Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   112 / 141
(#) Saggitarius válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Attol hogy te nem valoszinusited lehet benne tekercs. Legegyszerubb pelda erre a Texas TPS92550 modulja. Egy TO-263-as tokban(TO-200 meret csak 7 kivezetessel) minden benne van tekerccsel egyutt, csak egy bemeneti szurokondi kell neki es kesz az allando aramu, kapcsolouzemu buck kontroller.
(#) Kovidivi válasza Saggitarius hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Szia. Ez is lehetséges. Ha rámérnék a LED-re szkóppal, kiderülne, hogy pwm vagy buck. Lehet meg is teszem. Meg lennék lepődve (és pozitívan csalódnék), ha egy 2.5$-os termékben hasonló megoldás lenne, de igazából bármi lehetséges, lehet kihozták pár centből.
(#) Kovidivi válasza Saggitarius hozzászólására (») Okt 6, 2016 /
 
Szia. Ez is lehetséges. Ha rámérnék a LED-re szkóppal, kiderülne, hogy pwm vagy buck. Lehet meg is teszem. Meg lennék lepődve (és pozitívan csalódnék), ha egy 2.5$-os termékben hasonló megoldás lenne, de igazából bármi lehetséges, lehet kihozták pár centből.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Okt 11, 2016 /
 
Kérdés, hogy mennyire elegáns a következő megoldás:

Adott egy step down konverter. Adott 3db 10W-os cree T6-os LED. (A nyitó feszültség kb 3,5V környékén van, és a sorba kötött LED-eket 2A-es árammal szeretném működtetni.) A step down konverter bemenetére adok 15V dc-t. A kimenetre rákötöm a LED-eket (amik ugye sorba vannak kötve, így a nyitófesz kb 10,5V) A step down konverteren a feszültséget addig állítom, míg a LED-ek árama eléri a 2A-t. Itt az áram a lényeg igazából nem a beállított feszültség. A LED-ekkel sorba kötött műszerrel a felvett áramot nézem. A feszültség ugye majd az áram függvényében kialakul. Így, gyakorlatilag egy DC-DC konverter áramgenerátorként használok.

DC-DC STEP DOWN MODULE

Ez a megoldás mennyire elegáns, avagy eretnekség?
(#) RoliNyh válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Ez nem igazàn jó mert nem àramgeneràtoros, csak feszültséggeneràtoros. Keress olyat amin CC potméter is van, az jó neked, azzal lehet az àramot is szabàlyozni.
Pl ilyet...
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
(#) csapeter válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Hogy érthetőbb legyen, hogy miért nem jó a feszültséggenerátoros meghajtás, változtassunk a mérleg állásán drasztikusan. Mondjuk az egyik LED-ed átüt és zárlatos lesz, a DC-DC feszültséggenerátoros üzemmódban a maradék kettő LED kapocsfeszültségét igyekszik az általad beállított értéken tartani, ami nagy áramemelkedést jelent nekik. A végeredmény ismert.
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 11, 2016 / 1
 
De ez még jobb:

Bővebben: Link


Nem kell ahoz tönkremenni egynek sem, mert ahogy melegszik máris változik az áram ha csak feszültséggeneràtoros a meghajtás. Áramgenerátorosnál pedig tartja a beállított értéket...
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Értem. Igaz.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Okt 11, 2016 / 1
 
Egy olyan műhelylámpát építek, amiben összesen 6db cree LED van. (3db 3500K és 3db 6500K) A 3-3 LED fényereje PWM-el lesz szabályozva, ezáltal a szemnek, a legkellemesebb szín hőmérsékletet lehet beállítani. Az ebay-en kinéztem eme két LED-et kérem, akinek van ezekkel tapasztalata, segítsen nekem legyen kedves.

CREE XML-T6 WARM WHITE

CREE XML-T6 COOL WHITE

Köszönöm szépen.
(#) nedudgi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
A PWM műhelyben nem éppen eszményi megoldás, különösen akkor, ha forgó gépek, szerszámok vannak (használatban).
(#) Zoli_bácsi válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Ezzel egyetértek! Ez csak a forrasztóállomás feletti lámpa lesz. Nem elég pontosan fogalmaztam.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
(#) Norberto válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2016 /
 
Maga a Cree márka talán a legjobb választás, amit csak tehettél, gyakorlatilag évek óta a leghatékonyabb rétegeket használják és dolgozzák ki a fejlesztők. A hűtésére tényleg oda kell figyelni, és 100 %-os áramon (ami itt kb. 3A) sem érdemes folyamatosan, napi 6-8-10-14 órákat járatni. Legalábbis, ha az eredeti fényerő hosszútávú, sok éves megőrzése a cél.

Idézet:
„Maximum junction temperature: 150 °C”


Ha van esetleg jó kis precízebb infrahőmérőd, végezhetsz közelítő méréseket a chip hőmérsékletről megbizonyosodás céljából.

Kíváncsian várom, mit hozol ki belőlük!
(#) RoliNyh válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Csak egy vélemény, de ha ez a lámpa csak egy asztal felett lesz, szerintem felesleges beépíteni 3 -at. Elég lenne belőle egy is. Vagy 2 ha színhőmérsékletet is akarsz állítani. Van egy elemlámpám amiben ilyen LED van de az is elég erős egymagában is...
(#) qvasz2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Nagyon nincs igazad, mert rendkívül rossz koncepció egy db led-re bízni a megvilágítást! Gondolj bele milyen zavaró az éles fény-árnyék átmenet, ahogy dolgozol alatta.
Sokkal célszerűbb több helyről, több irányból világítani, még úgy is szokni kell, mert igen erős fényforrásokról van szó!
(#) Zoli_bácsi válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Azért tervezem 3-3db LED-ből, mert egyrészt nem szeretném túlvezérelni, csúcson járatni a LED-eket, másrészt az elrendezésből adódóan a fénykeverés elég homogén lesz. Valóban elég erős fényű LED-ek ezek. Az igaz, hogy túlvilágítani sem jó egy munkaterületet. A PWM fényerő szabályzás ebben fog segíteni. A találkozón PIC kollégánál láttam CREE LED-et a stroboszkópos szökőkútban. Kolimátor lencsével és a nélkül is láttam a fényét. Elképesztő, hogy milyen különbség van a kettő között. Elképzelhető, hogy kerül rá 90 fokos kolimátor lencse.
(#) pjg válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Nekem 5 db van egymástól kb 20 cm-re. Az asztalon 5 db árnyék van. Na az a zavaró.
(#) Zoli_bácsi válasza pjg hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
A LED-eket mindenképp úgy kell elhelyezni, hogy a fény vetülete legalább felében átfedésben legyen, így a világítani kívánt központi területen nagy valószínűséggel homogén lesz a fénymennyiség. Esetemben a 6db LED kb 100x62mm-es területen lesz, egyenként 60 fokos kollimátor lencsével.

60°-os kollimátor lencse
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
(#) ktamas66 válasza pjg hozzászólására (») Okt 12, 2016 / 1
 
Az asztali lámpámban 3db 1W-os van 2,5cm-re egymástól. Amikor nyákot fúrok, a fúrónak 3 árnyéka van, de így jól látom hogy az árnyékok metszéspontjánál lesz a lyuk .
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Azon gondolkodom, hogy vajon elegendő lesz-e a hőtő felület a LED-eknek? (...) (6db LED összesen 60W. De nyílván csak 80%-on járatva kb 48W és PWM üzem.) Van egy ilyen reflektorom, azt kibelezem és a korábban feltett pdf-ben szereplő elrendezésben szeretném beletenni a LED-eket.

LED reflektor
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
A megvilágítás homogén lesz, az hogy szétválnak-e az árnyékok a távolságoktól függenek, de ez nem lámpa lesz, hanem reflektor .
Csak érdekességként: Wifi LED driver
(#) RoliNyh válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Nos ha mégis a 6 LED -es megoldást választod, az elhelyezést nem téglalap formában csinálnám, hanem szerkesztenék egy hatszöget, és a csúcspontjaira tenném a LED -eket, egy meleg / egy hideg, felváltva. Így szerintem jobban fedik egymást a fénycsóvák...
(#) Zoli_bácsi válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Való igaz, hogy ez nagyon jó elképzelés részedről. Szeretném, de a rendelkezésre álló hely adottságai sajnos nem teszik lehetővé. Úgy lesz megoldva, ahogy azt korábban már bemutattam a pdf állományban.
(#) Kovidivi válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Egyetértek, sőt érdemes fényerőszabályzást is berakni, mert éjszaka már nagyon zavaró a teljes fényerő. Nem mindig smd-t forraszt az ember, olyankor jól jön a lágyabb, gyengébb fény.
(#) sector99 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Akkor ez a megoldás "teljesen árnyákmentes" lesz, vagy még ennél is jobb ötleted ?
(#) Bakman válasza sector99 hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Árnyékmentességet nem könnyű elérni de nem is lehetetlen. Elsősorban diffúzor kell a LED-ek elé, ami szétszórja a fényt, pl. fehér anyagú plexi.
(#) sector99 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2016 /
 
Persze, nem is műtőslámpa minőségű világítás kell... Csak olyan ami az amatőr körülményekhez elfogadható megvilágítást ad. Akkor már csak beszerzési forrás kell majd. Köszi !
(#) gammabuta hozzászólása Okt 16, 2016 /
 
Sziasztok!
Szükségem lenne igen erős infra fényszóróra éjszakai drón repülésekhez.
Ahogy rákerestem, csak 4.5-5voltos chipeket láttam.
LED driverem pedig csak 12voltoshoz van (3S akkuról menne ami kb. 10-11 Volt).

Köthetek 2db ilyet sorba ugye és úgy egy sima LED driverre?
Gyárilag is 3x3-as mátrixban vannak....
Bővebben: Link (egy amit kinéztem)
(#) pjg válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Idézet:
„10W high-power Infra-red

Wavelength :940nm

Forward Voltage:4.5-5v

Forward Current: 1000mA”


Ez hogyan 10W?
(#) gammabuta válasza pjg hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
az jókérdés...
(#) nedudgi válasza pjg hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
A LED esetén az 1W/3W/5W egy maximális áramtartományt jelöl. 1W a 300mA-350mA LEDek jelzője.Ha infra LEDről van szó, a harmadakkora nyitófeszültség miatt ez sokkal kevesebb, de még a piros/zöld esetén is jelentősen kevesebb.
Fogjuk fel inkább méretfaktornak.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
Következő: »»   112 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem