Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   424 / 959
(#) kameleon2 válasza mraulajos hozzászólására (») Okt 18, 2015 / 1
 
Ez a termosztát egy becsapós változat. Normál termosztátként funkcionál, de van benne egy éjszakai üzemmód. Ha ezt bekapcsolod, előfűti az ellenállással a termosztátházat, mintegy 4 fokkal becsapva azt. Így mondjuk a beállított 20 fok helyett 16 foknál kapcsol ki. Reggel visszakapcsolod és amint az ellenállás lehűlt, ismét normálisan működik.
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Csak az egy külön kapcsoló, ami az óő által belinkelt rajzon nincs - csak az eredeti rajzon (a K1).
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 18, 2015 /
 
Amit belinkelt az egy google képkeresés találat volt. Abban volt komfortkapcsolós rajz is konkrétan ez.
(#) mraulajos válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 19, 2015 / 1
 
Köszönök minden reaglást, kissé elszárnyaltak a gondolatok, de minden tiszta és világos. Valóban, - az R jelölés a fázist jelöli (R-S-T) és ez tévesztett meg, mert ellenállásra gondoltam. Ez egy békebeli szerkezet, és akkor még így jelölték azt, ami ma L1-L2-L3.
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Kettőt linkelt, az elsőre ( "Ebben a termosztátban") egy MMG-s termosztát képe jött föl, a másodikra ("a kép") annak a termosztátnak a kapcsolási rajza (a kettőből a jobb oldali), azt kérte magyarázni, abban meg nincs komfortkapcsoló.
(#) kameleon2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Az is sima mechanikus termosztát, fix hiszterézissel. Áram nélkül is megy, kattog.
(#) Moderátor hozzászólása Okt 19, 2015
 
Szerintem meg, hagyjuk már a kinek van nagyobb témát. (sz)
(#) kowi hozzászólása Okt 20, 2015 /
 
Sziasztok!
Most kerültem egy céghez ahol a villamos hálózat igen gyenge lábakon áll és sok tekintetbe életveszélyes...Ráadásul van néhány önjelölt villanyszerelő.
Ha baleset következik be engem felelősségre vonhatnak? Hozzáteszem én összeírtam nem egyszer mi kellene a biztonságos üzemeltetéshez de sajnos nem lett belőle semmi.
(#) pucuka válasza kowi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Attól függ, milyen munkakörben alkalmaztak. Ha Te vagy felelős az elektromos hálózatért, vagy munka-, tűzvédelmi felelős vagy, akkor felelős vagy érte, kezdeményezz érintésvédelmi fellülvizsgálatot.
(#) bgsf válasza kowi hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Én ugyanígy voltam, aztán leszereltem minden nem megfelelő dolgot, és azóta is úgy van. Egy üzemben egy konnektor... stb. Jött a főnök hogy mi van? Mondtam hogy nem volt ok. Ez meg ez kell hogy jó legyen vagy kigyulladhat az egész üzem. Valamit kihagyhattam mert egyszer berobbant egy kábel. Utána nem kellett győzködnöm. Minden meg van amit csak kérek.
(#) szkkteam hozzászólása Okt 20, 2015 /
 
Sziasztok! A következő lenne a kérdésem. Adott egy régi építésű ház a kábelek be vannak húzva a falba, viszont idáig jutott az előző villanyszerelő még 4-5 éve. Semmilyen konnektor, kapcsoló stb nincs bekötve, csak a kilógó kábelek a falban. A kötődobozok sajnos eltűntek és ahogy hallottam a mostani tulajtól az álmennyezet felett vannak és sajnos már befalazva. Az lenne a kérdésem, hogy mivel a lakásban elég sokszámú kapcsoló lett kialakítva (14 db) és jómunkás emberhez híven az összes kapcsoló vezeték egyöntetűen fekete színű... Továbbá sok olyan kapcsoló van ahová 4-5 fekete színű drót is kijön, (gondolom alternatív kapcsolónak lett tervezve, vagy dupla kapcsolónak) hogyan lehetne viszonylag gyorsan kitalálni a ház szétbontása nélkül, hogy az eredeti kivitelezőnek (akinek se híre se terve) mi volt az elképzelése?
(#) kameleon2 válasza szkkteam hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Sehogy. Az a megoldás, hogy veszel a kezedbe egy sípolós műszert és detektívmunkával legalább egy áramkört felderítesz. Abból az egyéni megoldások nagyjából kiderülnek általában. A többi pedig kis izzadtsággal verejtékkel végigkereshető. Alternatív kapcsolásoknál is a fázist mindig megjelölik a másik kettő "játszószál" . A fogyasztó oldalról kell feltenni egy próbaizzót (ott ahol fekete, kék zöldsárga is van). Aztán addig keresgélni, amíg vagy valamelyik kapcsolón megtalálod a fekete végét, akkor az jellemzően világítás, vagy valamelyik kismegszakítónál - akkor meg dugalj. Tőbb receptet nem tudok mondani - esetleg azt, hogy hívj ki és megcsinálom, mert van az a pénz .
(#) Gombszem válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Idézet:
„... ott ahol fekete, kék zöldsárga is van...”

Így könnyű. De azt írták, hogy mind fekete.
Én elsőre felsírnék egy ilyen láttán. Másodszorra meg, ha nincs (jelgenerátoros kereső), akkor egy elemmel egy izzóval, megy egy hosszú vékony vezetékkel meg lehet találni a vezeték másik végét. Aztán lépésről-lépére lehet haladni. Nekem ez régen bevált. Amikor még nem volt más.
Most már van, bár nem kell, el lehet vinni (Voltcraft LSG-4 DMM).
(#) kameleon2 válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 20, 2015 /
 
Azért írtam sípolós műszert, mert egy zegzugos házban például az izzóval nem sokat lehet elérni. Igaz - a semminél az is jobb. Úgyis többször érdemes átellenőrízni, aztán feliratozó, vagy fehér szigetelőszalag és alkoholos filc, hogy a végén is tudja, mit talált az elején. Olyan meg nincs, hogy valóban fekete legyen mindenhol, mert az nem szabványos. Ergo - cserélendő, javítandó - már ha tiszta lelkiismerettel akar aludni az aki beköti. Nem szoktam sokszor vészmadárkodni, de utoljára ahol szakvéleményt adtam, le lett írva, hol, mit kell azonnal megszüntetni, mert élet és tűzveszélyes. Nem kellett 2 hónap - ki is gyulladt, le is égett. A tulaj a kórházban. Gondolom így olcsóbb volt.
(#) kowi válasza bgsf hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Itt már több baleset volt... Legutóbb amit levágtam az 0,75 ös kábelen dugalj 63 Amperos kapcsolóra kötve. Én karbantartói munkakörbe vagyok van csoportvezetőm meg ezer másik főnököm meg külön biztonságtechnikus csak rajtam kívül senkit nem érdekelnek ezek a dolgok.
(#) pont válasza kowi hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Arra figyelj, hogy amit Te elkészítesz az szakszerű és szabványos legyen, ha valóban valahol életveszély van azt pedig meg kell szüntetni, szerintem ez ellen nem fognak tiltakozni. De például a 63A-es dug aljba, egy 400w-os motorral csatlakozni, jó a 0,75-ös kábel.
(#) kowi válasza pont hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Az egy sima 230V-os dug alj volt rákötve egy 63A-os főkapcsolóra! Én mindig szabvány szerint szerelek azért is csípi nagyon a szemem, csak megszüntetni se bírom mert 1,nem hoznak hozzá semmit 2,a termelés nem állhat. A kapcsolótér is tárva nyitva van kulcs sincs hozzá amikor szóvá tettem azt mondta főnököm hogy meleg van bent azért... A szekrényeket minden nap zárom és másnapra nyitva van mivel csak délelőtt vagyunk ezért éjszaka, délután mindenki villanyszerelő lesz és a PLC vezérelt gépet egy csavarhúzó végével javítják(ütik a reléket) Félelmetes ami itt van!
(#) pont válasza kowi hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Többféle cégvezetés van. Van ahol még a focipálya fűnyírásához is munkavédelmi sisakot kell viselni és ha fel akarsz mászni egy létrára, Izraelből kell engedélyt kérni telefonon. (Ez komoly) Van ahol meg mivel úgysem lehet minden előírást betartani(Pl. kötelező lenne már az egész gyárterületet ellátó trafó után közvetlenül Fi relé, ez a szocializmusból itt maradt gyártelepeken lehetetlen), rugalmasan kezelik ezeket és van ahol egész jól csinálják. Lehet az öreg Szakiktól tanulni. De persze vannak felelőtlenek is, a legutóbbi áramütéses esetben egy felében eltört kupakú dug-villa volt a ludas, a konnektor a villanykapcsoló mellett volt a sötétben... Szóval ha Neked nem fér bele ami ott van keress más munkahelyet.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
(#) szamóca válasza pont hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Vagy. Két példányban, írásban figyelmeztetni őket a kérdéses hibákra, és annak veszélyeire, és a felelősség áthárítására.
Ez általában vagy azonnali kirúgással jár, vagy ledöbbenéssel.
(#) bgsf válasza kowi hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
Akkor nem csak én vagyok így! Nekem is minden reggel meglepetés. Hiába zárok be minden kapcsolószekrényt reggelre minden nyitva. Csak azt nem tudom mit tudnak megjavítani, mert egy bizti sincs lemenve és ha neki lement éjszaka akkor az reggelre is le fog menni. Ráadásul PLC vezérli az egészet, abba meg nem hiszem hogy tud valamit javítani.
Annyi önjelölt mechatronikai műszerész van a cégnél meg vegyész hogy főiskolán nem végeznek ennyien egy év alatt. Ráadásul a legtöbb forgácsoló szakmunkás, de ha esztergálni kell valamit akkor senki sem tud. Sebaj, elektronikai műszerészként kaptam vasipari alapismeretet, így egy eszterga kezelése sem gond.
Ma megoldottam néhány kapcsolószekrény nyitását. Letörtem az éleit a nyítószerkezetnek így az egyenkulcs csak forog rajta, csak műszerész fogóval lehet nyitni. A következő poén az lesz ha valaki kinyitja valamelyik kapcsolószekrény ajtaját akkor tögtön áramtalanít. Ha hülyékkel vagyok körbevéve akkor hülyebiztosra kell csinálni mindent.
(#) kowi válasza bgsf hozzászólására (») Okt 21, 2015 /
 
A gépszekrénybe mikrokapcsoló van és leüti a főkapcsoló mx tekercsét Pontosabban leütné mert kábelkötöző van rajta. egyszer ilyen "javításnál" A csillag/delta indítású 45KW-os motornál menet közben sikerült pont a lehető legrosszabb relét megnyomnia...Takarított rendesen.
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 21, 2015 /
 
Egy üzemben a termelés az első és a profit. Ez mindenhol így van. De ha az ember nem szól időnként, hogy emberéleteket veszélyeztet néhány megoldás, akkor a kutya sem törődik vele. Tudom, hogy ez nem könnyű, mert mindenki félti az állását. De ha leég egy üzem, az sem jobb opció.
(#) rozsdas111 hozzászólása Okt 23, 2015 /
 
Sziasztok!Azt kérem adjatok tanácsot a következő problémára!
12V-os asztali lámpa bekapcsoláskor zavarja a tőle 4 méter távolságra lévő TV készüléket. Nem minden csatorna képét de némelyiket hangyássá teszi. Mindkét fogyasztó azonos ágról kapja az áramot.
(#) Bakman válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 23, 2015 / 1
 
A zavar vagy visszekrül a 230 V-os hálózatra vagy elektromágneses hullámként adja át a TV-nek. Előbbire zavarszűrő, utóbbira fémből, jellemzően vasból készített doboz kell. Ebbe a dobozba kell rakni a lámpa tápegységét.

Harmadik megoldásként lámpacsere. Tudsz képet mutatni a lámpa tápegységéről?
(#) rozsdas111 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2015 /
 
A lámpa tápegysége fém dobozban van. Ezek szerint a zavarszűrés lesz a megoldás. Tudnál konkrét útmutatást adni? Mit hova szereljek?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
(#) Bakman válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 23, 2015 /
 
Sok dologra számítottam, de erre nem. Elméletileg egy egyszerű trafó nem zavarhatja a TV-t. Van a lámpán valamilyen fényerőszabályzó?
(#) rozsdas111 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2015 /
 
Semmi. A trafó előtt egy üveg biztosíték.
Most cseréltem izzót. Ha a halogén van benne akkor nem zavarja a TV-t. Ha a ledes akkor igen.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
(#) KTobi válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 23, 2015 /
 
Nézd meg a TV szerintem, a hiba nem itt lesz.
(#) Bakman válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 23, 2015 / 1
 
Akkor itt a probléma. Minden bizonnyal a LED-es izzónak kapcsolóüzemű tápegysége van. Sajna a jelenség "normális". Mivel a tápegység nagyfrekvenciával működik, zavart is kelt maga körül. Az izzót nem nagyon lehet leárnyékolni úgy, hogy fénye is maradjon, próbálj ki másik típust/márkát hátha az nem zavarja a TV-t. Lehetne kísérletezni hálózati szűrővel, de nem biztos, hogy megéri ezzel vacakolni.
(#) rozsdas111 hozzászólása Okt 23, 2015 /
 
Ez lenne a megoldás? Működik nem zavarja a TV-t. Nem épp esztétikus.
Következő: »»   424 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem