Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CD lejátszó javítás
 
Témaindító: 021, idő: Júl 27, 2008
Lapozás: OK   19 / 25
(#) probert69 válasza steelbird hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Optikát megpucoltam, az volt az első. A motorokat végig vizsgáltam, azok is rendben vannak. csatlakozók úgyszintén. És gyári lemezzel próbáltam. Poti tekergetésre sem változik semmit a helyzet. CDM-12.1/15 mechanika kell bele, épp azt nézem, hogy alibaba CDM-12.1 optikát kínál, 6-7 usd-ért az elég-e, vagy komplett CDM-12.1/15 egységet kell rendelnem.
(#) steelbird válasza probert69 hozzászólására (») Jún 20, 2016 / 2
 
Elég az optikát cserélni, ha a mechanikán minden más jó.
(#) dark81 válasza probert69 hozzászólására (») Jún 20, 2016 / 1
 
Legtöbbször a lemezforgató motor a hibás, a kommutátor felszabályozása általában megoldja a problémát. Lehet még szalagkábel szakadás is. Én azt tapasztaltam, hogy a lézerdióda a legstabilabb alkatrész egy CD lejátszóban, nagyon ritkán megy tönkre. Építettem egy lézerteljesítmény mérőt BPW34 fotodiódával, azt kalibráltam egy gyári műszerhez, és így ellenőrzöm a lézerdiódát.
(#) probert69 válasza dark81 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
de talán be is lehet "csapni" a motorvezérlő elektronikát, megfelelő feszt odavezetni a diódaáramkör felől, hogy felpörög-e a motor. Esetleg ötlete valakinek?

005.JPG
    
(#) dark81 válasza probert69 hozzászólására (») Jún 20, 2016 / 1
 
Szia! A CN701 csatlakozón mérd meg a fotodiódákat multiméterrel dióda állásban. A 7-es láb a katód, és ehhez képest mérd a 8,9,10,11,12-es lábakon a diódák nyitófeszültségét, kb. 0,7V körül vannak. Ha valamelyik szakadt, akkor nem érzékeli hogy raktál-e be lemezt, és fel sem pörgeti azt.
(#) buenos hozzászólása Júl 15, 2016 /
 
Üdv Mindenkinek! Adott egy Pioneer cd-játszó,aminek a kiolvasójából kiesett a lencse. Mi a tanács,bevált tapasztalat,mivel javasolt visszaragasztani? Kösz.
(#) CHZ válasza buenos hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
Próbáld meg ragasztás nélkül visszapattintani, ragasztása veszélyes lehet.
Oldószermenetes ragasztóval, kis mennyiségben, lencse külső szélén próbálkozz.
(#) doktor válasza CHZ hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
A fordított mechanikásról van szó, azt kiesés esetén csak ragasztani lehet.


buenos:

Pattex cipőragasztót szoktam mostanában általánosan használni, de a szélén kis felületen próbáld ki előszór.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2016
(#) CHZ válasza doktor hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
Nem én javítom, de nem minden PIONEER CD- ben van fordított mechanika.
Vizes alapú ragasztót használnék, nagyon kis mennyiségben, max. három ponton.
(#) doktor válasza CHZ hozzászólására (») Júl 16, 2016 /
 
Értettem.
Tudom, hogy nem mindegyik Pio fordított mechanikás, azért írtam konkrétan, ha ennél a megoldásnál kiesik a lencse,utána, ismételt visszahelyezésnél már stabilan nem rögzítődik, csak segédanyag ragasztó segítségével.
(#) Szegedi Szilard hozzászólása Aug 30, 2016 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy Technics hifi tornyom, keveset használtam nem volt problémám vele, a deckbe volt két nyomógörgő csere vagy 3 éve. Jól működik. De a cd lejátszóm olyat csinál, eredeti cd-nél is meg az írottal is, hogy néha 1 másodpercet megugrik a lemez. Csak néha csinálja. optikát már alkoholos fülpiszkálóval megtisztítottam de még néha így is előfordul az ugrás. Szerintem csak be kellene keni zsírozni a mechanikáját. A cd lejátszó teljesen zárt, nem poros belül. Amúgy 2000-ben vettem a hifi tornyot újonnan, nem mai darab, de jól működik. Várom válaszotokat aki tud tanácsot adni nekem.
(#) doktor válasza Szegedi Szilard hozzászólására (») Aug 31, 2016 / 1
 
Szia!
Tisztítás -kenés, esetleg a motorok átpörgetése külső tápról.
Nyugodt lehetsz, hogy találsz benne port.
(#) Szegedi Szilard válasza doktor hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Szia Doktor!

Csináltam egy optikai fejtisztítás most már nem ugrik. Remélem jó lesz a cd lejátszóm, szerintem az olvasófej jó, lehet újra kellene kenni a mechanikáját a szánt amin fut az optika, de lehet hozzá se kell nyúlni.
(#) pakard hozzászólása Szept 14, 2016 /
 
Sziasztok.

Technics SL PS770 cd játszóba kellene egy kis segítség. Fejhibásan került hozzám nem olvasott semmit, megpucoltam a fejet, picit mozgattam a lemezforgató motort be is indult de nagyon sokat ugrott. Kicseréltem gyári újra az optikát (alibabán van 7$) de azzal meg nem olvas. A lemez teker gyorsan de nem fókuszál jól, nem kapja el vagy mi. Hol nézelődjek?
(#) Szegedi Szilard hozzászólása Szept 14, 2016 /
 
Szia!

Szerintem nézesd meg valamilyen szervizbe szakemberrel ne te javítgasd.
(#) doktor válasza Szegedi Szilard hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Szia Szilárd!

Örömmel olvastam , hogy sikerrel jártál.
Jelenleg nem tapasztalsz olvasási hibát, a kenést kásőbbre halasztahatod.
Ismételten jelenkezik a probléma az ultrahangos tisztitás, lehet a következő megoldás, a motorok átvizsgálásával, szükség szerinti cseréjével együtt.
(#) Falko hozzászólása Szept 17, 2016 /
 
LG ML-M1040-es HI-FI készülékem nem játsza le a CD-ket.Azt írja ki,hogy READING (olvasás) és ugrik egyik tárbol a másikba de semmit nem csinál.A rádió ás a magnó működik,csak ez nem akar működni.Szemétre való lett,vagy van rá megoldás,hogy játsza a CD-ket is?

31645.jpg
    
(#) doktor válasza Falko hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Szia!
Tisztítás -kenés, esetleg a motorok átpörgetése külső tápról.

Ezeket érdemes megcsinálni, házilagosan, és ha nem tudsz továbblépni, szakembert felkeresni, bevizsgálás utáni árajánlat alapján, eldöntöd, hogy számodra gazdaságosan, javitható, vagy sem.
(#) CHZ válasza Falko hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Optika tisztítás, ha nem hoz eredményt, csere...
(#) rokko99 hozzászólása Okt 31, 2016 /
 
Kedves fórumozók. Van egy Sony CDP-395-ös lejátszóm, és egy ideje tapasztalom, hogy valamikor lejátszás közbe gondol egyet, és mint ha elvágták volna... szenved pár másodpercig, aztán no disc. Ennek az előjele az volt, hogy sokszor lejátszáskor, de nem minden lemezzel azt csinálta, recsegett. Most már alig-alig indulnak el benne a lemezek. Sokszor csak kiírja, hogy x szám van a lemezen, és y perc, de ha elindítom, akkor csak szenved, de semmi. Ha sokáig nem használom, akkor egy ideig (1-2 óra) jó. Aztán kezdi.

Erős gyanúm volt, hogy a nincs az optikával gond, hiszen akkor nem a lemez közepén állt volna meg. Szétszedtem, és a lencsét azért megtöröltem, és a szalag kábel alu érintkezőit pucoltam meg, valamint fordítva tettem vissza, hátha meg van törve, és a másik irányba nem fogja az a törés annyira zavarni.

Egy ideig ez után is jó volt (2 nap) aztán megint nem jó. Lehetséges, hogy a szalagkábel lenne megtörve, illetve az okozhat ilyen problémákat?
(#) Szegedi Szilard hozzászólása Okt 31, 2016 /
 
Szerintem a motor nem jó, de nézesd meg szakemberrel.
(#) steelbird válasza rokko99 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Szia.
A szalagkábel okozhatja ezt a hibát, de azon kívül még sok más is.
Lehet pl. a sled (szánt mozgató) motor hibás, vagy lehet pl. valamelyik fogaskeréknél a fogak közé tapadt piszok, vagy megrepedt fogaskerék, vagy szoruló fejszán, vagy pl. elkoszolódhatott a fej fogasléce is.
A fejen lévő fogasléc dupla, a felsőt rugó tolja, hogy a meghajtó fogaskerék fogai és a fogasléc fogai hézagmentesen összeérjenek. Ha visszaugrott valami miatt a felső fogasléc, akkor holtjáték alakul ki és emiatt nem tud időben megindulni a fej.
Többnyire ezek szokták okozni ezt jelenséget. A probléma az, hogy nem tud valami miatt mozogni a fejszán, a lehetséges okokat pedig azok között keresd, amiket felsoroltam.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2016
(#) rokko99 válasza steelbird hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Köszönöm. Megpucolom a fogaskerekeket, aztán kiderül, hogy jó lesz e, de 1 perc, és csatolok egy hangfájlt, hogy most ez a jelenség, ami szerintem a mechanikai alkatrészek hibájára utal.
(#) rokko99 válasza steelbird hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Ez lenne a hibajelenség. Egy idő után rendesen szól, aztán megint kezdi, és így tovább. Valamikor hosszabb, valamikor rövidebb ideig.
(#) bigmafa hozzászólása Nov 19, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy Philips hordozható CD lejátszóm makkant meg. A gyerekek bekapcsolták, de nem játszotta le a bele tett lemezt ("No disc") - úgy hagyták (több órát). Én már csak arra figyeltem fel, hogy "amperszag" van. A lejátszón belül a lencse körül megolvadt a burkolat(!).
Másnap próbáltam, persze nem játszik le semmit, a lemezt sem hallom hogy megmozdítaná, és folyamatosan "no disc".
Szétszedtem, és bizony - a burkolat a fej aktuális pozícióján megolvadt, alatta a lézerfej (KSS-213CL) porvédőjének jó része konkrétan elégett (!), és a lézerfej összeolvadt a porvédőjénél fogva a felette levő burkolattal.
Azt nem értem, mitől melegedett fel így a lencse mellett. A fej más részén nem látom hőhatás jeleit, csak itt.
Leszedtem a porvédő burkolatot a fejről - a lencse maga (a fejen belül) egy mozgó panelen van, amit ha jól látom két tekercs "stabilizál" (vagy nem tudom mi azoknak a szerepe).
Azok a tekercsek melegedtek volna túl? Nem igazán értem a jelenséget - főleg, hogy a tekercseknek ránézésre kutya bajuk.

A pozicionáló és lemezforgató motornak feszültséget adva működnek rendesen, és a mechanikus rész is jónak tűnik, működik.

Attól tartok, ki kell cserélnem a fejet - de ez a melegedés aggaszt. Lehet hogy valahol a vezérlőelektronika hibás, és az okozta?
Találkoztatok már ilyesmivel? Fejet csak külföldön láttam (ebay, aliexpress), a Sini és HQ katalógus nem hoz egyetlen lézerfejet sem (ez hogy lehet? Vagy én bénázok el valamit?)

Köszönöm a segítséget!
(#) hifihifi3 hozzászólása Dec 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Lehet olyan jelenség, hogy egy CD elején 1-2-3 szám tompábban szól, de a többi része rendesen?
Rendes, boltban vett, eredeti Pink Floyd CD-k a (90-es évekből).
És ez lejátszó hiba lehet (egy Arcam Alfa szintén a 90-es évekből) vagy a CD-k öregszenek ilyen különös módon?
Köszönöm a segítséget!
Gábor (a '60-as évekből)
(#) steelbird válasza hifihifi3 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Szia.
Elvileg ilyen hibát nem okozhat a cd lemez. Inkább a rákerült audio anyag ilyen.
(#) Szegedi Szilard hozzászólása Dec 9, 2016 /
 
Én még úgy tanultam, hogy vagy beolvassa a cd lemezt és lejátsza rendesen vagy nem. Mostanábban
hallani hogy 10-15 évig jó a cd vagy a dvd lemez nem száz évig ha gondosan tároljuk őket??!!
Nekem van 1989-es eredeti cd lemezem és gond nélkül lejátsza a lejátszó. A sima cd-s rádiós
magnó is lejátsza.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2016
(#) Bakman válasza Szegedi Szilard hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Ha van egy feláldozható lemezed, próbáld ki. Egyre több karcot ejtesz rajta, egyre gyatrábban szól. Pontosan nem ismerem a technikát, de ha az eredeti adat nem állítható hejre, akkor "átlagol". Így nem szaggatott a hang, hanem romlik a minőség.

Évekig üzemeltettünk CD-s zenegépet. Egyértelműen kimutatható volt, hogy anagyobb sebességgel írt lemezek sokkal gyorsabban tönkre is mentek. A 15 év, gondos tárolás mellett, elérhető, de hogy 100 év? Szinte kizárt, otthoni körülmények között. A DVD még érzékenyebb.
(#) kzozo válasza Szegedi Szilard hozzászólására (») Dec 10, 2016 /
 
Nekem vannak 20 éves írott lemezeim, és mindegyik hibátlan a mai napig. Ja, a kezdetektől fogva a lehető leglassabb sebességgel írtam, még ha másnak kellett írni, azt is.
Következő: »»   19 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem