 36V -os drájver kell.
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Nem sokat tudni róla: ilyen.
(#) BI-AMP hozzászólása Máj 17, 2016 /
 
Sziasztok! Találkoztatok már ilyen LED-el? Az adatlapját szeretném megtalálni, de nem találtam a netten. Labor tápról beindítottam 21.8 V és 13.5 mA jutottam el, efelett már erőteljesen melegedett. Méretei: 5x5x0.8 mm.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 22, 2016 /
 
Sziasztok! Vettem börzén 500ft áron egy fejlámpát, tudván hogy az elektronika az kuka belőle. 2db T6 cree led van benne(egy hideg, és egy meleg fehér). Kérdés: ezek a ledek mekkora áramról működnek? Az elektronika vélhetően fordított polaritást kaphatott, ugyanis a panelen lévő alkatrészek kb fele megsemmisült(elszenesedett), egy 8lábú smd ic is van a panelen, de feliratot nem igen látok rajta, szóval marad az hogy a két ledet külön külön(vagy együtt akár, sorba kötve őket) használom. Előre is köszi a segítséget!
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
A T6 feltételezhetően az osztályba sorolást jelenti, nem típusszám. Én Az XM-L típusra tippelek, az az egyik leggyakoribb típus, amit kisebb fejlámpákba használnak.
Régebben képről meg tudtam saccolni, melyik típusról van szó, de mára már (ezt is) elfelejtette. XM-L adatlapok alapján ellenőrizd, jól tippelek?
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Napközben teszek fel majd képet róla.
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Itt a kép az elektronikáról, és a lámpáról.
(#) wbt válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Most vertem szét néhány lámpát, szerintem max 500mA-el hajtsd, 760mA felett már nem tapasztaltam fényerő növekedést, csak fűtött. Természetesen én csak magában próbáltam tápegységről. Ezekben valami SOT23/6-os tokozású vacak van, nem hiszem, hogy áramgenerátoros lenne a táplálás.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Ezen a képen elég jól látszik a különbég.
Arra figyelj, hogy a réteghőmérséklet ne emelkedjen 70oC fölé.
(#) wbt válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
10W-osban, ilyen 20/16mm-es kialakításban van fehér. Kékre lenne szükségem, de ilyet nem találok. Van ötleted? Még zöld is kellene, na az aztán végleg sehol.
(#) nedudgi válasza wbt hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
(#) wbt hozzászólása Máj 23, 2016 /
 
Köszi, még túrtam egy kicsit, 11.7$/5db találtam ugyan itt...aztán majd meglátjuk, mit tud. Érdekes, hogy zöldből egy chip-est nem láttam, de hát ha holnap már olyat is gyártanak...
(#) zenebolond válasza wbt hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
10W led

Itt nézz szét.
(#) rockersrac válasza wbt hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Ilyen, vagy hasonló elektronikád van? A panelen van egy piros led, az pl túlélte a dolgokat, így hátha az ic is túlélte. De holnap úgyis megyek kínai piacra, megnézem mennyibe kerül egy ilyesmi fejlámpa, és annak függvényében mérlegelem majd a dolgokat. De mindegy hogy az eredeti elektronika lesz megcsinálva valamiképp, vagy pedig felhasználom kerékpárlámpának, az biztos hogy hővezető paszta nincs sehol-még nyoma sincs hogy bárhol lett volna. A két 18650-es cella pedig párhuzamosan volt kötve.
(#) wbt válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Sajnos nem, az egyikben SOT23/6-os W28xx valami van, a másikban 1db tranzisztor és egy panelraszerelt (leöntött gombóc) vezérlő. Az egyikben 1db 18650 jár a másik, kisebben valami kis kockaaksi van, azt a részt nem vertem szét. Nekem most csak a lencse (-szerelvény) kell, LED-csere lesz (a többiek által javasolt beszerzésekből) és próba. Aki hozta, az azt mondta, hogy a 2db volt 3000Ft összesen (vagy igaz, vagy nem), árakkal nem vagyok tisztában, de már ki kellene nézni egyszer, így 5 év után.
(#) rockersrac válasza wbt hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Akkor marad az hogy ez megy alkatrésznek. Pontosabban kerékpárlámpának.
(#) alberton hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
100w warm LED chip-et kaptam (10 x 10 szervezésűnek látszik). Tudtok e megépíthető meghajtó áramkört, amely 230-ról ellátja áramgenerátorként a LED-et. PC proc hűtóbordára szereltem. Úgy olvasom innen onnan, hogy kb 3-3,5 A kellene neki. Ismertek e ilyen kapcsolást. A dimmelés nem feltétlenül szükséges.
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Vettem ma a piacon egy ugyan ilyen lámpát, ééés kb ugyan olyan az elektronikája mint a másiknak, ellenben van egy sejtésem a panel kokszolódás okáról: van egy sanda gyanúm, hogy emberünk sokáig hagyta a töltőn a lámpát, és valami átment drótba-aminek nem kellett volna. De a mostani elektronika az úgy ahogy van kuka lesz a régiről, csak előtte valamiképp majd mérek áramokat a ledeknél.
(#) scooby_ válasza wbt hozzászólására (») Máj 25, 2016 /
 
Ez egy áramgenerátoros DC-DC konverter, ha jól sejtem. Manapság erőszeretettel alkalmazzák LED-es izzókban is. Persze sorra küldi szét a ledeket, mert a tranzinensektől nincsen védve.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza alberton hozzászólására (») Máj 27, 2016 / 1
 
Szerintem egyszerűbb venni hozzá gyári drivert, nem érdemes építgetni.
A PC hűtőborda nem tudom mennyire fogja megfelelően visszahűteni venti mellett is, a 100W-os LED nagyon tud fűteni
(#) sirály12 válasza alberton hozzászólására (») Máj 27, 2016 /
 
PT4107 ic, olcsó, és erre találták ki.
(#) Yopa válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Egy 3W-os led 700Ma áramfelvételen működik tökéletesen. Kb 4-4,3 voltot vesz fel. Ha 1 wattot szeretnél akkor 300Ma-el kell meghajtanod. A legolcsóbb megoldás az áramkorlátozó dióda! http://www.soselectronic.hu/?str=940&article=diotec-taplalja-le...yabban sorban és párhuzamosan is köthető! 7 darab dióda párhuzamosan kötve az áramforrásra tökéletes megoldás!
(#) Bakman válasza Yopa hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Áramgenerátorokat sorba kötni kicsit cinkes. Amit írni szerettél volna, az mA és nem Ma, egy fogyasztó pedig áramot vesz fel és feszültség esik rajta.
(#) Yopa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2016 1 /
 
Köszi a helyesírási hibák javítását! Ezek a diódák erre vannak kitalálva! Egy egyenirányító után akár 230 voltról is táplálhatsz vele állandó áramon bármit.

Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Yopa hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Tudom, hogy erre vannak kitalálva, de próbáld ki. Köss sorba kettőt plusz egy LED-et és kapcsolj az egészre pl. 20 V-ot. A két diódán nem egyenletesen fog eloszlani a feszültség.
(#) pjg válasza Yopa hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Akár:
Idézet:
„a CL20M45, 20mA-os szabályzó árammal, 4.5V-os határfeszültséggel és maximálisan 45V-ig terjedő üzemi feszültséggel rendelkezik. A paraméterekből látszik, hogy ez a dióda 4,5-től 45V-ig használható áramforrásként.”
Következő: »»   106 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem