Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   430 / 959
(#) SzAndras00 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Ha jól emlékszem 1913 óta tilos csak összetekerni, és leszigetelni a kötéseket A kék helyett nem zöld-sárgát akartál mondani?
(#) sunside válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Én 1969-72 között tanultam, nekünk csavarás-szigetelés volt a gyakorlat. Biztos az 1913?
(#) Ge Lee válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Egy időben voltak ilyen konnektorok is, amin a csavar helyett egy apró szorítófül "fogta" a kábelt. Az is kb. a vicc kategória. Lehet a forrasztást szidni, meg hogy más anyag, nagyobb az ellenállása stb., de attól jobb nem kell. Nekem 450A felett volt csak gondom a forrasztással, de ott is csak azért mert a forrasztott kábel is szűk keresztmetszet volt, és úgy túlhevült hogy elérte az ón olvadáspontját.
(#) SzAndras00 válasza sunside hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Valami régebbi villanyszerelők lapjában volt, egy akkor környéki szabványt mutattak be. Hogy a szoci hiánygazdaságban csak tekerve lettek a kötések-hát ez volt.
(#) KTobi válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Mi az ami üzembiztosan teszi a dolgát erős környezeti hatás mellett is? Pontosabban, tengerparti sós levegő. Minden kültéri fém felületet megfog. Nem zárnak légmentesen a kötöződobozok, biztos megkezdi a réz oxidációját is.
(#) yulo5310 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Viccelsz, még a hetvenes években is tekertek,sőt,még az után is.
(#) elektroncso válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Nem-nem, nem zöld-sárgát akartam mondani. Tudtommal a PEN vezetőnek a szabványos színe a zöld-sárga, olyannal van lehúzva a házunk. Vigyázz! Én Felvidéken élek, itt mások voltak annó Csehszlovákiában a szabványok. Itt a házakba régen nullázott hálózatot építettek ki, ami kb. 1996-19999 környékétől szabványtalan. A Magyarországi gyakorlattal ellentétben itt már az 50-es években is volt a konnektorokban földelő érintkező, csak össze volt kötve a nulla érintkezővel és közös PEN vezetőként volt kezelve, vagyis nullázott földelésként.

A wagos témához: Én már láttam olyan utángyártottat amiből mindenféle megerőltetés nélkül tudtam kihúzni a drótot. Vagyis utángyártottat senki ne használjon!

U.i.: Az alsó ábra a régi szabvány:Bővebben: Link
Itt egy másik ábra:Bővebben: Link

Itt pedig van egy átfogóbb ábra:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) szamóca válasza bgsf hozzászólására (») Nov 19, 2015 / 1
 
A főkatalógusban az áramterhelhetőség, feszültségértékek szerepelnek. Hogy mekkora a szorítóerő, érintkezőfelület ezekhez, tulajdonképpen másodlagos, ha a felelősséget ők vállalják.
(#) yulo5310 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Még előtte gyártottat sem!
(#) SzAndras00 válasza yulo5310 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Van aki most is
(#) SzAndras00 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Szia!
Na ez a PEN bekötést nem csoda, ha beszüntették, gyakorló életveszély. Kövesd végig, hogy mi történik akkor, ha megszakad a PEN vezeték a szerelvény előtt, és bekapcsolsz valami nagyobb fogyasztót. Szerintem rázni fog..
(#) yulo5310 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Háát, már nem dolgozom,de néha muszály a rokonoknak,haveroknak,és bizony ahol csavarva van,ott én is csavarok!
(#) elektroncso válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Igen, tudom. Pont ezért ma már az alkalmazása tilos! Illetve PEN vezetőt csak 10mm2 felett lehet használni. Viszont ennek is volt előnye. Ha egy készülék testzárlatos lett leoldott. De ha viszont megszakadt a PEN akkor a testelt készülék vázára kikerült a fázis.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) SzAndras00 válasza yulo5310 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Én meg lusta vagyok csavarni. Inkább dugok
(#) yulo5310 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 19, 2015 / 1
 
Nem szép dolog kuncsaftnál dugni!
(#) Gabó válasza yulo5310 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Istenem, ha csak természetbe tud fizetni.... és még jól is néz ki...
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 / 1
 
Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy például hosszabbítóknál tilos volt ezt alkalmazni, kötelező volt külön nulla és földelés drótot használni. A fent jelzett PEN vezetős hálózat csak stabilan telepített hálózatokon lehetett alkalmazva, ahol mechanikai sérülésnek illetve behatásnak (pl. mozgatás) nem lehetett kitéve a kötés/vezeték. Például szerszámgépek, egyéb mozgatható berendezéseknél tilos volt ezt alkalmazni (mosógép, hűtő stb.), a dugótól már három érrel kellett dolgozni kötelezően!
(#) Gombszem válasza Bakman hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Idézet:
„A szorított kötések alatt a lágyforrasztás egyszerűen kilazul a forraszanyag puhasága miatt, ezért tiltott villaszerelési technika.”

Félreértettük egymást.
Én a forrasztott vezeték kötésre gondoltam, ami szerintem abszolút korrekt. Ha össze vannak csavarva a réz vezetékek (akár tömör, akár sodrott, vagy együtt), majd meg vannak forrasztva, avval nem lesz baj soha. Az biztos, hogy időigényesebb, és szétbontani is macerás.
Csavaros kötés alá soha sem szabad ónnal futtatott vezetéket tenni, mert tényleg kilazul idővel, úgy ahogy írtad.
(#) kameleon2 válasza Gombszem hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Több oka is van. Robosztusabb, nagyobb a felület, több az anyag, jobban hűl.. A Wagonak egy gyenge pontja van. Az érintkezési pont. Mert egy hengeres felülettel egy lap kizárólag egy ponton érintkezik. Na az fog a legjobban melegedni. Én Wago-t csak vékony huzaloknál használok. De maximum 1mm2-ig. Persze van 70A-es rugós kötőelem is. Az is Wago...
(#) kameleon2 válasza Gombszem hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Én egy időben az alábbi kötést alkalmaztam: tömör rézvezeték kombinált fogóval erősen összecsavarva (nem csak sodorva), leónozva és KF I-es kötésszorító. Amióta kényelmesebb vagyok és amiatt valóban jogosnak tartom a forrasztás "rosszaságát" bár én inkább tulajdonságnak mondanám, hogy a hő hatására a szigetelés tulajdonságai is romlanak - sodrott vezeték, érvéghüvely. Ha több vezeték, akkor duplázó hüvely, vagy nagyobb hüvelybe több vezeték és sorkapocs. Természetesen az érvéghüvely is rendesen préselve - sajtolófogóval.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Lenne egy kérdésem.
Magyarországon hogyan kell kialakítani szabványosan egy 3 fázisú mérőhelyet olyan lakásban ahol vannak 3 és 1 fázisú fogyasztók is? Én olyat hallottam, hogy ilyen lakásokban két fogyasztásmérőt kell elhelyezni, egyet a 3 fázisú fogyasztók számára egyet pedig az 1 fázisú fogyasztók számára. De én ezt furcsállom, nem hiszem el. Itt nálunk csak egy három fázisú fogyasztásmérő van és a három fázison vannak szétosztva az egy fázisú fogyasztók is. Viszont így ugye áram folyik a nulla vezetőn is, ha az egyfázisú fogyasztók nem egyforma áramot vesznek fel.
A mellékelt ábra, az hogy itt Felvidéken hogyan alakítják ki a mérőhelyet.
FIGYELEM! A RAJZRÓL TÖBB ÉLETVÉDELMI ÉS HÁLÓZATVÉDELMI ESZKÖZ LE VAN HAGYVA AZ EGYSZERŰBB ÁTTEKINTÉS OKÁN!
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Miért kellene? Ha van 3 fázisod, bármelyiket terhelheted.... A legritkább egyébként is háztartásban a dedikált háromfázisú fogyasztó. Ugyanazt az L1, L2, L3 fázist terheled. Csak az egyiknél a fázisok egymáshoz képest is, a másiknál a fázisok a nullához képest vannak kihasználva. Ha nem egyenletes a terhelés - lehet nullapont eltolódás, de akkor fázisjavításra lenne szükség, de ilyet én még családi házas környezetben nem láttam, csak ipariban. Nálam is 3x40A van, azaz 3 fázis. és egy óra.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Akkor jól tudtam. Csak kíváncsi voltam. Köszönöm.
(#) yulo5310 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Csak ott van 2 óra,ahol utólag tették be a 3 fázist!
(#) kameleon2 válasza yulo5310 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Az is felesleges. Alanyi jogon jár az előfizetőnek 32A. Ez lehet egy kettő vagy három fázis is. Lehet 1x32, vagy 1x20 +1x10 (mert ugye 12A kismegszakító nincs a sorban), de lehet 3x10A is. A 32A fölött minden egyes amperért külön kell fizetni. De Nem is értem ezt a több órás történetet... honnan ered?
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Tök jó lehet a két fázis, arról már elmennek a 3 fázisú frekvenciaváltók, csak nem tudom oda milyen órát tesznek.
(#) elektroncso válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Nem tudom, hogy honnan ered, én csak úgy hallottam és gondoltam utána érdeklődök, mert furcsálltam a dolgot. Nehogy már hülyeséget mondjak.
Nálunk 3x25A van plusz HDO (illetve bocsánat kapcsolt áram vagy népnyelven "éjszakai áram").
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) KTobi válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
A fogyasztásmérő méri minden fázison az átfolyó áramot, külön külön, és minden fázis feszültségét is. (A mechanikusak biztos, az elektronikusnak is kellene) Amit tévedtél, be kell kötni a nullát is a fogyasztásmérőbe, ez neked lemaradt a rajzról.
(#) yulo5310 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Na igen,de nálam se sokat tököltek,be kellett egy új szekrényt tenni a régi mellé és úgy ment hátra a gépekhez. A lakáséhoz hozzá sem nyúltak.
(#) kameleon2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Az "éjszakai" is ugyanarról a háromfázisú betápról él az utca felől, csak van hozzá egy távvezérlés. Így csúcsidőszakon kívül olcsóbb tarifás áramot kapsz - kötöttségekkel, mert nyilván nem minden táplálható erről az óráról. Ez valóban külön óra és órahely, de nem az egy vagy éppen háromfázisú betáp miatt. Lehetne a főmérőd helyett advesz mérő is, de lehetne még pluszban geotarifás mérőd is. Én ma 3 advesz órára kötöttem rá éppen. Ilyen tekintetben nekem is két órám van. 1 a normál óra, 1 pedig a csúcskizárásos. De ez nem kötelező.
Következő: »»   430 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem