Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kerti napelemes lámpa átalakítása
Lapozás: OK   3 / 3
(#) erbe válasza botond415 hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Nem ártana, ha a napelem pontos adatait is közölnéd. A napelem mindig a besugárzással (napfénnyel) azonos áramot ad le. Attól, hogy te világosnak látod, még lehet, hogy kevés a töltéshez.
Ne csodálkozz, ha hiányos adatokra furcsa válaszokat kapsz!
(#) Goldman hozzászólása Júl 20, 2018 /
 
Sziasztok! segitséget szeretnék kérni,: vettem pár db. mozgás-érzékelős szolár lámpát, de túl sok a világítás bekapcsolt ideje, le szeretném csökkenteni. Próbálkoztam vele egy-két ellenállás csökkentésével, de semmi változás, sajna kicsit bonyi az elektronika úgyhogy kellene egy rajz.
Ebben tudna segíteni valaki? Köszönöm.
(#) Gafly válasza Goldman hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Az elektronikáról is kapunk képet?
(#) erbe hozzászólása Dec 31, 2018 /
 
Egy gyerekjáték (dísz) került hozzám az unokámtól. "-Nem működik." Ami benne van, elrettentő.
A képeken látható, hogy mérete alapján akár AA akku is elférne benne, erre beleraktak egy 1/3AAA akkut. Persze a pótlás csupán kétszer annyiba kerülne, mint AA akkuból és majdnem annyiba, mint a játék teljes ára. Kis fúrás-faragás árán belefért egy használt AAA akku (hordozható vezetékes telefonból). Igaz, a kapacitása ~70 mAh, de legalább működik. Ezután meg már könnyű lesz cserélni. Ilyenből akad még néhány. Bár 5-6 éve ott hányódtak töltés nélkül.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2018
(#) olcsiii hozzászólása Ápr 19, 2019 /
 
Sziasztok! Adott egy egyszerű napelemes, mozgásérzékelős, alkonykapcsolós lámpa. Napsütéses időben is max 1 órát működik, viszont szeretném, ha tovább bírná, így arra gondoltam, hogy egy állíthatós hálózati adaptert kötnék rá, gyakorlatilag kiiktatva ezzel az akksiját és a napelemes részt. Elméletben működik a dolog, vagy hagyjam a fenébe? És ha működik, akkor csak annyi, hogy az akksiból kijövőre rákötöm az adaptert? Köszi előre is
(#) Barret válasza olcsiii hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Szia! Én bekötném az akku helyére,és lekötném róla a napelemet.Így működnie kell.Hasonló feszültségű tápegység kell,mint az akku.Inkább kicsivel alatta legyen a feszültség.
(#) Peter220 válasza pumpa hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Kapcsolási rajza:

KarósLed.jpg
    
(#) VIM válasza Peter220 hozzászólására (») Nov 5, 2020 /
 
Szia! A dátumot nem árt megnézni, hogy hány év távlatára válaszolsz.
(#) tnl válasza Peter220 hozzászólására (») Nov 6, 2020 /
 
Én örülök ennek a posztnak, van szétszedett szolárlámpám
ilyen ic-vel (Azt hiszem).
(#) 13_Balu50 hozzászólása Dec 20, 2021 /
 
Sziasztok! Van jó pár kerti napelemes mozgásérzékelő lámpám, de sajnos a napelemje nem tölt eleget, kevés a napsütéses idő. Szereltem mindegyikbe aljzatot külsőleg nagyob napelemmel szeretném töltést rásegiteni 6-7,2V 0,3 A es el, 4,2 SV-os SD18650 li-ion aksit, tehát nem szeretném ha 4,7 vnál nagyob feszültséget kapna. Mindegyikbe nem szeretnék Li-ionos töltésvezerlőt tenni ami 4,2 V nál le is kapcsol. Egy egyszerü kapcsolás érdekelne, nem is akarom csak tavaszig használni, mert utánna elég a töltés mivel több a napsütéses idő. Sőt eredetileg 3,7V s li-ion os aksi volt benne, a nagy melegtől és a túltöltődéstől szét is nyított 2db aksit. Most jelenleg csak egy dióda van benne , hogy visszafelé a napelem felé ne folyhasson áram, igaz ez 0,7V al csökkenti a feszültséget, de ezt kevésnek találom, ha hosszabb ideig és erősebben fog sütni a nap.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 20, 2021 / 1
 
Beépíthetsz egy csatlakozót, hogy ez a plusz napelem leválasztható legyen, ha nem kell. Lehet kapni "fillérekért" akku töltő modult (HEstore-ban is) ami kicsi, a microUSB csatlakozó mellett köthető rá két vezeték is, azt nyugodtan táplálhatod akár 5V-tal is, a modul megvédi az akkut (lekapcsolja a töltést, ha kész), a kimenetére tehetsz diódát, hogy a lámpák saját napeleme ne pofázhasson vissza a töltő modul kimenetére.
(#) 13_Balu50 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Köszi .
Csatlakozó be van épitve, vannak ilyen moduljaim is , de nem ilyenben gondolkodom mint írtam az 4,2V nál a KIT lekapcsol. Valamilyen Zéner diódás, tranyó, tl431..stb ellenállást tartalmazó egyszerü kapcsolásra gondoltam. Kisérletezgetem, egyenlőre még nem tölt tul, majd figyelem aztán az is lehet kősőbb jó is lesz nem fog igényelni plusz töltés rásegitést ha hosszabb lesz a napsütéses órák száma. Azért írtam ide hátha valaki már ezt megoldotta. Lehet a végén a te megoldásod lesz a nyerő, de akkor az aksikat 3,7V osra kell majd vissza cserélnem, de azokban tárolt energia jóval kisebb.
(#) Udvari Zsombor válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Általában a kerti lámpákban nincsenek nagy akkuk, csak pár (a gagyibbakban egy) LEDet kell meghajtania, az esetleges mozgásérzékelés úgyis keveset fogyaszt. Ha elégséges az mAh érték, akkor simán jó lehet 3,7V akku is.
(#) 13_Balu50 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Ez egy 20 ledes mozgásérzékelos lámpa, a gagyi aksikat komolyra csereltem benne , amit fentebb is irtam SD18650 amire 4,2V 10800mA van ráirva. A sulya kb 2- 3 szorosa min ami benne volt.Ilyeneket tudtommal az elektromos cigikben használnak.
(#) niedziela hozzászólása Dec 20, 2021 / 1
 
A 18650 litium akku névleges feszültsége 3.7V és 4.2V a teljes feltöltött állapot.
Nincs tehát 3.7V-os és 4.2V-os akku. Bármit is ír rá a kinai
Amire meg főleg az van írva hogy 10800mA, annak szivesen látnám a specifikációját
(#) 13_Balu50 válasza niedziela hozzászólására (») Dec 20, 2021 / 1
 
Nézd az aksit tegnap 4,2V ig töltöttem fel, mert ott lekapcsolt a ( KIT li-ion) töltõ, most megmertem 4,15 V van benne. Lehet, hogy igazad van ez is 3,7 V -os csak , nem értem miért azt irták rá . Igy már tárgytalan a kérésem megoldom a Zsombor által javasolt módon.
(#) niedziela válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Két problémával küzdesz,
- rövid az az idő amikor a napelem tud elég töltőfeszt adni.
- a Li akkuk töltése 0°C - 45°C között működik, ez azt jelenti, hogy a két szélső érték közelében a felvett töltés a leggyengébb. Most, hogy 0°C és -5°C között van legtöbbször az idő, ezért még akkor is gyenge e töltésed ha 7 ágra süt a nap mert az akku nem veszi fel a töltést.
Ha feltöltesz egy akkut ~20°C környékén azt közel -20°C fokban is használhatod, bár a kapacitásának 80%-t tudja csak leadni.
Összegezve jóval kevesebb töltést tudsz biztosítani mint amennyit kiveszel az akkukból.
(#) 13_Balu50 válasza niedziela hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Csak szürkülettől pirkadatig kapcsol be, és csak ha van mozgás kb 30 másodpercre. A plusz napelem ami rásegit 10 szer akkora felületü mint a beépitett, azért is kell bele védelem, hogy a tultöltést elkerüljem.Elég jól feltölti, csakk akkor van gond, ha több napig nem süt a nap.
(#) uniman válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 20, 2021 /
 
Az nagyon "komoly" akku lehet amire "rá van írva" (de mAh lenne a helyes)... és az a szomorú, hogy ezt sokan el is hiszik!
De MI nem!
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem