Üdv. Csak egy buta kérdés. Ha lekapcsolt kismegszakítóval rámérek a fázisra és a radiátorra egy multiméterrel, szakadásvizsgálattal, akkor a műszer azt jelzi, hogy van kapcsolat köztük. Ez azért van, mert pl. az izzó be van csavarva és így az izzószálon keresztül kapcsolat van a fázis és a nulla között? A nulla meg ugye egy potenciálon van a földdel. Tehát ha le van nyomva a kismegszakító, akkor a fázis és az EPH azonos potenciálon kell, hogy legyen? Ezek szerint ha lekapcsolok minden lámpát és kihúzok minden fogyasztót, majd lekapcsolom a kismegszakítót, akkor már nem szabadna jeleznie a műszernek?
Tudom, hogy baj van ha kiül a fázis az EPH-ra
De amikor le van kapcsolva a kismegszakító, akkor egy fogyasztón keresztül (pl. lámpa) "kapcsolatban" van az EPH és a fázis.
Tudom, hogy nincs értelme csak rámértem, hogy be van-e kötve a radiátor az EPH-ra (panelház) és meglepődtem, mikor a fázisnál is jelzett a készülék, kíváncsi voltam, hogy hiba-e vagy úgy van, ahogy leírtam.
Az hogy baj van vagy nincs ez nem dönti el.
Kb olyan mint aki ,összeköt egy csomó alkatrészt össze vissza,ezután két tetszőleges pontjára hangszórót ,másik két pontra telepet köt.A hangszóró pattogott az érintéskor.Ebből arra következtet hogy az összes alkatrész jó.(megtörtént )
Az elosztó szekrényben van egy 1 fázisú 20A-es kismegszakító, amit illik 4-es MCu-val szerelni (jelenleg alu vezeték van bekötve). Ez a kismegszakító 2 helyiséget táplál, ahová 2,5-es vezetéket húztak.
A kérdésem az volna, hogy nem lenne célszerűbb mind a két helyiségbe 4-es kábelt húzni, vagy az elágazás utáni keresztmetszet csökkentés is megengedett?
Úgy tanították, hogy a kismegszakító névleges áramánál nagyobb áramerősséget tudjon elviselni a vezeték, mert a 20 amperes megszakító sem 20 amperen old, hanem pl. 22-23 amperen, akkor sem rögtön, hanem x idő elteltével, mikor a bimetál elér egy hőfokot.
Ja, lehet nem 20A-en old le, hanem 21-en. Attól is függ, mennyi ideig terheled a leoldási határ közelén ( pl hegesztés elején /10 elektróda/, sokára old le elsőre, de minél többször lekapcsol, annál kevesebb elektróda kell a következő lekapcsoláshoz, ha nem hagyunk neki időt lehűlni). Az, hogy X idő, az azért nem pecekben mérhető egyik karakterisztikájú automatánál sem.
Igen először az automata oldjon le, mint sem a vezeték szigetelése olvadjon, vagy égjen el.
Ha a "0" kötéseknél - főleg a bejövő, esetleg a mérő, utca front- nem tökéletes a kontaktus, akkor az égőkön keresztül is visszaszivároghat áram a már lekapcsolt fázis vezetékedbe. Ezért lehet a "0", és a földelő szonda közt is néha feszültséget mérni.
Ha az utcai lekötésnél laza a "0", akkor már tudsz mérni a "0", vagy föd- és fűtés cső, víz cső közt feszültséget. Szélsőséges esetben "0" bekötő légvezeték leszakadt, akkor már azon is fázis jelenik meg.
Azért kell az a földelés a villanyóránál, hogy ne jelenjen meg. Arra felé szépen záródik az áramkör. Illetve, az érintési feszültségnél nagyobb nem jelenhet meg. A mérőnél levert földelés és összekötve a nullával erre szolgál, védelem. Már Ωikusan nincs is meghatározva a nagyság, csak számottevőnek kell lennie!
A társasházaknál- onnan indult ez a beszélgetés- van egy pár kötés, és előfordulhat nem 100%-os a kontaktus. Hozzám a 3. em-re csak "0", és fázis jön Ott nincs földelő szonda vezeték, hiába van az alagsorban az elosztószekrényben esetleg földelő vezeték. Gyakorlatilag 2 db Nullám van, egyik a nulla, másik a földem- már ahol van
Udv mindenkinek! Masfel eve egy kissebb villanyszerelo cegben dolgozom es mar nagyon unalmas,hogy szerelvenyezes utan lakatfogo meromuszerrel kell vegig ellenorizni minden dugaljat. Ezert aztan kigondoltam,hogy epitek egy kis segedezkozt. Arra gondoltam,hogy egy ures villas dugoba beszerelnek 2 db ledet. Fazis-nulla koze mondjuk pirosat,Fazis-fold koze pedig zoldet. Ebben kernek nemi tanacsot,hogy eleg lenne e csak ellenallast kotni sorban a leddel vagy diodara is szukseg van? Esetleg valaki talalkozott e mar hasonloval? Minden otletet szivesen fogadok. Nagyon unom a lakatfogos kotoraszast
Es meg valami: Ki kellene talalni valamit arra a hiba eshetosegre ha veletlenul kotes hiba miatt a dugaljba nulla helyen is fazis jelenne meg es a ket polus kozott mondjuk 380V lenne a fesz.
Kicsit kuszának tűnik nekem ez a dolog. Lakatfogóval mit (és hogyan?) mérsz egy beépített dugaljat?
Mit szeretnél ellenőrizni?
Nem elég az ellenállás, mivel a led záróirányban max. 6-8V-ot visel el.