Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   464 / 960
(#) kameleon2 válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 1
 
Korszerűsítened kell! Rajzolhatod elölről, hátulról. gyuszó le is fotózta a kedvedért, milyennek kellene lennie. Nem lehet más. Más szakember évtizedekkel ezelőtt végzett szerelése nem mentesíthet a hatályos szabványok alól. Ha nem jön ki a plombált területről a zöldsárgád, ez csak annyit jelenthet, hogy 1974 előtt készült az óra kialakítás. Azóta 2 alkalommal kellett volna felújítani lassan, ha a 25 éves ciklusokat nézed. Szabványossági felülvizsgálaton már megbukna. ..és igen a helyszínen kell kialakítani a földelőszondát, a mérődobozt a földeléshez és a teljes mérőhelyet úgy ahogyan leírtuk. Ha ez megvan a szolgáltató villanyszerelője köti be a zöldsárgát a kéket és a feketét úgy, hogy az óra alól kijöjjön az első fogyasztási pontig. Kíváncsi lennék, ha 4 vezetékkel meg lehetne oldani a bekötést, akkor hogyan alakítana ki hegman 1db 5p 3 fázisú csatlakozót első fogyasztóként?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016
(#) levaitamas válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Idézet:
„Ha ez megvan a szolgáltató villanyszerelője köti be a zöldsárgát a kéket és a feketét úgy, hogy az óra alól kijöjjön az első fogyasztási pontig.”

Ezért nem értem én, mert nálam ilyen nincs.
(#) kameleon2 válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 19, 2016 / 1
 
Ezért írtam, hogy más trehánysága nem mentesít. A szolgáltató villanyszerelője egy javításnál elfelejtette a nullát is bekötni. 10mFt lett a kár. A többi ment válaszként privátban.
(#) hegman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Az off-ként jelölt megjegyzésem arra vonatkozott, hogy lehet kialakítani 4 vezetékes azaz TN-C mért rendszert, ha feltételei adottak.
Gyanítom levaitamas esetében a szerelő célja is hasonló volt. DE, egyrészt a vezetékek keresztmetszete szabványosan nem teszi lehetővé a védővezető PEN vezetőként történő alkalmazását. Másrészt a nem lehet pontosan tudni honnan jön ez a vezeték (átmegy az órán vagy közvetlenül a PEN csomópontból jön. Harmadrészt kék.Így mindenképpen normálisan meg kell csinálni.

Első fogyasztóként 3F+N+PE kialakítása kétféle képen történhet meg ha a bejövő TN-C és az órától továbbmenő szintén TN-C.
Első verzió: A méretlen részen kialakított PEN csomópontból akár 2,5mm2 keresztmetszető kék és z/s vezetéket hozok az óra mellett elhelyezett dugaljhoz a fázis természetesen óra után ágaztatom le egy kismegszakítóra és ÁVK-ra. Ez a gyakorlati megoldás. Ennek a szemléletes megoldása az, hogy egy 16mm2 z/s vezetékkel a méretlen PEN pontból ráállok egy dupla sorkapocsra és onnan viszem el a 2,5mm2 kék és z/s vezetéket. (ettől még PEN-t vihetem tovább a ház kiselosztójához)
Második verzió: a mért részen tisztán hozzáférek a PEN vezetőhöz (a PEN továbbmegy a ház kiselosztójához) erről leállok egy dupla sorkapocsba és innen viszem el a 2,5mm-es kék és z/s vezetéket. De szabvány szerint itt szétválasztottam a PEN-t N-re és PE-re ezért ezt a pontot földelnem kell. Ez persze nem életszerű, hogy ~60cm-en belül kétszer földeljek.
(#) hegman válasza hegman hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Rosszul írtam, természetesen a N először az ÁVK-ra megy.
(#) kameleon2 válasza hegman hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Idézet:
„Ez persze nem életszerű, hogy ~60cm-en belül kétszer földeljek.”
Nem is teheted meg az óra után, mert áramlopást követhetsz el, ha a nulla gyengélkedik az óra alatt. Ezt próbáltam eddig elmondani. Azaz nemcsak életveszélyes helyzetet okozhat a nem megfelelő földelési rendszer, de még büntetést is vonhat maga után. A földelést ugyanis a szondától, a PEN szétválasztáson át az első fogyasztóig nem szabad megszakítani. Ehhez kell az óra alatt hozzákötni a nullát is. Mert ha a nulla megszakad, az bár okozhat kárt, de a folytonos védővezető megvédi az emberi életet. De ha a földelőszondától feljövő zöldsárga szakad meg - az emberéletbe kerülhet egy műszaki hiba során.
(#) gyuszo válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Idézet:
„Ezért nem értem én, mert nálam ilyen nincs.”


Igen látjuk, hogy nem érted, mivel mindkét rajzodból hiányzik a szolgáltató része a bejövő vezeték. Csak a mérőhelyeket rajzoltad be és ami utána van.
Rajzold le magadnak a helyeset, utána meg fogod érteni. Amit én küldtem rajzot és fotót valamint Bakman is , azon látszik a bejövő oldal is . Szerintem a fotón jól látszik mi van a leplombált óra előtti részen, amit átvesz a szolgáltató .
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
(#) hegman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Mint írtam, a PEN 4 vezetős esetben nem megy át az órán, hanem az óra kap egy nulla szálat a PEN földelési pontból, ez kell a feszültségtekercséhez. Az áram mérése persze a fázisvezetőkön történik. A PEN a földelési ponttól megy a mért részbe át. A PE és/vagy PEN vezetőt óra után bármikor földelhetem.
Áramlopást nem követek el, ha az E-on nullája gyengélkedi az az ő felelőssége mivel a méretlen részen történik, ugyan ez az eset amikor az órája meghibásodik, akkor sem én lopom az áramot hanem bejelentési kötelességem van, hogy nem működik.
Az alábbi csatolt file-ban egy E-on által elfogadott, jóváhagyott a mérési terv részlete látható, amit 2014-ben kiviteleztek Komlón. Műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, ÉV mérős jóváhagyta, elfogadta.

FM_V-3.jpg
    
(#) levaitamas válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Idézet:
„mivel mindkét rajzodból hiányzik a szolgáltató része a bejövő vezeték. Csak a mérőhelyeket rajzoltad be és ami utána van.”

Igen hiányzik és azért rajzoltam csak annyit, mert annyi van. A te fotódon egyértelmű minden, de nálam ezek szerint a szolgáltató nem hozott ki zöldsárgát a mérő alól.
Amit én rajzoltam akkor abban hibádzik, hogy nem nekem, hanem a szolgáltatónak kellene kialakítani a földelést(amit nekem kell előkészíttetni)?
De akkor milyen megoldás lenne szabályos és hivatalos és hogyan lesz földelésem?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
(#) gyuszo válasza levaitamas hozzászólására (») Júl 20, 2016 1 /
 
A szolgáltató nem ad földelést ( zöld-sárgát ) soha, de ezt már többen is leírtuk.
Az a vezeték a mérőhelyen áthaladhat , de ki is kerülheti egy külön csőben.
Azt a helyszínen kell létrehozni , ha nincs ezt kell pótolni a mai előírásoknak megfelelően.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2016
(#) kameleon2 válasza hegman hozzászólására (») Júl 20, 2016 / 2
 
Már megbocsáss - de a rajzon az van amit írtam. A méretlen plombált részen ott a földelőszonda. A PEN vezető folyamatosan halad ki a méretlen részről. Azt mondjuk külön csodálom, hogy a nullázás nem mért területen van - mert nem szokás kívül rakni. Persze a szolgáltatónak mindent lehet. Hozzá kell tegyem - érdekelne a konkrét kivitelezésnél - milyen színű vezetővel vitték tovább a PEN-t? Mert ha a földelőszondától folyamatos, akkor zöldsárgának kellene lennie - az meg kicsit érdekes, mert a szabványosságot erősen üti, ha a méretlen alól nem jön ki kék. Azaz ez a megoldás is legalább olyan rossz, mintha csak kék jön ki. Ugyanis egyértelműen a kék csak nulla lehet. A zöldsárga pedig csak védővezető. Namármost, ha a zöldsárgán üzemi áram folyik, az megint nem szabványos. Márpedig ha PEN vezető - kell, hogy üzemi áram follyon rajta.
(#) habazutty válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Nem akarok vitát generálni. ÉMÁSZ terület, de a kártya mindenhová jó...
Kifejezetten ajánlják, hogy NE a pecsétzárazott térben legyen a földelőszonda csatlakozása, azért, hogy esetlges ellenőrzés esetén ne keljen plombát bontani. Ez van írva a MEEVET kézikönyvében is. Én is ezt favorizálom, ahol lehetséges. Külön kitérnek a könyvben arra a környékünkön gyakori esetre, amikor a szerelő a felhasználói mért főelosztó PE sínjére csatlakoztatja a földelőszondát-itt történik a szétválasztás. Nem mondják, hogy nem lehet, de említik, hogy előírásszerűen a fogyasztásmérőhelynél kell lennie a potenciálrögzítő földelésnek.

ERGO - ha nekem 4 illetve két vezetős hálózatom van a szolgáltatótól, akkor nem követek el hibát, ha megcsinálom a potenciálrögzítést, hiszen a mérők feszültségtekercsének a nullája pecsétzárazott térben, hozzáférhetetlen helyen van, kellő keresztmetszettel. Ez nem áramlopás.

Annyit még hozzátennék, hogy hiába a regisztrált szerelői rendszer, nem következetesek a döntések. Sem a regisztrált szerelők sem a hálózati megbízottak részéről. ELMÜ ÉMÁSZ fronton úgy nézem kezd tisztulni a kép (van pár megkötés, amit már régen be kellett volna tartatni...), E-ON-t nem ismerem. Sajna az emberek is nehezen értik meg, hogy az eltelt 30-40 év alatt már kiszolgálta magát az épület fogyasztásmérő berendezése. Nem kicseszésből jobb, ha meg van csinálva újabb 25-30 évre.

Maradtam tisztelettel!
(#) kameleon2 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Idézet:
„Kifejezetten ajánlják, hogy NE a pecsétzárazott térben legyen a földelőszonda csatlakozása, azért, hogy esetlges ellenőrzés esetén ne keljen plombát bontani.”
Én sem a vita kedvéért írtam, amit írtam. Azonban ha úgy van elkészítve a mérőhely, ahogyan írtuk - nem pecsétzáras területre kerül a földelőszonda. Ugyanis... A szondát ha leütöd és felhajlítod a vasat, az 1m magasságban (hóhatár miatt) véget ér egy dobozban ahol oldható, hangsúlyozom oldható kötéssel kötöd rá a zöldsárgát és úgy viszed tovább a szolgáltatói doboz felé, hiszen érintésvédelmi felülvizsgálatkor szét kell tudnod választani a referencia mérésekhez. Még mindig kíváncsi lennék, ha tartani akarom a szabványos színezést, az én leírásomon kívül melyik megoldás az ami ezt képes biztosítani? Szép ez a 4 vezetős megoldás. létezik is ilyen kábel. Fel is használták egyszer a villanyszerelőim a XII. kerületben. Meg is bukott a szabványossági felülvizsgálaton. Igaz, hogy a műszaki ellenőr attól a cégtől volt, aki ellenérdekelt - de sajnos - igaza volt. Kádár Abától hozott egy állásfoglalást. Ezt nehéz lett volna überelni. Amúgy a pecsétzárakhoz... Nálunk napon van kint a Hensel tokozat. fél évente hívom ki plombát cserélni a szolgáltatót, mert a műanyag plombákat a nap megeszi. Még én érzem magam kényelmetlenül, hogy mikor perelnek be miatta. Ezt én sem szeretem.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) kameleon2 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Áramlopás témához... Ha egy olyan tehetséges villanyszerelő köti az órát mint a mi területünkön pár helyen és lazán húzza meg a nullát - igenis megvalósulhat az áramlopás, ha nem plombált területen fut keresztül a szonda. ugyanis az órát megkerülve kap a rendszer bár földet a nulla helyett, ami nem szabályos, sőt veszélyes szintén - de működnek a gépek róla.
(#) hegman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
A rajzból csináltam jobb felbontásút. A méretlen részből mivel PEN jön ki ezért ez z/s a 1-es leágazásban a főelosztóhoz menő kábel 4x120 NAYY-J azaz 3 fázisvezető és –J z/s ér. A PEN szétválasztása a főelosztóban történt ahol ezt a pontot helyileg földelték. Nem tudok olyan szabványról amit megsértenék azzal, hogy kék nem jön ki a méretlen részből.
(#) hegman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Az hogy plombált részen trehányúl szerelnek az nem a fogyasztó felelőssége hanem az szolgáltatóé. Nekem volt olyan esetem mikor a hensel doboz tetejét csavarbehajtóval szedtet le a szolgáltató villanyszerelője és csodálkozott, hogy nem tudja visszarakni a helyére.
(#) gyuszo válasza habazutty hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Szerintem a Bakman által feltett rajzon is egyértelműen látszik, hogy a földelőszonda csatlakozása nincs leplombálva.
A plombált terület az, amelyik szaggatott vonallal van körberajzolva, az a szolgáltatóé. Abból méretlen N ( kék) nem jön ki, csak PE ( zöld-sárga ).
A földelő szondát így ki lehet alakítani , erről a fogyasztói elosztószekrénybe elvezetni.
A PEN szétválasztás és a földelőszonda közötti vezetékszakaszt köti be a szolgáltató megbízott szerelője , akár egy időszakos kért felülvizsgálat alkalmával.
(#) kameleon2 válasza hegman hozzászólására (») Júl 21, 2016 / 1
 
A zöldsárga mindig és kizárólag védővezető lehet. Ennyi. Nem folyhat rajta üzemi áram. Ergo szabványt sért, ha PEN vezetőként folyik rajta üzemi áram. Vagy tévedek?
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Szerintem nem ugyan arról beszéltek, a lakossági mérőhelyet úgy kell kialakítani ahogy Te mondod. De az ipari létesítményeknél, ahol bőven megvan a 16mm2 feletti keresztmetszet, ott gyakori, hogy a mérő az a porta közelében vagy a trafónál van és innen akár több száz méterre 4 szálon viszik, és a felhasználás helyén alakítanak ki 5 vezetékest, földeléssel stb. Kizárásos alapon ilyenkor a zöld/sárga az PEN.
(#) hegman válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 / 1
 
„A zöldsárga mindig és kizárólag védővezető lehet.” Ez így igaz.
A PEN arra van kitalálva, hogy üzemi áram is folyhasson rajta. (lásd szolgáltatói hálózat)
A PEN jelölése z/s. Vagyis a PEN lehet védővezető is.
Ennek az a magyarázata, hogy a védővezetőt a nullától az különbözteti meg, hogy mindig rögzítve van a potenciálja a földhöz, vagyis földelt. A PEN és a nulla közt a különbség, hogy a PEN-t lehet és szabvány szerint előírt módokon és helyeken kell is földelni, vagyis a potenciálja 0. A N potenciálja meg gyakorlatilag az egész hálózaton „valami” a földhöz képest, a PEN szétválasztási pontjától távolodva és a terhelő áram függvényében a nulláról nő.
Lakossági mérőhelyet is lehet így kialakítani, legalábbis itt Pécs környékén. Több villamos kollégám köztük én is így csináltuk. Nekem a ház a mérőhelytől ~35m-re van nyomvonalon. Olcsóbb volt a lakás elosztóba bevinni egy földet földelő szondáról a fal túlsó oldalán vezetve, mint 5x25-ös kábelt venni.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Ha véletlenül megszakad az óra alól kijövő nulla (akár szándékosan), a mérő attól még megkapja, így a mérést továbbra is a fázis árama és a fázis-nulla közötti feszültség alapján, azaz pontosan méri. Attól függetlenül, hogy az áram a továbbiakban a földelés felé folyik és ennek az ellenállása miatt éppen a felhasználó veszít a dolgon.
Éppen tavaly szerelgettem olyan helyen, ahol több, egymástól 15-20 m-re álló épületbe kötötték be az áramot (családi ház, gazdasági épület, istálló, ...). Minden épülethez külön földelést alakítottak ki, nagyon helyesen. Igaz, volt olyan köztük, ahova csak 4 szál ment a levegőben. Most már ott is megvan az 5.
A házigazda mesélte, hogy a FI relé nem állta a dolgot, valamit kötözgettek rajta, azóta nincs gond vele. Még lenne ott munka.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) levaitamas hozzászólása Júl 21, 2016 / 1
 
Itt találtam némi információt.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Trivium93 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Üdv.
Nálunk nincs is földelő szonda, se föld vezeték. Nálunk, úgy van megcsinálva, hogy a föld (ami a házból megy az óraláda felé) az óraládába a nullára van kötve. Senki-t nem vágott agyon, szolgáltató se szóltak semmit. Akkoriban nem raktak földelő szondát, így most sem. Bár a házunk előtt van az oszlop és az le van földelve. Jövőhéten teszek fel Fi relét.
(#) kameleon2 válasza hegman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Szia! "Értem én, hogy villanymotor, de mitől forog?" Szerintem ezen nem lehet többet ragozni. Nálam 5x16mm2-es földkábel van 27m hosszon. Az nem lehet szempont, hogy olcsóbb vagy drágább-e egy megoldás, ha az emberi élet a tét. Ezt a véleményemet továbbra is fenntartom. Tőlem nem vették át a 4 vezetékes megoldást a XII. kerületben. Ott 95-ös kábel volt berángatva 60m hosszon egy nyavalyás autólift miatt (családi ház!!!) .
(#) habazutty válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Azért kíváncsi lennék, hogy pontosan hogyan volt bekötve a kezdő és végpont annál a 95 ös kábelnél amit nem vettek át Tőletek. Ugyanis ilyen keresztmetszetben hidd el, hogy oda megyek négy vezetéken ahová jólesik, ha utána előírásszerű a szétválasztás. Akár épületszekciónként is lehet így vinni a betápot, minden szekciónak külön fő földelősínnel és földeléssel.
(#) habazutty válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Ezt nem gondoltad komolyan. Hiába húzza meg lazán a nullát, épeszű ember tuti észreveszi, hogy baj van és inkább nem nyírja ki a berendezéseit, hanem szól a szolgáltatónak. Ráadásul, ha az elmenő nulla a laza, akkor a fesz. tekercs még mindíg kap nullát, csak a fogyasztó nem, tehát mérni fog. Ragozhatnánk, de fölösleges. Egy egyszerű nappali + vezérelt mérés esetén is több ponton lehet rossz kötés a nullában.
(#) habazutty válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Szerintem ez így nem jó, egy hasonló esetemet nem vették át. Akkor most kinek van igaza? Csinálsz egy legalább 16 mm2-es MKH zöld/sárga átkötést a plombált PEN kapocsról a dobozon kívül elhelyezett fő földelőkapocsra (PEN sínre), amire a földelés érkezik? Gyanús, hogy szerelője fogja válogatni. Ráadásul le van írva a kézikönyvben, hogy a nulla vezetőt a fogyasztásmérő kapcsain tilos megszakítani, tehát a rajz ebből a szempontból is hibás lehet. Elvileg csak egy feszültség "jelet" kell adni min. 6 mm2 keresztmetszettel a fogyasztásmérőnek. Nyílván, ha csak egy nappali mérés van, akkor célszerű használni a fogyasztásmérő N kapcsait, nem lesz több így a kötési pont. (Bakman remélem nem haragszik, de berajzoltam a rajzára, hogy mire gondolok)

Persze csak szerintem.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016

Névtelen.png
    
(#) gyuszo válasza habazutty hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Az már nem PEN-sín hanem csak PE.-ami a földelőszondánál van. Ezért helyes megoldás.
A módosított rajz már nem jó. Az eredeti volt a jó.
Az órába bemegy a N és nem megy sehova ? Szerinted ez helyes ?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) erbe válasza habazutty hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
A valóságban (ha már láttál villanyórát közelről), a mérő alatt a bekötési pontok fázisonként Be-ki kötéspontok, a Nulla közösített kötéspont. Azaz a mért Nulla a mérő alól jön hozzád, nem a PEN kötéspontról. Persze ez nem kőbevésett parancs (Mózes), villanyszerelője vál(t)ogatja.
(#) kameleon2 válasza habazutty hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Én elhiszem csak a műszaki ellenőr nem vette át. Behúzatott velünk külön védőcsőben egy zöldsárgát plusszban. Azt mondta akkor nem kell a teljes kábelt cserélnünk. De a tényeken hiába vitatkozunk - azok megtörténtek.
Következő: »»   464 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem