Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PWM jel feldolgozása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) cassis hozzászólása Máj 4, 2008 /
 


Sziasztok!

Olyan gondom lenne, hogy van egy szenzorom, amely a mérési eredményét PWM ben kódolva adja ki. (néhány KHz és 0-100% közötti kitöltéssel)

Tudnátok korrekt elvi PIC -es megoldást arra, hogy miként lehetne visszaalakítani a PWM jelet 8 bites felbontásra?

Ezidáig én csak a PWM előállításával kapcsolatos fórumokat találtam, érdekes lenne mindez visszafele is.
(#) huba válasza cassis hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Szerintem lehet mérni ADC-vel. Kicsit pontatlanabb, vagy Timerel méred a le és felfutó élek közt eltelt időt. PIC-eket nem ismerem de a mikroprocesszor az mikroprocesszor.
(#) cassis válasza huba hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
aha, a fel-le futások közt mért idő jó lehet.
az jut hirtelen eszembe erről:
A 100% és a 0% kitöltés ezzel a módszerrel nem különböztethető meg.
Ehhez külön kellene figyelni a vonal állapotát: L vagy H.

(#) potyo válasza cassis hozzászólására (») Máj 4, 2008 / 4
 
Használható a CCP modul Capture módja, csak minden váltáskor át kell állítani, hogy melyik élre reagáljon. Ezután megkapod a magas és az alacsony szintek idejét, amelyeknek az összege a periódusidő, a kitöltési tényező pedig az egyik szint ideje.

Az a kérdés, az a 100% mennyire 100%? Mert ha csak mondjuk 99%, akkor simán használható a CCP modul.
(#) cassis válasza potyo hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Köszi a válaszokat mindkettőtöknek.
Potyo válaszát fogadom el megoldásként, mert közelebb hozott a kérdéshez, azonban huba neked is köszönöm a segítséget, már abból is ki tudtam indulni.
De csak egy megoldást lehet elfogadni...



Elméleti kérdés, lehet az az eszközöm nem tudja, de
ha mondjuk az a kitöltés 100% és 0% is lehetne???
(#) cassis válasza cassis hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 


Erre az jut eszembe, hogy periodusidő felénél mindig megnézem a jelszintet, melyet eltárolok kegy regiszterbe.
Aztán ha nem találok értelmes kitöltést, előveszem a regiszteremet és kiolvasom, hogy 0% vagy 100% volt -e a jelem kitöltése.
(#) proba válasza cassis hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Ha egyenné alakítod es adc vel vissza nagyon hülye öttlet? (elég sok picben már van ADC)
A timmeres dolog kis időintervallumoknál nem biztos hogy működik. Szerintem egy 4Mhz pic max 4Khz-s pwm -et tud 8 biten feldolgozni.
Persze ha kisebb a pwm freki akkor talán elég pontos.
(#) cassis válasza proba hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Ebben igazad van, 20 MHz et kell választanom orajelnek a PIC ben. A DC alakítás miatt attól félnék mérési hibát vinnék a rendszerbe. (PWM kimenő jele függ az azt előállító tápfeszétől, hőmérséklettől, stb) De lehet ezek alaptalan félelmek. Ugyanakkor szeretnék viszonylag pontos eszközt készíteni.

De lehet, hogy a 20 MHz is kevés lesz, akkor pedig valóban nem látok más lehetőséget egyenlőre mint az RC tag---> ADC.
(#) puzzafutár hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Sziasztok! A problémám remélem ideilik, szóval a problémám a következő lenne.
Tervezek egy erősítőt AVR-es vezérléssel (hűtőventilátor bekapcsolása meg mindenfajta okosság) szeretném, ha az AVR-en keresztűl 2 gomb felhasználásával lehessen a hangerőt növelni vagy csökkenteni.
Én arra gondoltam, hogy AVR-el előállítok egy PWM jelet, azt rányomatom egy kis kondira majd peddig a kondi lábai tranzisztorra, hogy 0,6 és 0 volt között tudjam állítani. így a tranyókkal tudnám vezérelni a hangerőt?? A lehető legegyszerübb megoldás érdekelne, hátha már valaki próbálkozott ilyesmivel. A segítséget előre is köszönöm.
(#) potyo válasza puzzafutár hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Vannak digitális potméterek, mint pl. MCP41010, amiket lehet kontrollerrel vezérelni. Akár létezik belőle stereo verzió is, illetve több is összekapcsolható belőlük.
(#) puzzafutár válasza potyo hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
köszönöm a gyors választ, csak azt nem sikerűlt kiderítenem, hogy mennyi adatot, hány bájtot kell neki átküldenem, és mennyi 0-át meg 1-et tartalmazzon, nem találtam sehol sem erről adatot. Szeritnem holnap veszek is 1et.
(#) potyo válasza puzzafutár hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Adatlapjukat nézted?Link
(#) puzzafutár válasza potyo hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Igen, néztem, van is olyan, hogy "COMMAND BYTE", amiszerint X X C1 C0 X X P1 P0
C1,C0: command selections bits
P1, P0: pontentimeter selections bit
Ez eddig, mind szép és jó, de, hogy mennyire értéket, azaz itt arra gondolok, hogy mennyire legyen hangos vagy halk, azt is meg kéne adni. Bár az gondolkodóba ejtett, hogy lejebb van 1 rajz, a következő utáni oldalon és ott 2 bájtot ábrázol......... Akkor talán az 1-bájtban adom meg, hogy melyiket akarom állítani és a 2. bájtban, hogy mennyire...... Legalábbis én erre jutottam, konkrétat nem tudtam leszűrni belőle. Te is nézted az adatlapot?
(#) potyo válasza puzzafutár hozzászólására (») Máj 24, 2010 /
 
Igen, első bájt tartalmazza, hogy mit akarsz csinálni, és a második bájtban küldöd, hogy hová akarod állítani.
(#) nagy_david1 hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
Üdv!

Két féle jelfeldolgozás érdekelne engemet. Egyszerűség kedvéjért négyszögjelet szeretnék feszültségre konvertálni. A neten rengetek "pwm to voltage" "freq to voltage" kapcsolás van de egy valami miatt nem bízok meg bennük. Ezek a frekvencia-feszültség konverterek teljesen függetlenek a kitöltési tényezőtől? Két esetet különítenék el: az egyik a kitöltési tényező feszültséggé alakítása, frekvencia függetlenül a másik a frekvencia feszültséggé alakítása, kitöltési tényező függetlenül. A neten ezekre nem tér ki. Engem most az utóbbi ami érdekel vagyis a frekvencia->feszültség úgy, hogy a kitöltés ne befolyásolja. Mi az ilyen kapcsolásoknak az elve? Előre is köszönöm.
(#) proba válasza nagy_david1 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Mint az autós fordulatszám mérő.Minden felfutó éllel indítasz egy monostabil multivibrátort ,aminek a periódus ideje rövidebb az átalakítandó frekvencia maximumának a periódus idejénél.Ekkor a monostabil kimenetén kapsz egy a frekvenciától függően változó kitöltési tényezőjű impulzus sorozatot ,amit már csak simítani kell.
(#) nagy_david1 válasza proba hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Köszönöm. Ez tényleng pofon egyszerű.
(#) bzsombix hozzászólása Jan 14, 2013 /
 
Sziasztok!!

Nem tudja valaki, hogy ha egy elsőfokú alul áteresztő szűrővel le akarok szűrni egy PWM jelet, hogy megkapjam a neki megfelelő analóg jelet, akkor hogyan kell megválasszam a törési frekvenciát (vagyis az R-et, meg a C-t)???
(#) bzsombix hozzászólása Jan 14, 2013 /
 
Elnézést!
(#) etm hozzászólása Szept 18, 2014 /
 
Hello! Tanulmányoztam a PWM jelet,és valami nem világos számomra. Ha a PWM kimeneten a kitöltést 50 %-ra állítom.Tudomásom szerint ez ugye azt jelenti,hogy ugyanannyi ideig maximális a jel értéke,mint amennyi ideig nulla az értéke.Ha ez az idő pl.1 mp. akkor egyszer lesz max értéke egyszer nulla.(1 Hz értéknél). De ha a f=20Hz, akkor 20 szor lesz max értéke és 20 szor nulla. És ekkor is 50% a kitöltés! Ha rákapcsolok egy motort,vagy izzót,vagy más fogyasztót,akkor hogyan befolyásolja a két eset a működését?Pl. a motor fordulata változik a két esetben? Vagy mi határozza meg hogy mikor kell kisebb,vagy nagyobb frekvenciát használni? Remélem jó helyre tettem fel kérdésem! Szeretném ha Valaki ezt el tudná magyarázni! Köszönöm. Üdv!
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Szia!
Nyilván, ha nagyon kicsi a vivőfrekvencia, akkor lámpa esetében villogást fogsz látni, motor esetében pedig rángatni fog. Mert ugye kisebb időközönként kap villanyt a fogyasztó, ezért van ez a hatás.
(#) Massawa válasza etm hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Hát sok mindentöl.
Attol függ milyen a mechanikai rezonanciája a motornak, ill. milyen az induktivitása. Tul nagy frekvenciát nem tudsz átpumpálni a tekercseken, mert azoknak nagyon megnö az impedanciája, igy semilyen áram nem fog folyni.
Egy izzo esetén gyakorlatilag mindegy, hogy 50 Hz vagy 5000 Hz a PWM. Ha azonban kisebb mint 50 Hz, azt már a szemed érezni fogla - villogni fog föleg <50% kitöltésnél.
Azaz ezt mindig gondosan tanulmányozni kell, hogy mihez, milyen az optimális PWM frekvencia. Sok esetben a mechanikus szerkezetek sipolni, bugni is szoktak, igy arrol is gondoskodni kell, hogy ne legyen ilyen zaj.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Bármilyen hihetetlen a hagyományos égő még fütyül is a PWM függvényében.Néha ez is fontos szempont lehet.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Elhiszem, a nemrég egy motorral kinoztak, mert az is fütyült, de érdekes modon a PWM frekvenciától egészen eltérö frekvencián. Végül is abban állapodtunk meg, hogy az egész mechanizmus (egy csomo fogaskerék) kerül valamilyen rezonanciába a PWM hatására. (A sipolás frekvenciája nem igen változott, pedig a PWM frekit változtattam.)
(#) etm válasza Massawa hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Köszönöm a választ Mindenkinek! És még egyet kérdeznék. Mi a helyzet a PWM tápnál (kapcsolóüzemű táp) esetében?Ott mekkora frekvencia az ideális,és miért?
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
(#) Massawa válasza etm hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Ott is több megoldás van. Azok sokkal nagyobb frekin mennek, mert akkor kisebb trafokkal lehet leválasztani a primért a szekundér áramkörtöl. A tervezés sok mindentöl függhet: milyen alaktrészek állnak a rendelkezésre, mennyire fontos, hogy a kapcsoloármakörök ne zavarjanak (utovégre majdnem 400V-t kell nagyon gyorsan szaggatni, az adott esetben nem kis áramnál.).
Igy több szempont határozza meg, milyen lesz a PWM freki.
(#) etm válasza Massawa hozzászólására (») Szept 18, 2014 / 1
 
Köszönöm szépen a válaszodat! Tehát akkor ha jól értelmezem,akkor az impulzusok sűrítésével nem lehet növelni a kapcsolóüzemű tápoknál a feszültséget,csak az impulzusok és a szünetek arányával.Tehát ha hosszabb ideig tart az impulzus,mint a köztük lévő szünet. (nagyobb kitöltés) ÜDV!
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2014
(#) Massawa válasza etm hozzászólására (») Szept 18, 2014 /
 
Ne feledd, ott is trafo viszi át az energiát és annak csak egy optimális állapota van, amikor szimmetrikus a kapcsolo jel. Minden más eltolja az egyenáramu komponenst amit a trafo csak hövé tud alakitani. Ez meg egyáltalán nem a célja a kapcsolotápoknak.
A kapcsolotápok többsége (amugy erre van egy extra topik is, ott többet megtudhatsz) visszacsatolos, azaz a szekunder áramkörök mérik a feszültséget és vagy egy másik trafon, vagy mostanában inkább optocsatolon kezelik a primér kapcsolokört - hogy beálljon az egyensuly.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem