zolika60:
Köszi a választ. Mivel teljesen béna vagyok az ilyesmihez, néhány kérdésem lenne.
Hogyan tudom megállapítani, hogy próbál-e indulni a normál rész kompresszora? Sajnos a zöld ki-be kapcsoló gomb már évek óta nem működik, de a hűtő simán ment.
Dugjam be a tápkábelt a konnektorba, majd közel hajolok a kompresszorhoz és hallgatom hogy csinál-e vmit?
Hol találom a hőkapcsolót?
Ha gázhiányos akkor a kompresszort kellene cserélni benne vagy ez egy összetettebb munkafázis még egy szervizes számára is?
Hello!
Isteni konstrukció, hasonlót dobtam ki nemrég. Megtakarítás, másfél méter hálózati vezeték, és egy villásdugó volt, két külön hűtőhöz képest. Amit ráadásul könnyebben is mozgatható..
- Letekered minimumra a fagyasztó hőfokszabályzóját felül, hogy ne induljon az el. Ekkor hallhatod, hogy a normál hűtő mit tesz.
- A hőfokszabályzója (mint rendesen) bent van a hűtőtérben. Azt tekergetheted. Ha rendesen elindul a kompri (nincs rossz hangja), akkor vársz, és a hozzá tartozó hűtőbordának hátul melegednie kell. Persze ha működik.
- Ha hűt, csak éppen nem áll le (tehát "kisi a teljesítménye"), akkor nagy valószínűséggel már elszökött a gáz java.
- Ha nem indul el csak búg, akkor vagy a motor, vagy az indító relé nem jó.
- Ha el sem indul (meg sem nyikkan), akkor valami villamos baj van, vagy a hőfokszabályzó nem kapcsolja be. Ekkor esetleg a hőfokszabályzóból elszökött a gáz, vagy a kapilláris cső eltörött.
Ránézésre, hátulról a jobb oldali a normál kompresszora, mert azon van az elpárologtató tálca, az automatikus leolvasztáshoz. (Enyém más volt)
Kompresszort szerintem anyagilag nem érdemes cserélni. Ha elszökött a gáz, valahol tömítetlen a rendszer. Ha a belső hőleadó felület, akkor kapufa. Ha a szűrő van eldugulva, akkor az még cserélhető. De a menete, hogy leeresztik - feltöltik nitrogénnel (ha jól emlékszem) megnézik, hogy ereszt-e valahol. Ha nem levákuumozzák, és feltöltik gázzal. Majd leforrasztják a csövet. A szűrőt mindenképpen cserélni érdemes. De hogy az egésznek van-e értelme ennyi idős készüléknél, az számomra kétséges. Akkor már jobb egy energia takarékos új készüléket venni, mert az megtermeli a villanyban az árát. A gáz nálad, hogy egyebe van a két gép kabátja. Nálam legalább külön volt. Bár én mind kettőt "menesztettem" csereakcióban.
üdv! proli007
Letekertem 0-ra a fagyasztót. A normál hőfokszabályozó nem kapcsolja be a hűtőt. Ideiglenesen szereztem egy Liebher hűtőt, de mindenképp meg szeretném bütykölni a Lehelt. Ha le tudjátok írni lépésenként, hogy mit csináljak akkor előbb utóbb csak kideríthető, mi lehet a baja.
Hello!
Ez csak attól függ, milyen villamos ismereted és gyakorlatod van. Mert a hűtő elég zsúfolt, könnyű kísérletezés közben áramütést szenvedni..
üdv! proli007
Mondjuk úgy hogy megszereltem már pár dolgot, ha volt hozzá szakértő irányítás. Nem sajnálom az időt, ha kell mindent lefotózok, bejelölök stb.
A padlófűtést is így szedtük ráncba itt a fórumon
Vasárnap leszedem a burkolatot a hőszabályozóról, lefotózom és azzal el is kezdhetjük a hibaforrások körének leszűkítését, ha te és a többi fórumtag is úgy gondoljátok, hogy lesz elég türelmetek hozzá
Hello!
A hőfokszabályzóhoz általában három vezeték megy. Az egyik az életvédelmi földelés. (Ha igaz zöld-sárga) A másik kettő a termosztát kapcsolójára megy. Ha ezt a kettőt rövidre zárod, el kell hogy induljon a kompresszor.
Ha tudsz a hálózati oldalon áramot mérni, az is beszédes lehet a kompresszor működéséről.
(Várjuk a képeket)
üdv! proli007
Hello!
Van egy régi típusú Lehel-Bosch fagyasztó, az a baja hogy bekapcsolás után kb 2 perccel kikapcsol és nem csinál semmit. A kapcsolóját kicseréltük, de az sem segített.
Nem tudjuk mi lehet a probléma, ezért szeretnénk segítséget kérni.
Köszi
Hello!
Több hiba is lehet. Ha két perc alatt leold, akkor az valószínű a bimetál teszi, túláramra.
- Ha a motor indító segédfázis tekercse szakadt. Motor nem indul el, túláram folyamatosan fenn áll.
- Ha az indító relé nem húz be, és ezért nem indul el, viszont az indítási áram fennáll, és a bimetál leold.
- Ha az indító relé állandóan húzva van, és a bimetál ezért old le.
A felvett áram mérése beszédesebb lenne. Ez indulás alatt, kb 4A (ha jól emlékszem), majd ha a motor elindult visszaesik. De az indítás, csak pár másodpercig tart.
(Az indító relé, rá van dugva a motorra oldalt, lehúzható.)
üdv! proli007
Sziasztok nekem egy olyan problémám van hogy a hütő felső részénél a fagyasztó allatt egy vastag jég helyezkedik el pedig 1-re van téve mi lehet a probléma?
ZANUSSI LEHEL ZLK280MODEL,TIPUS:H280/60 ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET!
Sziasztok!
Van egy nem LEHEL hűtőgépről leszerelt hűtőgépmotorom / hűtőgépkompresszorom. Rá szeretném kötni a 230 Voltot, hogy biciklit fújhassak vele. 3 bekötési lába van neki, mindegyik lábnál van egy betű. R, S, C, betűk. Hova kössem a 230 - at és hogyan indítsam be a kompresszort? Válaszotokat előre is köszönöm.
Hello! Ezen a képen jól látszik a megoldás. (Bár a Te betűkódjaid kissé mást mutatnak, de kitalálható.)
A motor így működik, ha van indító áramreléje:
- A fő fázistekercs a C és P pontok között van. De az áram áthalad a relé tekercsén.
- Induláskor a motor túláramot vesz fel, ezért meghúz a relé. és feszültséget ad az A ponra. Így a A-C pontok közötti segédfázis is áramot kap.
- Mikor a motor elindult, az áram visszaesik, és a segédfázis nem kap már továbbiakban feszültséget.
- A relé úgy van méretezve, hogy indulóáramra behúzzon, viszont az üzemi áramra meg már ne.
Ha nincs az áramreléd meg hozzá, akkor:
- A 230V-ot a C és P pontra kötöd (bekapcsolod).
- Induláskor egy nyomógombbal zárod a P és A pontokat, mikor elindult elengeded a gombot.
De ha a képeket nézegeted, itt látható is a megoldás..
üdv! proli007
Valószínűleg a normáltér ,és a fagyasztótér közötti szigetelés megadta magát azon a ponton.
A 280/60-asnak felül van a fagyasztója,alul a normáltere,egy időben a használati útmutatójában benne foglaltatott,hogy nagy meleg,kánikula esetén beállhat a folyamatos üzem,tehát nem kapcsolja ki a kompit a hőfokszabi.
Namármost a termosztátot a te hűtődnél nem érdekli,hogy hány fok van a fagyasztóban,a normáltér hátlapelpárologtatóját méri,és ha az nagy nehezen eléri a -15 Celsiust,akkor 1-esen kikapcsol (RANCO 2840-es termosztát).Ha beáll a folyamatos üzem,vagy sokat megy a hűtőd,akkor a fagyasztótérben a -20 helyett extrem hideg is lehet.
Egész egyszerűen tönkreteszi a szigetelést,a hideg átüt a szigetelésen.
Van egy rossz hűtőd,ami még használható,csak már nem olyan komfortos.
Üdv olyan gondom van a hütögép kopresszoron tönkrement a relé! lehuztam ott adot 2 vizszintes láb és alul középen 1db láb. Kérdésem ott azokon meg oldható hogy direktbe menjen? tudna valaki egy bekötést estleg!
Hello!
A relé kontaktusa helyett be lehet kötni egy nyomógombot. Amit induláskor egy időre megnyomsz.
De ekkor a hőfokszabályzó nem tudja kapcsolgatni a gépet. De ha folyamatosan menne is a gép, egy hálózat kimaradás után leégne az álló motor. Vagy is így hűtőnek nem jó. De talán még is egyszerűbb szerezni egy rossz gépről relét. Nem? Amúgy honnan tudod, hogy rossz a relé, ha nem tudod hogy működik a gép?
üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy nem indul el a hűtő.
Termosztát jó, kimértem.
Az indítórelére gyanakszom, égési nyomok vannak rajta.
A mellékelt képen pirossal kiemeltem ahol vezeték elégést gyanítok(kiálló csonkok ill. csepp). Sajnos jelenleg nem tudok jobb képet csinálni.
Hello!
Elég nagy homály van ott. Amit nézel szerintem a motor túláram védő bimetallja. Ennek végén egy kontaktusnak kell lenni. Azt nézd meg, átvezet-e. Ezen a Móricka rajzon láthatod, minek hova kell menni.
üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy Lehel h280 60-as kombinált hűtőm.
A problémám az, hogy nem hűt rendesen. Kb másfél hete fedeztem fel a hibát. Egészen addig nem volt semmi gond vele.
Rendesen ki és bekapcsol a kompresszor, bár egyre hangosabban kattan a ki- és bekapcsoláskor.
Tudnátok nekem segíteni? A gáz szökhetett el vagy a termosztát érzékeli rosszul a hőmérsékletet?
Előre is köszi a segítséget!
Van egy régebbi lehel ( tip.: LOK 2604 ) hűtőm és sajnos tönkrement a felső ajtó tömítése. Az lenne a kérdésem, hogy valaki tudna e tanácsot adni merre szerezhető be ( ha még van ilyen )?
Előre is köszönöm!