Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CuZ rézhuzal
 
Témaindító: hasutas22, idő: Ápr 18, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) danca hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Mekkora a legvékonyabb huzal?
(#) teodor hozzászólása Jún 19, 2010 /
 
Lehet nézegetni.
(#) pucuka válasza danca hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Én már dolgoztam 0.005 mm átm huzallal, nem egy leányálom, de a linkelt Villért oldalán a legvékonyanbb 0.004 mm.
(#) Ghoost válasza danca hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Erre csak egy anekdota.

A magyarok kikuldtek egy mintat a japanoknak, hogy ez a legvekonyabb huzal amit gyartani tudunk.
Postafordultaval jott vissza a minta, azzal az uzenettel hogy nezzetek meg jobban!
a minta ki volt furva a atmeroje kozepen
(#) mex válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2010 /
 
Szerintem elirtál egy nullát. Öt ezredmiliméteres huzal, sőt négyezredes nemtudom hová kellhet.
(#) asm hozzászólása Szept 23, 2014 /
 
Abban a térségben, ahol én lakom, sajna eddig egyetlen szaküzlettel sem találkoztam, ahol lehetett volna kapni induktivitást - mint passzív áramköri alapegység -, vagy tekercselhető vezetéket. (ami üzletet találtam, azokat végigkérdeztem)
Viszont vegyi szaküzletek, drogériák, stb. egy csomó van a belvárosban, úgyhogy arra gondoltam, ha házi módszerekkel lehetséges, megcsinálnám, hogy sodort hangfalkábelből (ami annyira végülis nem drága), kiszedem a rézszálakat, apránként összekötöm - ami tudom, fáradtságos munka lesz -, és valamilyen lakkozással leszigetelem. Csak éppen utóbbiról nem tudom, hogy milyen lakkal/vegyszerrel és hogyan tudnám praktikusan kivitelezni.
A legegyszerűbb induktivitással rendelkező áramköri elem meg tudtommal a légmagos tekercs, tehát a lakkozással szigetelt rézszálakból valami rúdformára való feltekercseléssel már akkor tudnék kis méretekben (az induktivitás mértékét nézve) hétköznapi értelembe vett tekercset készíteni, nem?

Szóval feltenném a kérdést : Bárkinek van-e valamiféle leírása, tanácsa, praktikája vezeték lakkozása terén?
Előre is köszönöm!
(#) sirály12 válasza asm hozzászólására (») Szept 23, 2014 / 1
 
Nem biztos, hogy érdemes otthon ilyenekkel foglalkozni.

Szerintem még mindig jobban jársz, ha bontott lakkozott kábelt használsz. Transzformátorokból lehet bontani, vagy tekercsekből, én így szoktam. Egy-egy régi tv ilyen szempontból aranyat ér.

Bár ha minőséget is akarsz, akkor szerintem inkább vegyél újat, ha a környéken nincs, akkor max összegyűjtöd több épülő projektedhez a kellő összeget, és az egészet rendelve a netről, még olcsóbban is kijön, mintha a közelben vennéd, és egyúttal ha már rendelsz, akkor rendelsz lakkozott huzalt is.
(#) asm hozzászólása Szept 24, 2014 /
 
"Nem biztos, hogy érdemes otthon ilyenekkel foglalkozni."

Oké, mondjuk, hogy otthonilag nem érdemes, nem praktikus ilyesmivel próbálkozni, nem gazdaságos, stb.

Viszont ha azt mondom, hogy ezektől tekintsünk el, akkor Ti tudnátok valami olyasféle módszert mondani, amivel vegyi szaküzletben, vagy akár egy átlag boltban kapható anyaggal le tudnám magam lakkozni/szigetelni a rézhuzalt?
(#) Massawa válasza asm hozzászólására (») Szept 24, 2014 / 1
 
Ha tudsz szigeteletlen huzalt szerezni ( szerintem az még nagyobb probléma, lehet mint a CuZ), akkor vegyél a barkácsboltban egy gumitégelyt ( gipsz stb. keveréshez kell). Egy tüvel szurj egy kis lyukat az oldalába. Ahol behuzod a huzal végét. A tégelybe önts gyorsan szárado festéket vagy lakkot, és huzd lassan át rajta a huzalt. Olyan lassan kell, hogy mire a csévetestre ér már száraz legyen a lakk. Esetleg egy hajszáritoval rásegithetsz.

Jo munkát!
(#) Ge Lee válasza asm hozzászólására (») Szept 24, 2014 / 1
 
Nézd meg a forgalmazók oldalain hogy milyen anyagú szigetelés van a huzalokon (poliészter, poliamid, poliuretán alapú vegyületek), milyen szabványoknak felelnek meg (szigetelési képesség, nyúlás, rugalmasság, stb.) és egyből rájössz hogy ilyet nem fogsz tudni otthon csinálni, de nincs is értelme. A "boltban kapható dolgokkal lelakkozom" stb. megoldások felejtősek.
Bármelyik kisvárosban van motortekercselő műhely, 3580Ft-ért vettem legutóbb ilyen helyen 1kg kétszeresen zománcozott huzalt.
De kidobott TV-k lemágnesező tekercséből is lehet 0,4-est vagy 0,6-ost bontani, az teljesen ép, és sok mindenre használható, nekem a hegesztőinverterem trafója is olyannal lett megtekerve, de az összes kapcsolóüzemű tápom trafója is amiket eddig építettem.
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 24, 2014 / 1
 
Ha viszonylag kisértékű induktivitásokról van szó, azokat nem feltétlenül kell lakkozott huzalból tekerni. A légmagos tekercseket általában kb. 10 menetig, el lehet készíteni öntartóra, több menetet pedig csévetestre. Nagyobb frekvenciákon ezüstözött rézhuzalt használunk, annak sincs szigetelése. Ha csévetestre tekered, akkor az elkészíthető úgy, hogy a menetek ne érjenek össze, és még hangoló magot is használhatsz ha a csévetest illeszkedik a hangolómag méreteihez.
Az utólagos, házi lakkozás nem igazán jó ötlet, mert nehéz olyan lakkot szerezni, ami eleget tesz az átütési, szilárdsági követelményeknek. Nem utolsó sorban jelentősen befolyásolja az induktivitás veszteségeit.
(#) Peter65 válasza asm hozzászólására (») Szept 24, 2014 / 1
 
Az előttem szólókkal egyet értve, szerintem sem kéne házilag lakkozni. Ha muszáj, lehet dobozos kiszerelésben kapni Plasztik70-es lakkot, ez kifejezetten villamos szigetelő lakk (van spray változata is, de az nagyon pazarló). Ez a lakk speciális, nem kapod meg egy festékboltban. Régebben, amikor még hiánygazdaság volt, nitros akril lakot használtunk szigetelési célokra. Egyébként meg néhány menethez inkább egy UTP kábelt kellene szétbontani, annak az erei még szigetelten sem túl vastagok.
(#) szabi95 hozzászólása Nov 13, 2014 /
 
Üdv!
Átmérő 0.15-ös vagy 0.2 es zománcozott réz(tekercselő)huzal elbír fél ampert?
Egy 330 microhenris tekercset akarok csinálni de minél kisebbnek és könnyebnek kellene lennie.
(#) Hp41C válasza szabi95 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
(#) tursaba válasza szabi95 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Milyen frekvenciára ?
Trafóban ~2.5A /mm2 50Hz-en. Légmagos a jobb hűtés miatt több.
Frekvencia növelésével a skin hatás miatt minden huzal kevésbé terhelhető.
(#) szabi95 válasza tursaba hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Köszi a vlaszokat!
Ha jól sejtem 52 KHz.Itt az ic adatlapja amihez kell.Látom a 0.5-ös huzal bírja a fél ampert.Azzal már megtekertem a vasmagot de 170 menet nem fér rá csak kb 80-90.(egy ilyet használtam)
(#) erbe válasza szabi95 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Először is, milyen vasmagra, milyen formában tekernéd a tekercset? 10 W alatt normál 50Hz-es trafóknál is előfordul akár 10 A/mm2 áramterhelés. Nem csak az egyik táblázatot kell nézni, hanem a másikat is. Toroid vasmagra tekerve a teljes felületen hűl a tekercs, jobban lehet terhelni a huzalt. 0,25-ös biztos elbírja a 0,5 A-t. Fűzzél 2 szál 0,2-est párhuzamosan! Ha jobb vasmagot találsz, kevesebb menet is elég lehet.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem