Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre

Témaindító: Ati, idő: Jan 2, 2006
Lapozás: OK   20 / 20
(#) llax válasza llax hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

A képeket kicsit alaposabban megnézve és számolgatva:
Négyszögjel átviteléről lenne szó, ami egy alap- és gyak. végtelen számú felharmonikusból áll. Határozottan látszik a 20kHz körüli felharmonikus, azt ugyanis már nem egészítik ki további harmonikusok négyszöggé. Az oka a 20kHz körül meredeken vágó LPF, így ezt egy négyszögről eltüntetni max. szoftveres úton lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2013
(#) Alex2 válasza Buvarruha hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

A földhurkot nem is szedi össze, mert az a földelt és/vagy kábelTV antennás cuccok között van. És teljesen más téma, nem kéne idekeverni.
A PC műszernek jó, ha nincs más.
Az 50 Hz nem csak a konnektorban meg a földhurokban van, hanem a levegőbe is kisugározzák a gépek (pl. trafó).
A következő hozzászólásod előtt fogj egy szkópot, fogd meg a mérőfej csúcsát és nézd meg mit mutat a szkóp. Utána írj!
(#) Buvarruha válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Látom nem megy át a mondandóm, ne erőltessük ezt tovább.
(#) bankimajki válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Légyszíves, a teljes mondatot linkeld be ha már kötekedsz. Ebben a nagyságrendben megfelelően elkészített NYÁK-tervvel. (Ezt a részt kihagytad) Vegyük csak az 50Hz-es zavarjelet, ha egy ÁK megfelelően van elkészítve akkor árnyékolásmentes környezetben sem okoz nagy gondot pár cm-en az 50Hz-es zavarjel. Persze ha néhány V-os nagyságrendet nézzük. És nem uA-ek folynak a körben. (Tudom hogy most ebbe mindenki bele fog kötni, de akkor fogjatok meg egy műanyagházas DSO-t és és tegyetek mellé egy vezetéket amin mondjuk 10A-es 50Hz-es áram folyik. Nem különösen fogja zavarni, mivel a NYÁK ha jó, akkor ott már kellően árnyékoltak azok a vezetősávok, amik a jelfeldolgozás érzékenyebb részein vannak. A mérőkábelnek értelemszerűen árnyékoltnak kell lennie, mivel az egy hosszabb vezeték, amely már nagyságrendekkel nagyobb nyereséggel rendelkezik, mint a vezetőpályák a NYÁK-on. (A műszerdoboz árnyékolatlansága akkor lehet probléma ha valami olyan elektromágneses tér van a környezetében ami már jelentős hatással van az ÁK-re. (De ez nem az 50Hz- Hanem n x 10kHz felett. GHz-es nagyságrend felett pedig ismét nincs gond több okból is. (Azt most nem fejteném ki, hiszen nem az a cél.) Utóirat: elolvastam az akkori írásom, és igaz nem említettem a megfelelő NYÁK-tervet, de ez szerintem triviális egy műszernél. ) Ugyanitt, baromi sok olyan PC-s műszerrel találkoztam már ami nem volt árnyékolva és hibátlanul működtek. Pedig nem hobbi kategóriás műszerek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
(#) Alex2 válasza bankimajki hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Idézet:
„És nem uA-ek folynak a körben. (Tudom hogy most ebbe mindenki bele fog kötni”
Ezek szerint azért írsz ilyet, hogy belekössenek??
Szerinted egy 1 MOhmos (10-es osztóval 10 MOhmos) körben mekkora áram folyik annak a pár V/mV hatására? Igazad van, mert nem uA-ek, hanem sokszor nA-ek folynak.
Na ezért kell árnyékolni, mert a szkóp egy ultra alacsony áramokat mérő eszköz.
DSO-t még nem láttam belülről, de elég nehéz elhinni, hogy nem árnyékolt. Attól, hogy műanyag dobozban van, attól még lehet árnyékolt. Több megoldás is van erre. Pl. alufólia-papír kombinációval le van fedve. ilyen a Metexem is. Vagy notebookoknál alkalmazzák, hogy a műanyag belső felére rezet gőzölögtetnek fel, de ez az ESD miatt is van. De lehet a panelra fém dobozba rakni az érzékeny részeket pl. TV/rádió vevőknél.
Idézet:
„A műszerdoboz árnyékolatlansága akkor lehet probléma ha valami olyan elektromágneses tér van a környezetében ami már jelentős hatással van az ÁK-re.”
Megint leírtad ezt a butaságot, amit _vl_ már egyszer kifogásolt. Gondolom, nem egy lakatlan szigeten élsz, tehát téged is körbevesz mindenféle elektromos áramot használó kütyü és vezeték. Az egész lakás egy nagy vezeték halmaz. A PC is elég nagy sugárzó és ez ugye egy PC szkóp.
(#) bankimajki válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

Rendben zárjuk le a vitát. Ti úgy gondoljátok, én meg nem.
(#) PIC válasza noris hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Szia!
Grat, szép munka! Egy képet még fel tudnál tenni erről az smd szkópról? Nagyon tetszik, hétvégén meg is építem, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy néz ki készen.

István
(#) noris válasza PIC hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /

Pénteken igyekszem feltenni.
(#) PIC válasza noris hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Szia! Elkészítettem a három nyákot. Remélem nem kellett tükrözni, hanem csak eagle-ből pdf-be nyomtatni és vasalni, mert én úgy csináltam. Meg tudnád nekem mondani, hogy a nyákok milyen sorrendbe helyezkednek el egymás fölött? Teljesen összezavarodtam már, hogy melyik melyik. Csak ezért kértem a képet még a múltkor. Beültetési rajz nem is fontos, mert eagle-ben látom, hogy melyik alkatrész hova való. Csak egy kis segítség még jól jönne. Köszönöm előre is.

István
(#) noris válasza PIC hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Tettem volna fel képeket, ha nem most lenne nálunk a tavaszi nagytakarítás.
valahova elkevertem az alkatrészeimet.
Nem kellett tükrözni, jó a nyomtatás.
Sorrendben balról jobbra a képeden:1 Jelfeldolgozó;2 osztó/szorzó ;3 táplálás.
Célszerű sorrend:3 Táp,1 jel,2 osztó.
Az osztó van felül, mivel arra van ültetve a jumpersor.
ui:
Ha megtalálom a cuccom, lefényképezem és felrakom.
(#) PIC válasza noris hozzászólására (») Máj 3, 2013 /

Rendben, örülök akkor, hogy jó lett a maratás, bár nem a legszebb, mert siettem és késő este volt, no meg ezek ilyen "hulladék nyákokból" vannak. Még le kell csiszolni a széleket párhuzamosakra stb... Mindenesetre nagyon köszönöm ez is nagy segítség, mert nekem is sok dolgom van ez mellett.
(#) noris válasza PIC hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Megtaláltam.
Foglalkoztam is vele egy kicsit.
Összeraktad már?
Érdemes panelenként haladni.
A vezetékeket a rézfólia oldalra forrasztottam, nem az alkatrészoldali furatokba.
Így laposabb lett.
Teszek fel képeket a működésről.
Négyszögjel még nem az igazi.
(#) PIC válasza noris hozzászólására (») Pé, 12:01 /

Szia! Egy hete elkészítettem a paneleket és azóta nem foglalkoztam vele tegnapig. Tegnap este délután elkezdtem összekötni a paneleket. Késő estére be is fejeztem és teszteltem is. Először nem földeltem össze a két kimenet (RCA) földjeit és DC 4V körüli feszt mértem a kimeneten, ez aggasztott, de miután összeföldeltem teljesen jól működött minden. 0.2V-0.5V körül van a kimenet ha rákapcsolok egy TTL jelet a szkópra. Teljesen reális és szépen mutatja a jelalakokat. Egyelőre sima árnyékolatlan vezetékekkel van összekötve minden, de a napokban lecserélem a csatlakozók vezetékeit árnyékoltra. Mutatok pár képet az elkészült műről és egy PWM jelalakról. Van egy maratókád lötyögtetőm aminek a DC motor fordulatszám szabályzását PWM -el oldottam meg. Egy 555 IC a lelke. Rákötöttem CH1-re a kimenetet CH2-re pedig a negált kimenetet. Nagyon tetszik, köszönöm a segítséget, és várom az építő kritikát.
(#) noris válasza PIC hozzászólására (») Pé, 12:38 /

Gratulálok!
Még árnyékolatlan vezetékkel sem látszik összeszedett zavar.
Én koax kábelt használok mérésre (a legvékonyabbat cirka 3mm).
Ennek kicsi az ellenállása is és a kapacitása is!
Dobozoltad?
(#) PIC válasza noris hozzászólására (») Pé, 12:52 /

Köszönöm!
Nem, még nem dobozoltam. Alu lemezből szerintem majd hajtogatok egy dobozt neki, vagy veszek egy kis műanyag dobozkát és belül alu lemezekkel körberagasztom (vagy alufólia?!). A koax kábel nem is rossz ötlet! Bár ha jól hallottam ebay-en lehet 300Ft körül venni normális mérőkábelt, de az sok idő és nincs is regisztrációm... Meg vennem kell még BNC csatlakozót is. Remélem rá tudom kötni a koax kábelt ha veszek.
(#) Alex2 válasza PIC hozzászólására (») Pé, 13:41 /

Valahogy ezek a jelalakok mintha nem rendes PWM jelek lennének, mert azok négyszögjelek. Ha jól gondolom, nem jó a kompenzálás rajta (túl sok).
(#) Alex2 válasza noris hozzászólására (») Pé, 13:43 /

Nagy a jel amplitúdója, ezért nem látszik rajta zaj. uV-os nagyságrendben már látszik.
(#) korni.papp hozzászólása Pé, 15:32 /

Üdv.
Kérdésem: -Nehéz megépíteni ezt a pc szkópot?
-Drágán lehet vele kijönni?(kb mennyibe kerülnek összesen az alkatrészek)
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Laslie válasza korni.papp hozzászólására (») Pé, 15:40 /

Szia!
Nehéz megítélni, hogy kinek mi a nehéz. De ha van némi kézügyességed, és nem áll tőled messze a barkácsolás (dobozolás), és el tudsz készíteni egy NYÁKot, akkor nem nehéz.
Nem számoltam össze, de ~1000-2000.- Ft. között van az alkatrész költség.
Üdv
Laslie
(#) pucuka válasza korni.papp hozzászólására (») Pé, 16:45 /

A PC szkópot meglehetősen nehéz megépíteni. Kell hozzá először is egy PC hangkártyával, és erre egy programm is, ami a PC -ből szkópot csinál.
Ehhez az eszközhöz az előtétet már nem nehéz elkészíteni, de ez csak egy előtét a PC szkóphoz.
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:45
(#) korni.papp válasza Laslie hozzászólására (») Pé, 17:24 /

Értem. Hát van némi kézügyességem, most egy Tesla tekercsnek a Skori 3. meghajtó áramkörét csinálom(ha ismered).
Köszi az infót. Ha lesz időm hozzá és kész lesz ez a projectem is, lehet, hogy elkészítek egyet.
(#) korni.papp válasza pucuka hozzászólására (») Pé, 17:26 /

Értem.
Ha összedobnék egyet ez lenne hozzá a program: Ez.
(#) noris válasza korni.papp hozzászólására (») Pé, 21:54 /

Ezt használom én is, és sokan mások is itt.
Ehhez építettem meg az előtétet!
(#) noris válasza PIC hozzászólására (») Pé, 22:34 /

A dobozolást azért kérdeztem, mert dobozméretre csináltan a nyákot.
Nem pont erre:
hestore
De ebbe is bőven belefér, ha jól számoltam 9V-os elemmel együtt.
(#) PIC válasza noris hozzászólására (») Pé, 22:42 /

Igen Én is ilyenre gondoltam. Van olyan fekete doboz aminek nincs két kis füle és nem az oldalát lehet levenni hanem a tetejét. Az teljesen téglalap, hegyes sarkokkal. Majd még kitalálom, melyik dobozt veszem meg de szerintem nem bajlódok alumíniummal. Max alufóliával belül kitapétázom Ja és rossz hír, kicsináltam a műverősítőt... Kikapcsoltam a labortápom majd bekapcsoltam (de eközben rá volt kötve a kapcsolás) és szerintem egy bekapcsolási tranziens kinyírta.. Alapból 40mA-t vett fel, de így most akármennyit felvenne.. Világít az áramkorlát amit 50mA-re állítottam be. Feljebb vettem 200mA-ig és még ott sem akart megállni, úgyhogy valami tönkrement. Az egyik műverősítő forrósodik, szerintem vehetek másikat.. Bár inkább a forrasztást sajnálom nem a 40Ft-ot...
(#) korni.papp válasza noris hozzászólására (») Szo, 10:08 /

Értem. Esetleg (ehez a doboz méretéhez) kérhetnék kapcs.rajzot és beültetési rajzot? És egyébként nincs olyan ami 1 db nyák lapon van? ((bocs ezért a sok kérésért.)
(#) noris válasza korni.papp hozzászólására (») Szo, 16:20 /

Van 1 nyákos is!
Bővebben: Link

Ugyan ez a kapcsolás.
Én azért építettem 3 nyákosra, hogy beférjen egy 20x40x75 dobozba.
Alig nagyobb, mint egy 9V-os elem.
Az 1 nyákost egyszerűbb elkészíteni, mert nem kell 20 vezetékkel összekötni a nyákokat.
Ha nem számít a méret, akkor azt ajánlom!
(#) korni.papp válasza noris hozzászólására (») Szo, 16:40 /

Értem, köszi.
És Laslie-től kaphatnék kapcs rajzot és beültetési rajzot?
(#) Laslie válasza korni.papp hozzászólására (») Szo, 19:45 /

Itt megtalálod. Előtte és utána a beültetési rajz, és a nyákterv.
(#) korni.papp válasza Laslie hozzászólására (») Szo, 20:23 /

Értem. Köszönöm.
Következő: »»   20 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2013. Máj, 20. Hé
18:41:48
Jelenleg 422 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu