Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   450 / 960
(#) Bakman válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Az a szokatlan, hogy az aknában vannak vezetékek. Az EPH kötéseket mindig a házon/lakáson belül szokták megcsinálni. Ha a gázcső egybefüggő, mindegy, melyik pontját kötöd az EPH-ba. Ha a házba KPE csövön megy a víz, azon nincs mit bekötni, a mérőóra előtti rész le van földelve rendesen.

Én az alábbi történetet vízionálom: Kötöd az ebet a karóhoz, korlátozzák a vízfogyasztásod (teljesen nem szüntethetik meg), Békéltető Testület, bíróság több hónapos hajcihő. Amíg tart a pereskedés, a szolgáltató nem köti vissza a vizet, elmegy egy csomó pénzed/időd és ha a végén valamilyen oknál fogva a szolgáltató nyer, sokkal többe fog fájni az egész, mintha most lemásznál az aknába és tőből kivágnád a vezetékeket "okos enged" felkiáltással.
(#) merlingerin válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia!

Nincs baj az okos enged elvvel..

De attól még nem lesz a vizem EPH-ba
(#) Bakman válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Most van? Most is kb. olyan, mintha nem is lenne, lévén a csőnek azon szakasza van földelve, ami egyébként is szép hosszan a földben fut.
(#) VIM válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia! valószínű, hogy ebbe a szabályba kapaszkodnak:
Idézet:
„A vízmérő akna vonalában más létesítmények (csatorna, gáz-, villanyvezeték stb.), vagy akadályozó tárgyaknak 40 cm-en belül lenni nem szabad.”
No ezt nem lehet egy vizesnek elmagyarázni, hogy az nem villanyvezeték ami különben az de még sincs benne áram.
(#) merlingerin válasza VIM hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia!


De akkor mit tegyek? Mert ha nem KPE menne be a házba, hanem vas, akkor tojnék rá... Ki a kábelek (amik ott sem lennének..)

De KPE megy.. Ássam fel, tegyek be horganyzottat? Mégis csak röhely...
(#) Bakman válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Mint írtam, a mostani EPH kb. semmit sem ér, mert az a része van a vezetékrendszernek bekötve, amelyik egyébként is szép hosszan a földben megy.
(#) szamóca válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Érthetetlen, miért nem akarod a kanócokat leszerelni onnan. Mondj egy olyan helyzetet, ami áramütéssel végződhet, ha lekötöd a vezetékeket.
(#) VIM válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Ha rám hallgatsz akkor tedd azt amit "Bakman" mondott és távolítsd el a "madzagokat", legyél TE az okosabb. Amit pedig nem tudsz bekötni az EPH-ba azt nem tehetik kötelezővé. A villanyosok nem nézgelődnek a vizesárokban és fordítva. A vizes órát meg minek átkötni ha ott nem lehet vezeték az aknában? Ez az eset nem a bérházi eset ahol mindent mindennel össze kell kötni, mert csak úgy biztonságos de ott (majdnem) minden fémből van.
(#) merlingerin válasza szamóca hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia!

Nem tudok ilyen példát mondani, azért kérdezek.

De mi a különbség, ha a földben vas, horganyzott cső megy be, amiben vezető víz található. Ezt a házban eph-ba kell kötni.

Ha KPE cső van, amiben ugyan az a víz van, azt nem kell. Sőt, most a KPE cső mellett gégecsőben megy az EPH pont fele drót. Ezt vágjam le.

Rendben. De elektromosan a kettő között mi a más? Levágom, ha értem. De ezt senki még nem írta le.
(#) hpetya82 hozzászólása Máj 16, 2016 /
 
Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítséget. Visszajött a szerelő és hívta az Eon-t valóban nulla szakadás közeli állapot volt. Az oszlopon az óra mögött és a tetőnél is cseréltek valamit. Úgy néz ki megoldódott a dolog. Van viszont annyi gond, hogy a regisztrált szerelő plombát sértett az égett nulla miatt. Kihívta az Eon-t kb 4 óra múlva kijöttek és elkezdek fenyegetőzni, hogy kötbér meg miegymás. Ők leszedtek további plombákat előtte fénykép. Semmilyen jegyzőkönyv nem volt, a plombákat sem rakták vissza azt mondták, hogy majd jön egy másik stáb és fenyegetőztek több százezer forintos bírsággal. Közben olvastam, hogy az eon ászf-e szerint ha reg szerelő bontott jogtalanul azért nem lehet a fogyasztót felelőssé tenni. Most várják a "kommandót" nem tudom mi lesz belőle. A további kérdésem lenne, hogy szerettünk volna Fi relét feltetetni, de a szerelő azt mondta, hogy ahhoz öt vezetékes hálózat kéne, továbbá jó lett volna földelő szonda a nulla szakadás veszélyeinek kiküszöbölésére. Ezeket valóban csak teljes újravezetékezéskor lehet beépíteni?
(#) Bakman válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Nem a vizet kell az EPH-ba bekötni, hanem a fém csövet, ami szállítja azt.
(#) szamóca válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Ráadásul ahogy írja, a gázcsőről ágaztak le a vízre, ami nem épp egy csillagpontos kötés.
(#) pucuka válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Én csak azt nem értem, miért akarod mindenáron a szolgáltató vízvezetékét leföldelni. Az óra után KPE csövön megy a víz, tehát szigetelt. Ott kell bekötnöd a földelést házon bellül, ahol már fém cső van. bojler, vízmelegítő stb.
(#) merlingerin válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Szia!

Akarja a fene.. Már le van. Évek óta, és mindig is így volt. Eddig nem fájt senkinek. Most meg útban van nekik. És egyszerűen nem értem az okát. Ezért kérdezek...
(#) siletto hozzászólása Máj 16, 2016 /
 
Üdv!
Szeretnénk egy kisebb műhely csarnok villanyvezetékezését megoldani, mert jelenleg csak az ajtó melletti dobozba jön be az áram, onnan hosszabbítózni kellett. Nem vagyok villanyszerelő, de apró korom óta foglalkozok ilyenekkel, tüzet nem csinálok, nem kókányolok, nem szeretnénk szerelőhöz folyamodni.
2 sorban 3-3 vas oszlopon lenne egy-egy elosztó doboz, benne külön kismegszagítókkal, 2db 3fázisú, és két egyfázisú aljzattal.

Három dologgal kapcsolatban szeretnék kérdezni:

-leágazó vagy körvezetéket szeretnék kivitelezni, a doboztól induló két gerincvezetékkel.Ha már úgyis el kell vinni két irányba párhuzamosan, gondolom célszerű körvezetélesre csinálni. A kérdés az lenne, hogy a dobozból, amibe bejön a villany a kültéri tűzvédelmi főkapcsolótól, el kellene vezetni mind az 5 vezetéket, mintha csak egy hosszabbítót szerelnék a falra, vagy a védőföldet nem szükséges? Még nem néztem, de szerintem alapból a vasszerkezethez van kötve a védőföld a fő dobozon belül, ezért gondoltam, hogy minden elosztó dobozban kialakítanánk egy csatlakozást az említett vasszerkezetre, ami alapból jól össze van kötve/lebetonozva, így földelésnek éppen jó lehet.

-Ha az egyfázisú aljzatokat kötöm be, célszerű azok számát a három fázis között elosztani, hogy egyenletesebb legyen a terhelés?

-végül de nem utolsó sorban : A vezetéket felesleges nagyobbra méretezni, mint a csarnok megszakítóját, tehát akkora vezeték kell, amekkora áramot a megszakító átenged,DE: Jelenleg nincs még termelés, néhány kilowatt fogy csak ritkán, de ha metán beindulna a vasszerkezet gyártás, menne egyszerre 2-3-4 komolyabb hegesztőgép, akkor kell a kakaó rendesen.Nyilván előre kellene tervezni a hálőzatot. Szerintem úgy 40-50kW lehet nagyon maximum egy időben a fogyasztás. Most a kérdésem az, hogy a szolgáltató ilyen ipari létesítményekbe eleve milyen vezetéket vezet be? Gondolok itt arra, hogy ugye abba nem illik belepiszkálni, csak ami belül van. És ha később több teljesítmény kell, akkor a szolgáltatóval is beszélni kell hardver ügyileg, vagy elegendő csak a megszakító magyobbra cserélése, meg a szerződés, többlet fizetés az extra fogyasztásért?

Remélem nem kérdeztem nagyon butákat, nem akasztok ki senkit
Valamilyen szinten szakmába vág, mérnök lennék, inkább azzal nem vagyok tisztában, hogy a konkrét "szabályos" megvalósítás hogy is néz ki, ezért is kérdezem.
Köszi előre is
Máté
(#) VIM válasza siletto hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Szia! Ha nyugodtan akarsz aludni és megkímélni magadat a későbbi kellemetlenségektől akkor ezt szakemberekre kellene bíznod. Azok rendelkeznek megfelelő engedélyekkel és eszközökkel, hogy ezt kivitelezzék. A hatósági részét ezen az oldalon átnézheted és az árakról is ad némi tájékoztatást, hogy a meglévő amperonkénti összeg az hogyan alakul. Az 50kW az cirka 40A fázisonként. Az épület használatba vételi engedélye sok mindenhez lesz kötve ha ott emberek fognak dolgozni. Tűzvédelmi, érintésvédelmi ... hogy egyáltalán milyen a jellege ennek a munkaterületnek.
(#) pont válasza siletto hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Üdv! Ipari létesítményt, nem szerelhet/tervezhet csak arra megfelelő végzettséggel rendelkező szakember, nem fognak használatba vételi engedélyt adni. Még ezer dolog lenne amire oda kellene figyelni, ha ilyesmi megfordul a fejedben, hogy a vasoszlopokról veszed a földet, akkor sajnos túl sok minden hiányzik ahhoz, hogy egy fórumon segíteni lehessen.
(#) siletto válasza pont hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Értem,köszi! Egyébként már megvan minden engedélye a helynek, szóval akár már most is lehetne dolgozni benne, csak fizikailag senki nem teszi még. Amint mondtam már ki van alakítva a villamos csatlakozás, én tulajdonképpen csak egy falra szerelt nagy hosszabbítót akartam csinálni, de ha ez nem lehetséges, akkor majd felkeresünk egy szakembert.

Érdekességképp meg szabad kérdezni, miért nem jó földelő a vasszerkezet? Nagy, fém, mélyre le van ásva, vasbeton alappal. Nem ilyennek kellene lennie egyébként a védőföldelésnek?
(#) Elektro.on válasza siletto hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
- Egy mérhető, központi földelés kell!
- "Körvezeték" nincs a szakmában hivatalosan. Elektromos művek épít ki Gyűrűs hálozatot szabadtéri vezetékezéssel. De családi háznál, ipari létesítményben TILOS!
Gondold el, ha valahol hiba van bontod az áramkört. Azt hiszed, hogy áramtalaníva dolgozol és hoppá, földöz vág az áram. A szabványokat, előírásokat be kell tartani.
Ipari létesítményben aaz újonnan kialakított hálozatokat , munkahelyeket hivatalos érintés védelmi jegyökönyvel és munkavédelmi szakember üzembe helyezése után szabad használni!
(#) pont válasza siletto hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
A különálló vasszerkezeteket is össze kell kötni és be kell kötni az EPH-ba (egyen potenciálra hozó hálózat), de a védővezetőnek, ami bekötésre kerül a dugaszoló aljzatokba, fix bekötés esetén a készülék földelő pontjaiba, annak megszakítás nélkül, a lehető legkisebb ellenállásúnak kell lennie a minél hatékonyabb védelemhez. ( a "fázisvezetővel megegyező anyagú és keresztmetszetű vezeték" , furcsán néznének rád, ha olyan 400v-os kábelt kérnél amelyikben nincs zöld sárga) Egy akármilyen vas földbe (ami akár lehet száraz homok is) ásva biztos hogy nagyobb ellenállást képvisel mint a rézvezeték. Ez a fizika, de jelen esetben a törvények számítanak. Ha a kiépített és engedélyezett rendszeren változtatás történik azt újra be kell vizsgáltatni, ezt egyébként a kötelező évi felülvizsgálat megteszi, tehát ha egy konnektorra van engedély, akkor nem lehet csak úgy utólag kiépíteni egy ipari csarnokot....Én is tudnék horgászni csak nincs engedélyem így megbüntetnének ha horgásznék.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
(#) phpmoli hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
Sziasztok,
Adott egy sokéves ház, benne 70+ éves lakókkal, egy gázkonvektorral és egy számítógéppel.

A helyzet:
A ház előző tulajdonosa saját elmondása szerint villanyszerelő volt, így a mostani lakók bizalma a vezetékhálózatban rendületlen. Azonban az eddig megismert történetek alapján az az ember vagy hazudott és nem villanyszerelő, vagy úgy villanyszerelő, ahogy egy mosogatófiú séf.
A gond az, hogy a 70+ életkorból adódóan jobban tisztelik még a látatlan (hisz elköltözött) autoritást/tekintélyt, mint hogy engem engedjenek szerelni. Ezért szerelés nélkül kellene megoldani a problémát.

A történtek:
A számítógép elromlott. Én programozó vagyok, én kezelem a rokonság gépeit, okoseszközeit, így manifesztáltak. Bekapcsoltam, nem moccant, majd néhány perc után elkezdett a hdd kattogni, mintha fel akarna pörögni, de nem kapna elég áramot. Szétszedtem, bekapcsolásra semmi se mozdul. Hazahoztam, rákötöttem egy másik tápot, működik minden.
Telefonáltam, mondom mi van, erre kaptam egy olyan választ, amire nem számítottam: "ja, egyébkent, lehet, hogy nem is érdekes, de mielőtt tönkrement, ahogy fetrengtem a gép előtt, a gép fémházát fogtam, a lábam hozzáért a gázkonvektorhoz, és megrázott az áram".

Kérdéseim:

- ez tönkretehette a tápot?

- a gázkonvektort nem kellene leföldelni? A felszálló meleg levegő folyton súrlódik a fém testhez, feltöltve azt. A konvektorba állítólag nem megy áram, pedig van valami szikra-generáló benne. De még ha nem is megy bele áram, akkor is, én eddig minden központi fűtéses (!) radiátort is földelve láttam. Ha kell földelni, melyik pontján? Még nem néztem meg, hogy van-e festetlen dedikált pontja.

- simán lehet, hogy a számítógép konnektora valójában nincs leföldelve. Hogy tudom szétszerelés nélkül ellenőrizni a ház összes konnektorát multiméterrel? Már rendeltem egy Socket Tester-t, de az még sokára ér ide. Részletes leírást kérek, hogy mikor mit hova kell érinteni és mit kell leolvasni. Az elmúlt órákat googlevel töltöttem, olvastam sokmindent laposelemről, villanykörtéről, tudom, hogy veszélyes üzem, értem, de bízzatok bennem.

- hogy a legegyszerűbb megnézni, hogy a doboznál lévő föld földelt-e? Vagy már egy mittomén 60-80 éves háznál is közösített volt?

Ha találnék egy bizonyítható hibát, akkor megkapnám az engedélyt a szerelésre, így kiderülhetne, hogy pl az összes konnektornál a föld azonnal össze van kötve a nullal, de ehhez mutatnom kell valamit.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
(#) phpmoli hozzászólása Máj 24, 2016 /
 
szerelés = SZÉTszerelés, aztán az összeszereléshez már lehet hívni szakembert, DE addig, míg nincs bizonyítva, hogy rossz, addig elképzelhetetlen, hogy szakembert hívjanak. Tehát a project lényege és a kérdéseim fókusza NEM a javítás, hanem a bizonyítékkeresés. Hangsúlyozottan.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
(#) kadarist válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Szia!
Pedig adekvát helyzetfelméréshez szakember kell, ezt nem spórolhatod meg. Lehet tanácsot kapni az internetezőktől, de azért ez mégsem egy Windows-telepítés-szintű probléma. Szakmailag: az, hogy a dugaljakban a védővezető megfelelően legyen bekötve, alapkövetelmény. Ennek a meglétét pedig csak minősített villamos szakember döntheti el, laikusok nem.
(#) Hp41C válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
A számítógép (miután legalább két - három egysége külön dugókkal kapcsolódik a hálózathoz) általában hosszabbítóval - elosztóval kapcsolódik a konnektorhoz. Annyit mindenképen megtehetsz, hogy az alkalmazott hosszabbítót megvizsgálod. Be van-e kötve a védőföldelése, nincs megszakadva a vezetéke? Ki lehet próbálni egy biztosan bekötött védőfölddel rendelkező elosztóval.
(#) pont válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Azon kívül, hogy ráz, még milyen bizonyíték kell, egy haláleset elég meggyőző lenne? Nyilvánvalóan földelési probléma van, ám annak hiányában még működnie kellene a számítógépnek (érintésvédelmi szempontból ugyan nem megfelelően), tehát abban a házban/konnektorban más baj is van.
(#) Elektro.on válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 24, 2016 / 1
 
Ha a számítógép háza ráz, akár gázcsőhöz akár hideg padlós helyiségben a padlóhoz képest, az biztosan földelési probléma. Mégpedig nem a konvektoré, hanem a fali dugaszoló aljzatban.
Az én házamat is úgy vettem, hogy az egyik lakója villanszerelő volt. Tiszta szerencse, hogy nekem is az az eredeti szakmám. Ami abban a házban volt kritikán aluli.

Ha nem vagy elektromos szakember , mindenképp keress egy megbízhatót aki megvizsgálja.
Senki életét ne bízd netes fórumokra!!!
(#) phpmoli válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
@Elektro.on: Nem vagyok biztos benne, hogy a gep az, ami raz, lehet, hogy a konvektor razott. Ha a konvektorban felgyult a statikussag, es hogyha a kettot megfogod, akkor normalis, hogy megraz, nem? Ez esetben a kerdes az, hogy a konvektort kell-e, szukseges-e, szokas-e foldelni, ha igen, hol? Ha viszont forditva tortent, akkor pedig a konvektornak kell, hogy normalis foldje legyen, de en nem lattam olyat, es a tulajok szerint sincs. Es meg mindig kerdes, hogy ez tonkre bir-e tenni egy tapot, ugy, hogy azert enyhe razasrol beszelunk?
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
(#) Bakman válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Idézet:
„Es meg mindig kerdes, hogy ez tonkre bir-e tenni egy tapot, ugy, hogy azert enyhe razasrol beszelunk?”
Nem.
(#) Elektro.on válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
A sztatikus töltésnél csak egyetlen egyet csíp. Feltöltődni max te tudsz ha olyan ruhába vagy.
Ha folyamatos csípést/rázást érzel az a gép. Nagyon sok olyan pc táppal és egyéb háztatási eszközzel találkoztam ami földelési hiba miatt rázott.
Fogj egy műszert és mérj a gép háza és a konvektor közt. Ha folyamatos 40-110V között mérsz az nem sztatikus töltés.
Amúgy én még nem láttam gáz konvektort földelve. Ha jól emlékszem nincs is rajta kialakítva csatlakozás.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2016
(#) papus51 válasza phpmoli hozzászólására (») Máj 24, 2016 /
 
Idézet:
„a konvektorban felgyult a statikussag,”

Egy fém konvektorban nem gyűlik fel sztatikus feszültség. Annyi biztosan nem, hogy rázzon.
Következő: »»   450 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem