Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   459 / 958
(#) yulo5310 válasza Master006 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Ha a föld meg a fázis összeér,naná hogy szikrázik,de az úgy jó!
(#) proli007 válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Nem a fázisvezetőhöz érinti hozzá, hanem a dugalj felől jövő földelést a bojler földeléséhez..
(#) yulo5310 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Nem,nem,olvasd át,szabadon lógott a bojler 3 vezetéke,mert leszerelte a lyukas bojlert.
(#) proli007 válasza yulo5310 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Félek, hogy Te nem olvastad el az előzményeket.
(#) yulo5310 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
Igazad van,felületesen futottam át rajta! Akkor meg lehet egy kis áthúzás a bedugott mosógépnél(fázis megy a földre,ha fordítva bedugja a konnektort,és a hiba megszünik,zárlatos a gép,vagy csak a nullát szakítja meg a kapcsoló!
(#) kameleon2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 3, 2016 1 / 3
 
Bocsáss meg, de ha nem tudod mi az a Bergmann cső akkor inkább ne vállalj el ilyen munkát, főleg ne más házán. A régi kátránypapír csöveket hívták így. Volt sima kátránypapír és volt ónlemez bevonatú változata is. A sarkokat roppantó szerszámmal hajlították jellemzően. Nagyon vésned sem kellene - mert ha elkezded bontani - egy kalapáccsal ki lehet alakítani a régi nyomvonalon a hornyot. Egyik kezeddel húzod kifelé a csövet, a másikkal kalapálod végig a falban maradt részeit. Az nyilván már döntés kérdése, hogy MM-fal, vagy cső. Józan eszű villanyszerelő nem szokott MM-falat használni csak tűzoltás jelleggel, vagy vészhelyzetben. Esetleg panellakásnál van létjogosultsága, mert az illesztési hézagokban el szokott férni, vagy rátapétáznak - de nem egy életbiztosítás. Akkor van igazán gond, ha beleszalad egy fúró, vagy szög. Javíthatatlan - vagy csak problémásan. Egy lecsövezett rendszerben, ha megsérül a vezeték - simán újrahúzható további bontás nélkül utólag.
(#) artidec hozzászólása Júl 3, 2016 /
 
Szeretnék segítséget kérni a bekötéshez. L-be kötöm a fázist. A többire nem találok bekötési megoldást. Két lámpát szeretnék külön-külön kapcsolni vele.OBI-kínai kültéri kapcsoló,két billenős gombja van. Köszönettel veszem a segítséget.
(#) Bakman válasza artidec hozzászólására (») Júl 3, 2016 / 1
 
Ez két váltókapcsoló egy tokban. L és C fázis, A2 egyik lámpa, B1 másik lámpa (a rajz szerint). Ha valamelyik lámpa akkor világítana, amikor a billentyű "le" állásban van, akkor rakd át a vezetékét másik pontra. A2 helyett A1-re, B1 helyett B2-re.
(#) (Felhasználó 119324) válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 3, 2016 /
 
OK, biztos igazad van. Légyszíves rajzold már le nekem, ha megkérhetlek, hogy bejövő 2 vezetékből, hogy lesz 3 vezetékes? - fázis - 0 - védőföld FI relé alkalmazásával, illetve 3 fázisúra ugyanezt kérném - bejön 3 fázis + 1 vezeték nulla, hogy lesz belőle 5 vezeték, 3 fázis adott a 0 és védőnulla érdekel FI relé alkalmazásával. (Panellakásokról van szó, mert annó így alakították ki)
Előre is köszönöm.
(#) szamóca válasza artidec hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
(#) sany válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Én is pont ugyanezt akartam írni. Nagy a felelősség! Gondolj bele, ha netán esetleg valamilyen szerencsétlenség történik ! És ez nem is nálad ...
Lehet lepontozni nyugodtan a hozzászólást! De ekkor is ez így igaz.
(#) artidec válasza szamóca hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Köszönöm, ezt megtaláltam de 3x3 kábelfoglalatra ezzel a kiosztással nem találtam megoldást benne.
(#) artidec válasza Bakman hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget, ma kipróbálom. A C okozott gondot.Akkor a behozott fázist nem csupán az L foglalatba hanem megosztva a C-be is be kell kötni ha jól értem, a nulla megy direktbe a lámpákra és a másik vezeték az égőről vagy A1 vagy A2 illetve a B-ken ugyanígy.Kicsit zavaró, hogy a műanyag foglalat bal alsó sarkába egy földelés jel van és a jobb felsőben pedig a nulla jele. Gondolom azoknak nincs köze a kapcsoló belsejéhez?
(#) artidec válasza Bakman hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Tökéletes lett, köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza artidec hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Azok a pontok csak esetleges kötés miatt vannak a foglalatban. Örülök, hogy segíthettem.
(#) Gombszem válasza granpa hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Idézet:
„Bermann”

Inkább: Bergmann cső.
(#) (Felhasználó 119324) válasza kowi hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Nem véletlenül, GANZ KK kapcsolókban alapból benne van, kapcsolóval megszakítód a 3 fázist, valamint belül jobb és bal oldalon van egy réz sín szerűség, hogy az 5 eres vezetéket be tudd kötni, tehát bemegy 5 ér, 3-at szakít a kapcsoló, 0 és védőföld csak átmenő ...
(#) ötfelezős válasza erbe hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Én az ilyen tervezőtől elvenném jogosultságát.
A mai világban az, hogy egy valamin akarok dolgozni, és az zavar más valamit, az nem megy.
(#) erbe válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Mi zavar mit?
(#) granpa válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 5, 2016 /
 
Köszönjük Emese.
(#) (Felhasználó 119324) válasza erbe hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Sok hozzászólót általában zavarja valami, leírja a saját véleményét, hogy ő hogyan is gondolta volna, amit másvalaki máshogyan gondolt: „…mert azt hittem, arra gondol, amire én, de mintha a következő mondatok alapján nem arra gondolna…” (ötfelezős egyik hozzászólásából idézek).
De amikor kértem tőle hogy rajzolja már le a "tutit", na arra még várnom kell egy darabig.
Idézet: "Én az ilyen tervezőtől elvenném jogosultságát." - szóval akkor el kellene venni az összes villanykapcsoló, konnektor ... tervezőjétől a jogosultságot, mert úgy tervezték ezeket az eszközöket, hogy 1 csavar alá (U alakú szorító vagy alátéttel) 2 vezetéket lehet bekötni).
Végül is ez a név mindent elmond: "ötfelezős" - öt válaszából kettő nem igaz, de azt is felezni kell ...
(#) bta válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 6, 2016 / 1
 
Ha nem fizetik meg a korrekt munkát, ne vállald el... remélhetőleg értesz hozzá, mert a villanyszerelés nem játék, a bizonyíthatóan kontármunka miatt bekövetkező károk ill. balesetek büntetőjogi felelősséggel járnak! A "nem az én házam" ilyenkor súlyosbító körülmény.
(#) kameleon2 hozzászólása Júl 6, 2016 / 1
 
Kedves antikzsolt! Le lehet pontozni nyugodtan a válaszomat, de kérdés az, hogy te a munka elvégzése után ugyanúgy fogod-e vállalni a véleményedet, mint én, aki 1989 óta a szakmában vagyok és tegnap is épp egy volt IKV-s ház villanyszerelési kontármunkáját láttam, ami már-már könyvbe illő. Átlós célirányos horonyvésésekkel, tűzoltás jellegű gyors megoldásokkal, amik az épület állagát is veszélybe sodorták. Tényleg fényképezőgépért kiállt a dolog, de nem tehetem meg a megbízó miatt. Sem a szerelési magassággal nem foglalkozott senki, pedig szabványos szerelési magasságok vannak. Sem a keresztmetszetekkel, sem a technológiával. Az 1930-as években épült az épület, azaz több szabványváltást megért. Ez a fórum, attól még, hogy a hobbielektronika égisze alatt fut, nem kell nélkülözze a hozzáértést. Sőt! Kifejezetten óvok mindenkit attól, hogy "csináldmagad" módszerekkel képezze magát az itt hallottak alapján. Van ugyanis néhány alapismeret, aminek a hiányában nem javaslom, hogy bárki házilag villanyt szereljen. Úgy pedig főként nem, ha más kontójára teszi - felelősség nélkül. Ez ugyanis a gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés kategóriájába esik. Nyilván itt nem arra gondolok, amikor kifordul a falból egy dugalj és az ember - műszaki lévén leáramtalanít és szépen a csavarokat rendesen meghúzva visszaszereli. Látva amúgy a mancsokat - úgy láttam nem csak én vagyok így ezzel a véleményemmel.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) bakos13gab válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 6, 2016 /
 
Szegény Ingrid csöve...
(#) bencikusz hozzászólása Júl 7, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy van e arra valamilyen megkötés, hogy a falban menő csőbe csak tömör réz vezetéket lehet használni, vagy be lehet e esetleg húzni sodrott vezetéket is ? Természetesen mindegyik azonos feszültségű, (Nem audió, videó, UTP stb.) egy kapcsolóból szeretnék kihúzni még egy kapcsolt fázist.
Köszönöm, b.
(#) (Felhasználó 119324) hozzászólása Júl 7, 2016 /
 
nincs
(#) granpa válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Nincs.
(#) bencikusz válasza granpa hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Köszönöm szépen mindkettőtöknek, van mindkét fajtából itthon, csak lehet hogy sodrottat könnyebb behúzni a csőbe. Majd meglátom melyikkel lesz egyszerűbb.
Minden jót.
(#) granpa válasza bencikusz hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Ha rám hallgatsz: megkened faggyúval, vagy nem gyantásodó zsírral (pl. szilikon), de egy szál régivel könnyebben behúzhatsz 2 újat (hacsak nincsenek összesodródva).
(#) proli007 válasza granpa hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1
 
Érdekes, hogy soha nem említettétek, a számomra a legkézenfekvőbbet, a hintőport (talkum). Valaha én mindig azzal húztam be a vezetékeket. Markomba öntöttem, és azon keresztül vezettem a behúzandó vezetéket. Nincs "utóhatása", nem koszol, ha kész a munka, csak összecsapod a kezedet és végeztél. Maximum ha lábhintőpor, akkor nem fog gombásodni a kezed a munka után.
Következő: »»   459 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem