Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   419 / 959
(#) KTobi válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Rossz hatásfokú, ezért normál használata nem javasolt. Gondolom. Ipari felhasználás forgógépek mellett, ahol jelentős a vibráció. Eszterga lámpája, generátorok/turbinák mellett, stb.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Normál izzószálas izzó. De ha ezt írnák rá - már nem forgalmazhatnák az eurokrata szabályoknak köszönhetően. Ha normál árban vetted 30-100Ft között - használd egészséggel. Csak egy buta kérdés: Ha nem lehetne háztartásban használni, akkor minek lenne dimmelhető? Hülye az EU csak nem forog. A Kínaiak rájöttek, hogy izzót csak így hozhatnak be. Az meg nekünk rossz, hogy a Tungsramnak annyi. 1000 óra átlagos élettartam egy normál izzónál. Olvass utána az izzólámpa összeesküvés elméleteknek és a tervezett elavulásnak. Ettől eltekintve az izzónak van létjogosultsága. Ha erősítőt építesz - a legegyszerűbb egy sorbakötött izzóval tesztelni. Ha toroid trafód van, lágyinditó helyett egy azonos teljesítményű izzólámpa tökéletesen megfelelhet. Van aki melegítésre használja, mint édesapám a boroshordók szárításánál. Persze még kismillió felhasználása lehet - ezért lehet még gyártani egyáltalán. Persze hozzá kell tenni: világításként nem a legjobb hatásfokú, de ha győzöd az áramszámlát....
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
A kérdés nem volt véletlen. Átlagos munkahelyi folyosó és mellékhelyiségbe lett betéve.
1 - 3 nap alatt mind kiégett.
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Ismerem az izzó összeesküvés elméletet, a tervezett elavulást, de ez azért igen rövid idő.
(#) papus51 válasza KTobi hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Idézet:
„Ipari felhasználás forgógépek mellett, ahol jelentős a vibráció. Eszterga lámpája,”

Forgógépek mellett az izzószálas világításnak van létjogosultsága (lásd. stroboszkóp hatás mentessség), viszont az említett gépeken (pl. esztergán) törpefeszültségű világítás használatos, a fórumtárs által feltett képeken pedig 220-240V szerepel.
(#) bakos13gab válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Én is vettem mostanában izzókat és igen, hamarabb kiégnek, mint a régiek...
De vettem ebből 100W-osat és 75W-osat (ezeknek megfelelőt, valójában talán 10,5W és 15W) és teljesen elégedett vagyok velük. A 100W-os egy csillárban bevilágít általános fénnyel egy egész nagy szobát. A 75W-os meg műhelyasztalnál van.
Ezek az első olyan LED-es égők, amikre azt mondom, hogy elviselhető fényük van (olvasni azért még nem próbáltam mellette, de nem sokban különbözik a halogéntől). Ha nem mondják, nem jössz rá azonnal, hogy LED adja a fényt (teszteltem ismerősökkel).
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2015
(#) rockersrac válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
A Philipsek egészen jók. Én a 4betűs svéd áruházban vettem ledes lámpákat, és nagyon megérte őket megvenni. Jó a fényük, és a fényerejük is. Emellé még a színvisszaadásuk is kimondottan JÓ. Pedig alapból nem vagyok led párti. De ez most jó vétel volt... (900ft körül volt darabja-akciósan)
(#) kameleon2 válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
A watt/lumen értékük nem annyira jó. Épp a minap jártam a 4 betűsben.
(#) gkari válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Tegnap vettem a "Pr..."-ben (Bécsi út) 4W-osokat (E27) 620/db.-ért.
(#) marty hozzászólása Szept 24, 2015 /
 
Sajnos a hagyományos izzó valóban nem értékesíthető fényforrásként ezért azt a kiskaput használták ki hogy pl csirkéket rajzoltak a dobozára és mint "csirkemelegítő" árulják. Vagy ráírják hogy nem használható lakásban és el van intézve.
A gond az hogy mivel ezeket most már csak silányabb minőségben tudják beszerezni az EU-n kívülről így igen hamar tönkremennek.
A következő lépcső energiatakarékosság szempontból a halogén ( kapott egy plusz üvegburkot az izzószál hőszigetelésnek)
Azután a kompakt fénycső de arra várni kell hogy elérje a teljes fényerejét és nem szereti a kapcsolgatást.
Ezután a ledes termékek széles palettája. De én nem javaslom a kínait megvenni mert kicsivel többért lehet kapni 2 év garanciával és igen jó hatásfokkal rendelkezőt( 10watt 1100lumen) neves gyártóktól akik még 10 év múlva is lesznek a piacon. Nem véletlenül.
(#) kameleon2 válasza marty hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
A Cathaya is kínai és kíváncsi leszek kinél megy tönkre először. Amúgy abszolút egyet értek. A kompakt fénycső már a kitalálása után is rossz alternatíva volt. Az élettani hatásai rettenetesek, nem szereti a ki-bekapcsolást, a hideget és nem egyenletes a fénye. Kb mint az első ívfénylámpák. Mindemellett drága. Én ki is hagytam ezt a lépcsőt. A halogén meg sokat fogyaszt, mindegy milyen búrába teszik - és drága.
(#) (Felhasználó 46585) hozzászólása Szept 28, 2015 /
 
Nem értem ezt a mizériát az izzókkal. Kb. 1 évvel ezelőtt is vettem a CBA-ban 100-as izzót. Most a párom hozott Simontornyáról 60-as és 100-as izzókat. 199,-Ft/db. Pont úgy néz ki, mint régen egy Tungsram izzó, ugyanaz van ráírva, nincs rajta semmi különös, sem csirke, sem semmiféle tiltó felirat, Tungsram gyártmány ( az is rajta van, hogy General Electric ), vagy hamisítvány, de ahhoz egyszerűen tökéletes. Rá van írva, hogy, E energiaosztály, 100kWh/1000h. Meg vagy 20 nyelven, hogy tiszta. Betekertem, működik.

Tapasztalatom szerint, a halogén lehet, hogy jó fényt ad, de nagyon rövid az élettartama. Szerintem, egy nagy hulladék csak.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) atideath hozzászólása Szept 28, 2015 /
 
Sziasztok!

Dilemmában vagyok egy kicsit. Szeretnék a teraszomra építeni (tető alá) egy autóhifit a falba és a következő problémám lenne. Találtam egész elfogadható áron aliexpresszen 12V 180W-os trafókat amik elvileg elegendőek lennének az autóhifihez (4x50W van ráírva TDA-7388 IC a végfoka). Elég ide a 180W vagy még sok is? Másik kérdés hogy ha a tápegységet a villanyóra szekrénybe tenném (Ez is kint van de ajtóval zárt) akkor ide kültéri trafó kellene vagy elég a beltéri? Mert árban elég nagy a differencia és szerintem semmiben sem térnek el egymástól.

Fejegység

Trafó
(#) proli007 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 28, 2015 / 3
 
Hello! Mert idétlen és átgondolatlan törvényekre, csak idétlen viszontválasz várható. Nincs semmi baj a normál izzóval, csak jobban fogyasztja a villanyt. Viszont fénye barátságos, kíméli a szemet. Idétlen fénycsővilágítástól csak idegzsábát lehet kapni. Lehet az akármilyen kompakt, villog, hullámzik stb. Nekem elég egyértelműen a fénycsővilágítástól ment tönkre a szemem. Szinte "allergiás reakciót" vált ki nálam. Mire végig megyek egy folyosón, ahol ilyen világítás van, 30 méter után már folyik a könnyem.
A Led-ekkel még nincs ilyen hosszú tapasztalatom. De egy Led-es lámpával, pld. pecázásnál a fluoreszkáló kapásjelzőt ugyan látom, de pofára esek, ha ezzel akarok este kimenni a tóról. Mert a spektrumában semmi olyan nincs, ami a valóságban gyenge színtelítettségű tárgyak vissza tudnának verni. Vagy is minden "fekete", de ha a szemedbe világítanak vele egy órát nem látsz utána.
Valamikor volt az a "szuperbalux" izzó, annak fényhasznosítása jobb volt. Egy 75W-os a hagyományos 100W-os fényét adta. Eltűnt, mint a szürke szamár a ködben. És régen az izzóknak sem 1000 óra volt az élettartama.

Egyébként meg mi a gond az izzóval? A villany pont világításra és forgógépek hajtására való. A szemünk világa, talán a legdrágább. Pont ezen spórolunk? Nézz meg egy mezei szemüveg keret árát, meddig lehet annak árából világítani. Szó nem esik arról, hogy a "korszerű lámpák" gyártása közben mennyi veszélyes hulladék képződik, és az hova kerül. Ez lenne a környezete kímélés? A telefon, aksik, autók, repülő, napelem, az nem számít?
Én is zöld vagyok a magam módján, de nem "sötétzöld". Talán olyan termékeket kellene gyártani, ami évtizedekig szolgál, nem három évet. És akkor nyugodtan lehetne, freon a hűtőgépben, mint a 23 évig üzemelő Lehel-ben. Nem két évenként 100000-ért lecserélt szuper korszerű láda, amit lehet a szemétbe dobni, ha megunta a pattogást és szörcsögést..
(#) (Felhasználó 46585) válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Hát, sajnos igazad van...
És micsoda marhaság, hogy ne legyen rossz hatásfokú világítás. Hiszen ha kisebb az áramfogyasztás, kevesebb az áramszolgáltatók profitja, kisebb az iparúzési adó, kevesebbet fizetnek be az államnak, meg leépítések és még lehet ezt ragozni... egyszerűen fejetlenség van és nemcsak nálunk... Nyomják a termelést, vegyed, vigyed, elromlik, dobd ki, ezt hívják fogyasztói társadalomnak...Képzelem, milyen világ lesz itt 30 év múlva... remélem, már nem érem meg, inkább csak az értelmesebb ifjúságot sajnálom.
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Télen milyen jó volt, mikor felkapcsoltad a lámpát, és érezted, hogy sugárzik belőle a hő. Ennyivel kevesebbet kell fűteni, tehát a hatásfoka is magas. Nyáron nem sokat segít a fűtése, de egy évben többször van hideg, mint 36fok.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
De nyáron később sötétedik... Egyébként az egész kérdés, a miértek túl messzire vezetnek. Innen lehet gyártani az összeesküvés elméletet... de ugye minden a pénzről szól. Mi fizetjük, mások meg begyűjtik...

Jó a LED-es, csak oda kell figyelni a felhasznált LED-ek milyenségére. Ne annyira a villanyáram spórolás legyen a cél. Akkor azért lehet egész jót csinálni.
(#) erbe válasza atideath hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
A villanyóra szekrénybe nem tehesz semmit, ami nem oda való. Az autóhifi tápegysége nem ilyen.
Ha bárhova külön dobozba teszed, elég a beltéri. A kültérinek nem kell doboz.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Az izzóval egy baj van. Amit te veszel Tungsram (GE) név alatt, azok a kifutó készletek - más nem lehet. Nem rossz alapvetően a halogén, mert 1000 óra helyett 2500-ra van méretezve. Tapasztalatból mondom, hogy a jobb minőségűek tudták is ezt. Csak maga a halogén folyamat eleve nagy áramot feltételez - ami ugye a pénztárcának nem annyira jó, de az energiahatékonyságnak sem. Bár utóbbit a magasabb hatásfok kompenzálja kicsit. A mizéria az EU egyik - nem is tudom hogyan fogalmazzam enyhén - "blődsége", egyben valakinek jó biznisz. Nem műszaki alapokon nyugszik az biztos.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Idézet:
„Jó a LED-es, csak oda kell figyelni a felhasznált LED-ek milyenségére”
Teljesen igaz. Cree LED-es fényforrásokat vásároltam. Mindegyik elhalálozott. Ugyanarra a driverre átcseréltem őket Epistar ledekre, azóta nincs gondom velük.
(#) atideath válasza erbe hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Ha jól értem akkor még egy dobozt alakítsak valahol ki ezeknek? Trafó miért nem tehető villanyóra szekrénybe? Máshol még kuszább dolgokat is láttam ilyen helyen És kell ehhez 180W teljesítményű tápegység? Kétlem hogy ennyit enne az autóhifi. Annyit tudok hogy 15A-es bizti van a sárga vezetéken.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) kameleon2 válasza atideath hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
A villanyóra szekrény a méretlen vezeték fogadására és az első mért fogyasztó elhelyezésére van kitalálva. Nem ez a funkciója. Ha akarsz magadnak egy ilyen beépített cuccot - készíts neki önálló táplálást. Bár őszintén megvallva szerintem elég lenne neked egy polc alá szerelhető normál tápos hifi, netrádió vagy cd, mp3 player is. Én is ilyet használok zenehallgatásra a konyhában. Kicsi, kompakt és jól szól: hasonló az enyémhez.
(#) atideath válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Mindenképpen szeretném a megszakítókat is átvariálni. Jelenleg 3db kismegszakító van a lakás emeletéhez. Azóta felszereltek 2 db klímát és még mellé egy jó pár fogyasztót amiket szeretnék külön vezetékre és megszakítókra tenni. A teraszvilágítás és az oda tartozó "music" is egy külön megszakítóra menne és kapna még egy FI relét az egész ház a biztonság kedvéért. Arra gondoltam hogy hagyom a mostani villanyóra szekrényt ahogy van mindössze annyit teszek hogy bentre egy új kismegszakító szekrényt amibe mindent elosztok, ide kerülne a FI relé és ide rakom be akkor a 12V-os tápegységet. Mivel a teraszvilágítás is 12V-os LED világítás akkor annak is ide kerülne a tápegysége.
(#) kameleon2 válasza atideath hozzászólására (») Szept 28, 2015 /
 
Nem jó megoldás. Tápot nem jó bedobozolni. Sok helyen okoz gondot a falban. Szellőznie kéne. Ráadásul a teljesítmény és a méretek hmmmm.. nem igazán értem hogyan férne el.
(#) papus51 válasza atideath hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Szia! 4x50W? Pár méterre a szomszédoktól?
(#) balint2005 hozzászólása Szept 29, 2015 /
 
Sziasztok, biztos amatőr kérdés, de el tudná valaki magyarázni, h a földet és nullát miért kötik össze a villanyóránál? Ha úgyis azonos potenciálon vannak akkor minek külön föld is meg nulla is, illetve miért csak az óránál szabad őket összekötni?
(#) elektroton válasza balint2005 hozzászólására (») Szept 29, 2015 /
 
Nem a fogyasztásmérőnél(óránál) kell összekötni (szétválasztani) hanem az első fogyasztói biztosíték táblánál.
Azért kell külön a nullát és a föld vezetéket elvinni, mert a nulla üzemszerűen vezet áramot, a földelés viszont csak testzárlat esetén. Ezenkívül más-más a két vezeték kezelése is.
A földelő vezetékre sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, másként kezelendő, ennek biztonsági, életvédelmi funkciója van. Soha sem szabad üzemszerűen megszakítani. Csatlakozóban úgy van kialakítva az érintkezője, hogy előbb ez záródik, és utánna a többi pólus. Széthúzásnál viszont fordított a sorrend.
A nulla vezető kapcsolható, megszakítható. Nincs életvédelmi funkciója. FI relé is megszakítja.
Ha közös érként használnánk, szakadása esetén a fogyasztón keresztül a készülék fém házára kerülne a fázis feszültség. Ez életveszélyes lenne, miközben nincs összeköttetés a földszondával mely megfelelő minőség esetén "elnyeli" a hiba feszültséget miközben túláramot hoz létre az áramkörben mely által a biztosítékot (védelmet) kioldja.
További helyeken az előbb említett eset miatt is tilos újra összekötni, kivétel bizonyos "vastag" vezeték keresztmetszetek esetén ahol a mechanikai szilárdság is dominál.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2015
(#) papus51 válasza balint2005 hozzászólására (») Szept 30, 2015 /
 
Szia!
Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy azonos potenciálon vannak, sőt nagy valószínűséggel nem, mivel a nullán folyó üzemi áram a vezeték ellenállásán feszültséget hoz létre. Másrészről azért is célszerű a fogyasztóknál földelni, mert a trafó csillagponttól távolodva egyre nagyobb lehet ez az eltérés, ha a 3 fázisú hálózat terhelése nem szimmetrikus.
Meg azért is célszerű minden fogyasztási helyen földelni, mivel az érintésvédelmi vezetőt a nulláról ágaztatják le, ez a megoldás viszont bolond biztos hálózatot tételez fel, mert egy nulla vezető szakadás esetén a fogyasztókon keresztül fázis feszültség kerülhetne a berendezések fém burkolatára.
(#) atideath hozzászólása Szept 30, 2015 /
 
Lenne egy újabb kérdésem. Megnéztem tegnap a villamos hálózatom hogy van megoldva. Nekem egy lakcímen 2db fogyasztásmérő óra van (2 számlát is kapok havonta) az egyik 20A a másik pedig 25A mind a kettő egy fázis. 20A megy az emeletre, 25A megy a földszintre. Ha én most bemennék az Émászba hogy legyenek szívesek egy villanyóra szekrénybe és egy órára átkötni akkor megfogják nekem tenni? Ezt úgy értem hogy ugye 32A a hálózat bővítés ingyenes. Viszont nekem most 45A-em van amit szeretnék megtartani. Vagy ki kell fizetnem megint a 45-32A hálózatbővítési díjat? Vagy most ez hogy megy? A meglévőt átteszik ingyen vagy akkor is csak 32A-ig kötnek be ingyen? Ergó bukok akkor 13A-t?
(#) Bakman válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /
 
Ha neked már van 45 A-ed, akkor azért valaki fizetett, tehát kevesebbet nem adhatnak. Nem tudom, 45 - 50 A-et adnak-e egy fázisra, de lehetséges.
Következő: »»   419 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem