Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   334 / 959
(#) sny válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
A kapcsolóüzemű tápegységek képesek DC komponenst szuperponálni a 230V-os hálózatra.
A nem PFC-vel szerelt tápegységek torzítják a szinuszhullámot, lecsapva annak tetejét.
Ezek aszimmetrikus terhelésnél /nem egyforma diódák/ dc offszetet eredményeznek.

Ez a kismértékű DC komponens, ami lehet, hogy csak nx10 mV, folyamatosan mágnesezi az ÁVK vasmagját.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) Bakman válasza sny hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
A PFC a meddő teljesítményt hivatott csökkenteni, nem? Az pedig mindkét irányban jelen van. Amennyit az egyik periódusban felfelé, a következőben annyit lefelé. Mellesleg én még nem láttam olyan hibás ÁVK-t, amelyikben a felmágnesedőzés okozta volna a hibát, pedig napi 4-5 mérést csinálok ÉV műszerrel.
(#) sny válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
A PFC (főleg az aktív PFC) nem csak a meddő teljesítményt, hanem a hálózatszennyezést is csökkenti.
Mértél már szkóppal / spektrumanalizátorral hálózaton?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) Bakman válasza sny hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Volt rá példa. Az erre érzékeny készülékek fel vannak készítve erre, de hogy csak emiatt A jelű Fi-relét venni, felesleges. Ha érzékeny lenne a dologra, már rég olyanokat árulnának, melyek elviselik ezt.
(#) sny válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Pedig nem viccből találták ki.
(#) djadji válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget (és az előzőeknek is).
A vésést nem szeretném egy panelház első emeletén, nem bízom benne (ha csak arra gondolok, hogy az előző képen látható villanyszerelő összesodorta a vezetéket kézzel... akkor hogy bízzam rá azt, hogy körbevési a lakásomat, ami miatt a többi 5 emelet a nyakamba dőlhet??! Vagy én csinálom, vagy megbízható szakember. Én nem csinálhatom, utóbbit meg nem ismerek). A vezetékek nem hogy nem védőcsőben mennek, hanem a konnektortól kijövő kábelre simán ráöntötték az aljzatbetont. Szóval azt csak levágni és elfelejteni lehet.
Fi relét már szereltettem be villanyszerelővel, és jelenleg 10A-s kismegszakítók vannak, én azokat gondoltam használni a konnektorokhoz is, de lehet hogy később érdemes lenne 16A-st beterakni.
Terveim szerint egy körbe tartozik egy szoba világítása és a konnektorai is. Tudom, hogy külön szokták választani, de feleslegesenk tartom, hogy az a néhány wattnyi világítás külön körön legyen. Szerelésnél pedig a szomszéd szobából hozok egy hosszabítón áramot és van világosság.
Óracserét is szeretnék, de amíg ilyen vacak, összevissza ALU vezetékeim vannak, addig szó sem lehet róla, majd csak utána.
A kinézetre: igen, sajnos nagyon ipari kinézete lesz, főleg annak, hogy minden kapcsolóhoz megy egy kábelcsatorna fentről (oda tervezem a fő gerincet), ráadásul még egy doboz is lesz odafönt, hogy elférjenek a wagók. Minden egyes villanykapcsolónál!!! Elég rosszul fog kinézni. Főleg azért bosszant a dolog, mert mindezt a nagy herce-hurcát egy vacak 40W-os égő miatt kell csinálni, amit (lássuk be) szinte akármilyen megoldás is kiszolgálna. Csavarás, forrasztás, szigszalag... 40-60W-ot kibír akármelyik is. Negyed Amper mindössze. De legyen 1A, akkor sem olyan nagy kihívás egy kötésnek.
De szeretném szabályosan csinálni.. csak kicsit feleslegesnek érzem. Ezért keresem a jó megoldást.
Ha valakinek van még ötlete, akkor szívesen veszem. Köszönöm!
(#) sny válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
A világítási hálózatot azért szokták különválasztani a hálózat többi elemétől, mert ha hiba van /zárlat/ a hálózat többi részén, világításod még mindig marad.
(#) elektroncso válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szia, ne legyél meglepődve az aljazatbetonba öntött vezetékeken, régen 60-as és 70-es években ez bevett szokás volt a házgyártásban. Főleg a szovjet mintára függőlegesen öntött betonlapoknál alkalmazták, mivel ebbe nem tudták öntés ellőtt behelyezni a csöveket és a kötődobozokat (ellentétben a vízszintes öntéssel, ahol ezeket előre berakták, és miután a toronydaru a helyére rakta a betonlapokat, csak be kellett fűzni a vezetékeket). Itt vékony hornyot martak építés után a falba, berakták a dupla szigetelésű kábelt, és bevakolták.
Egy picit off, itt látható:házgyártás 1. A második részt is ajánlom megnézni.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) elektroncso válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Amúgy ha besüllyesztenéd a falba a listát akkor mi lenne? Nem vésésre gondolok, hanem miután felraktad a listákat, utána beszabnál közéjük gipszkarton lapokat, hozzávakolás után pedig a listák teteje egy szintbe futna a fal síkjával, festés után meg kéne nézni rendesen hol futnak a vezetékek. Persze, ez nagy helyet venne el a szobából, illetve sok munka.
(#) szamóca válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Azért az érdekes lenne ha ilyen csillagpontos módszerrel kellene kötelezően vinni a kanócot a dugaljakig. Egy kétszintes alápincézett házban kb 30ajzat van, ha csak 3x10m-el számolunk, az 900m vezeték csak a dugaljaknak, nem beszélve a szerelvényezési vonzat tetemes plusz költségeiről.
Egy ismerősöm valóban így szerelte a házát, mint hogy a tanárod, de ő ingyen jutott vezetékhez, és szerelvényekhez. Ja hát úgy könnyű.
(#) ötfelezős válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Fentebb olvasható volt, hogy a csatornában nem lehet kötés, csak dobozban. A régi magyar szabvány nem tiltotta meg, csak feltételekhez kötötte. Az újban pedig én nem találok tiltást - az a passzus, hogy a kötésnek hozáférhetőnek kell lennie, az csatornánál igen jól teljesül...

Ami a kötések helyigényét illeti, ha a csatornában van elég hely vezetéknek, de kötésnek nincs, Gery javaslatát kissé továbbfejlesztve, hát indíts aa kapcsolóhoz vezetéket az elosztótáblától, majd vidd vissza a kapcsolótól az elosztótáblái
g, és onnan forduljon vissza a lámpáig. Ugyan jóval több vezeték kell, de valamit valamiért. És így aztán végképp elfelejthető a rossz kötés fogalma, ha egyszer nincs kötés.

A minél több körnek praktikus okai vannak, de a mérőtől függően inkább nem az, hogy zárlat esetén csak az megy le - le fog menni a mérő alatti is, de több kör esetén, ha visszanyomtad a mérő alattit, több helyen lesz villany, kevesebb helyen lehet hiba, stb. Ez a kényelem hosszú távon előnyösebb lehet, mint a kismegszakítók és a vezetékek dupla költsége. Még ha azt most is kell kifizetni, a többi meg csak ködös jövő. Voltak fuserek, akik úgy szereltek nagy házakat, hogy jobbra egy vezeték, balra egy vezeték. Amíg nincs semmi esemény...
(#) djadji válasza szamóca hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
És mi lenne, ha a következőt csinálnám.
A gerincvezeték kábelcsatornában végigmegy fent a fal és a mennyezet sarkában. Amikor bejut a szobába, akkor lesz egy leágazás a világításhoz, kapcsolójához. Ez egy 60Wos izzó, ami energiatakarékos, vagyis ha dupla izzós a lámpa akkor is max 2x20 W. No ezt a leágazást forrasztanám. Ezek után a gerincvezeték végigmenne körbe a padlószegélyben és a konnektorokon menne végig, felfűzve azokat.
Azon a helyen ahol szükséges az elágazás és mindkét irányba konnektorok vannak, ott pedig jönne a kábelcsatorna szerelő doboz és wago, és miegymás, ahogy a nagy könyvben van.
Az egyetlen nem szabályos dolog az lenne, hogy annál a lecsatlakozásnál ahol fixen csak egy vacak izzó van a vezeték végén, ott forrasztva, gondosan szigetelve (zsugorcső és szigszalag) oldanám meg a leágazást. És mindezt úgy, hogy a fő 2,5-es gerincvezetéket nem vágnám el (lehetőleg) hanem csupaszítás után ráforrasztanám a világítás 1,5 mm-es leágazását. Ezt a leágazást megoldanám a kábelcsatornában, itt nem lenne szerelő doboz. Majdnem olyan lenne mint a fentebbi kép, csak ennél igényesebben gondolom megoldani.
Vélemény? Mennyire szabályos, mennyire nagy hiba, mennyire veszélyes? (sztem simán biztonságos, csak kérdés mennyire szabálytalan...)
(#) Gery78 válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Igazán nincs mit, a jó cserkész ott segít ahol tud. Nem hiszem, hogy rád dőlne a panelház, de egy statikus mérnökkel mindenképpen érdemes megnézetni, hogy mennyire lehet kivésni a falat. Illetve horonymaróval kell kezdeni, és utána vésni. A baj a vésés ára. Az nagyon húzós tud lenni, (pláne betonban) nem ismerem az árakat, de minimum 3-400eFt-al megdobná a számlát. Akkor már én is elgondolkodnék a kábelcsatornás szerelésen. Az előnye a kábelcsatornás szerelésnek még az, hogy könnyű javítani és karbantartani. Azért ez nem egy utolsó szempont.
Hát ha most csinálod a szerelést, akkor csináld meg készre a dolgot, tegyél bátran 16A-est a konnektorokhoz, és 10A-est a villanyhoz. Én kényelmi szempontból különválasztanám a világítási áramkört, de te tudod. Hát az óracserét azt lehet hogy tényleg a végére kellene hagynod, mert nem biztos, hogy bekötné neked az ELMŰ ezekre a régi vezetékekre. Ha kész akkor szólsz nekik, megvizsgálják, hogy rendben van-e minden, és beállnak Neked a 10-es rézzel.
A kinézetet talán úgy tudnád javítani, hogy egy vékony hornyot marsz a kapcsolókhoz, (az talán nem kerülne olyan sokba), és akkor csak fent van a kábelcsatorna. Azt meg el lehet takarni valami szép szegőléccel.
Hát azon ne lepődj meg, ha egy ilyen régi lakásod van, akkor a felszínt megkapargatva rettenetes dolgok tudnak kiderülni. Nálunk abból lett egy fél fürdőszoba felújítás, hogy egy kicsit, csöpögött a csap. Ez van.
(#) Bakman válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Óracsere felesleges szerintem. Nem mindegy, mi mér? Ha lejár a hitelesítési periódusa, úgy is cserélik, ha akarod, ha nem. Az óra utáni vezetékek a te felelősséged.
Panelben tudtommal tilos vésni, de egyébként sem egyszerű. Hiába régi, azért az a beton elég kemény (értsd, horror vésni) még úgy is, ha győzöd vágókoronggal a horonymarót.
(#) szamóca válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Létezik vezeték megbontása nélküli szigetelt vezetékleágazó.
(#) djadji válasza szamóca hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Nocsak. ezt még nem is hallottam. Tudnál nekem valami infót adni róla? Egy linket, vagy képet. Valami konkrétumot róla? Köszi, ez nagyon hasznos lenne nekem.
(#) szamóca válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
(#) Gery78 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Hála Istennek nem kötelező így vinni a vezetéket, de ez is egy lehetőség. Ezzel meg lehet spórolni a plusz kötözgetést, a Wagózást, és a kötődobozokat. De milyen szerelvényezési vonzatra gondolsz? A konnektorokat, a kapcsolókat amúgy is meg kell venni, de nem kellenek a többi fent említett dolgok. Vezetékből az igaz, hogy több kell, de abból csak két fajta kell. Érdekes volna egy ilyen kalkulációt csinálni, hogy egy adott lakásra hogy jönne ki költségben a kétféle vezetékezés.
(#) djadji válasza szamóca hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Köszönöm. Megfontolom, hogy ez, vagy a forrasztás. Keresem, hogy ez mekkora áramot tud átvinni. Megoldaná azt a kérdést, ami a legnehezebb jelenleg, hogy hogyan lehet egy "T" alakú forrasztott vezetéket leszigetelni tisztességesen.
Nincs valami folyékony szigetelő, amibe bele lehet mártani? esetleg "lefesteni" vele?
(#) elektroncso válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Nem tudom milyen néven lehet kapni, de olyan mint egy kupak, a drótokat megpucolod, összesodrod, és ezt a kupakot rácsavarod, biztos kötés és szigetel is. Citromsárga színe van, keresek egyet és lefotózom.
Megtaláltamez az.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Vezetékösszekötő (merev vezetékhez). Inkább ez, mint a megbontás nélküli. Szerintem azt nem is szabad használni 230 V-os hálózatokban.
(#) kowi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Vezeték kötéshez inkább Wago-t használnék. Azt még soha nem láttam kimelegedni!
(#) szamóca válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
A forrasztásról.
MSZ 2364-526.2 Az erőáramú kábel- és vezetékrendszerekben ajánlatos elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk esetén a kötések megvalósításánál figyelembe kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai igénybevételt és a hőmérséklet növekedését zárlat esetén.

A kötéstechnikáról.
MSZ 2364-526.1. A vezetők, valamint a vezetők és a villamos szerkezetek közötti kötések biztosítsanak tartós villamos folytonosságot, valamint megfelelő mechanikai szilárdságot és védelmet.
Keresem, hogy vannak-e villamos paraméterei, ill. szabványügyileg megfelelő-e? Elképzelhető, hogy bakmannak van igaza, és ez nem szabványos.
A szabvány tartós villamos folytonosságot írja elő. Kérdésem, hogy melyik szabványpontban van leírva, hogy vezetékköttetést nem szabad alkalmazni leágazásoknál?
(#) rolie válasza kowi hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
1 percen át 100A azért megizzasztja! Bővebben: Link
(#) djadji válasza Bakman hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek. És ehhez nem is szabad forrasztani a vezetékeket? Az jó lenne azt hiszem, elvégre merev vezetéket fogok használni.
Kowi: Igazad van és is wagot használnék, de bele akarok férni a kábelcsatornába, a világítás leágazásnál. Amikor konnektorhoz menő vezetéket ágaztatok el, akkor wago lesz a megoldás. ez a kupolfix csak ott lesz, ahol a vezeték egyetlen csillárhoz megy.

Köszönöm mindenkinek a segítséget, azt hiszem ez lesz a legjobb megoldás. 1000 hála és köszönet.
(#) Gabó válasza rolie hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Rá van írva a wagora, hogy hány amperig terhelhető. A 100A már a megadott határ felett van. Az 1,5ös és 2,5ös vezetéket se biztosítjuk 100Ael.
(#) rolie válasza Gabó hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Tisztában vagyok vele, érdekességnek szántam. Talán egy szmájlit odabiggyeszthettem volna, akkor nem félreérthető.
(#) djadji válasza szamóca hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Zárlat esetén nem kellene hogy nagyon és tartósan növekedjen a hőmérséklet, hiszen a biztosítékok lekapcsolnak, nem?
De most ezt találtam és ez furcsa: (egy fórumban olvastam, nem tudom ki az írója)
Idézet:
„Sziasztok!
no hiszen ez az !--- DE 12 V-s hálózaton ??!!-- A P .......cég alkalmazottja képes volt ide is kupolfix-et tenni , forrasztás helyett--- de mivel 20A folydogállt szét is égett 3-4 hónap alatt.....
Még regélhetnék pár Dc alkalmzásról --ahol "1-200A kicsi áram"--mert a normális a 400---2000 A . S egyesek itt is megpróbálnak sorkapcsozni , Wago-zni stb....
ilyen helyen a 100 éve bevált forrasztás az igazi..... persze a szabványalkotó erről NEM IS HALLOTT?!”

Ami ebből a lényeg, hogy szerinte (és valahogy nekem is hasonló elképzelésem volt eddig) ha nagy áramokat akarsz vezetni, akkor forrasztás kell (DC vagy AC az mindegy ebből a szempontból azt hiszem). Persze nem tudom mennyire helytálló a dolog. Esetleg forrasztva ÉS kupolfix...?
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Ha nagy áramokat akarsz vezetni, megfelelő szerelvényeket és keresztmetszetű vezetékeket kell használni. A berendezések is így vannak kiképezve. Réz sínek, furatokkal, amelyekre megfelelő sarukat kell tekerni stb. Persze megfelelő szerszámok is kellenek. Kollégák naponta csinálnak ilyeneket és nem 1,5 mm2-es vezetékeket használnak, hanem 25, 35, 50 mm2-eseket. Forrasztás nincs!
(#) kameleon2 válasza lanti hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Acidax doboz. Erre találták ki. 1 be három ki. Tömszelencés, azaz kábelen tudsz rajta be és kimenni. Belül rugós szorítóval kötés. A teteje csavarral rögzített. De bármi más IP x4 doboz jó lehet. A porvédelmen van a hangsúly és a jó kötésen.
Következő: »»   334 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem