Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   109 / 141
(#) rockersrac válasza steweo hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
Itt egy elvileg működő nyákterv. A működőképességét még nem teszteltem le, így nem vállalok felelősséget érte ha megnyekken a led. (nem volt időm még kipróbálni a kapcsolást)
(#) steweo hozzászólása Júl 14, 2016 /
 
ezen valahogy lehetséges a fényerőszabályzás?
(#) rockersrac válasza steweo hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
A mellékelt nyáktervnél igen lehetséges, egy NE555(vagy bármi más pwm jelet előállító kis eszköz) kell elé, és az ic kimenetét a nyákterven a dim feliratú lábra kell kötni.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 28, 2016 / 1
 
Szia!
Nagyon jól megfogalmaztad a dolgokat
Az a spiáter semmit nem ér.
Az egyik 50W-os refim áramgenerátora kb. 20W-os meghajtásnak felelt meg, ki is cseréltem 50W-osra
Én is tettem bele 3mm-es kiegészítő hűtést, jól bepasztázva a spiáterhez érő oldalát is, így már szépen elvezeti a hőt, és a refi háza is mindenhol átmelegszik.
Legszívesebben tennék rá ventit, de nem akarom mozgó alkatrészekkel tetózni, több mint 1,5 éve szépen teszi a dolgát így is
(#) didyman válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Az külön tetszik, hogy a földelés olyan szépen eldolgozva végződik a házon belül.
(#) wbt hozzászólása Júl 29, 2016 3 /
 
Csak úgy belekotyogok:
Tesztelek 10W-os kék LED-et (most ez van kéznél, de jön majd az XML2-es), konstans feszültséggel és folyamatos áram/hőmérsékletméréssel, passzív hűtéssel. Hogy ne ragozzam, szerintem jól beállítva a feszültséget nem szükséges (1db LED-ről van szó most) a szuper áramgenerátor, viszont tartósan 6-7W a működési teljesítmény. (o.k., most este az utcáról nézve kékben úszik ház, de azért normál háttérfényben nem olyan nagy cucc). Csak azért mertem írni, hogy nem mindig kötelező a bonyolult meghajtás, ha betartjuk, hogy 70-80%-ig hajtjuk a LEDet, meg is hálálja és az árama nem fog nagyon megnövekedni.. Most egy vacak 120Ft-os kis kapcsitáp hajtja, az is van vagy 65 fokos (szerintem 3A-nél 3 másodperc múlva röpenne...), de stabil pl. 4.1V/1.2A-nél (kb 5W), a hűtőborda 1x2x5cm. Csak azért írtam, talán segít valakinek a méretezésben. Most meglöktem 2A/4.5V-al, a kis táp el fog szállni, a LED határeset, kell a legalább 3x-os alu rá vagy ventillátor. A LED test 81 fok, hűtőborda 64 fok, kis táp 85fok.
(#) nedudgi válasza wbt hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Eszembe jutott erről egy "teszt", amikor egy 9V elemre kötött valaki egy 5mm LEDet, áramkorlát nélkül. Milyen szépen világított. Egy ideig.
Jobb lenne ha senki nem próbálna ez alapján méretezni. Ha az egyszerűség számít, és nincs más kéznél, mindenáron világítani kell, rendben van, csináld, de tudomásul kell venni, hogy ideig-óráig működő kókányolásról van szó.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Teszteltem már én is a dolgot. 10 W-os LED-re feszültséggenerátort kötöttem úgy, hogy a bekapcsoláskor 7 W jutott rá. Hosszú órák után sem érte el a fogyasztás a 8 W-ot.
(#) wbt válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Igen, valahogy így gondoltam én is. Reggelre állandósult bőven minden, tehát valamire használható. Természetesen itt minden mérve volt, inkább tűzoltásnak használható (havernak/tegnapra/ingyen a horgászathoz hama-hama dobj össze valamit)., kezdők nagyon figyeljenek oda, könnyen röppenthetik a dolgokat A kis táp is bírta, ami érdekes, hogy az SMD trimmer körbefordítható és a kedves mérnök úgy tervezte be, hogy fordítva szabályoz. (apróság: A pasztell sárga fal fehér lett a royal-blue LEDtől, érdekes látvány a sárga árnyék hófehér alapon...)
(#) didyman hozzászólása Júl 30, 2016 /
 
Pedig egyáltalán nem jó ötlet a feszültséggenerátor. Sosem tudhatjátok, hogy mikor és mennyire változik a LED hőmérséklete, vagy a tápegység kimenete annyira, hogy aztán az üzemi áramot nagyban érintse. És pillanatok alatt öngerjesztővé válik a folyamat. A LED meredeksége igen magas U irányból, és az, hogy egy-két LED-del teszteltétek és pont sikerült valamivel stabilabb munkapontban véletlenül maradni, egyáltalán nem általános jelenség, és egyáltalán nem bátran ajánlható akárkinek egy fórumon! Szuper áramgenerátoros tápegység? Bocs a kérdés stílusáért, de láttál már belülről ilyet? Pontosan annyira bonyolult, mint egy feszültséggenerátoros táp, csak a szabályzás nem feszültségre, hanem áramra történik és pont az a jó benne, hogy nem kell szigorúan pontos áramerősség, szemben a feszültséggenerátorral! Van abból is 120 Ft-os, eldobható minőségű 230 V-os verzió, ugyanaz a rezonáns topológiájú, mint egy fénycsőelőtét, vagy CRD-s (ez még egyszerűbb is, mint sok feszültséggenerátor), meg a fiókban heverő 555-ös IC-ből is vagy 10 perc összerakni egyet: Bővebben: Link
A PT4115S-sel is igen bonyolult készíteni, kettővel több alkatrész kell hozzá, mint egy 7805-ös stab IC-hez: Bővebben: Link
Persze, nem kell hinni azoknak, akik nem véletlenül írják, hogy LED-hez áramgenerátor kell, és erőlködni feszültséggenerátoros meghajtással.
(#) wbt hozzászólása Júl 30, 2016 /
 
Idézet:
„láttál már belülről ilyet?”

Néhányat... Kb 1 évig csak az volt a feladatom, hogy mindenféle szedett-vedett kapcsolóüzemű tápicből véssek kis veszteségű LED-meghajtókat. Anno nem volt 20-60mV referenciafeszültségű tápIC, most már gyerekjáték ezekkel. (A tranzisztorosnál is 0.6V kell, az is sok volt (0.6W) és könnyen elszállhatot zárlat esetén) A hangsúly anno a kis veszteségen volt, így az olyan amatőr kapcsolások kiestek, ahol az árammérő ellenálláson létrejött pl. Uref=1.25V-al szabályoztak (1A-nél az már 1.2W veszteség csak az ellenálláson), a műveleti erősítővel megtákolt szabályzások is kuka a sok alkatrész miatt. Így maradt az, hogy hozzáadtam az árammérő ellenálláson lévő feszhez 1.22-1.23V-ot, a maradék jött az árammal arányosan, így 0.1-0.22ohm bőven elég volt. A maximális kimeneti feszültség meg beállítható a normál osztóval, tehát szakadás/lehúzgálás esetén nem szalad meg a kimeneti feszültség, ami miatt nem kellett túlméretezni a kimenő kondenzátort. (amikor 3Ft többletköltségért majdnem öngyilkosságot követ el a megrendelő...)Ahogy előbb is írtam, elővigyázatosságot igényel, de normálisan beállítva, megfelelő biztonsági margót hagyva az áramnak vész esetén használható a dolog.
...és nem hit meg erőlködés, csak egy teszt, amiről beszámoltam. Kár volt... Most valami áramtükröt kellene varázsolnom alsó áramgenerátort tartalmazó IC kimenetére, hogy meg tudjon hajtani 30W-os LEDeket. Valakinek ötlet? 35V-om van, az IC meg 5V-os, max 17V lehet a kimeneten.
(#) didyman válasza wbt hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Ha jó hatásfok kell, ott a rezonáns topológia. Úgy lesz áramgenerátoros, ahogy a könyvben meg van írva: Kap egy soros induktivitást, amin az ohmos veszteség kicsi lesz, de az impedancia meg nagy. Ha a sokkal kényesebb (negatív ellenállású karakterisztika) fénycsöveknek megfelelt, akkor a LED-nek is jó lesz. Nem kár, hogy leírod, csak ezekből általánosítások lesznek aztán (bocs, ha nagyon kirohantam erre).
Az IC-nek mi a típusa? De ez így elég nehéznek tűnik, zárlat ellen pl. nem fogod tudni megvédeni az IC-t.
(#) Bakman válasza didyman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Senki nem állította, hogy a fesz.generátoros megoldás 100 %-ig jó, csupán azt, hogy nem lehetetlen használni ésszerű keretek között, tehát azt nem lehet kijelenteni, hogy csak és kizárólag áramgenerátoros meghajtás jöhet szóba. A 10 W-os LED-nek kissebb a meredeksége, mint a nagyobb teljesítményűeké. 60-70 %-os terheléssel, persze pontos beállítással, lehet használni normál tápegységeket is. A 10 W feleti LED-eket már nem lehet ésszerűen fesz.generátoros tápegységről működtetni. A tápegység kimeneti paramétere megváltozhat áramgenerátoros üzemmódban is, a tápegység stabilitása lényeges.

Viszont, ami a legfontosabb, az a hőmérséklet kordában tartása, ez viszont mindig az elsődleges. Lehet labortáppal, áramgenerátoros üzemmódban, is hajtani power LED-et, ha a melegedéssel nem törődsz.
(#) wbt válasza didyman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Ja, nincs gond, kaptam én már hidegebbet is
A kapcsolóüzemű áramgenerátorok tervezésénél sajnos az első paraméter az ár. (most nem az otthonra 3db kell kategóriáról beszélek) Lehet kapni iszonyat jó vezérlőket (linearTech pl.), de az 1000Ft, nekem meg ki kellett jönnöm 300Ft alatt kompletten, ezért vannak ezek az idegtépő, barackmagból-atommagot furcsa megoldások keresése, megépítése, kimérése, dokumentálása. Aminek most kellene nekiállnom, az első körben a hétköznapi WS2812 vezérlő, csak nagy LEDekhez. Ha már van benne áramgenerátor, talán használni is kellene, nagyobb gond, hogy olyan RGB-t kellene hajtani, ami 3x30W és 10db LED van sorbakötve fürtönként. Így 30+V táp kell, aminél, ha mondjuk PFET lesz a kapcsoló, akkor a Ugs_max feszre is figyelni kell, az meg külön alkatrész és bonyolítás. Most hirtelen remélhetően megoldják WS2812 kispanel+3xsoros RGB LEDdel, de a fényerő miatt úgy is el kell készíteni a nagyot. (7 méter magas oszlopot akarnak...valahova...nagyon titkos...Brrrrr szerintem német fesztiválra akarták) De szerintem előbb elkészítem normál 1-1W-os RGBre.
Meredekség: azért a LED-ek U/I karakterisztikája nem annyira élesen meredek ám (félve mondom, nehogy valaki ezek után ne vegye figyelembe), hogy egy néhány 1-10mV-os hiszterézisű vagy szabályzási pontosságú vezérlő ne tudna beállni. Kb 1 hete ki kellett mérnem fehér LED karakterisztikát, főleg a szivárgásra is kíváncsiak voltak. 2.38V-ig nem tudtam mérni az áramot, 2390mV-nál jött végre 1uA. Utána kb 6-8mA/mV meredekség volt a jellemző. Nekem, ha valamire azt mondják, hogy meredek, az kb a TL431 karakterisztikára gondolok 2.5V környékén.
(#) wbt válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
Igen, az első mondatodban szépen benne van amit ki akartam nyögni, csak nem sikerült.
(#) didyman válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2016 /
 
10 W-os LED-ből van vagy három féle elrendezés, ez sem általánosítható. Pont az a lényeg, hogy az áramgenerátor kimenetének adott mértékű megváltozása a meredekség miatt nem olyan kritikus, mint a feszültséggenerátoros kimenet megváltozása. Éppen ez a lényeg, ezért használjuk inkább azt. A hűtésben igazad van, de a hőellenállás a chip, hordozó között nem feltétlenül alkalmas túlhajtott állapotban is a keletkezett hőmennyiség hatékony elvezetésére (tudom, itt most nem erről volt szó, csak az esetleg meglóduló áramfelvételre utalok). Viszont, ha a labortáp tud áramgenerátoros üzemet, akkor a kérdés tulajdonképpen máris okafogyott. Nekem csak annyi a "bajom", hogy nem értem, miért jön szóba a feszültséggenerátoros táplálás: Az elemes megoldásoktól eltekintve nincs erre szükség. Elemekhez meg lehet ezerféle modult kapni, vagy gyártani PT4115-tel tényleg tökegyszerűen.
(#) rockersrac válasza didyman hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Plsz ott van a PT4115-höz a kapcsolás alapján készített nyákterv(amit még azóta sem jelzett vissza senki, hogy legalább elméletben jónak tűnik-e? ) pár hsz-el előrébb.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 1, 2016 /
 
Helló kedves kollégák

A véleményekre, illetve a tapasztalatokra volnék kíváncsi.

5050-es típusú LED-et szeretnék használni gép világításra. Ebben a típusú LED-ben 3 chip van, külön-külön kivezetésekkel. A kérdés az, hogy hogyan célszerű bekötni ezeket.

A táp DC12V.

a.,
Az egyes elemi LED-eket sorosan összekötni és egy darab előtét ellenállást alkalmazni. (Az egyes elemi LED-ek nyitófeszültsége kb 3,2V. Ezek soros összege:9,6V. 12V-9,6V=2,4V. 2,4/0,051A=47R (1206-os típus, vagy 0,6W-os hagyományos furat szerelt) )

b.,
Az egyes elemi LED-ekhez külön-külön előtét ellenállást alkalmazni. (Az egyes elemi LED-ek nyitófeszültsége kb 3,2V. 12V-3,2V=8,8V. 8,8V/0,019A= kb 470R (1206-os típus))

E két lehetőség van. Melyiket válasszam?

Köszönöm szépen.
(#) proli007 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Hello! Ha a 12V stabil, akkor az "a", ha nem a "b" a célszerű megoldás. (Az érdekes, hogy "a" esetben 51mA-el számoltál, a "b" esetben pedig 19mA-el. Mert az áramnak azonosnak kellett volna lenni, ha azonos fényerő a cél..)
(#) Zoli_bácsi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Szia proli007.

Először is köszönöm a gyors választ. Igen, valóban szembetűnő a két árambeli különbség. Ez az ellenállás sorhoz a legközelebb lévő értékkel próbáltam számolni. Elvileg elég lenne a 1206-os 0,25W-os előtét is, ha jól gondolom. (12V-9,6V=2,4V. 2,4V*0,051A=0,122W)

A 12V kapcsolóüzemű táp, elég stabil feszültséggel. Az "a" jelű megoldást alkalmazzák a LED szalagokban is, ugye?
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
(#) RoliNyh válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Igy van, ott csak egy előtét ellenállás van mindegyik LED -hez...

(Az "a" megoldás energiatakarékosabb, azért célszerűbb úgy használni és teszik is a LED szalagokban...)
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Hát nem jól számoltam, kedves kollégák!!

proli007 rögtön észrevette:

Idézet:
„(Az érdekes, hogy "a" esetben 51mA-el számoltál, a "b" esetben pedig 19mA-el. Mert az áramnak azonosnak kellett volna lenni, ha azonos fényerő a cél..)”



Az "a" jelű megoldás esetén nem 0,051A-rel kell számolni, hanem csak 0,02A-rel, mivel sorosan vannak kötve a LED-ek, és mindegyiken ugyan az az áram halad keresztül. Ebben az esetben 120R és 0,048W teljesítményű előtét kell.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 2, 2016 /
 
Egyébként ezek az 5050-es típusú LED-ek mennyire melegszenek? Nyákon kell kialakítani hűtőfelületet?
(#) pjg válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 2, 2016 /
 
Kb. 0,2W.
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Üdv!

Egy 10 wattos power ledet szeretnék meghajtani 2-3 góliát elemről.
12Volt 1Ampert eszik a kicsike, milyen kapcsolással kéne etetni ezt, hogy ne kelljen annyira hűteni?

Zseblámpa lesz belőle.
(#) nedudgi válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
A kapcsols mikéntje lényegtelen. Az átfolyó éramot kell csökkenteni, amíg a hűtőfelületre szerelt LED réteghőmérséklete a kívánt szintre csökken.
Érdekes elképzelés a góliátelemes lámpa, de manapság inkább lítium akkumulátort használnak. Miyen üzemidőre számítasz?
(#) csavarkulcs válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
8 óra világítást kéne kifacsarni az elemekből, nagy fényerő mellett.
Csak majdnem lehetetlen.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
(#) nedudgi válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Innen szép nyerni.
800 Wh kicsit sok ilyen pici elemeknek.
(#) csavarkulcs válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Akkor inkább tölthető legyen?
Az üzemidő akkor is ugyanennyi kell hogy legyen,
egy rézcsőre lesz ráforrasztva a led, a csőben lesznek az elemek, vagy aksik.
(#) nedudgi válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Mégis, mi a célja a lámpának? Mire kell 800 lumenes világítás, ráadásul hordozható kivitelben?
Reális lehet 100-150 lumen ilyen megoldásnál.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2016
Következő: »»   109 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem