Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   86 / 141
(#) Hobbielektronika2k10 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
Pedig az erősítőépítésben pont, hogy számít, hogy vannak párba válogatva a tranzisztorok a megfelelő végkifejlet miatt
Akkor az egy nem átgondolt megtervezés?...
Na mindegy, akkor szegény bakaruhának nem lesz mozgó ledes cucca, mert kötjük az ebet a karóhoz...
Hát pedig jobb, ha hozzászoksz a gagyi pár dolláros kifejezéshez, mert ez mindenhol a világban így megy.
Anno a videó, és magnószalag gyártásnál is így volt. Széles tekercsből vagdosták fel a megfelelő szélességű szalagokat, aminek nem volt elvárt a mágnesezhetősége, az lett a gagyi márka, ami megfelelt a kritériumoknak, azok pedig a márkásabb termékek.
Ugyanígy van ez a ledeknél is. Ami nem felel meg a kritériumoknak, azok mennek olcsón a lecsóba, akár alapanyag gyengeség, akár paraméter miatt.
Ez olyan dolog, ha erősítőbe veszel egy eredetinek tűnő, de közben hamisítvány tranyót, az nem biztos, hogy le tudja majd adni a neked szükséges teljesítményt, amit egy eredeti tranyó tud.
Ha valaki tartós dolgot akar építeni, akár hobbiból, akár komolyabb célból, ott nem mindig a legolcsóbb alkatrészekből a legjobb megoldás összeépíteni.
Azzal is működhet, de nem biztos, hogy tartós lesz.
Jelen esetben viszont fontos neki, hogy a 2 led párhuzamosított kötésében mindkét led azonosan vegye ki a részét áramfelvételbe. Hacsak nem gyárt hozzá egy 80V-os drivert, amivel a sorba kötött ledeket tudja vezérelni.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 14, 2015 /
 
De, hogy bármilyen alaktrészekből összerakhassa a forgó ledes cuccát, ne kelljen hozzá kb. 70V-os drivert csinálnia, a legegyszerűbb, ha fog egy 50W-os drivert, 2db 50W-os azonos gyártótól vett ledet, és párhuzamosan köti. Így kb. 25-25W-al fogja terhelni a ledeket, az majdnem 2x30W, amit írt az elején. Fényerőben is kb. annyit fog tudni. És ha elszáll az egyik led, akkor sem teszi tönkre a másikat, ha a megfelelő a hűtés. Így standard alkatrészekből kivitelezhető a dolog, nem kell építgetnie, csak megveszi őket, és összeköti.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
(#) Moderátor hozzászólása Jún 15, 2015
 
Most akkor kérném az urakat, hogy itt fejezzék be a nem a témához szorosan kapcsolódó dolgok kitárgyalását!
(#) vagipeter hozzászólása Júl 2, 2015 /
 
Sziasztok,

Egy kis segítséget szeretnék kérni, remélem jó helyen járok.

~20 db 12V/3W COB LED chipet szeretnék párhuzamosan összekötni és működtetni egy 12V-os akkumulátorról. Szeretném ha állítani lehetne ennek a "fűzérnek" a fényerejét.

A kérdésem az lenne, hogy a 12V-os LED fényszalagokhoz kapható dimmerrel (12V max 72W) működni fog-e a fényerő változtatás a COB LED-ek esetében is?

Ha azzal nem, akkor mit tudtok ajánlani erre?

Köszönöm szépen előre is!!!
(#) hotib válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Ha jól gondolom, ez a szabályzó nem áramgenerátoros, hanem "sima" pwm, amit led szalagokhoz ajánlanak. Ott viszont minden ledhez van áramkorlátozó ellenállás.
3W ledhez áramkorlátozó ellenállást rakni nem tűnik túl gazdaságosnak (sok az elfűtött energia) Én valamilyen áramgenerátoros szabályozót használnék, de a kívánt teljesítményhez nem tudom, lehet-e készen kapni?
(#) vagipeter válasza hotib hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Azóta az alábbit találtam egy webshop honlapján, ahol ilyet árulnak:

"A COB LED panel egyébként működési elvét tekintve egy ugyanolyan dióda, mint a DIP LED, így a 12V DC üzemeltetésre is lehetőség nyílik, a hagyományos 12 Voltos LED tápegységekkel. A pozitív ágra egy ~50 Ohmos ellenállás beforrasztásával a 9-12V nyitófeszültségű 3 és 5 Wattos panelek is működnek 12 Voltról. A 12-14V nyitófeszültségről működő 7 és 10 Wattos panelek ellenállás beforrasztása nélkül is működnek 12 Voltról. Meg kell jegyezni, hogy 12V-os feszültség használata esetén egyik esetben sem kapjuk meg a 100% fényerőt, azonban erre lehet, hogy nincs is mindig szükség. Cserébe a COB LED panelek a hagyományos LED szalag vezérlőkkel a szokásos módon vezérelhetőek."
(#) hotib válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Valóban a COB (MCOB, CCOB) ledeknek a gyártástechnológia miatt jobb a hőleadási képessége, viszont én nem tenném, hogy valamilyen áram korlátozás nélkül közvetlenül tápfeszültséget adjak neki.
(#) vagipeter válasza hotib hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Ha a 12V-os tápra kötök egy 50 Ohmos ellenállást, akkor a áramot 240 mA-re korlátozom, vagy tévedek? Ez nem elég védelem?

Amúgy a dimmer hogy működik vajon? Annak nincs áramkorlátozó hatása?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) hotib válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Természetesen áram korlátozásnak jó az 50 ohm-os ellenállás, csak egy csomó energiát elfűtesz ezen az ellenálláson. Ezt írtam korábban is. A dimmernek (amit linkeltél) nincs áram korlátozó hatása, az áramot a led szalagon minden egyes ledhez felforrasztott ellenállás korlátozza.
(#) pgabor2 válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
A LED-re írt 12V csak egy tájékoztató adat, igen sok tényezőtől függ: áram, hőmérséklet, szín,
chip anyaga, stb. A 12V-os LED-en az átfolyó áramtól függően legalább 10V esik. Ha ezt
figyelembe veszed, akkor az áram 40mA körül lesz, nem sokat fog világítani.
(#) vagipeter válasza pgabor2 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
OK. És mi lenne akkor, ha minden egyes LED elé raknék ellenállást? Vagy ez sem jó megoldás?

Mekkorra ellenállások kellenének, ha 12V-ról szeretném üzemeltetni, a 3W-os COB LED nyitó feszültsége 9-12V és 300-350 mA az áramfelvételük? 20 db-ot szeretnék összekötni.
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Jelen esetben az előtétellenállásos áramkorlátozás nem igazán nevezhető csomó energia elfűtésének. A LED nyitófeszültsége jelen esetben a tápfeszültség 80 százaléka körül van, a tehát a veszteség nem egetverő. A kapcsoló üzemű áramgenerátor sem veszteség nélküli, 8-10 százalékot simán veszíthetsz rajta.
(#) vagipeter válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Akkor a megoldás ez lenne?

A tápfesz 12V, a LED-ekre eső feszültség legyen mondjuk 10V, az áramfelvétel minden LED-en 300 mA, 20 LED párhuzamosan, akkor az előtét ellenállás? R=0,33 Ohm?

led.JPG
    
(#) nedudgi válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
A külön áramkorlátozó az egyetlen jó megoldás, bár a hozzáállásod téves alapon nyugszik.
A LED egy olyan dióda(csoport) amelyiken x áram esetén y feszültség esik. Az áramot korlátozni kell, a feszültség meg annyi lesz, amennyi. A feszültség nagyon függ a réteghőmérséklettől, hűtéstől. A átfolyó áramot a LED nem korlátozza, gyakorlatilag a hőmérséklet emelkedésére az áram növekedésével reagál - megsüti magát. Ezt a szuicid hozzáállást kell ellenállással korlátozni. Ha egy ellenállást kötnél be, a LEDek garantáltan tönkremennének idővel.
A megadott értékeket úgy kell értelmezni, hogy 300-350mA áram esetén körülbelül a megadott 9-12V értéktartományba fog esni a nyitófeszültség. Mindössze egy kiinduló alap egy korrekt áramgenerátor megtervezéséhez.
(#) nedudgi válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Nem. Ez a rossz megoldás. Ha az egyik LED megadja magát, a többi nyakába zúdul a teljes tervezett áram, ami további melegedést okoz. A leggyengébb láncszem megint csak pukkan egyet, és követi a többi, valószínűleg egyre rövidülő időközökben.
(#) vagipeter válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Értem, köszi!
És a fent leírt feltételek mellett meg lehetne védeni úgy a LED-eket, hogy mindegyik elé kötök egy ellenállást? Mekkora ellenállások kellenének akkor?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) pgabor2 válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Teljesítmény LED-ek tartós üzemben, megfelelő hűtéssel max. 80%-os teljesítménnyel
működtethetők, ennek megfelelően neked LED-enként 200-250mA áramot kellene biztosítani. 12V-os akku feszültsége töltöttségtől függően 10,8-14,4 között lehet. Több lehetséges megoldás van:
- LED-enként feszültség növelő-csökkentő jellegű (step up/down) áramgenerátor;
- 2-2 LED sorbakötve, mindegyik soros taghoz egy önálló feszültség növelő (step up) jellegű
áramgenerátor;
- egy közös feszültség növelő áramkör állandó kimeneti feszültségre (27-30V), 2-2 LED sorbakötve, mindegyik soros taghoz egy nagyteljesítményű soros ellenállás vagy
feszültség csökkentő (step down) jellegű áramgenerátor, utóbbiakat lehet gyári modulként megkapni.
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Ez igaz. Én minden leddel sorba kötnék kb. 4,7 - 5,6 ohm-os ellenállást majd így kötném párhuzamosan a 20 ledet. Akkor a linkelt dimmerrel szabályozható lenne.
(#) nedudgi válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Az elég tág paraméterek nem támogatják a mérés nélküli jóslást.
Szerencsére a soros ellenálláson meg lehet mérni a feszültséget, így az "Ohm törvény" alapján ki lehet számolni az átfolyó áramot. Azt még nem tudjuk, hogy milyen tápról van szó, de - mint előttem írták az imént - érdemesebb alacsonyabb árammal számolni. Van itt az oldalon a segédprogramok között egy LED előtétellenállás saccoló program. Egy LEDre számold ki, a több LED párhuzamos kapcsolása a BDSM kategóriába tartozik. Lehet hogy jó, de van szenvedő fél is.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Nem kötözködni akarok, de nem LEDet kötsz párhuzamosan, hanem közös tápra kapcsolsz áramköri elemeket.
A dimmer valószínűleg csak megszaggatja az áramellátást.
(#) vagipeter válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
A táp egy 12V 7Ah riasztó akkumulátor lenne.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Jó, jó félre érthetően írtam. A dimmer biztosan csak szaggatja, nem hinném, hogy áteresztő tranzisztoros lenne (hűtés nélkül...)
(#) nedudgi válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Hogy hosszúra nőhessen a LED szakálla, a tápnak inkább 12,8V tápfeszültséggel érdemes számolni, ez legalább 10 Ohm, 1W ellenállásokat jelent.
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Írtam, hogy nem kötözködni akarok, csak a megfogalmazás felületesen olvasva félreérthető.
(#) vagipeter válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Tehát akkor minden ellenállás elé sorban egy 10 Ohm 1W ellenállás és utána a 20 ellenállást rákötöm a párhuzamos tápra...+ elé a dimmer, jól értem?

Kb. mennyi ideig fog működni teljes fényerővel egy 7 Ah akkuról? Az összes LED kb. 6A így kb. 1 óra?
(#) qvasz2 válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Néhány percig csak. Ekkora áram egy gépkocsi akkut is lenullázna 1 óra alatt.
(#) nedudgi válasza vagipeter hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Nem, ekkora áram (1C) esetén nagyjából fél óra üzemidővel lehet számolni.
Adatlap ebben a hozzászólásban.
(#) vagipeter válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Köszi mindenkinek!!!
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) CRU3L hozzászólása Júl 6, 2015 /
 
Üdv!
Valaki ismeri EZT a LED-et? Üzemeltethető 12V-os Li-ion akkuról?
Köszi!
(#) Kovidivi válasza CRU3L hozzászólására (») Júl 6, 2015 /
 
Szia.
Inkább azt a "12V"-os Lithium akkut mutasd meg, mert a 3.7V-os néveleges feszültséggel nekem sehogy nem jön ki a 12V. Amúgy az adatlapon nem sok infó van, azt gondolom, hogy ez egy zseblámpa javítására használható kiegészítő. Vagy rákeresel a CREE XP-L-re, ott megkeresed a V5-öt. De elképzelhető, hogy ez nem eredeti CREE LED.
Következő: »»   86 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem