Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális óra nagy kijelzővel
Lapozás: OK   3 / 3
(#) szilva válasza fazksg hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Ha tudsz valami nyomtatós vagy levilágítós technikával panelt gyártani, akkor nem olyan nagy ördöngösség az SMD szerelés.

Én is pár hónapja kezdtem, úgy, hogy vettem egy PICkit2 44pin demo board kitet, amiben volt 2 csupasz panel is SMD PIC-nek. Meg kell mondja, annyira megszerettem az SMD-t, hogy inkább ilyet tervezek magamnak, ha tehetem: kisebb a méret is, és nem kell ezer lukat kifurkálni hozzá. Ráadásul az SMD alkatrészek olcsóbbak, a tokozás nagyon drága dolog.

Ezeket az áramköröket is úgy kell programozni, mint ahogy az összes többi PIC-es áramkört is érdemes megtervezni: ICSP-n keresztül a végleges helyén. A képen láthatod is, ahogy a PICkit2 oldalról rá van dugva a tüskesorra.
(#) fazksg hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Üdv!
Megintcsak a segítségetekre lenne szükségem. Nos, az óra-építés jelenleg áll, viszont kitaláltam, hogy készítek egy elektronikus dobókockát hasonló elv alapján. Az órajelet egy 555-ös szolgáltatja, egy 7490a számol, egy 7446 konverter hajtja a led-kijelzőt, egy és kapu a 7 megjelenésekor resetel. Ez eddig oké, csakhogy így lehet 0-t is "dobni". Tudtok erre esetleg valamilyen megoldást? én hiába törtem a fejem, nem jut semmi az eszembe. Valahogy az alacsony logikai szint megjelenését kellene figyelni mind3 biten, és ha megjelenik, eggyel tovább léptetni a számlálót. Erre viszont nem tudok megoldást!
Légyszi segítsetek!
Üdv: FazksG
(#) proba válasza fazksg hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Szerintem egy sima összeadó ic a kimenetre ami mindig fixen hozzáad egyet.csak akkor 5 után kell resetelni.
(#) _JANI_ válasza fazksg hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Szia!

Egyszerű a megoldás! Alkalmazz beirható számlálót (PL: 74HC192,) és a 0-ás állásnál az indulási értéket be kell olvastatni a számlálóba. Ezután a számláló a már beírt értékről folytatja a számolást. S a 0 kikapuzására csak sima VAGY (OR) kaput (-kapukat) kell alkalmazni. Elvileg sima diódás VAGY-kapuk is megtennék, de elegánsabb megoldás valamilyen IC-ből kialakítani. PL: 4072; 74HC32; STB.

A 74HC192 beirása 11-es LOAD láb alacsony szintre húzásakor történik meg. A te esetedben az "A (15-láb)" bemenetre magas szintet, többi bemenetere " B (1.), C (10.), D (9.) ", alacsony szintet kell adni. A CLR (14. láb) törlő bemenetet a "QD (7. láb)" kimenetre kell csatlakoztatnod. Ekkor a számláló az 1-estől kezd, és a 7-es elérésekor az egyes számra ugrik vissza. (Tökételes megoldásnál a 0-ás szám kiirását is ki kellene kapuzni, hogy a kijelzőre ne mehessen egyáltalán ki. De, mivel a 0->1 váltás csak az OR kapuk és a számláló késleltetési idejére jelenik meg, (Ez elvileg nagyon rövid iő alatt bekövetkezik.) ezért talán nemis kell foglalkozni vele...
(#) dannu hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
Hellosztok olyan kérdésem lenne hogy van egy psp kijelzőm és azt szeretném hogy azon a pontos idő , és a jelenlegi hő mérsékletett ki írja van valakinek ehez kapcsolási rajza ?
(#) gantal válasza szilva hozzászólására (») Feb 29, 2012 /
 
Üdv Szilva!

Én is érdeklődöm az óra építés iránt, hasonló HW-em van, a pic programja, az .asm , érdekelne a commentek és megoldások miatt , ha nem túl nagy titok.

Tyo
(#) cableguy2 válasza gantal hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
Szerintem felesleges mikrovezérlőt használni, csak elég megnézni mi a különbbség e két kapcsolás között..
A vagy B?... Nos B vagy A? Ha B, akkor inkább én is hajlandó lennék pic-est választani, de ha B, akkor pic-re nem is gondolnék... Mi magyarok hajlamosak vagyunk a dolgok elkomplikálására.

A.png

B.jpg
   
(#) kaqkk válasza cableguy2 hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /
 
A B kapcsolás egyszerűnek tűnik , de a til311 beszerzése már nem annyira egyszerű (évek óta nem gyártják )
egyébként egy mikrovezérlő , egy RTC ic és két kijelzőmeghajtó tranzisztormező DB számra ugyanitt van , de minden alkatrész megvásárolható . Bármekkora kijelzőt
építhetsz hozzá és pontos . Ha jó a program akár a naptár funkció is elérhető (év hónap nap) ugyan ijen bonyolultságú "hardverrel"
(#) balzi hozzászólása Aug 9, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy dátum és idő kijelzőt szeretnék építeni, de nem tudom hogyan induljak el. Én saját építésű 7 szegmenses led-es kijelzőt akarok meghajtani. Szegmensenkét 24-leddel, összesen 14 szám + pontok (pl 2012.08.09 14:58.32).
Arra gondoltam, hogy venni egy pl "DS1337+ " vagy "PCF 8583" IC-t és azt összekötni I2C csatornán egy másik IC-vel.
Viszont a PIC programozást csak alapszinten ismerem, és az PIC-ek angol nyelvű leírásait sem nagyon tudom értelmezni.
Az I2C csatornát nem ismerem, hogyan kell használni, ill milyen IC-vel kellene összekötnöm. (olyan kellene amit PICKIT2-vel tudok programozni).
Ha tudnátok első pár lépésben segíteni nagyon hálás lennék.
(#) hik hozzászólása Okt 3, 2015 /
 
Üdvözletem! 84 éves egyedül élő Édesanyám, megromlott szellemi és fizikai képességekkel, állandó időzavarral küzd. Sokszor fogalma sincs, hogy milyen nap van! Tegnap beszélgetésünk közben arra gondoltam, hogy talán jól jöhetne neki egy nagy számjegyes digitális óra, amelyen naptár is van, így ha rátekintene, segítséget kaphatna. Sok megoldást találtam a neten, de általában a kész készülékek menü vezéreltek és a dátum elrendezése is az angolszász szokásoknak megfelelő. Sajnos a gombok kezelése, és a dátumsoron lévő számok sorrendjének átértelmezése már meghaladja Édesanyám képességeit. A legjobb megoldás talán egy két sorban elrendezett kijelző lenne, felül év, hónap, nap, alul pedig óra és perc kijelzéssel, folyamatos üzemmel. Ötleteiteket köszönöm!
(#) Bakman válasza hik hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Hasonló okból építettem én is egy viszonylag nagy kijelzős órát a nagyinak. Mikrokontroller programozás mennyire megy? Azzal kb. gyerekjáték a dolog.
(#) abcdabcd válasza hik hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Lehetne használni hozzá kész nagyméretű 7szegmenses kijelzőket, pl 45mm-es magasságúak: Bővebben: Link
Vagy vannak nagyobbak is, viszont árban lehet drágábbak (sőt valószínű, és ezek se a legolcsóbbak már, főleg, hogy viszonylag sok darab kell belőle), vagy esetleg, ha még nagyobb számok kellenének, lehetne akár nyáklapon, az egyes szegmenseket különálló LED-ekből is kirakni, és egy nagyobb piros plexivel az egész elé, meg lehetne csinálni olyanra, mintha gyári 7szegmenses modulok lennének, viszont így akkora méretű számokkal, amekkorát csak akarsz, és egy vagyonba se kerül, mert még ha azt nézzük, hogy a pénz nem a legfőbb szempont itt, viszont ugyanott, ahonnan a 45mm-es kijelzőket linkeltem, a 100mm-es kijelzők: Bővebben: Link darabja 1600Ft-tól indul... azért ez húzósan hangzik mondjuk 10körüli darabszámnál... viszont, egy A/4-es NYÁK és rá pár darab LED meg összesen nincs valószínű annyi, mint egy db ilyen gyári számjegy ára... persze, ha a NYÁK-ot nem gyártónál készítteted...
(mod: kiegészítés, lemaradt, hogy az A/4-es méretre mondjuk ráférne az egész kijelzés, akár a fentebb linkelt 45mm-től nagyobb számmérettel is, és akkor az akár viszonylag egyszerűen, falraakasztható kivitelben is megcsinálható lenne... a nyák hátuljára az elektronika valószínűleg simán ráfér...)


Ehhez kell valamilyen mikrovezérlő, és célszerű lehet hozzá még egy valamilyen gyári óra/naptár IC (Real time clock, RTC IC), de akár a mikrovezérlőben is meg lehet csinálni az órát persze... ezen kívül a mikrokontroller kimenetére a 7 szegmensesek felé meghajtással... Áramszünet esetére van olyan RTC IC, amelyiknek van elem-bemenete, hogy ne felejtse el a beállított időt/dátumot addig se...
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2015
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Amivel még variálni lehet, hogyha számít a fogyasztás (bár nem tudom, hogy akár a legjobb ma gyártott ledekből készített ennyi számjegyes óra+naptár meddig tud működni mondjuk 4db ceruzaelemről), az az, hogy olyan méretű/színű kijelzést választani - az amúgy a többi szempontnak egyébként megfelelők közül - amilyen méretben és színben a legjobb fényerejű ledek kaphatók, mert ezeket kisebb áramon járatva, ugyanakkora fényerő érhető el, mint a "normál fényerejű" ledeket "normál áramon" járatva, viszont kisebb fogyasztással...

Mondjuk ennek valószínű csak olyan helyen lehet értelme, ahol gyakran van áramszünet, mert amúgy az idő/dátum megtartására amúgy is célszerű gombelemet/szuperkondit beépíteni, viszont azzal a kijelzés nem sokáig működne, így meg ha kell akár 4db ceruzaakksit belerakva, lehet valameddig működne arról is az óra, bár kérdés a legjobb ledekkel is meddig, meg, hogy egyáltalán kell -e ilyesmi...
(#) Csupasz hozzászólása Okt 3, 2015 /
 
Ha megelégszel az óra és perc kijelzéssel, nagyon sok órát találsz, ami átalakítható nagy kijelzősre (én pl. a nixies Mule-t is átalakítottam).
Az, hogy egyidőben a naptárfunkció is menjen, már programozói tudást igényel.
Egyébként a kijelzőket az e-bay-ról töredék áron meg lehet rendelni, mint ahogy a kolléga linkelte.
(#) hik válasza Bakman hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Sajnos nincs gyakorlatom a mikrokontrollerekkel. Elég sok megoldást találtam itt is az órára, PIC-segítségével, de egyik sem rendelkezik dátum kijelzéssel, pedig az nekem most fontosabb lenne, mint a pontos idő.
(#) hik válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Igen, én is valami ilyesmire gondoltam, de az RTC IC-k ugyan egyszerűek, de hiányzik belőlük a naptár , a PIC-hez meg nem értek.
(#) hik válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Sajnos az én esetemben a naptár funkció a fontos, az órát megoldanom nem lenne gond. Létezik az E-bay-en kész készülék is, szép nagy kijelzőkkel, de persze a naptár rész kiosztása nem a nálunk megszokott. Ahhoz viszont elég drága, hogy szétfusizzam...
(#) Bakman válasza hik hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Van benne naptár is. DS1307 -et vagy DS3231-et javaslom. Éppen tegnap ellenőriztem a nagyinál az órát, ami DS1307 -tel megy. Egy percet sietett az utolsó beállítás óta (nyári óraátállításkor állítottam be neki).

Shot_823.jpg
    
(#) hik válasza Bakman hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Sajnos nem értek a mikrokontrollerekhez...
(#) pont válasza hik hozzászólására (») Okt 3, 2015 /
 
Amit szeretnél az legalább 10 db. hétszegmenses kijelző, a hozzájuk tartozó meghajtó ic-kel. Valahol itt a HE-n is van egy számláló ic-s óra (kb.20 ic), de dátummal együtt (nélküle is) alkatrésztemető. Vagy szánsz rá egy-két napot és kicsit belefolysz a kontrollerek programozásába, a BASCOM helpjében több ilyen program is van, vagy felprogramoz Neked valaki egyet és a körítést építed te magad, de kontroller nélkül sokkal drágább és ésszerűen kivitelezhetetlen a terved.
(#) Csupasz válasza Bakman hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Én áttértem a Ds3231-re, sokkal pontosabb. Igaz, hogy a hőmérő része 3 fok pontosságú, de szerencsére ez gyártási pontatlanság, és amelyiknek 3 fok a hibája, annak mindig annyi. Amelyiknek 1 fok, annak mindig annyi. Tehát software-ből lehet pontosítani.
Egyébként hasonló okokból,az én fantáziámat is bántja egy ilyen óra. Csak éppen saját magam miatt.
(#) hik válasza pont hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Igen, valami hasonló véleményre jutottam én is. Kontroller nélkül lehet, hogy szép és tanulságos dolog belekezdni az építésbe, de én szeretném minél egyszerűbben és praktikusabban megúszni a dolgot. Ha esetleg van valakinek konkrét kapcsolása és tudna segíteni nekem a PIC felprogramozásában, talán jóval egyszerűbb lenne a dolgom.
(#) pont válasza hik hozzászólására (») Okt 4, 2015 /
 
Kell tervezni egy kijelzőpanelt, 7 szegmensesekkel amiket például 74595-ösök kaszkádban hajtanak meg. Ezt bármilyen mikrovezérlő SPI-vel vezérelheti . A nyáktervhez kell a kijelzők lábkiosztása. Persze olyan tápegységről is gondoskodni kell ami szünetmentes. És akkor majdnem ott vagy, hogy vehetsz egy ilyet: Bővebben: Link és erre aztán azt írsz amit akarsz, atomrakétával verébre

samdraw.JPG
    
(#) leventesz hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Sziasztok! Egy 7 szegmenses kijelzőkből álló kijelzőt készítettem (Érthetőbb: Egy kijelzőm van, amelyen számokat lehet kiírni, ahol minden karakter 7 szegmensből áll, ahol a szegmenseket 3 led alkotja. Az eredeti terv nem épp ennek indult, de időközben változtatásra kényszerültem, ezért igyekeztem inkább átalakítani, és nem újból kezdeni) . Minden karakternél közös a ledek minussza, és a pozitív lábai a ledeknek hármassával vannak csoportosítva, ami így kialakítja a 7 szegmenst. Minden karakternél a minuszt egy bc547-es tranzisztor szakítja meg, szegmenseket (pluszt) pedig egy BC556-os tranzisztor.. Ezeket multiplexelem Atmega328-al, ami mukodik is, ha a BC556-os tranzisztorra nem adok túl nagy feszültséget. De mikor kezdem emelni a feszültséget (LMT 317) és amikor kb 2.5 V felé kerül, akkor az adott karakteren (amelyiken nyitva van a BC547-es tranzisztor, ezért kap minuszt) minden szegmens világítani kezd, az is amelyik nem kellene.
Ennek az okára keresem a választ.
(Ha esetleg az számít, a kijelző egy Wireless 433 mhz kapja a jelet, de mint mondtam, alacsony feszültségen tökéletesen működik.)
(#) pont válasza leventesz hozzászólására (») Nov 28, 2015 /
 
Egy rajz jó lenne, ellenállásértékekkel, bekötésekkel.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2015
(#) kaqkk válasza leventesz hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Gyanítom hogy a ledek + lábára nem tettél előtét (áramkorlátozó) ellenállást
(#) andrÁSZ hozzászólása Okt 22, 2022 /
 
Üdv mindenkinek!
10 év után a képen látható hiba jelent meg az órán.
Szétszedtem át pucoltam, elemet cseréltem egyéb dolgokat megcsináltam, de nem változott semmi!
Mi lehet a probléma? Vagy letelt az ideje ?
(#) Massawa válasza andrÁSZ hozzászólására (») Okt 22, 2022 /
 
Valoszinü igen, probáld ovatosan megnyomkodni, ha nem gyullad be a 2 szegmens akkor kuka. Ha begyullad, akkor a gumikontaktus rossz. Probáld meg megpucolni, de ritkán segit.
(#) andrÁSZ válasza Massawa hozzászólására (») Okt 23, 2022 /
 
Szia, köszi a segítséget sajnos nem gyújtja be, sem tisztítás, sem nyomkodás!
Megy a kukába!
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem