Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infrafűtés
 
Témaindító: mgy, idő: Szept 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 5
(#) mgy hozzászólása Szept 17, 2008 /
 
Egy barátom hetek óta "molesztál" egy NET-ről leszedett infrapanelos reklámmal.
A menyzetre felfüggesztett sugárzó lapok 350 W/db biztosítják egy szoba fűtését.
Egy szobához kb. 4 db szükséges a leírás szerint.

A leírásban csak egy speciális "akármi" szerepel és azt hírdeti hogy, minden fűtésre szánt energia 99 % INFRA úton jut átadásra.

Ezáltal kb. 60 %-kal csökkenthető egy fűtési rendszer enrgiaígénye.

Mi az a "speciális akármi " ?

Kinek van tapasztalata ilyesmivel ?

Előre is kösz !
(#) Macsek71 válasza mgy hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
Előző melóhelyemen az irodák-étkező fűtését ilyesmi "kütyük" biztosították. Fogyasztásáról nincs információm, de a "fagymentesre" fűtött csarnokon belüli épület (étkező) fűtésére elég volt 4 ilyen panel...

Megjelenésére olyasmi, mintha képkeretben fűrészporos tapéta lenne.
(#) árpix válasza mgy hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
jó lenne egy link erről a szerkentyűről
(#) Göndör válasza mgy hozzászólására (») Szept 17, 2008 /
 
Kedves mgy!
Nem szabad bedőlni a reklámoknak! Az infravörös elektromágneses hullámokat hősugárzásnak nevezik másképpen. A hagyományos villanykörte 96% hatásfokú hősugárzó (infravörös) és csak 4% a veszteség, amit fény (látható tartományba eső elektromágneses hullámok) formájában veszít el. A 99% hatásfokú infralámpa ugyan ez, csak kevesebb fényt bocsát ki. Az 1% lehet Joule-hő is, nem biztos, hogy fény ez az 1%. Mi ebben az újdonság? A grillsütő is 99% hatásfokú "infra" lehet, de a hatásfokban nem vagyok biztos.
"Ezáltal kb. 60 %-kal csökkenthető egy fűtési rendszer enrgiaígénye". Ezt hívják hazugságnak! A villanykörtéhez képest legfeljebb 3%-kal jobb a hatásfoka!
(#) bbalazs_ válasza Göndör hozzászólására (») Szept 18, 2008 /
 
Gondolom, a reklam lenyege azon alapul, hogy a falak melegsugarzasa noveli a hoerzetet, igy alacsonyabb hofoku normal futes szukseges.
En azert maradok a padlofutesemnel...
(#) Szebence válasza Göndör hozzászólására (») Szept 18, 2008 /
 
Ez az a "szerkezet" ami a FeHoVa-n is megtalálható volt?
Ott olyan infralámpát látta, hogy alapból nem csinált meleget a szobába... Tehát ha pl bent van a szobába, megy több órát, nem lesz bent melegebb.... viszont ha te bemész és "aláállsz" akkor saját bőrödön érzed, hogy melegít...
De úgy, hogy 4-5m-ről is éreztem és nagyon nagy hőt adott le. Olyasmi kinézetű "lámpa" volt, mint a csirkekeltető infralámpa...
(#) mgy válasza Göndör hozzászólására (») Szept 18, 2008 /
 
Pont ezt villanykörte hasonlatot magyaráztam a havernak, de ő váltig hisz a 350 Wattos panelok (40 eFt/db) hatásosságában.
Feltesz 3 db 500 W-os lámpát a szobában és télen megfagy.

Egy szoba tervezési hőigénye (kazánoknál) minimum 100 W/m3. Egy átlagos 60 m3-es szobához 6 kW kell.

Az 1.4 kW ősszel , tavasszal elég lehet.
Azért, mert misztikus infrának nevezzük és valami fényelnyelő maszlag lehet a fűtőszálak előtt, (vagy úgy van tervezve a fűtőbetét, hogy nem ízzik fel ), attól még nem termeli meg nekünk a hiányzó 4.6 kW-ot.

Mediterán vidékeken biztos esztétikus és megfelelő egy ilyen kevés szerelést igénylő fűtőpanel.

Szerintem Magyarországon rossz lóra tett a forgalmazó, mert hamar melegebb éghajlatra küldik.



(#) Göndör válasza mgy hozzászólására (») Szept 18, 2008 /
 
Tökéletesen igazad van. Aki nem érti az energiamegmaradás tételét (hőtan I. főtétele), azt nem fogod tudni meggyőzni a semmiből energiát-csinálás lehetetlenségéről. Sajnos.
Az előzőkhöz még annyit tehetnék hozzá, hogy ha jól meggondoljuk, akkor minden elektromos fűtőrendszer 100%-os hatásfokú, mert előbb-utóbb minden elnyelt energiából hő lesz, tehát melegít. (II. főtétel) Ehhez képest a 99% egy kicsit kevés. Hova lesz az az 1%? Megemeli a szobát? Vagy meghajlítja a falakat? Szóval, ha nem hő lesz minden felhasznált energiából, akkor deformációban kell tárolódnia.
Egyébként, ha olyan rengeteg pénze van, akkor csak szórja. Elvégre fogyasztói társadalomban élünk.
(#) MaxPower válasza mgy hozzászólására (») Szept 24, 2008 /
 
Szeva,

Apámnak is ilyen fűtése van. A régi nagydarab hőtárolós kályhákat váltottuk le erre. Az a jó oldala, hogy nem foglalja a sok helyet, az is jó, hogy nem fogyaszt sokat. Az viszont nem jó, hogy igazán fűtést csak az 500-as panelek adnak. Az is rossz, hogy ugyan keveset fogyaszt, mert kicsi a teljesítménye, ezért többet megy, és végül többet fogyaszt. A fürdőnkbe azt mondták elég a 150-es, hát fél nap alatt be is melegíti. Az is rossz, hogy fentről sugároz és (szombaton), mert akkor otthon vagyok és sokat megy - akkor kicsit elálmosodok emiatt. ( lehet hogy csak én vagyok ilyen.) ... Boltokban több helyen is láttam, hogy a pénztárosok hátát ilyen melegíti.. oda tökéletes. Én elsődleges fűtésnek nem alkalmaznék ilyet. ...ha mégis, akkor legalább 500-as panelokat raknék fel. (Szerintem ezek sima ohmos fűtőelemek, csak ez az infra olyan hű meg ha)
(#) xenon válasza Göndör hozzászólására (») Szept 24, 2008 / 5
 
Itt nem az energiamegmaradásról van szó. Az ember hőérzetét a levegő hőmérséklete és a falak sugárzási hőmérsékletének átlaga adja (körülbelül, szűk tartományon belül). Tehát 18 'C-os levegő + 22 'C-os fal kb. 20 'C-os hőérzetet ad. (Ez persze csak néhány 'C különbségnél ésszerű megoldás). És a lényeg: alacsonyabb levegőhőmérséklet= kisebb hőveszteség. Tehát nincs itt semmi "misztikus" hatás. Az a 350W viszont nem tudom mire elég . Ennek azért hátrányai is vannak, utána lehet nézni, nem csak a reklámokat nézni. Csak egyet említenék: Ezek elektromos energiát használnak, ami jelenleg a legdrágább fűtési módszer. Tehát legfeljebb akkor éri meg, ha eleve árammal fűt az ember, különben nem sok értelme van, a gáz meg a fa (még) mindig olcsóbb, mint amennyit ez fogyaszt. Hiába csökken a fűtéshez használt energia, ha egy részét meg sokkal drágábban vesszük. (Ha már szóba került a fűtés, szerintem egy házilag, OLCSÓN előállított légkollektornak lehet létjogosultsága a fűtésrásegítésben)
(#) bmd hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Üdv!

Nekem is van ilyen infrapanelem, és meg vagyok elégedve vele, bár én csak kiegészítésként használom.
A kérdésem az lenne, hogy mire értitek azt, hogy nem lehetséges a 99,9% hasznosulás. Az energia nem vész el csak átalakul. Tehát az elektromos áram 99%-ban alakul át infrasugárzássá.

köszi előre is
(#) pmatthew hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Szerintetek milyen fűtőkábelt használnak az inframatracokban? Én ránéztem egyre, és egy 2 mm átmérőjű spirált találtam benne, 22,4m hosszúságú, 35W-os szilikonba épített szál van benne. Két fokozatot úgy valósítják meg, hogy egy 1,5 Megás ellenállást kapcsolnak egy többpólusú kapcsolóval sorba a fűtőszállal, ami maga is 1,5 Megás rámérve a 22,4m-es darabra. Honnan lehetne ilyen kisteljesítményű infraspirált találni? ha jól számoltam méterenként 1,56W-os, és 66 kOhm-os. Keresgéltem Google-ban, de eddig nem találtam ilyen picit. Tipp van valakinek?

Az elméletével kapcsolatosan is kérdezném, hogy ebben mi a specialitás? nagyobb intenzitással sugároz az infra hullámhosszain? Alkotó anyagfüggő ez gondolom, de ez valóban különbözik egy síma fűtőkábeltől? Esetleg ha van jó szakanyag ehez, szívesen olvasok.

köszöntem előre is!

m.
(#) bmd válasza pmatthew hozzászólására (») Feb 16, 2009 /
 
Én csak annyit tudok róla, hogy valami nem fém alapú anyagból készül, és fő alakotórésze a carbon. szóval nem fém fűtőszál van benne. Szakirodalmat nem igazán találni, mert az gyártók titka
(#) istván010 válasza mgy hozzászólására (») Szept 25, 2009 /
 
Szia! Infra panelokkal kapcsolatban mondok neked egy két információt.
Tesóméknál a hálószobában Wc ben vannak ilyen panelek 180W a Wc ben 350W a hálóban. egy hagyományos szoba termosztáttal vezérelve képes a helyiséget felfűteni télen is 20-22C ra és ezt ki/be kapcsolás mellett tartani.
Azt azért mindenképpen vedd figyelembe, hogy ezek csak kis helyiségekben adnak elég fűtést /ezt a forgalmazók nem mindig árulják el/ esetleg kiegészítő fűtésre stb valók.
Tesóméknál a helyiség méretek Wc kb 4nm háló 6nm
ekkora helyiségeket tudott téli hidegbe is elfogadhatóra fűteni jó hőszigetelés, jól záródó nyílászárók mellett.
folyamatosan szünet nélkül nem célszerű üzemeltetni /vezérlés nélkül/ hamar tönkremegy.
még egy hátrány /elég magas ára van/
egyenlőre ennyit tudtam mondani.
ha kérdésed van és tudok szívesen segítek.
üdv. István
(#) bmd válasza istván010 hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Hamar tönkremegy? Ez baromság, egyik ismerősnél már több mint 10 éve megy.... ill, ha hamar tönkre megy, ott a garancia, ami általában nem 1-2 év, hanem 7-10 év...

Az se igaz,hogy csak kis helyiségek fűtésére jó. Valahol egy teljesen egybenyitott házban alkalmazzák (40nm)!

Egyébként meg szerintem már elkéstél a válasszal...
(#) Sword hozzászólása Nov 4, 2009 /
 
Szerintem teljesen korrekt, albiba ilyen van (25nm)
2KW elég jó időt tud csinálni. A lényeg az egyébként, hogy a sugárzás a felületeket fűti, így az ott tartózkodó személyt is, nem kell a levegőnek melegnek lennie, hogy kellemes legyen a hőérzeted, a padló, a falak és egy idő után minden elnyeli a sugárzást, ami hővé alakul, majd idővel ezek adják vissza a hőt, így nem is kell állandóan járatni. Ja és kis lakásban sokkal olcsóbb kiépíteni, mint egy hagyományos gázkazán-radiátor kombót.
Nagy lakásba viszont tényleg pazarlás.
Apropó.. elvileg itt éjszakai áramra is rá van kötve, viszont este (hiába van a termosztáton 20 fok beállítva), a relé nem ejt és folyamatosan fűt, akár 23fokra is ha nem kelek fel lekapcsolni, csak is éjszaka csinálja, ez mitől lehet?
(#) gustaw válasza Sword hozzászólására (») Nov 4, 2009 /
 
Sziasztok, most találtam rá a topikra és gondoltam megosztom a tapasztalataimat. Én is vettem egy 150W-os infralámpát kiegészítő fűtés kísérleteként. Korábban egy fűtőventilátort használtam, gondoltam hátha jobb lesz, és nem fogyaszt annyit. Fogyasztani biztos nem fogyaszt 2000W-ot mint a venti, viszont az eredmény sem ugyanaz. A ventis megoldás pár perc használat alatt érzetre kellemesen felfűtötte a légteret, azután gyakorlatilag ki is lehetett kapcsolni. A hősugár elé belógatott tárgyak (kis tükör, pizsama, törölköző) közben kellemesen felmelegedtek. A lámpás megoldás bár kevesebbet fogyaszt, a már korábban említettek szerint is egész másként működik. Az infralámpa fénye (legalábbis a 150W-os modellnél) kb 1 m távolságnál a meztelen bőrfelületre az ideális. Kellemes melegség árasztja el a megvilágított testfelületet. De csak a megvilágítottat! Pólóban pl. ugyanez a kísérlet már sokkal rosszabb eredményt hozott. A környezet számottevően nem melegedett fel, illetve, bár a méréseim szerint a hőmérséklet valóban emelkedett, a hőérzet valahogy nem változott.
Ezt a 150W-os égőt azonban jól lehet használni megfázásnál, arcmelegítéshez. Ha másra nem erre jó lesz.
Remélem ez a kis leírás segített néhányotokat.
(#) Tomi111 válasza gustaw hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
Üdv!

Itt nem igazán az infralámpákról van szó, hanem mennyezetre szerelt fűtőlapokról.
Pl ilyenek:
http://futesimegoldasok.hu/

(#) bmd válasza gustaw hozzászólására (») Nov 5, 2009 /
 
A 150 wattos infralámpa nem erre való! Náthára valóban sokan használják. (Szoktak járni infraszaunába, állítólag jó meghűlés ellen.) Terrárium fűtésére is jó kisállatokhoz!

Szóval elég hülye ötlet egy szobát megpróbálni azzal fűteni....

120 wattos infralapokat is csak íróasztal alá lábfűtésére szoktak használni, és nem egy egész szobához!!!

A 2000 wattos ventilátor helyett viszont jó lesz egy szobába 2db 350 wattos, vagy 1 db 500 wattos infralap.
Ez kb 10-15 m2-re 2.8 méter belmagasságig, de nagyon sok minden más is befolyásolja a szükséges mennyiséget.
(#) ebalazs válasza bmd hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Kétlem, hogy 2 db 350W-os kifűtene egy 15 m2-es, 2.8 m-es belmagasságú szobát. Ahhoz legkevesebb 1,2 kW-ra van szükséged...
Kb másfél éve dolgozom egy infrapanelekt forgalmazó cégnél, mi 30-45W/m3 -el számolunk szigetelés és klimatikus zónától függően. Viszont ha megfelelően méretezel, akkor gond nélkül kifűt egy lakástl, anélkül, hogy a villanyszámla az egekbe ugorna. Egy gázalapú rendszerhez képest igencsak kényelmes megoldás.
(#) bmd válasza ebalazs hozzászólására (») Nov 20, 2009 /
 
Én csak az infralámpa helyett írtam, és nem teljes kifűtésre gondoltam!

Optimális esetben 2.8 m belmagasság esetén valóban 500 wattos panel kell, de ha valóban meleget akar valaki nem légköbméterben számolunk, hanem 100wattot négyzetméterenként, és akkor nem kell figyelemben venni a szigetelést se.

Ha pontos számítást szeretnék, akkor több adatra lenne szükség. pl.:Falak hőszigetelése, ablakok típusa.

Miért nem olvastad el rendesen amit írtam? [b]
(#) ebalazs válasza bmd hozzászólására (») Nov 23, 2009 / 1
 
Bocsi, én tényleg teljes kifűtésre értettem a dolgot....
A felület alapú méretezést viszont nem merném beválallni egy lakásfűtés esetében. Igazából ez pl ipari csatnokokban, vagy raktárakban működne, ahol képtelenség a teljes légteret kifűteni, így lokálisan, a munkapontok fölé szerelve lenne érezhető a hatásuk.
Lakásban - ahogy te is írtad - ajánlott a szigetelést is szem előtt tartani, de az sem mindegy, hogy valakinek adott négyzetméter mellett 2,55m-es vagy 3,2m-es belmagasságú szobája van.
(#) ferzoo válasza Sword hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Szóval 20C helyett 23C csinál reggelre.
Ez ok miatt lehetséges,rossz a termosztát,vagy rossz helyen van elhelyezve pl.radiátortól távol.
Nálunk a boltban az ajtóhoz közel,a fűtőtesttől távol volt,ezért állandóan bekapcsolt a fűtés,mivel 20C fokot nem haladta +a hőmérséklet.
Ami nem csoda a sok vevő nyitogatása folytán.
Igy aztán a pult mögött és a raktárban 23,5fok volt,ami nem kellemes/egészséges.
(#) ferzoo hozzászólása Nov 24, 2009 /
 
Infrapanelt lehet készíteni is,csak +felelő szemcseméretű ptc.kerámia kristályok kellenek,alu lemez,no meg 350-400W~230V-ra méretezett fűtőszál.
Dolgozni kÍsérletezni kell vele,de +igy is megéri mint venni 36ez.ft.ért 1db.ot
(#) bmd válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Az infrapanelekben nem fűtőszál van...
(#) bmd válasza ebalazs hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Egy lakás esetén se fontos ,hogy mindenhol 22 fok legyen, hanem csak ott ahol többet tartózkodunk.
(#) ferzoo válasza bmd hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Pontosabban 2féle van fűtőszálas és fűtőfóliás kivitelű.
Utóbbi hosszabb élettartamú.
Én már kísérleteztem jó minőségű kerámiával,és 10-15perc alatt felfűtöttem a lapot 120fokra,+30perc múlva is tartotta a 60C fokot.
Anélkül hogy áramot vagy bármit kapcsoltam volna rá.
(#) bmd válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Pontosabban 3féle van. A 3. az infrapanel, amiben egy anyag keverék van.
(#) ferzoo válasza bmd hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Többféle kivitel van,a neten különféle forgalmazók honlapján
leírják hogyan működik,felépítése rajz is van.
Pl.az elektrokarend/romániában/ forgalmaz fűtőszálas kivitelt,a garancia 5év rá.
Jó lehet ennél többet bírnak mert a nap 24órájában be van kötve a hálózatba,viszont csak 8-10óráig vesz fel áramot,mert ennyi az össz.napi felfűtési idő.
Ezért is mondható energiatakarékosnak az infra fűtőpanel.
(#) bmd válasza ferzoo hozzászólására (») Nov 29, 2009 /
 
Akkor rosszul tudod! Az elektro karend is oziris panelt árul. Ebben is szerves anyag keverék van, és nem fűtőszál.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem