Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Shift regiszter
 
Témaindító: Zsooti79, idő: Ápr 21, 2008
Lapozás: OK   6 / 6
(#) proli007 válasza Sztanki hozzászólására (») Jan 5, 2017 /
 
Hello! Érdeklődéssel olvasom a témát és a hozzászólásokat. Csak épp nem értem..
Mi a cél egyáltalán? Oké, kapcsolók beolvasása. De mikor, hogy? Valamint hol van itt él vezérelt bemenet?
Itt párhuzamos adatot lehet sorosan beolvasni. De csak akkor, mikor a beolvasását a programból kezdeményezzük. Vagy is amíg az SH/LD bemenet alacsony szinten áll, addig a párhuzamos adatot másolják a tárolók (Load). Majd amikor ezt a bementet magas szintre állítjuk, az utolsó bemeneti állapot marad meg a tárolókba.
Ezek után az órajel ütemére sorba kiléptetjük az adatot mint soros adat. Ezt a proci felolvassa és nyilván letárolja egy byte-ban.
Az SH (Sample-Hold) állapot azért szükséges, hogy kiolvasás közben a soros adat nehogy megváltozzon, mert ekkor illegális biteket írnánk át.
Pergés akkor lehet, ha a kapcsoló váltása az SH/LD állapot váltásának pillanatával esik egybe. De ha egymás után többször beolvassuk az adatot és összevetjük az előzővel, akkor nagyjából megállapítható, hogy nyomva vagy elengedve van-e a gomb v. kapcsoló. De ez szoftveres pergésmentesítés. (Természetesen többféle módon megoldható, de a kllégák ezt sokkal jobban tudják mint én.)
Ezért nem tudom miről is van szó..
(#) Bakman válasza Sztanki hozzászólására (») Jan 5, 2017 /
 
Igen, a schmitt-trigger is elhagyható.
(#) Blintux hozzászólása Szept 1, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy ilyen kis USB to Serial konverterem:
https://www.aliexpress.com/item/FT232RL-FTDI-USB-to-TTL-Serial-Adap...4.html

Ezt szeretném összehozni egy 74HC595 IC-vel, hogy az USB-n átküldött adatokat megkapjam 8 bitesen.
Viszont akárhogy keresgélek, nem találok kapcsolási rajzot, hogy hogyan kellene kivitelezni.

Azt gondolom, hogy a TX kimenetet kellene a 74HC595 serial in-jére kötni, de mi adja neki az órajelet?
Vagy ez így nem is valósítható meg?
(#) Peter65 válasza Blintux hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Szia!
A sima soros jel aszinkron kommunikáció, nincs hozzá órajel, ezért a 74HC595-t sem tudod közvetlenül rákötni. Ha USB / SPI konvertert veszel, azzal sem fogod tudni a 74HC595-t teljesen lekezelni, mert a sorosan beküldött jelet a kimenetre is rá kell "írni", az IC 12-es lábára adott éllel.
Ha tudsz valamilyen mikrovezérlőre programot írni, vagy az Arduinót ismered, akkor a soros jelet beolvasva, azokkal ki tudod írni a 8 bites adatot.
Ha leírod, hogy mire is kell ez az egész, lehet kapsz még jobb tanácsot , hogyan old meg a probléma egészét.
(#) pucuka válasza Blintux hozzászólására (») Szept 1, 2018 /
 
Szerintem a bejövő soros adatból generálhatsz kvázi órajelet, amivel léptetheted. A vett adatjel impulzusok lefutó éléből generálsz egy rövid impulzust egy monostabillal, esetleg kombinálhatod a handshake (RTS, CTS) jelekkel.
(#) neogeo2 hozzászólása Nov 22, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy 74HC595 OE (Output Enable) lábára PWM jelet kapcsolva szeretném egy LED kijelző fényerejét állítgatni. Ez így működőképes elképzelés? Szerintetek kell oda mondjuk egy 10k lehúzás ebben az esetben?
Köszönöm előre is a tippeket!
(#) proli007 válasza neogeo2 hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Hello! Működhet. A kimenet háromállapotú, ha OE alacsony szintű, akkor a kimenet felveszi a regiszter logikai állapotát. Ha magas szintű, akkor nagy-impedanciás lesz a kimenet, vagy is "lógni fog a levegőben".
Nem tudom a "lehúzást" az OE lábra vagy a kimenetre gondoltad. De Le vagy felhúzó ellenállás akkor kell, ha egy jel logikai bemenetre megy és a maghajtó nyitott kollektoros (vagy Drain-es). Mert csak így képződik belőle korrekt logikai jel. Tehát ha a kimenet tovább megy egy logikai bemenet felé, akkor kell lehúzó, hogy magas-impedanciás kimenet esetben az biztosítsa a logikai "L" szintet. De ha pld. egy Led felé megy, akkor nem kell. Hiszen a Led áramra működik és ha a kimenet lebeg, akkor nem lehet áram. Tehát sötét marad.
(#) Skori válasza neogeo2 hozzászólására (») Nov 22, 2019 /
 
Feltételezem, hogy 7 szegmenses LED kijelzőt hajtasz meg az IC-vel, esetleg többet láncba kapcsolva - valamilyen mikrovezérlővel. Ha erről van szó, akkor az elgondolás teljesen jó. Ha a PWM-et is a mikrovezérlő adja, akkor szinte semmi egyéb nem kell.
(#) neogeo2 válasza Skori hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Pontosan ez a terv. Köszönöm a megerősítést. Használtam többször 595-öt, de eddig mindig lekötöttem GND-re az OE lábat. Most probálkozom máshogyan. Valami ilyesmi lesz, mint amit csatoltam (erősen hiányos a rajz még). A kérdés ugyebár az R36 szükségességére vonatkozik/vonatkozott.

595.pdf
    
(#) neogeo2 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Köszönöm a "halászhálót". Azt hiszem így már világosabban látom a dolgot.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem