Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Eloxálás
 
Témaindító: masterknave, idő: Ápr 6, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) masterknave hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Helló!

A témában megjelölt müveletben szeretnék segitséget kérni, tapasztalatokat. Lényegében ismerem az eljárást de még soha sem csináltam, és sokat segitene mások tapasztalata a témában. Milyen szerekkel próbálkozzam, szinben mik a lehetöségek, alkatrészek elökészitése, milyen feszültség áram ajánlott.

Mindenkinek köszönöm az értékes hozzászolását!
(#) kobold válasza masterknave hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Alumíniumot elég jól sikerült feketére eloxálni, trisó-oldatban kifőzve. A doksi talán többet segít

eloxalas.pdf
    
(#) idlob válasza masterknave hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Vamelyik HE-ben van róla cikk, minnyá felteszem.
Hopp, modosítom, Kobold éppen azt a cikket csatolta, (csak megkavart, hogy nem szeknnelve van)
(#) masterknave hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Köszi, sok hasznos dolog van leirva benne!
(#) yagi hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Szeretnék aluminium bordákat feketére eloxálni, és lenne néhány kérdésem.Az első: a cikkben az áll hogy ha váltakozóárammal csináljuk akkor mindkét elektródának aluminiumot kell használni, ez OK mert 12 db bordát szeretnék így megcsinálni tehát párosával jó lesz.1,5-2A/dm2 áramsűrűséggel kellene csinálni.Ebben az esetben a két borda összfelületével kell számolni vagy csak az egyik felületével kell?
Másik kérdés:mivan akkor ha nekem csak 0,6A állna rendelkezésemre dm2-enként?Ebben az esetben is megoldható az oxidáció hoszabb idővel?
Harmadik kérdés:megtudom oldani egyenárammal is, ebben az esetben lenne elég áramsűrűségem, de milyen szénrudat kellen használni?Honnan lehet szerezni ilyet?Grafit nem jó?
Válaszaitokat előre is köszi!
(#) Gafly válasza yagi hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Szen helyett szerintem a grafit is jo, peldaul bonthatsz kimerult szarazelemeket (ugyis veszelyes hulladek es a grafit gondolom biologiailag nem bomlik le).
(#) yagi válasza Gafly hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Köszi én is gondoltam a szárazelemre(csak nem mertem leírni), meg arra is hogy vannak 5-6mm vastag grafitceruzák amelyen csak vékony fólia van, lehet veszek egy olyat.
(#) fazksg válasza kobold hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Szia Kobold!
Írtad, hogy a trisós főzéssel sierült elég jó eredményeket elérned. Az ugyanabban a hozzászólásban csatolt cikk szerint viszont a trisós főzés
Idézet:
„...korántsem tekinthető szakszerű megoldásnak. (...)a kémiailag oxidált alumíniumot nem lehet szépen szinezni.”
Szóval Neked mégis sikerült? Nagyon foglalkoztat ugyanis a házilagos eloxálás, de nem lenne rossz, ha a többfázisú "macerát" ill. az elektródos folyamat nehézségeit ki lehetne kerülni a kémiai módszerrel... Meg szívesebben dolgoznék trisós vízzel, mint viszonylag tömény (20-25%) kénsavval .
Előre is köszönöm a válaszodat!
Üdv: FazksG
(#) misi 54 hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
Stefan Sekowski:Galvanizáljunk otthon c könyve szerint egyenáramot használva a pozitívon az eloxálandó tárgy a negatívon ólom elektróda/katód/.
hőmérséklet 18-20 fok
idő 10-40 perc
fesz:12-18V
áramsür:1-2A/dm2
egyenáram
Elektrolit:kénsav.Utána anilin festékes színezést.Az adatok egyébként nagyjából meg egyeztek a fent leírtakkal, amit mi is használtunk bár én alu katódra emlékszem/30 éve volt/. Végső művelet a lezárás vagy tömörítés ami forró vizes főzés volt kb 1 óra.Házi körülmények között megfelel a ruha festék is színezésre, majd az erről szóló oldalakat bemásolom.
(#) googa hozzászólása Márc 8, 2009 1 /
 
A munkatársamnak, nagyjából egyharmad négyzetméternyi felületet, 2000 forintért eloxáltak, egy
eloxáló üzemben Székesfehérváron... Megéri otthon küzdeni ezzel?
(#) misi 54 hozzászólása Márc 8, 2009 /
 
Küldöm a képet .
(#) fazksg válasza googa hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Misi 54!
Nagyon köszönöm a hasznos olvasmányokat. Azt hiszem, nemsokára neki is fogok kezdeni kísérleti jelleggel.

Ne haragudj, Googa, most tahó leszek (és bocs, hogy veled, de most borult ki a bili). Mi az, hogy MEGÉRI??? Te mit írsz be a böngésződbe, mikor ezt az oldalt be akarod tölteni? Mert én azt, hogy www.HOBBIelektronika.hu! Erről a tevékenységről a Wikipédia ezt írja:
Idézet:
„A hobbi (eredeti angol írásmóddal hobby) a korábbi „passzió” vagy a szabadidőben végzett, pihenést, kikapcsolódást szolgáló tevékenységek gyűjtőneve.”

Akkor megéri-e csinálni? Háát, ha élvezem, szórakoztat az eloxálással való kísérletezés, akkor megéri, ha nem szórakoztat, akkor nem. Ebben a "képletben" nem szerepel az ár. Szóval én amiket a szabadidőmben, hobbiként csinálok, azt szórakozásból teszem. Amit nem, azt én munkának hívom, nem hobbinak.
Másrészről: lenyugodtam, próbálok megint jó indulatú lenni. Próbálom a hozzászólásod utolsó mondatát figyelmen kívül hagyni. Ez esetben köszi az információt, de mi (én biztosan) itt nem eloxáltatni, hanem eloxálni akarunk!
Nem ide tartozik, de haverom nyáron eloxáló műhelyben dolgozik, az édesapja meg folyamatosan. Nem lenne probléma oda "becsempészni" az én pártenyérnyi alkatrészeimet...
Üdv: FazksG
Mégegyszer bocs a durvaságért, de ezt nem tudtam bent tartani...
(#) googa válasza fazksg hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Á, semmi... Nem haragszom!
(#) peak hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Sziasztok! Lennék "anti" a témában... Eloxálást szeretnék eltávolítani HA lehet házilagos módon, kerülve mindenféle mechanikai módszert. Az ideális az volna, ha volna olyan anyag ami az eloxréteget leviszi, de a fémet alatta nem bántja. Köszönöm a segítséget !
(#) peak válasza misi 54 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Fel tudnád tenni esetleg az előző oldalt is, ami a polírozásról szól? köszönöm!
(#) hapro válasza peak hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Úgy tudom trisóval simán lejön az eloxálás, és a fémet nem bántja, asszem melegíteni kell trisós vízben és utána csak le kell törölni róla a réteget.
(#) misi 54 válasza peak hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Igen ,remélem tudja használni más is.
(#) misi 54 hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
Bocs ezt jól elszúrtam de remélem olvasható,igaz régen olvasom a fórumot, próbálok segíteni ha tudok de úgy látszik nem mindig esik talpra.
(#) fazksg válasza misi 54 hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Szia!
Teljesen jól olvasható, köszönjük szépen. Bár nekem ez inkább csak érdekesség, nem hiszem, hogy belefogok, de azért érdekes :yes: . Csak egy kérdésem lenne az eloxálással kapcsolatban. Megadja a könyv szükséges áramsűrűséget, ami ugyebár több amper négyzetdeciméterenként. Ha nagyobb felületű tárgyat szeretnék eloxálni (pl. hűtőborda), ahhoz már nagyon nagy áramerősség kellene. Okoz az valamilyen zavart, ha az áramsűrűséget csökkentem (pl. felére), az időtartamot pedig arányosan növelem (pl. előbbi esetben kétszeresére)?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: FazksG
(#) misi 54 válasza fazksg hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
A csökkentett áram nem okoz akkora gondot inkább a felület alakja.Ha jól dereng ugyan az a probléma lép fel mint a krómozásnál,hogy nagyon mély felületnél követni kell az elektródával az eloxálandó tárgy felületét.
Tehát a bordák közé be kell nyúlni a stabilan rögzített katódnak,lehetőleg egyforma távolságra.Azon gondolkodom hogy ,kipróbálom .Most ugrott be egy ötlet lehet hogy nem teljesen illik ide:Az alumínium lapra vasalásos technikával felvinni: szöveg, skála stb.és elox.
festés,tömörítés,szárítás lakk.Nagyon fontos a zsírtalanítás,NaoH,vagy trisós víz .holnap kipróbálom hogy a nyomtató festék elviseli-e a lúgos közeget.


(#) misi 54 válasza fazksg hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Az nem okoz problémát ha kisebb az áramsűrűség,inkább az a probléma hogy követni kell az elektródával a felületet.Pl a hűtőborda két lemeze közé be kell egy katódot stabilan, nagyjából egyforma távolságra tenni.Különben a lapok oldalai nem oxidálódnak.A túl hosszú idő vagy nagy áram miatt néha sikerült nagyon szép márványos fekete felületet csinálni.Igaz ez ipari méret volt.Nem tudom hogy ez házi körülmények között lehetséges-e.
(#) Sword válasza misi 54 hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Én kipróbáltam csak úgy poénból az elektrokémiai változatot váltóárammal. Annyira slendriánul dobáltam össze, hogy kizárt dolognak tartottam, hogy normális eredménye lesz PEDIG teljesen korrekt, homogén, matt, világosszürke felületet kaptam! Nem hittem a szememnek.

Hogy miért volt slendrián?
Nos az áramot egy 12V-os 20W-os paneltrafó szolgáltatta, a sav az akkumulátor sav és víz keveréke volt, kb 30% akkusav, a többi melegvíz.
Rácsavaroztam 1-1 rézdrótot, 1 órára magára hagytam és voilá kész a házilag eloxált alu.
Igaz, hogy csak egy 120x30 as 3-as alu lemez volt, amit előtte felcsiszoltam, de nagyobb trafóval simán kivitelezhető házilag. Főleg aki nem akarja színezni.
Kisebb daraboknál azt kell, hogy mondjam: működik!
(#) dbase hozzászólása Máj 8, 2009 /
 
Mechanikailag polírozott aluminiumra milyen lakkot , védelemt ajánlanátok? Motor blokk polírozva, stb.

simson.jpg
    
(#) zolika60 válasza dbase hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Szerintem nem kell lakkozni, mert a lakk kis sérülése esetén (pl. kőfelverődés) a lakk alatt fog szigetekben oxidálódni. Egyszerűen tartsd tisztán. Egyébként szép a simson!
(#) Sword válasza Sword hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Apropó...
Kémiából nem vagyok már annyira jó: Ennél a folyamatnál milyen gáz szabadul fel a kénsavból?
nyitott ablak mellett csináltam, de így is kellemetlen volt, amikor ránéztem párszor.
Remélem csak sima kén-dioxid.
(#) fazksg válasza Sword hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Szia!
Nem próbáltad véletlenül utána festeni? Engem a feketére eloxálás érdekel igazán. Már szereztem is pár liter akkusavat, nemsokára időm is lesz kipróbálni...
Üdv: FazksG
(#) Sword válasza fazksg hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Nem, nem volt még cél
Elméletileg a topic elején linkelt .pdf fájlban azt írják, hogy minél több a kénsav és minél tovább tartod benne, annál sötétebb lesz.
De ha kifőzöd trisós vízben, akkor is sötét lesz.
Igazán feketére csak elox utáni spéci festékkel lehet, de ez is le van írva bővebben.
Viszont nyákmarató szerbe bedobtam egy darabot, az egész sötét szürke lett.
(#) misi 54 hozzászólása Máj 8, 2009 /
 
Én is kipróbáltam nyák marató szerben 1r H2O2+8r HCL az alumíniumot maratni valóban szép egy nemű szürke réteg lett rajta.Előtte azonban rávasaltam egy lézerrel kinyomtatott szöveget.Igaz ez egy találomra felmarkolt lap volt hogy egyáltalán működik -e.Elég jó minőségben sikerült.Szerintem elég tűrhető minőségű előlap feliratokat lehet csinálni,megfelelő tervezéssel.
(#) Alkotó hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Nem akartam a labortápos topicot "szennyezni" ezzel a pár fotóval, és ezért kerestem más helyet neki. Talán ez valamennyire ideillő téma.

Itt van három fotó arról a bizonyos trisós "főzésről" (előtte, közben, és utána).
Vedd észre, hogy a régi festéket is szinte tökéletesen leszedte.

Alkotó
(#) gege001 válasza yagi hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Szia!
Tudnál nekem segiteni abban,hogy mivel állítasz elő egyenáramot 12-18Volton és ekkora Amperrel?Tudnál esetleg egy kapcsolási rajzot küldeni,vagy valami segitséget.Előlre is köszönöm
Gege
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem