Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APT-100
 
Témaindító: kovi91, idő: Márc 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 23
(#) Zsola_1 válasza steelbird hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Igy már értem a rajz szerint az átvezetése is világos a diódáknak az zavart meg.Az lenne még a kérdésem ,hogy aet 453 -as nál láttam a kimenö sec egyik pontja földelve van az miért lenne?? az APT-nek viszont nincs.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
(#) steelbird válasza Zsola_1 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Ott van a földelési lehetőség az APT -nél is a kimeneti aljzaton.
Hosszú kábelnél érdemes az egyik ágat összekötni a földeléssel, hogy ne lógjon a kimenő kábelre kötött hálózat a "levegőben".
(#) drlalee hozzászólása Aug 23, 2016 /
 
Sziasztok!

Adott egy APT-100 ami nem működik. Sajnos a hozzáértésem korlátozott, így légyszi olyanokat ne írjatok, hogy "mérj rá a PCT-re", hanem konkrétan hogy mit kell mérni.
Tehát a 4 nagy tranzisztor házát megmértem egyenáramú feszültségméréssel (gondolom egyenárammal dolgozik bent) és azok balról jobbra: 55 V, 28 V, 0 V, - 28 V. Ez megfelel az itt valaki által leírtaknak.
Ugyanakkor a kivezérlésjelző nem mozog és ami árulkodó, a zseblámpaizzó sem világít (mértem ellenállást, az égő üzemképes).
Próbáltam a hűtőborda hőmérőjét átkötni, de nem jelentett érdemi változást.
Esetleg adna valaki tippeket hogy hogy és mit kell mérni? Ha rájönnék a hibára, a hibás alkatrészt ki tudnám cserélni.
(#) Zsola_1 válasza drlalee hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Képet esetleg tudnál a belsejéröl feltenni?A kivezérlés mérö panelrol(ahol az izzó) ,ill. a végfok panelrol ahol a 4 nagy tranzisztor van?
(#) drlalee hozzászólása Aug 24, 2016 /
 
Készítek, holnap feltöltöm. Semmi különleges látványos dolog nem látszik, a két jobboldali végfok tranzisztor cserélve volt, szakadásnak, forrasztási hibának nyoma sincs
(#) Zsola_1 válasza drlalee hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
A végfok panel megkapja a tápot rendesen ? +55v -55v ? mérve:müszer egyik vezetéke a panelra menö feketén a másik a kék vezetéken illetve fekete és a piroson
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
(#) djcaveman válasza Zsola_1 hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
A végtranzisztorokon mérhető feszek
Idézet:
„55 V, 28 V, 0 V, - 28 V.”
. Ezek az értékek rendben vannak.
(#) drlalee hozzászólása Aug 26, 2016 /
 
Még nem tudtam lefényképezni, a hétvégén feltöltöm.
(#) Zsola_1 hozzászólása Szept 3, 2016 /
 
elöfokkal minden rendben? az izzó foglalatán a lemezkéken hajtottál?
(#) drlalee hozzászólása Szept 4, 2016 /
 
Nem próbálkoztam az égővel, elégnem tűnt hogy mérhető ellenállása van. Nem világít és a kivezérlésjelző sem megy.
(#) Zsola_1 válasza drlalee hozzászólására (») Szept 5, 2016 /
 
Szolni szól amugy? A potmétert ha feljebb tolod akkor emeli a hangot? Ha jól látom a felsö csatlakozónál elvágtak 1 vezetéket a bemeneten,az alsóra adj jelet ott prószálld a bemenetet táplálni. (de lehet a fényképen tünik úgy mint ha elvágták volna a pirosat )
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2016
(#) drlalee hozzászólása Szept 5, 2016 /
 
Tápláltam, de nem foglalkozik vele. Nincs semmilyen hangja. Igen, az el van vágva, de az alsó rendben. A belső kapcsoló a középső panelen mire van?
(#) papi válasza drlalee hozzászólására (») Szept 5, 2016 /
 
Szia! a süketítést nézd meg, a nagy panel 4-es pont kimegy a csatlakozókra azt a csatlakozónál zárd a testre
(#) proli007 válasza drlalee hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 1
 
Hello! A kapcsoló a mélyeket veszi ki, ha esetleg beszédet erősít vele valaki, és zavaró lenne az 50Hz-es búgás. Avagy a 16Hz alsó határfrekvenciát 100Hz-re növeli.
(#) steelbird válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2016 / 1
 
Meg azért van benne, mert sem a kimenő trafó nem viszi át rendesen azokat a mélyeket, sem a BEAG oszlopok nem tudták reprodukálni ezeket az alacsony frekvenciákat, úgyhogy gyárilag bekapcsolt mélyvágóval jött ki minden készülék a kereskedelembe. Csak feleslegesen erőlködne az alacsony frekvenciákon az erősítő. Frekvenciaátvitel méréséhez ki kell kapcsolni a szűrőt.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2016
(#) drlalee hozzászólása Szept 6, 2016 /
 
Köszönöm Papi, ma este kipróbálom. Gyanítom hogy valami triviális hiba lehet, esetleg valami kisebb alkatrész.
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 28, 2016 /
 
Sziasztok. APT-100 végfok bekötésével akadtam el. Van egy fehér és egy sárga vezetékem ami lejön a végfok panelről,viszont nem tudom hova. Annyit már kiderítettem hogy a sárga a kimenet a végfoktól,de a fehérnek mi a célja? Másik kérdésem: ez a végfok a trafó nélkül 4-8ohm-al terhelhető? Tehát a minimum ennél is 4ohm ha jól gondolom. A válaszokat előre is köszönöm. Képet feljebb csatolok.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Kép a végfokról. Itt ugye a piros és a mellette lévő vékony sárga a jel,a nagyobb sárga a kimenet,a mellőle lejövő fekete megy a központi gnd-re. A fehér viszont nem tudom hova ment.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016

image.jpg
    
(#) Zsola_1 válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 10, 2016 /
 
Szia a fehér az szignalizáció,feketével összezárva némitja a végfokpanelt (standby) Panel 4. tüskére ment s a kimeneti ds csatlakozóra. Ha jól látom jol van a bekötve panelon. Trafó nélkül ugytudom 6 ohm alá nem érdemes menni!
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2016
(#) jocko hozzászólása Okt 15, 2016 / 1
 
Sziasztok!Én is kedvet kaptam végül ehhez az erősítőhöz,és szereztem egyet.Csak azért írok,mert szerintem nagyon jópofa kis cucc ez,ennek ellenére sok negatív véleménnyel találkoztam itt a fórumban róla.Amit leírtak itt,hogyan érdemes átalakítani,azt megcsináltam.Elsőre mondjuk nem is adott ki hangot,a kimenő trafó nem volt már benne,de nem tudtam így megszólaltatni.A vége az lett,hogy kiszedtem belőle a sok "felesleges" dolgot,és így már elsőre elindult.Végül teljesen átvezetékeztem,megcsináltam neki a hangerő potméter új helyét,és a hátsó csatlakozókat.XLR lett a kimenet,én csak nemrég találkoztam ezzel a megoldással,de szerintem jobb mint a speakon,arra a célra amire nekem kell..Kapott még egy RCA csatlakozót....4 lyukat kellett fúrnom a házba összesen.A hangja szerintem ebben a verzióban nagyon szerethető.Még gondolkodom ,hogy teszek bele rövidzár-védelmet is,de egy kivezérlésjelző sem lenne rossz.Most két videoton saphir I-et kötöttem rá sorban,és így teljesen ki lehet hajtani.Mondjuk nem tudom,hogy mekkora lehet a valós teljesítménye,kicsit keveslem...Pár kép és egy videó róla ,hátha valaki kedvet kap ehhez az erősítőhöz. https://youtu.be/GfXttcu7lKI
(#) szikorapéter válasza Zsola_1 hozzászólására (») Okt 15, 2016 /
 
Van itthon most még 2 ilyen végfok panelem (az egyik tranzisztoroktól mentes) ,és szeretném a 2 végfok közül az egyiket még összerakni,azzal kiegészíteni a jelenlegi erősítőm. Arra már rájöttem hogy ha picit csiszolok az L idom legvégén,akkor egymásra tudom fordítani a két idomot,így lényegében a két erősítő egy bordára kerül. Az már más hogy így kell-e neki aktív hűtés,mivel erősebb meghajtás esetén is már melegszik hátul a borda a jelenlegi végfokával is. Egy leírásra volna lényegében szükségem miket is kell kimérnem/leellenőriznem, hogy a végfokot beüzemelhessem?
(#) Priestson hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Remélem nem gond, hogy külön témát nyitok az esetnek. Egy "távgyógyításra" szeretnélek meginvitálni titeket, azaz segítséget kérnék. én teljesen laikus vagyok a témában, hangtechnikát kezeltem már, de sosem szereltem.

Szert tettem egy BEAG ATP-100/Minimix AKT-408-as rendszerre. Ez évekig egy helyben állt, de elvileg valamilyen szinten még működött, mielőtt leselejtezték volna. Mikor mikor mindent bekötöttem, tapasztaltam, hogy egyik bekapcsoló gomb sem világít. Kicseréltem a biztosítékokat (ATP-be T3,15A, AKT-be viszont F200mA a 100-as helyett, mert ez volt a legérzékenyebb a boltban). Ezután már szép pirosan világítottak a gombok, de más változást nem értem el, hang továbbra sincs.

Az ATP-ből ki lett kötve a trafó, azt olvastam itt, hogy ki szokás kötni. A kimenethez meg át volt fúrva a hátlap, és forrasztva voltak a kábelek az eszköz belsejében. Ennyi változást észleltem, de mondom, hogy nem is igazán értek hozzá. Azt láttam, hogy a szabályzó panelén van egy belső kapcsoló, ezt most fel- vagy leengedett állásban szokás használni? Az AKT-t nem csavartam még szét, annak a mérőműszere be- ill. kikapcsolásnál kileng, de sem line, sem mikrofon bemenetre már nem reagál. Az ATP-n a bekapcsoláskor sincs kilengés. Erre rákötöttem közvetlenül is egy telefont, de hang így sem jutott el a hangszórókig.

Várom az ötleteket, tanácsokat, hogy mit ellenőrizzek, hogyan tudnám diagnosztizálni a problémát/problémákat. Egyenlőre még megpróbálom a keverő fejhallgató kimenetelét, hogy legalább azon jön-e ki valami.

A végcél igazából egy gitár rákötése lenne, szóval annak is örülnék, ha keverő nélkül pusztán az erősítés működne. Pár plusz eszköz vagy mikrofon (azaz a keverő életre keltése) pedig már csak hab a tortán. Forrasztani megforrasztom a dolgokat, van egy multiméterem villanyszereléshez (ha mérni kell valamit), meg kitartásom. Az eszköz amúgy helyileg Nyíregyházán van.

Köszönöm előre is a segítséget, kérdezzetek nyugodtan, csak tényleg kicsit részletesebben írjátok le, hogy mit hova kössek, vagy mit hol ellenőrizzek, mert nem vagyok szakmabeli!
(#) csavarkulcs hozzászólása Nov 22, 2016 / 1
 
Próbáld meg a fejhallgató kimenetet.
(#) cruisher hozzászólása Nov 22, 2016 / 1
 
Első körben az APT vegfok panelen nézd meg, hogy a sárga vezeték (ami ment a trafó és kivez. jelző panel fele) ki van e vezetve. Az menjen a hangszóró + pontjára. Azt is nezd meg, hogy a vegfokpanel megkapja-e a testet, mivel az is a trafón keresztül ment ha jól emlékszem. Ezt a testet is vezesd ki, ez lesz a hangszóród - pontja. Ha bekapcsolod az erősítőt ekkor már nagyon halk zúgást kell hallanod, illetve kis pukkanást bekapcsolásnál.
(#) Priestson hozzászólása Nov 22, 2016 /
 
Köszönöm a gyors reagálásokat!
Eddig erre jutottam:
AKT - Nem találtam meg interneten, hogy pontosan a 270° 5 pines DIN fejhallgató kimenetelen mi micsoda, de összepróbálgattam egy jack aljzattal, és teszteltem a kimenetet. (mondjuk végül csak baloldalon szólt a sztereó fejhallgató). A fő hangerőszabályzót felhúzva egy idő után már hallható a zúgás, a legnagyobb fokozaton meg egyértelmű. Ez az a zúgás, amikor nincs rákötve semmi. Amikor bemenetek szabályzóit mozgattam, akkor csak recsegést hallottam. Egyszerre próbáltam egy mikrofont, meg egy line bemenetet, persze külön helyen (DIN-RCA kábel, azon RCA/jack átalakító és telefon, a mikrofonról sajnos nem tudom, hogy működik-e).

ATP - Egyre jobban azt tudom elképzelni, hogy a trafó már leselejtezés után lett kikötve (Ugye a kocka alakút kellett kikötni, nem a köralapú toroidot? ). A sárga kábel most csupán a jelző panelhez csatlakozik. Ezek szerint ez menjen közvetlenül a + pontra?
Sajnos a testet nem tudom, hogy mi és honnan kell rá számítanom A kapcsolási rajz még bonyolult nekem.
A végfokpanelről egyedül most egy fehér kábel megy a kimenetekhez, ez még szerintem is kevés. Ahogy néztem a kondenzátoroktól szépen a helyükre mennek a kábelek. A szabályzó paneljére viszont bemegy a két bemenet, és ha az a kimenet, ami a végfokpanelen a sárga és a fehér közzé futna, akkor az csúnyán el lett szakadva (vágva). Gondolom ezt is kössem a helyére.
(#) cruisher válasza Priestson hozzászólására (») Nov 22, 2016 /
 
APT:
A fehér kábelt ne kösd sehova, ha letesteled akkor némítja a végfokot A test a készülék háza, ide vannak kötve a fekete vezetékek is. A kimenet az a pont ahova a sárga kábel csatlakozik. Ide megy a hangszóró +. A hangszóró - pedig megy a testre. Az előfok panelre forraszd vissza a kábelt.
(#) Priestson hozzászólása Nov 23, 2016 /
 
Az előfok panelre vissza lett kötve a kábel. A sárgát rákötöttem az egyik hangszóró csatlakozóra úgy, hogy a jelzőpanelhez is kapcsolódik. A másik oldalra meg rákötöttem egy testet.
Bekapcsolásnál nincs pukkanás, de egy halk zúgás van. A jelző mutatóján sem kapcsoláskor, sem működés közben nincs kilengés. (Az egyik bemenethez van jackel kötve egy lejátszóeszköz.) Továbbra is némák a hangszórók.

Megmértem a toroidot, bemenet 240V kimenet kb 87V, szóval az rendben van (szerintem), mérőeszközzel tudok, vagy érdemes még mérni valamit?
(#) cruisher válasza Priestson hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Nagy valószínűséggel akkor jó az erősítő. A jack utáni jel az 5 pólusú din csatlakozó megfelelő pontjára megy?
(#) Priestson hozzászólása Nov 24, 2016 /
 
Igen, de megpróbáltam mindenféleképpen is
A hangszórónak viszont nincs zúgása, szóval továbbra sem tudom, hogy mit kéne még ellenőriznem.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
(#) Priestson hozzászólása Nov 29, 2016 /
 
Lelkesedésem töretlen, hozzáértésem viszont nincs. Egyszerűen nem jutok tovább. Bekapcsolás után halkan zúg bent valami. A végfokpanel megkapja a +-55V-ot. Sárga, test a kimeneten. A hangszórót teszteltem külön, az is működik. A hangszóró teljesen néma. Bemenetre kötöttem egy mono jack-et, (szerintem jól). Az előfokpanelt ki lehet kötni a dologból, vagy az feltétlen kell hozzá?
Van remény arra, hogy meg fogom tudni szólaltatni?
Mit tegyek?
Következő: »»   18 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem