Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   414 / 960
(#) dzsolt96 hozzászólása Júl 2, 2015 /
 
Egy szakember meg tudná mondani hogy ez a kötés szabványos és megfelelő e?
(#) mikrokapcsolo válasza dzsolt96 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
A jobb oldali tömszelencét szorítsd rá egy kicsit jobban, és tegyél egy fedőt a dobozra. Egyébként szabványos kötés. A vezeték ugyan nem nagy keresztmetszetű (látszatra 1mm2), ezen maximum 10A lehet áthajtva.
(#) dzsolt96 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Igen 1mm2 es a vezeték. De mindegy mert csak két fénycső armatúra meg egy izzó fog rajta működni szoval ez maximum 3 amper ha jol gondolom. Eddig összesodorva voltak a vezetékek szigetelőszalaggal kötődoboz nélkül de igy akkor nem lesz veszélyes. Ja és Köszi a választ
(#) kameleon2 válasza dzsolt96 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Szabványos, de minek kell megfelelnie? Tengerben víz alatt nem felelne meg. Mi a cél? Milyen helyiségben? Mekkora fogyasztó? Csak a lényegről nem írtál semmit.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 2, 2015 /
 
Sziasztok! Földelő szondának nem lehet házilag készíteni valami vasat?
(#) pont válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 2, 2015 / 1
 
Ha veszel 2-3 méter 20-25-ös köracélt, rá laposvasat, lehorganyoztatod akkor lehet, csak többe kerül mint megvenni készen.,,Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) bakos13gab válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Vehetsz 3/4-es horganyzott csövet, de ehhez még kell valami zászlót készíts. Itt nálunk egy 6fm-es horganyzott cső kerül kb. 3500Ft-ba.
Azért agyalok ezen, mert sajnos itt a ház körül nagyon kevés egy ilyen 2 méteres szonda, mert száraz, nem ideális a talaj.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) Massawa hozzászólása Júl 5, 2015 /
 
Egy kérdés.

6 kábelt kéne a kertben elásni, egy darabig egyirányba mennek, azaz egy csöbe huznám, egy ponton viszont mindegyik kábel külön csöben menne tovább. Hogyan lehetne ezt az átmenetet (1 csö > 6 csö) a legegyszerübben megoldani?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) Gombszem válasza Massawa hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Nem írod milyen cső. De a vízszerelésnél használt Y ággal (több darab, sárga színű) megoldható (láttam már 3 ágút is). De ez később nem lesz egykönnyen áthúzható. Ha ez is feltétel, végig külön cső kell.
De lehet disztingválni is: amiket biztos nem kell később áthúzni, az mehet egyben, Y-nal. A többi külön.
(#) ötfelezős válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
De ha veszel egy 2 méterest, akkor áss le egy métert, és onnan nyomd lefelé.
(#) Szabi1 válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Még egy kérdés: földelő vezetéknek a konektoroktól az összekötő dobozokig ugyanolyan vastag vezetéket tettem, mint a hálózati áramnak. A földelő vezeték gerince ami összeköti az összekötő dobozokat, milyen vastag kell legyen? 4 mm^2 vastagságú vezeték megfelelő? Ezen a szakaszon (épületbe) ami most földelést kap, max 32A áram jön be.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2015
(#) Massawa válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Eleve gégecsöre gondoltam. Az utobbi idöben a kollégák rengeteg piros csövet (~ 45mm) használtak aminek bélelt a belseje s ugy megy benne a vezeték mintha valaki belül huzná. Nekem szerencsére alig 20 m kell, de a végén el kell ágazni 6 felé. Ideális lenne ha a földbe tudnám ágaztatni, mert nem akarok a kertben egy ujabb földfelszini dobozt szerelni csak az elágazás miatt. A kábelek is vékonyak 8 mm, s még a beásás elött behuznám.
(#) habazutty válasza Massawa hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Esetleg KPE cső a megfelelő méretben az elágazásig, a végén pedig32-es vagy 40-es PVC lefolyó ágak gyantás zsugorcsővel rögzítve egymáshoz illetve a kpe csőhöz. Így áthúzható marad, mert az ágaknak nincs éles belső sarkuk. Egy ághoz akár két továbbmenő cső is csatlakozhat, szintén gyantás zsugorcsővel.
Csak egy ötlet...
(#) Massawa válasza habazutty hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Ez nem is rossz. Kösz szépen! Igy ott tudok kiágazni ahol akarok. A vékony kiágazocsövet meg szilikonnal beöntöm.
(#) Gombszem válasza Massawa hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Idézet:
„Eleve gégecsöre gondoltam.”

Földbe ne tegyél gégecsövet, szét fog rohadni néhány év alatt. Ráadásul könnyen sérül (van vakond, stb. a földben), és te is el tudod találni. Egy idő után senki sem fog emlékezni, hol volt pontosan lerakva.
A KPE is jó, az még illeszkedik a vizes ágakkal is talán. Ha meg egy helyen ágazik el minden, egy kis akna, vagy földbe süllyesztett fedeles doboz is jó lehet, betonlappal védve.
(#) Massawa válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 5, 2015 /
 
Ezek a gégecsövek kimondottan a földbe valok, innen a szinük is. Itt fogom tudni, hogy hol vannak hiszen közös árokban lesznek az öntözöcsövekkel, és kijön a 6 vékonyabb csö a felszinre. Le szoktam fényképezni és a képeket meg berakom az elosztoszekrénybe.
(#) kowi hozzászólása Júl 7, 2015 /
 
Sziasztok! Édesapáméknál a komplett villamos hálózatot Felújítottam. A mérőnél lévő leplombált 16A-os kismegszakító került fordult leoldott mondtam neki cseréltesse ki (émász) Kicserélték azt is meg az éjszakait is pedig azt nem kérte és azt mondták hogy 8000ft a megszakító csere/db! Ja és természetesen Émász alvállalkozói voltak. Akkor most hogy van? Nem ingyen kellene a hibás megszakítót cserélni és miért kellett kettőt?
(#) granpa válasza kowi hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Becsapták, ha nem volt bővítés nagyobb áramra.
(#) yulo5310 válasza granpa hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
32 A ig az is ingyenes! Legalábbis az ÉDÁSZ nál.
(#) kowi válasza granpa hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Nem kellett fizetni azt mondák majd küldik a csekket.
(#) granpa válasza kowi hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Ti meg visszakülditek; kísérőszöveggel. És persze portóval, nehogy 1 filléretekbe is kerüljön a cs.. kísérletük. Mondjuk egy E-mailt megér feléjük, hogy ne kísérletezzenek, és figyeljenek a "szakijaikra"!
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) kowi válasza kowi hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Csak sikerült drága édesapámmal zöld ágra vergődnöm... 7588Ft-ot kell fizetni(Ő ezt kerekítette 8000ft-ra) Az pedig egyértelműen a kiszállási díj!
(#) granpa válasza kowi hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Semmi kiszállási díj!!! Az ő sz..jukat kellett cserélni! Vigyázat csalnak! Kötelező, ingyenes karbantartás, hibaelhárítás!
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
(#) yulo5310 válasza kowi hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Érdekes!,nekem még azt sem kellett fizetnem,sőt,a jattot sem fogadták el!
(#) granpa válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Nálad, nálam (E-On) rendes 'szakik' jártak, de van bőven kötélrevaló köztük.
(#) mraulajos válasza granpa hozzászólására (») Júl 7, 2015 /
 
Hali!
Történt velem tavaly nyáron, - este 9-kor a telkemen lefüstölt a kismegszakító (16A). Telefon a hibabejelentőnek, (e-on) fél órán belül ott voltak, kb. 5 perc alatt megcsinálták. Nagy nehezen pár forinttal meg tudtam nekik hálálni, mert a végtelenségig el nem akarták fogadni.
(#) maxi098 hozzászólása Júl 22, 2015 /
 
sziasztok! Ez a kapcsoló jól van bekötve? Válaszokat előre is köszi!
(#) Gafly válasza maxi098 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /
 
A zöld/sárga miatt kérdezed?
(#) maxi098 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 22, 2015 /
 
Nem csak nem műkodik és arra gyanakszom hogy rosszul kötöttem be.
(#) elektroncso válasza maxi098 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /
 
Biztos rosszul kötötted be, már csak azért is, mert mit keres a védőföldelés a kapcsoló közös pontján? Milyen kapcsoló ez, csillárkapcsoló, váltókapcsoló, alternatív bekötés, vagy egyszerű dupla kapcsolós csillárkapcsolás? Melyik drót hova megy és melyik honnan jön? Ez az egy kép alapján képtelenség segíteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Következő: »»   414 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem