Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   356 / 960
(#) szonyilali hozzászólása Aug 24, 2014 /
 
sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e hogy az akváriumi hősugárzó hőkioldóját összekössem infra lámpával és az működjön is ha eléri a beállított hőmérsékletet?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2014
(#) tibibalogh520 válasza szonyilali hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Szia! Bármi lehetséges! Elszántság, és kitartás kérdése.
(#) proba válasza szonyilali hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Elvileg a hőkioldón rajta kellene lenni hány A-t tud. Ha ebbe beleférsz , akkor szerintem igen.Ha nem, akkor a hőkioldóval egy relét kapcsoltatsz, azzal a relével akár az egész ház fűtését is vezérelheted.
(#) kameleon2 válasza szonyilali hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Szia! Lehetséges, de kapsz Klixon-t szinte bármilyen hőfokra. Ezeket szerelik a fritőzökbe is. Kis keresgélés után még áramfejlesztőhöz is lehetett megoldást találni 54 fokos víz szabályozására. Gyakorlatilag olyan, mint egy termosztát, csak fix hőmérsékletű, nem állíthatod - emiatt jóval olcsóbb is.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Aug 26, 2014 /
 
Sziasztok! Volna hozzátok egy kérdésem az 5eres kábelek terhelésével kapcsolatban.
5ször 1,5mm kábelen szeretnék fűtőbetéteket táplálni , mégpedig 1fázisú fűtő betétekről volna szó.
A fűtő betétek áram felvétele 10amper, és 3 darabot akarnák működtetni erről a kábelól ,mindezt 3 fázisra elosztva. Az együtes áram fel vétel fázisonként számolva 30 amper. Az volna a kérdésem így 3 fázison a null vezetőn mekora áram terhelés folyik mert én úgy tudom 3 fázisú szimetrikus áram terhelés esetén a null vezetőben a 3 fázis összegződik tehát számottevően nem volna itt ezen az éren áram terhelés. 1 fázis estén más a helyzet mert ugye ott a fázis áramok össze adódnak akkor viszont külön nullát kellene vinnem a fűtő testekhez, mert 1 fázis estén így 30amper folyna az öt eres kábel null vezetőjén. Tudom hogy 3fázisnál is súrol a szabványban ez határokat de jelenleg nincs más lehetőségem a tápfeszültség ki adásárra . Szerintetek működő képes megoldás az ötször másfeles kábel így 3 fázison ?
(#) proba válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Szerintem három fázisra elegendő a keresztmetszet.(bár erősen hossz függő is )
(#) potyo válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Működik, jó lesz, nullán csak kis kiegyenlítő áram fog folyni a fázisok és a fűtőszálak esetleges aszimmetriája miatt. Egy fázisra kötve valóban minden fázishoz kellene egy nullavezeték is "párnak", de többek között ezért is jó a háromfázisú rendszer.
(#) gabesz.mi074 válasza potyo hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Amiről szó van az egy templomi pad fűtés, így lett ki cserélve a be táp vezeték a felújítás miatt. Ma volt kint az érintés védelmi mérős nem lehet neki meg magyarázni ezt, , szerinte a 3 fázis árama is össze adódik,már én is kételkedtem magamban. Azt nem tudom ha ez valóban így volna akkor az ötször másfeles kábel 3szor 10amperrel biztosítva, hogy történhet meg mindenhol? Ha ez igaz volna 3 fázisnál mindenhol ki füstölne a null vezető,hiszen a nullán 3szor akorra terhelés folyna. Szerintem is 1fázisnál igaz ,de az öteres kábelek 3fázis vezetővel, 1kék érrel ,és egy zöldsárga érrel , 3 fázis átviteléhez készülnek. A főnököm is egyet ért vele de én is így emlékszem még régebben az iskolában tanultak alapján. Lakat fogóval rá mérek majd a null vezetőre.
(#) kameleon2 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Szia! Nem tudom mivel lett fűtve, de én általában a Devi DTIP18-ast használom, ami 18W/m2 teljesítményt tud. Gondolom, ha megvan a m2-ed legalább ki tudod köbölni, mekkora lehet a teljesítmény. Az gyanús ha melegszik a kábel, mert 18W-jával 100m2 az 2kW - és még azon sem kellene melegednie -hacsak nem nagyobb a felület, vagy túl hosszú a betáp.
(#) Feri válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Ha a fűtőbetétek egyik végét összekötöd a másikakra rákötöd a három fázist egyforma betétek esetén gyakorlatilag nincs szükség nulla vezetőre. azért érdemes a közösített pontra nullát kötni, mert ha egyik betét tönkremegy akkor is 230V-ot kapnak a maradék fűtőszálak.
Nem véletlenül gyártják a kábeleket egyforma vastag erekkel.
Három fázisú közös rendszernél a nullán nem tud a legnagyobb fázis áramnál nagyobb áram folyni. Még asszimetrikus rendszer esetén sem.
(#) potyo válasza Feri hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Idézet:
„Három fázisú közös rendszernél a nullán nem tud a legnagyobb fázis áramnál nagyobb áram folyni. Még asszimetrikus rendszer esetén sem.”


Tegyük hozzá, hogy lineáris fogyasztók esetén nem tud. De egy fűtőszálnál lineárisabb fogyasztó nemigazán létezik
(#) potyo válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Azt az érintésvédelmi mérőst el kell zavarni, és hívni másikat, mert ez hülyeséget beszél. Nem ez az első eset, hogy valaki, akinek értenie kellene hozzá, nem ért hozzá...
(#) dB_Thunder válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
****
Ha a fázisokon (3 eltérő fázis esetén, tehát normális esetben) tökéletesen szimmetrikus terhelés esetében nem is folyik a nulla vezetőn áram !! Ha a szimmetria felborul akkor is csak a különbözeti áram folyik a nulla vezetőn. A legrosszabb esetben, ha csak 1 fázis van terhelve, akkor pontosan ugyanannyi áram folyik a nulla vezetőn, mint a fázisvezetőn!
Ettől függetlenül a nulla vezetőnek megegyező keresztmetszetűnek kell lennie a fázis vezetőével (ez alól van kivétel de nem az épület villanyszerelésnél).
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2014
(#) yulo5310 válasza potyo hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Vagy csak hülyén kérte a baksist! Megyünk keletre!!
(#) yulo5310 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Ott a pont!!!
(#) ötfelezős válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Odáig amúgy igaza volt, hogy összeadódik. Hát erre emlékezett. Hogy vektorosan...
(#) gabesz.mi074 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Szia ! Elég régi fűtő betétek, ez egy fémcsőben van elhelyezve.maga az óhmikus elenálású fűtőbetét szerkezete hasonló a villanyboyler fűtő betétéhez és fel van töltve valamilyen homokkal a fűtő betét körül a cső . Mindez az ülő padok alatt van elhelyezve. Teljesítményére 200-300watott tippelek kb 1db ra ez úgy hozzávetőleg 1,5méter hosszú. El vannak osztva 3fázisra , így a felvett teljesítmény fázisonként a 10ampert azért nem éri el. A be táp vezeték hossza mivel kis templom a fő elosztótól kb15méter , de attól azért csak kevesebb lehet. Egyébként kösszi a válaszokat a jegyző könyv már megvan és mindent rendben talált Lehet utána nézett dolgoknak Durva hasonlatott felhozva találkoztam olyan gőzfejlesztő berendezéssel aminél a víz melegítése úgy történt hogy egyszerűen a vízbe 3elektróda lógott bele és erre volt rá kötve elektródánként L1 L2 L3.
A sóval enyhén hígított vízben jött létre a csillagpont így a tartály oldala sem volt feszültség alatt. 3fázis összegzése az nulla potenciál. Működőképes megoldás szerintem othon is a víz melegítésére. Fázis ki maradás estén a tartály oldala fesz. alá kerülhet.
(#) proba válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Durvább, régi orosz vízmelegítő. Fázis nulla bele a pohárba egy egy fém pálcán...
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Katonai tábori vízmelegítő. Telefonos ikerpvc vezetéken két zsilet penge a vizbe a másik vége be a konnektorba. A legjobb teaforraló - ha más nincs. Nem kicsit életveszélyes... De ki törődött vele, amikor kézigránátok robbantak és a golyók fütyültek?
(#) SzervízMacska válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Mifelénk ezt "kerálónak" hívták. Két perc alatt elkészült a kávé melegítő. Persze, csak szigetelt üvegpohárban használtuk...
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) papo69 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Hajólámpa búrája kiválóan alkalmas volt fözőedénynek virsli, debreceni hamar elkészült. Sóval lehetett gyorsitani
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) yulo5310 válasza papo69 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Egyébként a" jénai" úgy lett feltalálva,hogy a feleség sütit készített egy vasúti jelzőlámpa burájában.
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Hozzá kell tenni, hogy Oroszországban nem földelt a csillagpont. Őnáluk az ilyen rendszerű vízforralóba hiába nyúlkált valaki, nem rázta meg, mivel nem indult rajta keresztül áram a földbe, mivel annak semmi köze nincs az elektromos hálózathoz. Azt nem tudom hogy most is így van-e, de akkor így volt. Többek között azért van az hogy régi orosz berendezéseken a fémdoboz nincs leföldelve. Hamarosan fogok a szovjet akkumulátor töltőnkön kábelt cserélni, mert fém a doboza, de nincs leföldelve, így egy esetleges testzárlat itt meg is ölhet.
Bővebben: Link
DE AZ NEM BIZTOS HOGY MA IS ÍGY VAN, NEM KIPRÓBÁLNI. Megnézve az internetet nem találtam biztos utalást arra hogy ez ma is így lenne.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) yulo5310 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Ezt nem is tudtam,pedig nem vagyok mai gyerek,csak akkor "45 után nem az ő rendszere lett kiépítve,országosan?
(#) elektroncso válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Azokban a zűrös években a háború után érdekes lehetett az elektromos rendszer Magyarországon. Nézd ezt a képet:Bővebben: Link itt látszódik hogy a földeletlen konnektorok is léteztek Magyarországon, erről pontosan hogy milyen volt csak az tudna nyilatkozni hitelesen aki élt és dolgozott azokban az években. Az biztos hogy Oroszországban akkor a csillagpont nem volt földelve, apám is ezt mondja, én is így tudom. Itt olvasva látszódik hogy teljesen más érintésvédelem volt akkor ott:Bővebben: Link. Én viszont pont mai gyerek vagyok (15) így nem ismerem élőben az akkori világot, csak érdekel.
(#) yulo5310 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Tudom,szereltem eleget(textil szigetelésű rézvezeték,textil szigszalag,)földelt konnektor meg csak a szakirodalomban létezett!
(#) elektroncso válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Nem találok semmi magyar nyelvű dokumentumot az interneten ami biztosan állítaná, vagy cáfolná ezt a felvetett dolgot. Remélem lesznek nálam okosabbak akik tudják ezt a szabványt. Annyit sikerült kiderítenem, hogy a 64 környékén vette át Magyarország az európai szabványt, előtte a szovjet szabvány volt Magyarországon. De hogy a földeletlen csillagpont itt is meg volt-e, vagy csak Oroszországban? Nem tudom.
(#) yulo5310 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Háát!,ez már részemről is csak emlék,azt tudom,hogy az erőműben,cementgyárban,a bányáknál már volt csillagpont(Tatabányai vagyok,és ahogy kinéz ,maradok is), a "60 as években csak két ér ,és 6 Amper volt egy háztartási bekötésnél!
(#) elektroncso válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Megnézve ezt az ábrát:Bővebben: Link szerintem már Oroszország áttért a földelt csillagpontos rendszerre.
(#) pjg válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Idézet:
„földeletlen konnektorok is léteztek”

Léteztek? Nálam a konyhán és a fürdőszobán kívül mindenhol földeletlen konnektor van.
Következő: »»   356 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem