Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM alapú távmérés
Lapozás: OK   1 / 1
(#) simon45 hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Egyszerű távmérésre szeretném használni GSM hálózatot.

Cél egy távolban lévő mérleg adatait lekérdezni.

Legegyszerűbb ha a konkrét problémát/esetet leírom:

Van egy barátom, aki méhész és a méheket néha messze a lakásától helyezi el. Ilyenkor bizonyos időnként elszalad és megméri, hogy mennyit hordtak össze a bogarak. Ha eleget, akkor lehet pergetni, ha meg keveset, akkor mehet haza.
Mivel az idő és az utazás is pénz ezért szeretne egy távmérleget a méhekhez. Egy kontroll kaptárt valamilyen mérlegre teszi és a mért tömeget SMS-ben lekérdezni, vagy naponta 2-3 alkalmommal időzítetten elküldeni. (Esetleg egy hagyományos mérleg skáláját lefotózni és a fotót MMS-ben küldeni).


Kinek milyen ötlete van, esetleg kész megoldása (ezt természetesen nem kívánom ingyen) a fentiek megoldására?

Mivel érdemes mérni egy kb 50-80kg-os kaptárt?
Hogyan lehet eljuttatni az adatokat mobilhálózaton keresztül ütemezetten, vagy kérésre?
(#) pako válasza simon45 hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Üdv!
Méresre szerintem vegyél egy digitális szobai mérleget, az tized pontossággal mér. Szükséged lesz még egy telefonra (SIM-kártyával együtt), és egy mikrovezérlöre (pl PIC vagy AVR). A uC a mérleg adatait feldolgozza, majd AT paranccsal utasítja a telefont, hogy a mért értéket küldje el SMS-ben egy adott számra. Az AT parancsokhoz nem értek, azt majd mondják az okosabbak
(#) hezso válasza simon45 hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
ha nem számít az óriási pontosság, akkor sima digitális szobamérleg, amire TE is ráállsz, hisz 1-2 kilótól egészen 100 fölé mér. viszonylag pontos. ki kéne belöle szedni amit kiir, ezt egy kontroller értelmezhetné. Valamint sorosan rá lehet kötni egy telefont, és mind idozítve, mind lekérve képes lenne elküldeni az adatokat SMSben. nem annyira bonyolult a feladat.
(#) simon45 válasza hezso hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
A szobamérleg pontossága tökéletesen megfelel. Tudtok olyan digitális szobamérleget, amiből ki lehet nyerni az adatokat? vagy csak a kijelzőhöz vezető kábelek adatait kellene visszakonvertálni?
(#) proba válasza simon45 hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Én ezekből max a bélyeget szedném ki.
Úgy gondolom ezek szinte mind időzítve kikapcsolnak,a bekapcsolást kalibrálással kezdik (nullára állítják magukat ami nem igazán szerencsés) ,A kijelzőjük sem igazán kiértékelhető,max fényképezővel.
Egyáltalán mekkora változást akarsz detektálni,mekkora tömeghez képest?
Esetleg valami mechanikus megoldás adott sulynál egy érintő zár (esetleg több lépcsőben) --- SMS,vagy hívás indul. Ez lényegesen egyszerűbben kivitelezhető ,bár több mechanika.
(#) pako válasza proba hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Én is csak a bélyegeket használnám fel, és amikor ráteszed az "üres" kaptárakat, egy gombnyomással a PIC bekalibrálná 0-ra, majd idöközönként küldené SMS-ben az értékeket. Szerintem így a legegyszerübb. És ténylegesen a begyüjtött méz súlyát kapnád meg!
(#) simon45 válasza proba hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Én is arra tippeltem, hogy a digitális mérlegek kikapcsolnak és bekapcsoláskor nulláznak.
Lehet, hogy érdemes lenne inkább hagyományos analógra tenni valamilyen jeladókat?
Kb 1/2 kg-os pontosság elég is lenne.
(#) pako válasza simon45 hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Idézet:
„analógra tenni valamilyen jeladókat”
A bélyegeket oda lehet tenni egy müv.erösitövel. Söt talán nem is kell müv.erösitö, hanem a referenciafszeket beállítani a PIC-ben.

u.i. Az elözö h.sz. nagyon egyszerre ment
(#) tikiss válasza simon45 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Hi!
Az előttem szólókkal egyetértek abban, hogy egy digi mérlegből kell kiindulni, kivenni a bélyeget, azt rákötni egy PIC-re (vagy AVR) ami számszerűsíteni a mért értéket, s továbbítaná egy GSM modulhoz, pl MC39i (chipcad) itt van az AT parancs készlete:
Bővebben: Link
Itt megtalálod a HW specifikációját:
Bővebben: Link
A GSM modulhoz kell még egy SIM kártya tartó és egy GSM antenna.
És ezzel az összeállítással a PIC soros portján keresztül AT parancsokkal tudod a GSM-modult vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
(#) zsiráfka1 válasza simon45 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Mint már a vaterán is irtan: Sima mezei mázsa, ennek a nyelvére egy reed relé, a másik oldalra egy vagy több mágnes. Amint kibillen az általad beállitott sulynál kapcsol az elsö, ha mégtöbb méz van akkor mégjobban kitér kapcsol a második. Ezután már mindig tudsz a végére egy rugos végálláskapcsolot tenni ami a rugoval ellen dolgozik. A rugoval még mindig lehet suly állitani. Digitális mérleget felejsd el, nem birja a hideget, meleges, esöt, párát. Ráadásul automatikusan kikapcsol, és nullázodik. Vajon miért használnak még mindig mázsát? Gondolom már kitaláltad. A GSM rész adott.
(#) zsiráfka1 hozzászólása Szept 6, 2008 /
 
A kőrszámlaposrol már nem is beszélek, 5000.ft.
(#) simon45 válasza zsiráfka1 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Egy digitális szobamérleget szereztem, de nem mérőbélyeges, hanem egy körtárcsa fordul el benne és egy optoérzékelő számolja az elforulás mértékét.
Egyetlen gond vele, hogy pár perc után lekapcsol.
(#) ciw válasza simon45 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
És ha a mázsa vagy hagyományos mérlegre tennél egy tolópotit és a csúszkáhát rögzítenéd a mérleg tálcájához, máris megvan a mérhető jeled. Mondjuk mázsánál érdemesebb szerintem a felső részére tenni, ahol aza számlap elbillen . Bár lehet, hogy a kalibrálás nyűgösebb lenne.
(#) kendre256 válasza simon45 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Ha elég annyi, hogy a kaptár súlya nagyobb-e egy értéknél, én a következőt csinálnám:
1., Csinálnék egy mechanikus mérleget, amely zár egy érintkezőt, ha a súly megvan (forgótárcsásat is lehetne használni erre, megfelelő helyre felrögzített lemezzel, amely megnyom pl. egy görgős kapcsolót.
2., Egy mobiltelefonra tennék egy fülhallgatót, és beállítanám úgy, hogy legyen automata hívásfogadás (2-3 csengés után), ha rá van dugva a fülhallgató.
3., A kapcsolót bekötném a fülhallgató vezetékébe, úgy, hogy csak bekapcsolt kapcsolónál érzékelje, hogy fülhallgató van rajta.
4., A hangrögzítőre átirányítást, meg egyéb felesleges dolgokat kikapcsolnám, vagy csak sok csengés után engedélyezném.

Ezután időnként felhívnám, hogy "na mi van?". Ha felveszi a vonalat 2-3 csengés után, megvan a súly, ha nem veszi fel, még nincs meg (ha nincs meg, még pénzbe sem kerül a hívás).

Fapados megoldás, de mérleggel együtt sem kerülne sokba, és akár pár óra alatt elkészíthető. Lehetne továbbfejleszteni (ha felveszi sípol, beszél (ISD hangrögzítő ic) stb., de az több munka. Nyilván nem összemérhető egy komfortos SMS-küldő összeállítással, el kell dönteni, mire van szükség, és mennyi pénzt akarnak rá áldozni.
(#) dbase hozzászólása Ápr 20, 2015 /
 
Esetleg tudtok-e a neten gsm alapú hőmérséklet mérést? Vagy gsm net alapú folyamatos hőmérséklet mérőt. Pl emailben küldené az adatokat. De eszembe jutott a telefon akkuban is van hőérzékelő esetleg annak a szovftvere? Gyümölcsösbe lenne fagyjelző, de nem csak síma adott hőmérséklet alatt küldene smst, hanem folyamatosan látható lenne pl 0fok alatt.
(#) pucuka válasza dbase hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /
 
Egy mikrovezérlős szenzorral, és GSM modullal megoldhatod. Sőt akár oda vissza is, esetleg valami beavatkozót is vezérelhetsz. A költség amúgy is adatforgalom arányos, a mikrovezérlővel megoldható az is, hogy mondjuk 5 fok felett ritkábban, alatta sűrűbben küldi a hőmérséklet adatokat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
(#) kendre256 válasza dbase hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /
 
Ez jó lehet neked.
(Vettem már tőlük másfajta GSM távvezérlő, átjelző modulokat, jól működnek.)
(#) zosza18 hozzászólása Máj 26, 2015 /
 
Üdv Mindenkinek!

Megkért egy méhész rokonom, hogy gondolkodjak el a kaptármérlegen. Mivel ez nem volna nagy kaland, megbolondította annyival, hogy GSM mérleget szeretne. Itt meg is főttem. Vettek egy normál digitális kaptár mérleget, hamarosan hozzám kerül tanulmányozásra. A fő probléma a PIC illesztése a mérleghez és az adatok továbbítása a GSM modulon. Napi 1 vagy 2 mérés volna és azt sms-ben továbbítja a megadott számra. Mivel látom hasonló dolgokról ment már társalgás így gondoltam frissítem a topikot, hátha összejönnek az okosabbak is és tudnánk készíteni egy ilyen mérleget. Amint megvan a mérleg, akkor megnézem, hogy miként lehet kiszedni belőle a mért értéket, de addig is agyalok a PIC <----> GSM adatforgalmon, hogy miként is lehetne ezt megvalósítani a valóságban. Remélem felkelti a fantáziát pár hozzáértő embernek és tudunk valami reális megoldást és egy működő dolgot összehozni. Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
(#) pucuka válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Nem túl nagy probléma, tanulmányozd a GSM modulok lelkivilágát. Az AT parancsokkal bűvészkedhetsz. A soros adatátvitel egyszerűbb, mint az adatokat SMS -be pakolni. SMS -t darabra fizeted, az adatátvitelt adatmennyiségre.
Ha már használsz GSM modult, érdemes elgondolkodni, a GPS kordináták kűldésén is, az esetleges illetéktelen birtokbavétel ellen.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) killbill válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Idézet:
„A soros adatátvitel egyszerűbb, mint az adatokat SMS -be pakolni.”
Ezt megkerdojeleznem. Valamint az is biztos, hogy leolvasni sokkal konnyebb egy SMS-t, mint epiteni egy aramkort a masik oldalra is.
(#) zosza18 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat! Mivel teljesen nulláról indulok, így minden féle lehetőség érdekel. Nyílván szem előtt kéne tartani az anyagi vonzatát, a kényelmi szempontokat és a kivitelezési nehézséget is. Mindenesetre ahogy van időm, úgy tanulmányozom a GSM modulokat, hogy legalább el tudjak indulni benne. Mivel a programozás kezdő szinten áll nálam, így nem lesz egyszerű feladat mindezeket megoldani, de az internetre támaszkodva össze lehet pakolgatni szerintem. Egyenlőre elméleti síkon van ez a téma, de ha megjön a mérleg, akkor elkezdődik a gyakorlati oldala és a konkrét kivitelezés. Addig is szivesen fogadom az ötleteket, tanácsokat és segítséget.
(#) pucuka válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Pedig programmozási feladat lesz bőven. Áramkörileg a legnehezebb szerintem a mérleg adatainak kinyerése, már ha nem eleve adatcsatlakozóval készült.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2015
(#) zosza18 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Tudom sajnos, hogy nem egy egyszerű dolog, de megteszek mindent, hogy működőképes áramkör, majd készülék szülessen. Biztos sok kérdésem fog lenni, amire nem találok választ, de hát valahogy csak megoldódik. Most nézegetek GSM modulokat, mit kéne beszerezni... aztán annak az adatlapját átolvasom és megpróbálom fel is fogni. Azután lépek tovább.
(#) pucuka válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Elég általánosan használt, nem túl drága SIM900 modul valamilyen változata. Nézd meg a GPS -el összeépített változatot is.
(#) zosza18 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Ilyet vettem KIT-be 10eFt-ért, GSM átjelzőt. Riasztóba tettem be, de ha veszek még egyet akkor abból ott van a SIM foglalatom, az antenna csatlakozóval együtt... az gazdaságosabb. Átnyálazom, hogy ki kivel van bár egyenlőre elég volna valamilyen adat a mérleg állapotáról telefonra, ha az jól működik, akkor utána jön a GPS is, mert az is jó ötlet és nagyon hasznos is. Köszönöm a segítséget és a bíztatást, remélem számíthatok a kedvességére a jövőben is.
(#) Feri007 válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /
 
Érdekes feladat.
Én fognék egy személymérleget, és azt alakitanám át.
Sztem valami hasonló módon lehetne Bővebben: Link
Aztán elküldeni: én USB 3g sticket használnék, egy olcsó linuxos platformon.
Raspin kifejlesztve, aztán valami olcsóbb platformra átrakva. (pl wifi router, openwrt)
(#) 6cronru hozzászólása Feb 22, 2019 /
 
Sikerült valami megoldást találni? Mert én is össze szeretnék rakni eggyet?
(#) superuser válasza 6cronru hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Magam részéről elsősorban ipari GSM-hez kapcsolódó fejlesztésekkel foglalkozom.
Amire tudok szívesen válaszolok itt, illetve ha valaki nem akar maga mókolni, kereshet privátban.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem