Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   347 / 562
(#) Temela válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Üdv!

Mi az a "feszültség sokszorozót" ?
(#) csinga válasza Temela hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Üdv!
A kimenőrészen levő graetz sf86 másképp feszültség növelő.
(#) csinga válasza cimopata hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Van benne két 440 voltos transil.
Az nem védi a félvezetőket ?
60 wattos izzón keresztül kb. 70-100 °C
Ha rákötném direktben mi történne?
(#) csinga válasza cimopata hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Itt van egy kép az ellenálláson mérve.
5 volt div time div 5us a merőzsinór 1X
Vannak benne jó hosszú tüskék.

100_3173.JPG
    
(#) cimopata válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Az R-C tagra egyben mérj rá!

Nem kell hogy több periódus látszódjon elég ha egy fél látszódik. És egy jobb minőségű kapcsolás is jól jönne, amin meg tudod mondani hogy melyik snubbert mérted.
(#) Temela válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Hát valóban gyökekettővel nő a fesz cca. , de így még nem hallottam, hogy fesznövelő ...
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) csinga válasza cimopata hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Az igbt collektor emitter lábára téve a műszert ugyan azt a jelet mutatja mintha szekunder-én mérnék mind a két oldalt ugyan olyan a jel.
Arra gondoltál?

szekunder.JPG
    
(#) cimopata válasza csinga hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Nagyíts rá jobban mert így semmit nem látok. Mondjuk 100ns/div és felfutásra triggerelve.

Ha leveszed a vakut és adsz egy enyhe megvilágítást oldalról a szkópnak (hogy ne tükröződjön a kijelzőn a lámpa) akkor jobb lesz a kép minősége is.
(#) janosb hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Tisztelt Kolégák !

Épitem a "macit" , sok szóeset a az oszciloszkópos mérésröl de ábrákat még nem látam.
A köz és az IGBT- ék életének érdekébe ha valaki esetleg meg tenné meg köszöném
(#) granpa válasza janosb hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
A téma képei közt sok oszcilloszkóp ábra van, nem tudom mire gondolsz. A fő (ős)-'Maci' építőnek nem volt szkópja, így a korai időkből nincs kép, de az összes későbbi analóg. Az ábrák jellemzői minden esetben azonosak; megfelelő helyeken, megfelelő jelalak.
(#) TRACONIC hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Köszönöm Ge Lee!

Ez az inverteres hegesztéstechnika még új számomra,ehhez több tudás kell részemről.

Köszönöm a segítséget!
Traconic.
(#) janosb hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Kösz a választ grappa , igazából a igbt c, e tüskékre lennék kiváncsi (túlövsés ?) mennyilehet
a max ?
(#) granpa válasza janosb hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
A grappát megittuk.Nem én vagyok a mester, de a túllövések nem egészségesek, minél jobban le kell oltani őket. Várj egy 'nagyobbra', addig is viszonyíts az ábrákhoz.
(#) mpisti válasza janosb hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
A C-E elektródák között csak akkor van jelentős túllövés,ha a snubberkör nem működik megfelelően, vagy eleve rossz. Jó snubberkör esetén a túllövés minimális, vagy nincs is.
De neked olyan jól felszerelt műhelyed van, hogy a C-E feszültségszintjén tudsz biztonságosan méregetni?
(#) Ge Lee válasza janosb hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Úgy összességében vagy tízszer beírtam a fórum különböző topikjaiba, hogy hogy illik ilyesmit éleszteni (alacsonyabb fesz, áramkorlát). Azt is leírtam (meg más is), hogy konkrétan ennél a szerkezetnél a snubber egy sarkalatos pont. Ha az nincs, vagy meghibásodik, az IGBT-k több kV-os tüskéket kapnak amitől azonnal tönkremennek. Ezt a fajta kéttranyós nyitóüzemű elrendezést sosem építettem meg csak szimulátorban, ennél fogva képeket sem tudok csatolni. Viszont ha úgy éleszted ahogy mondtam, akkor van lehetőséged arra, hogy játssz a snubber körrel. Hogy az eredeti (rajzon lévő) értékek mennyire jók vagy sem azt nem tudom, lehet hogy annak idején kísérletezett vele a rajz készítője, de lehet hogy nem. A lényege, hogy az értékekkel kell találni egy olyan kompromisszumot, ahol egyrészt a túllövés még belefér a félvezetők feszültségtűrésébe (tehát nem lesz nagyobb a fesz 1-1 IGBT-n mondjuk 500V-nál), másrészt a snubberen sem lesz extrém nagy, azaz kezelhetetlen a disszipáció. Ez az adott trafó kialakításától is függ, tehát erre nagyon oda kell figyelni (vagy nem kell, de akkor csodálkozni sem ha pukkan).
Ha akkora teljesítményre készíted amihez már 4db IGBT kell akkor jobban jársz egy híddal, sokkal kevesebb gond van vele.
(#) janosb hozzászólása Márc 27, 2013 /
 
Alacsony fesz. élesztésnél tudnám csakk mérni a túlövést. A maci épitésénél lehet ,hogy azért
volt több igbt halál mert nem volt elégé kitárgyalva ezek a dolgok ?
(#) janosb hozzászólása Márc 27, 2013 /
 
Granpa azt iród ,hogy ös maci épitöknek nem volt szkópjúk , pedig erdgab mesternek van.
Ö volt a föépitő !
(#) mpisti válasza janosb hozzászólására (») Márc 27, 2013 / 1
 
Erdgab kb. fél éve kapott ajándékba egyik kedves fórumtársunktól egy szkópot. Azóta van neki. Addig csak multiméter volt az összes műszer, amivel mérni tudott a Maciban.
(#) duju26 hozzászólása Márc 29, 2013 /
 
Tiszteletem mindenkinek.
Sajnos az inverteres hegesztökröl nem tudok sokat.Nemrég édesapámnak sikerült szert tenni egy 3 fázisu mastroweld hp 300 as inverteres awi kombinált hegesztöre.Arra lennék kiváncsi,hogy meg lehet e oldani ennek az inverteres hegesztönek az átkötését vagy az átépitését 1 fázisra.Kiváncsi lennék,hogy van e valami megoldás hogy lehessen használni 3x400v helyett 1x 230v rol vagy nincs rá semmi esély?
(#) Iszkakof István válasza duju26 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Nekem is volt hasonló és más gondom is a három fázisos inverteres hegesztőmmel.
Itt olyan felkészültségű szakemberek vannak, akik meg is tudnak építeni egy inverteres hegesztőt és fel is élesztik. Itt azt is javasolták, hogy még csak két fázissal se használjam. Amennyiben otthon akarod használni, érdemes beköttetni a három fázisú áramot. Hegeszthetsz éjjel-nappal, a szomszéd égőjét nem rebegteti. Az a három fázis még sok egyébre is jó, a ház körül. Nekem is van három fázisú áramom, már csak barkácsolásra használom, de nagyon sok pénzt kellene fizessen valaki, hogy megváljak tőle.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) Iszkakof István válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Így sokkal jobb. Köszönöm.
(#) duju26 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Maga a hegesztö müködik hegesztettem is vele.Az a probléma hogy édesapám rengeteg helyre jár keritéseket munkagépeket meg ieneket javitani és jó lenne használni is a gépet ott nem pedig a régi hetrát cipelni.De sajnos sok helyen csak 1 fázis van ezt kellene valahogy kompenzálni.Meg az öreg szerint az awiwal jobban is tudna dolgozni.Nameg 300A-t azért már lehet hegesztö áramnak mondani amikor egy földmunkagép gémjét vagy kanalát javitja a kisöreg.Ezért érdekel hogy meg lehet e oldani vagy csináljak egy áramlopot amivel le tudom szedni a felsövezetékröl a 3 fázist?Az is megoldhato még mindig ampervadász vagyok meg azért a famos vizsgát se vettem.
(#) kissadam válasza duju26 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Azt az utolsó két sort ne nagyon hangoztasd... Egyébként 1 fázisról 300A-t sehogy sem fogsz tudni kicsikarni a hálózatból. Kotrógép kanalát meg szerintem kicsit drága mulatság awizni, jó annak a bevont elektróda is. Kerítés hegesztéshez meg egy kisebb egyfázisú invertert érdemes beszerezni, ha olyan sok a maszek meló, hogy megtérüljön az ára.
(#) lehar válasza duju26 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Hát ebben az esetben legjobb lenne,ha beszerezne egy 6-8 Kwattos generátort,azzal simán elboldogul még a legnehezebb heggesztéseknél is.és még oda is elmehet vele,ahol még 230 voltos hálozata sincs.Egyébként lehet egész jutányos áron is hozzájutni.oszt ráadásul még a terepkocsi csomagtartojába is kényelmesen elfér
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) erbe válasza kissadam hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Idézet:
„Egyébként 1 fázisról 300A-t sehogy sem fogsz tudni kicsikarni a hálózatból.”

Inverteres AWI-hoz 230V 32 A-es csatlakozás elég lenne 300 A-re. AWI-val én se "kanalaznék".
Meg lehetne oldani az egy fázisról táplálást, ha autotrafóval felnyomná 400 V-ra és ezt kötné be 2 fázis közé. Persze nem ártana azon az ágakon növelni a diódákat és a puffert. Mindez csak akkor használható, ha nem figyeli a 3f meglétét. Kerítéshegesztéshez kicsit nehéz lenne a két egységet húzgálni. Egy kis vállrakasztható inverter 1,5-4 kg.
(#) Iszkakof István válasza duju26 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Nem követtem a topicot elejétől végéig, de már van véleményem, hogyan is nézhet ki nagy vonalakban egy efféle hegesztő. Először is bemegy az áram a gépbe, ahol egyenirányítva van. Az egyenáram bemegy egy inverterbe, ami több tíz kHz frekvencián dolgozik. Ez a nagyfrekvenciás áram egyenirányítva van és hegesztesz vele. Nem lenne semmi baj, ha nem lenne benne annyi figyelő és vezérlő áramkör. Csökkenő bemeneti feszültségnél a vezérlés jobban igénybe veszi az erő tranzisztorokat, vagy ami van helyettük. Azt mondják a felkészültebbek, hogy akkor kijön belőle az a füst, ami nélkül már nem működik.
(#) mpisti válasza duju26 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Felesleges a kísérletezés. A 3 fázisú gépek üzemi feszültsége közel 550V a pufferokon mérve, 1 fázisnál ez max. 320V. Tehát az elektronika tiltani fog, alacsony táp hibát jelezve.
(#) Ge Lee válasza duju26 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Esély ugyan van rá, de rajz nélkül nem sok. A másik, hogy az átalakítással jó sok munka lenne, és a hegesztő jóval gyengébb is lenne abban a formában. Kell inkább csinálni egy pici invertert és azt lehet cipelni. Csak egy tipp: Balagemann árul az apróban feteket (is) 120Ft/db, ebből veszel 8db-ot és csinálsz belőle egy hidat (ez eddig kevesebb mint 1000Ft). Trafónak meg fojtónak lehet kukázni régi sorkimenő vasakat. Ami tétel az az elektródafogó meg a testcsipesz.
(#) kissadam válasza erbe hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Legtöbb háztartásnál örülni lehet ha van 20A-es egyfázisú hálózat, de inkább csak 16A szokott lenni. Különben egy átlagos háztartásnál nemigen kell 300A-el hegeszteni. Ahol munkagépet kell javítani ott szokott lenni a gépek telephelyén 3 fázis, ha meg olyan helyen van a gép ott meg áram sincs és akkor marad az hegesztésre alkalmas aggregátor.
(#) mpisti válasza duju26 hozzászólására (») Márc 30, 2013 / 1
 
"vagy csináljak egy áramlopot amivel le tudom szedni a felsövezetékröl a 3 fázist? Az is megoldhato még mindig ampervadász vagyok meg azért a famos vizsgát se vettem."
Te ezt komolyan gondoltad?!
Ha te -a te kifejezéseddel élve- ampervadász vagy, akkor tudnod kellene hogy olyan pályára tévedtél ezen megjegyzéseddel, amiért a szolgáltató nem egy, hanem 15 db 1 fázisú inverter árára büntetne. Mint már leírtam, a kísérletezés felesleges, és káros is -az inverterre vonatkoztatva. Ha édesapád ilyen munkákból keresi a kenyerét, bizonyára nem hagyná hogy a munkaeszközét tönkretedd efféle kísérletezéssel. Egy kínai 200A-es 1 fázisú inverter, amelyik tartalmazza a nagyfesz gyújtót is, már 100 ezer Ft környékén megvásárolható. Szerintem ennek beszerzésében segédkezz, vagy építs egyet az édesapádnak.
Következő: »»   347 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem