Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   360 / 958
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Azt nem mondtam, hogy nem lapul. Viszont épületeket szinte kizárólag rézzel szerelnek, aluval meg a nagyfeszültségűtől az alállomásokon át az utcai vezetékekig. Persze ez lényegesen olcsóbb. De ezek felépítése: alu a közepe, acélszálak a külseje. Ezt lehet normálisan rögzíteni.
(#) bakos13gab válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Ma voltunk az albertirsai 750kV-os alállomáson látogatóban. Ott a kicsi 55kW-os kompresszor motorokat sima csavaros kötéssel (értsd metrikus 10-es/12-es) kötötték be az elosztóban a sínekre. azt ne felejtsd el, hogy jobb helyeken évente felülvizsgálatot tartanak egy üzemben, tehát ott esetleg tényleg újrahúznak mindent. Egy családi ház ebből a szempontból sokkal rosszabb, mert hozzá nem értő emberek használják éveken át, felügyelet és felülvizsgálat nélkül.
(#) elektroncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Igen ez egy nagy baj, a laikus lát egy konnektort, és akármit beledug. Bolondbiztos szerelés pedig nincs. Kíváncsi vagyok arra az alumínium vezetékhálózatra abban a régi házban. Már alig várom hogy odamehessek.
(#) bakos13gab válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Én itthon találkozom ilyen hibákkal. Ez egy 1920 körül épült ház, 60-as évekbeni toldással. Van itt még a nagyon régi kátrányos bergmancsőtől, a szövetborítású rézen át az MM piros alu falkábelig minden. Tavaly 3x volt már hiba. Kiéegett egy kötődoboz a hűtőszekrények mögött, porszívózásnál ívet húzott egy csoki az előszobában, szintén alu és réz találkozásánál a sspájzban is volt égés és lámpadiszkó valamint a padláson ráesett a hó egy kötésre, amitől megint csak diszkó lett a nappaliból stb.
Most tűzoltásként össze lett oldható wagózva minden illetve a apdlás kapott egy nagy IP68-as dobozt tömszelencézve, de 1-2 éven belül szükséges a teljes felújítás.
A régi ház többnyire gáz.
(#) elektroncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Tudnék én is pár dolgot mutatni elrettentésképp. A padlástéri kötés, illetve alu-réz toldásnál nincs rosszabb. Mondjuk ez a ház 30 éve lakatlan, a szerelvények mögül több helyen ki van dőlve a fal,majd meglássuk ( a vak is azt mondta).
(#) bakos13gab válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Nálunk a villany 50%-a padlástéren "folyik". A kevesebb vésésnek az a ára, hogy a csöveken folyik lefelé télen a víz a kötődobozokba.
Ezen segítettem azzal, hogy a pár éve kicserélt MÜ II-es csőre tettem rá az IP dobozt és a bekötéseit tömszelencéztem, így nincs légmozgás a csőben, teljesen jó is lett. Viszont egy ilyen kötéspont ára 4-5000Ft (nem szeretem a nyúlfarknyi dobozokat). Szóval a vésés gazdaságosabb.
(#) elektroncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Az durva ha a konnektorból folyik a víz. Nálunk csak a szél fúj, köszönhetően a gégézésnek, olyan mint a légcserélő berendezés. Csak az a baj hogy a büdös, füstös levegőt hozza a műhelyből (ott van az elosztószekrény).
(#) djsms válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Természetesen cserélem! A mórickarajzon is már új kismegszakítók vannak
A gondom még az alu vezetékekkel van. Ezeket beköthetem közvetlenül a kismegszakítóba? Illetve ha rövid lenne hogy toldjam meg? Csak réz kábelem van hozzá. Sima sorkapocs (alias csoki) megteszi?
(#) erik001 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Nyomd ki a csövek végét FBS ragasztóval és nem fog folyni rajta be a lecsapódott pára . Nálunk is ugyan ez volt első télen a vezetékellés után. Felül a padláson kinyomtuk FBS ragasztóval a csövek végét és megszűnt a víz folyás.
(#) elektroncso válasza erik001 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Nem nálam folyik a víz a konnektorból hanem Bakos13gab kollégánál. De azért kösz a figyelmeztetést.
(#) papo69 hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
A forrasztott kötést továbbra se tiltja a legújabb szabvány se, csak nem javasolja.
Ennek ellenére műszaki ellenőr, vagy FMV se engedi.
Ha engedné se forrasztanék már, mert sokkal gyorsabb a Wagózás
(#) bakos13gab válasza erik001 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Nem rossz ötlet, csak macerás utána a variálás (mi gumiámmal kentük be pár helyen, de nem szeretek ilyen trutyikkal dolgozni). Ha majd már meg lesz csinálva minden, akkor jó ötlet ez a ragasztós kinyomás, de amíg a tető nincs 100%-on, addig jobb ez a dobozos megoldás a hó ellen.
(#) elektroncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Lehet hogy a púrhab is jó lenne. Az szépen kitölti a teret. Hogy ne repessze el a gégét az a fajta amelyik kevésbé dagad.
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Az úgy beleragad a csőbe, ráragad a kábelre/vezetékre, soha nem szeded le. Mi itthon szigetelőszalaggal tekertük be a padlásra menő csövek végeit, tökéletes. Egy kötegelő a szalag tetejére, hogy ne tudjon lepöndörödni.
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
A szigetelő szalaggal csak az a baj, padlástérben kap hideget, meleget. Megmerevedik és leesik. Tudom ott a kötegelő, de nem a legjobb. Igen sajnos a púrhabot nem lehet eltávolítani egykönnyen, de az biztos hogy vízhatlan lesz tőle a cső vége. A szigetelő szalagra ráhullik a hó, elolvad, és a réseken keresztül befolyik. Főleg egy 5 év múlva amikor már csak a kötegelő tartja, mert a ragasztó a szélsőséges körülmények miatt elenged.
(#) bakos13gab válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
A poliuretán hab se szeret szabadon lenni, idővel elporlad, nem is szeretem alkalmazni, maximum falba tömítésként. A tuti sajnos a túllógatott cső és tömszelence, mert ez atomstabil és bármikor szétszerelhető.
(#) elektroncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Nálunk ezt még régen meg szokták azzal fejelni, hogy a tömszelence tetejét gumigittel, vagy kátránnyal leöntötték. Per ezt akkor alkalmazták amikor kültérre szereltek fel elosztódobozt, konnektort mert oda nem húztak gégét, csak a fali kábelt. Ebből aztán kitúrni a vezetéket, az volt aztán a rémálom.
(#) Mohzis hozzászólása Szept 8, 2014 /
 
Üdv!
Lehet hogy ilyesmivel nem annyira foglalkozik az oldal, akkor elnézést.
Vitába keveredtem a túlfeszlevezető bekötésével kapcsolatban, 3 fázisú, mi után, és hogyan kell helyesen kötni ez lenne a kérdésípus ugymond mindegy B + C mondjuk.
(#) kameleon2 válasza Mohzis hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Szia! Mi a kérdésed? Mi lenne a sorrend amit szeretnél?
(#) proli007 hozzászólása Szept 9, 2014 /
 
Igaz, hogy az energia termeléshez tartozik, de érdemes elolvasni a JÖVŐT..
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Nem tűnik túl jó megoldásnak. Sok a hátránya. Anyagelhordódás, a környezetre gyakorolt polarizáló hatás, felmágnesezés, ívoltás problémái a kapcsolatoknál. A papír persze elbírja.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Mindennek meg van az előnye, hátránya, gazdaságossága. Minden estre 7000MW-ot elcipelni nem kis mutatvány. Rá lehetne kötni az egész országot. De amiben egy ABB részt vesz, annak biztosan van gyakorlati értelme, haszna. De most már a tiltott mezőre léptünk, úgy hogy részemről. END
(#) potyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Kellene egy másik téma, amiben lehetne ilyesmiről eszmecserélni
(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
"Vigyázat!
Azért ne siessük el az áttérést a nagyfeszültségű, váltakozó áramú távvezetékekről a középfeszültségű szupravezető kábelekre, mert az előbbiek alkotják azt a többszintes hálózatot, amellyel a fogyasztókat ellátják."
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Mi a fenének cipelni, amikor helyben elő lehet állítani? Lokalizációs naperőművek, szélerőművek, energiakonténer stb. Az észt nem milliárdokban és huzalban mérik, és nem brandekben.
(#) tomikapc válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Köszönöm mindenkinek!
(#) kameleon2 válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Nem is lett rossz. Bár azt nem látom mennyire vízszintes .. De a gipszelés szép.
(#) Gabó válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Remélem, csak a zöld-sárgánál vannak a vezetékek túlblankolva Amúgy mi megy a kötésre? Csempe? Mert akkor az esetleges hibalehetőség javítása elég macera lesz
(#) tomikapc válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Vízszintes szerencsére
(#) tomikapc válasza Gabó hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Csempe megy rá, nem akartam doboz fedéllel, mert nagyon ronda lenne... Bizony lesz elrakva pótcsempe, aztán ha azt javítani kell akkor az a csempe le lesz szedve. De van egy olyan érzésem, hogy amit a "villanyszerelő" csinált azt előbb kell majd javítani... :/ Ő pedig csak mindent bevakolt (doboz nélkül ) a csempe mögé...
Következő: »»   360 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem