Keresés: 
 Bejelentkezés
Nick:

Jelszó:

» Elfelejtettem a jelszavamat :'(
» Regisztráció
 Fórum témák
» Több téma
 Frissek
RSS hírforrások
  Hírek.rss
  Fórum.rss
  2012. Máj, 24. Csü
1:43:46
  Jelenleg 105 fő olvassa az oldalt
Fórum » Pontra menő témák » Inverteres hegesztőtrafó »
Inverteres hegesztőtrafó  
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Témakörök
Alapismeretek » Egyéb
Lapozás Méret:     253 / 282     
(#1158411) polas Válasz • Feb 4, 2012
Hello.
Van egy (praktikerben vásárolt) Domtool Welder 3.2 inverterem. Csak egy pótméter van rajta, jelölve az áramerősséggel. Nem bízom a pótméterben.

Szeretnék egy DIGITÁLIS KIJELZÉSŰ árammérőt rákötni (mondjuk egy multimétert, vagy digitalis kis panelműszert).

Gondolom egy SÖNT ellenállásal megoldható a nagy áramerösség mérése?
Esetleg van valakinek konkrét ötlete, hol és milyen panelműszert érdemes venni?

(#1158415) erbe válasza polas hozzászólására (#1158411) Válasz • Feb 4, 2012
Miért? Nem tudod úgy beállítani, hogy hegeszteni tudjál vele?
Hegesztés közben én pl. nem érek rá az ampermérőt lesni. Biztos csak én vagyok ilyen ügyetlen.

(#1158434) nyekk válasza erbe hozzászólására (#1158415) Válasz • Feb 4, 2012
Állítólag a nők tudnak egyszerre több dologra koncentrálni,ki tudja hátha egyszer nő fog vele dolgozni,akkor jól jöhet

(#1158453) kissadam válasza nyekk hozzászólására (#1158434) Válasz • Feb 4, 2012
Azért azt megnézném, hogy valaki egyszerre nézi azt amit csinál és közben bámulja az ampermérőt! A hegesztőpajzs mögül oldalra pillantani nem tudom hogy lehet...

(#1158535) gergelyaki99 Válasz • Feb 4, 2012
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy lehetséges e egy olyan hegesztő GÉP építése amiben nincs trafó. Már láttam a interneten kapcsolóüzemű tápokat trafó nélkül de még nem hallottam kapcsolóüzemű hegesztőről. Az inverteres az mit jelent? Hallottam már róla pár dolgot de még nem teljesen tiszta.
Ákos

(#1158569) Temela válasza gergelyaki99 hozzászólására (#1158535) Válasz • Feb 4, 2012
Szia!

Trafó az van benne, de szükség is van rá! (...egyébiránt mit tennél a fázissal...?)

E fórumot végig olvasod, jó dolgokat fogsz megtudni! (...van kitől...!)

(#1158574) Tubi56 válasza gergelyaki99 hozzászólására (#1158535) Válasz • Feb 4, 2012
Jelenleg itt és most ilyet még nem csináltunk! Mert az inverteres heg.gépben is van trafó csak az sokkal kisebb, ferritből készül és nagy frekivel működik, mi most speciel ilyenekkel foglalkozunk ebben a topikban. Olvasd el végig

(#1158579) Tubi56 válasza polas hozzászólására (#1158411) Válasz • Feb 4, 2012
Te arra gondolsz ugye, hogy a poti beállításakor vizuálisan is lásd a beállított áramerősséget egy kijelzőn ?! Nem hegesztés közben?
Persze, hogy lehet ilyet készíteni hiszen az áram mérés is feszültség mérésen alapul! Bármilyen műszer jó hozzá, lehet az digitális vagy analóg még deprez műszerből is lehet ilyet bütykölni!
Mi ezt egérmozinak hívjuk.

(#1158586) gergelyaki99 válasza Temela hozzászólására (#1158569) Válasz • Feb 4, 2012
A fázissal azt tenném hogy a hálózati feszültséget egyenirányítanám pufferelném és utána jönne egy sor elektronika utána megint puffer és kész a jó nagy áram. Esetleg meg is lehetne spékelni egy mcu val és máris lcd-n látom a beállított és jelenlegi feszültséget és áramot.

(#1158592) Tubi56 válasza gergelyaki99 hozzászólására (#1158586) Válasz • Feb 4, 2012
Hát akkor rajta rajzold le és tedd ide.

(#1158602) gergelyaki99 válasza Tubi56 hozzászólására (#1158592) Válasz • Feb 4, 2012
Na! Itt akadtam el. Ehhez kellene nekem segítség megtervezni meg kiokoskodni együtt. Ha én egyedül állnék neki abból az elkövetkező 20 évben nem lenne semmi. Egy olyan kapcsolásra gondoltam ami a feszültséget csökkenti de fordított arányosságban növeli az áramot. A végére egyenirányítás után még kéne egy giga kondenzátor hogy könnyebben gyújtson. Az áramkör az lehet egy kapcsolóüzemű tápegység egy kicsit felturbózva? Vagy a jó öreg 555-el nem lehet megoldani? Galvanikusan leválasztva az 555-öt és vezérelni a kitöltési tényezőt meg a frekvenciát és már kész is. Amint már írtam a végére a hatalmas kondi a diódahíd után. Diódahidak helyett lehet használni egy triakot ha jól tudom mert az két tirisztor ellenpárhuzamban. A vezérlőt összekötöm a bemenettel és már egyenirányítok is. Persze kell egy ellenállás a vezérlőre. Vannak ezek a fázishasításos dolgok meg mindenféle, azzal nem lehet a feszültséget csökkenteni és növelni az áramot fordított arányosságban?

(#1158607) katt válasza gergelyaki99 hozzászólására (#1158586) Válasz • Feb 4, 2012
Nem csak az a baj, hogy kell mondjuk 200 A a hegesztéshez és ezt könnyebb megcsinálni, ha van valahol egy trafó, aminek az áttételével könnyebb elérni ezt az áramot. A baj ott van, hogy nem lesz a megoldásod leválasztva a hálózatról. A hálózati fesz úgy van kiépítve, hogy az egyik drót a fázis, a másik meg a nulla. A nulla a földdel közösítve van. Tehát, a földhöz képest ( mondjuk a vasból készült vízvezetékhez képest ) 230 V váltkozófesz mérhető. Te is a földön állsz, tehát ha megfogod a fázisvezetőt, akkor rajtad keresztül fog folyni az áram. Vagyis megráz... Na, ezért kell galvanikusan leválasztani a fázist. Ha van valahol egy trafó, akkor galvanikusan, - vagyis fémesen - nem érintkezel a hálózattal. Az inverteres hegesztőgép pont erre megy ki, vagyis leválasztjuk a hálózattól a hegesztőpálcát. És, hogy ne kelljen nagy trafó, ezért megy viszonylag nagy frekvencián.

Attól, hogy te egyenirányítasz, meg mindenfélét csinálsz a hálózati fesszel, az még fémesen összeér a hálózattal, tehát nincs galvanikus leválasztás.

(#1158611) gergelyaki99 válasza katt hozzászólására (#1158607) Válasz • Feb 4, 2012
Ja akkor mindenképp kell trafó.Ha már kell trafó akkor azzal be lehet lőni a feszt, az áramot meg majd az elektronika.

(#1158650) BarnaPili válasza gergelyaki99 hozzászólására (#1158602) Válasz • Feb 5, 2012
Szerintem te most ezt viccből írtad...

(#1159106) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (#1157004) Válasz • Feb 5, 2012
Itt van amit ígértem! Mindenkinek! Nézzétek át! A nyákterven a jobb felső sarokban van egy feszültség figyelő á.k.kékkel körbe rajzolva ez még nincs tesztelve. Az optót lehet, hogy másképpen kell kötni vagy egy ellenállást kell majd betenni helyette a Led működik. A zéner dióda változtatásával lehet a feszültség küszöbön változtatni. Nincs készen vezérlőm ezért nem tudtam még ezt a részt tesztelni, de rajta leszek.
» A fájlok letöltéséhez be kell jelentkezned! «

(#1159110) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (#1159106) Válasz • Feb 5, 2012
A többi! A kapcsolások fent vannak az oldalon

(#1159134) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (#1159110) Válasz • Feb 5, 2012
még ez is! A gate trafót alakítsátok úgy ahogy nektek is jó. Nekem ilyen van itthon.

(#1159142) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (#1159134) Válasz • Feb 5, 2012
A feszültség szabályzónál a zénerrel lehet változtatni a küszöböt ahol aktiválódik jelen esetben 11V alatt. amit a led is jelez.

(#1159390) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (#1159106) Válasz • Feb 5, 2012
Sanyi,amint képes leszek rá,át fogom nézni,sajna a gif csatolások szétesnek megnyitáskor a tömörített csatolásra pedig hiba üzenetet kapok,a többi oké.

(#1159401) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (#1159390) Válasz • Feb 5, 2012
Ha a nyáktervet látod akkor a többi nem érdekes, mert azt úgy is tudod melyikről van szó

(#1162832) Pásztor István válasza Pásztor István hozzászólására (#1150801) Válasz • Feb 10, 2012
Ahogy ígértem, csináltam egy meghajtó trafót a Merkle hegesztőbe. Csak ideiglenesen kötöztem be, próba képen. Először meglepett a jel alakja, de rájöttem, hogy légrés van a vasmagban és torzítja a jel alakját.
Kicseréltem a vasmagot légrés nélkülire és csodálatosan működik. Meghajtó Fet jég hideg. Készítek egy végleges beépíthető darabot, majd berakom a végfokot és hajrá had szóljon.

(#1167608) X Sügi X Válasz • Feb 16, 2012
Sziasztok!

Itt az ígért Elektrosta rajz, ami megegyezik a Pásztor István Merkle gépével. Egyelőre csak a rajz, holnap már felrakom rá a pozíció feliratokat illetve az alkatrész értékeket is. Ma már sajnos nincs időm. De már nem bírtam ki, hogy ne töltsem fel.
Megvan a teljes nyák rajz is, kicsit még szépítgetni kell, de lassan az is elkészül. Ha sikerül, akkor (kisebb kompromisszumokkal) egy teljes dokumentációt kaptok, amiből bárki utánépítheti a gépet.

(#1168988) erdgab Válasz • Feb 17, 2012
Van még új a nap alatt itt
Többet építési és dobozolási fitymálást ne halljak.

(#1169022) dobo válasza erdgab hozzászólására (#1168988) Válasz • Feb 17, 2012
Hát igen a szokol rádióhoz hasonlít!

(#1169034) vottokar válasza erdgab hozzászólására (#1168988) Válasz • Feb 17, 2012
Nem akármi. Igazi orosz dizájn!

(#1169035) kissadam válasza erdgab hozzászólására (#1168988) Válasz • Feb 17, 2012
Oroszoknál a kreativitásból nincs hiány.

(#1169345) Csölle Válasz • Feb 18, 2012
Sziasztok,egy kérdésem lenne Colt 1300-asba a kimeneti fojtóhoz kell-e U57 ferrit vagy jó a légmagos megoldás.

(#1169782) Temela válasza Csölle hozzászólására (#1169345) Válasz • Feb 18, 2012
Üdv!

A rajzon légmagos a jelölés...

A többiektől kérdzem balga kérdésem:
- Mitől colt a colt? , avagy pl. nem maci - a vezérlő IC-től vagy más megoldástól? ( vagy csak én nem fedeztem fel valamit? , nem látom a fától az erdőt? ) ahogy egyre több és több rajz kerül elő mindenféle névvel és márkával - nekem annyira egyformának tünnek - na jó hasonlónak! Nem sértődnék meg egy kis felvilágosításon...

(#1169908) erdgab válasza Temela hozzászólására (#1169782) Válasz • Feb 19, 2012
Megpróbálok válaszolni,nem biztos,hogy a fórumtársak is így gondolják majd,de akkor kijavítanak.A Colt egy gyári gép a Maci pedig eredetileg egy orosz kolléga szellemi alkotása,mely az idők során több változtatáson esett át,mi magunk is módosítottunk rajt.A gyári gépek,hasonlóan mint minden más gyári termék (TV,rádió,mosógép,kávéfőző,stb.)külsőleg-belsőleg hasonlítanak egymásra,de minden gyártó valamit módosít a készüléken,nem mindig jó irányban,hogy ne lehessen mondani,lopott a technika.Ez hozza az egymással versengés szellemét is.A Coltnak és a Macinak is vannak hiányosságai,melyet hozzáértő után építők tudnak módosítani,javítani a kapcsolástechnikán s jobb gépet létrehozni.Ez olyan mint a két ledes villogó (na jól van,annál azért komolyabb),ezerféle képen megalkotható,a legegyszerűbbtől a mikrokontrolleres legbonyolultabbig,de a végeredmény akkor is az,csak a megbízhatóság és a funkciók variációja változik,no meg az ár.

(#1169912) Csölle válasza Temela hozzászólására (#1169782) Válasz • Feb 19, 2012
Hello,bocsi azt tudom hogy a rajzon légmagos a fojtó.Rosszul kérdeztem a dolgokat ,azt akartam kérdezni pontosan hogy ha U57 el oldanám meg akkor jobb-e lenne mint a légmagos.Pár kép a gyári gépről.

Következő     253 / 282     
 HEStore.hu
 Hirdetés
TrainModules.hu