Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   1 / 118
(#) pakibec hozzászólása Feb 10, 2006 / 1
 
Sziasztok!

Nemrégiben találtam a következő linket:
[link=http://www.cmccord.co.uk/FYP/Downloads.htm]http://www.cmccord.co.uk/FYP/Downloads.htm[/link]

Letöltöttem a leírást ("Final Report") és a hozzátartozó fájlokat. A leírás nagyon részletes, tartalmazza a teljes fejlesztési folyamot, kapcs. rajzokat, teszt eljárásokat..stb. Szóval nagyon igéretesnek tűnik.

Úgyhogy meg is építettem a kapcsolást, és felprogramoztam a PIC-et. Az első tapasztalatok változóak, látja a "hardvert" a PC, de az adatgyűjtés és a kommunikáció nincs teljesen rendben. Ha esetleg valakit érdekel a dolog és úgy dönt megépíti, akkor hasznos lenne a felmerülő problémákat megosztani.

Ha esetleg már valaki megépítette, örülnék minden tapsztalatnak.

Üdv: Pakibec
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Hi!

Én nem építettem meg a cuccost, de erősen gondolkozom rajta. Gyorsan átfutottam a doksit, de el kell még olvasnom rendesen hogy értsem hogyan működik. Ha leírnád hogy mi nem jó neked részletesen, akkor lehet hogy segítene.
(#) Manyoc válasza pakibec hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Erősen gondolkodóba estem, hogy most mit is építsek. Van a http://elektron.uw.hu/ oldalon egy PIC SCOPE , ami azért szimpatikusabb , mert párhuzamos portra megy, de szoftver csak QBASIC-ben írt van hozzá. A hétvégén átnyálazom mindkettőt, aztán majd döntök.
(#) luxmanpower válasza pakibec hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Ez max mekkora feszültséget tud fogadni?
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Sziasztok!


Ez max 250V-ot tud (AC), de az egyik ellenállás cseréjével símán növelhető.

Tehát:
Megépítettem a kapcsolást (Digit és analog 2), felprogramoztam a PIC-et, de mivel az MPlab C compliere nem volt hajlandó lefordítani a 11c-s részt, ami ha jól értelmeztem a főprogram, ezért egy "korábbi verziót" (Mark 9c-t) programoztam be.

Indításnál a hozzá adott szoftver rögtön kommunikál a harverrel, megindul az adatgyüjtés. Mindkét mód jónak tűnik, kissé rezeg az alapvonal. Néha 1-1 spike. Majd változó időközönként (5s-2 perc) megáll a mintavétel, mintha lehúztam volna a hardvert a portról. Táp le az oszcilloszkópról, 1-2 perc várakozás és újra megy. Jelet próbáltam rátenni, de nincs jelgenerátorom, így csak pl. 5V-ra kapcs, aztán a földre. Nem igazán meggyőző. Volt hogy láttam az eltérést, volt, hogy nem.

Ezért elkezdtem a hozzáadott teszteket. Rögtön az elsőnél probléma. Soros port kommunikáció össze vissza. Az adott szöveg helyett csak felismerhetetlen karakterek, ill. space. A baud rate változtatására láthatóan változik ezeknek a sebessége.

Szóval itt tartok. Nem tudom mi lehet a probléma. Lehet, hogy rossz a PIC-em, vagy a line buffer? A Picsimulátorral működik a program, csak a valóságban nem

Szerintetek mi lehet a gond?
(#) luxmanpower válasza pakibec hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Amúgy mennyiből jön ki ez a szkóp?
(#) Norberto válasza luxmanpower hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
A legdrágább benne az a PIC. Az durván 2000 Ft. A többi alkatrész az ugyancsak egy-két ezer forint. Nagyon nem száll el az eszköz hardvereket tekintve. Viszont a programja biztosan nagyon nagy szellemi munkát ér!

Szóval ha jó és működik, akkor van egy géphez köthető kicsi "szkópod", ami nem kerül több százezer forintba. És azért az olcsóságához képest elég sokat tud.
(#) pakibec válasza Manyoc hozzászólására (») Feb 10, 2006 /
 
Megnéztem az oldalt, de nekem a számítógépes verzió programja nem indult XP alatt. Az LCD igéretes lehet, de gondolom egy ilyen kijelző elég drága.

Az általam írt verzió ára 5000 Ft körül mozog, nem számoltam pontosan össze.
(#) pakibec válasza pakibec hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Megmértem a feszültségeket a PIC Tx kimenetén, meg a Line bufferen. PIC 25-ös lábon -0.75V (?), ha nincs bent a maxim, akkor ugyanez + ban. Értelemszerűen a max 11-es lábán is -0.75V. A 14-esen pedig +3V körül.

Normális ez így?
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Hi!

Nekem ez valami szinkronizációs hibának tünik amit fentebb leírtál. Lehet hogy azért van mert egy régebbi verziót égettél a PIC-be.
(Lehet hogy a 20 Mhz-es kristály nem a legtökéletesebb a soros kommunikációhoz. Vannak ennél jobbak erre aminek a frekije pl 115200 egész számú töbszöröse pl ha jól emlékeszem 18.432.000 Hz, de valószinüleg nem ezzel van a gond.)

A -0,75V meg ezek nekem gyanús a PIC lábán. Logikai 0-nak még elmenne, de a max232 14-es lábán szerintem -10 és +10 voltnak kéne lennie attól függően hogy 0 vagy 1 logikai szint van. Nézd meg hogy esetleg nem kötöttél-e el valamit ha próbapanelra csináltad.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Most nézem hogy hex file is van. Esetleg égesd be azt egy az egyben.
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Köszönöm a tippeket!

Hát a leírás írja a 20 Mhz-es kristályt, kicsrélem és kipróbálom mással.

Az áramkör nem próbapenelen van, túl bonyulultnak láttam ott elkészíteni, lehet, hogy érdemesebb lett volna. Valószinűleg építek tesztelő áramkört a PIC-hez és a maximhoz is, aztán meglátjuk.

Először a hex-eket égettem, csak utána kezdtem az asm-et bogarászni. DE néhány hónapos PIC programozói multtal más sikerült egy hibát felfedeznem....
Az PIC leírása szerint a bank kiválsztás 2 biten történik. A STATUS reg RP1 és RP0 bitjén, a progiban csak az RP0 szerepel.
Persze a leírás a PIC16F877A ra vonatkozik, de talán a ekkora eltérés nincs a két IC között(PIC16F877/PIC16F877A).
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Szerintem a bankválasztás az jó úgy ahogy van. De a doksiban olvasom hogy 20Mhz-es órával 3%-os eltérés van a baud rate-től. Elvileg a pc-k 5%-kal is működnek. De azért hátha mégsem

Szerintem inkább egy USB-re fejlesztett szkópot kéne csinálni. Láttam egyet a neten, az kb 30 ezerbe kerül, és 10V-os jeleket bír csak. A tápellátás is az USB-ről ment. Ennél jóval olcsóbban ki lehetne hozni.

-Sokkal nagyobb mintavételezést lehetne vele real time elérni
-Külön külső A/D átalakítóval esetleg és egy gyorsabb AVR mikro-val.
-Tápot is vehetné USB-ről

A másik amin agyalok, hogy lehet hogy nem ilyen RAM chipet raknék én bele, hanem egy I2C soros EEPROM-ot. Szerintetek az mennyivel lassabb ennél? Látom hogy mindkét szkópnál ami be van linkelve ugyanolyan RAM-ot használnak. Lehet hogy ez gyorsabb működésű a soros meg túl lassú lenne? Mert a 24LF256 -os az egy elég nagy sebességű EEPROM ráadásul 4-szer ekkora, és kb 600 Ft. Megmaradna egy csomó I/O láb a PIC-en, esetleg digitálisan lehetne a méréshatárt állítgatni a maradék vezérlőlábakkal.
Vagy ott van az SPI soros EEPROM, azok is hasonló árban és teljesítményben vannak , de nem kel hozzá ennyi baromi sok lábat elhasználni.
Bár valószinüleg az A/D átalakítás sebesséénél gyorsabban működő RAM kell.
Vélemény?
(#) Norberto válasza Gory hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Hali!

Engem ez az általad korábban látott USB-s oszcilloszkóp nagyon érdekelne! Be tudnád linkelni?

Én azon gondolkoztam már egy jó ideje, hogy készítek egy szkópot USB 2.0-val a gépemhez.

USB 2.0-ás meghajtó IC-m van, 250 Msps-es A/D átalakítóból is van pár db.

Én ezt z egészet úgy gondoltam ki, hogy fogok egy A/D átalakítót, utánakötöm az USB-s IC-t, és az pedig megy bele a gépbe. Persze meg lehet spékelni egy nagyon gyors memóriával is a dolgot, hogy ha esetleg nem lenne elég a mintavételezés mértéke az USB-s IC-nek (mert mondjuk max. mintavételezési sebességnél már nem bírna annyi adatot a gépnek küldeni), akkor belenyomja egy jó nagy és gyors memóriába, amit majd szép lassan kiolvas a gép olyan sebességgel, ahogy neki jólesik.

Az egész kártyát, meg rendszert vezérelhetné akár egy PIC (amit megfelelően felprogramozva még az XP is felismerhetne hardverként)...az adatok útját, az előtétek, fesz. osztók mértékét, stb. Szóvl ez nálam nem újkeletű dolog, csak neki kéne komolyabban állnom. Az meg a másik része, hogy ehhez kell egy USB 2.0-át megfelelő gyorsasággal kezelő szkóp-szoftver is...USB-hez, illetve C nyelven való programozáshoz meg nem értek
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Ilyen mélységig sajnos nem látok a témába - még. Az USB sokkal praktikusabb lenne, de amennyire tudom sok vele a gond, driver problémák, beszerezhetőség.

Elvileg ebben a kapcsolásban a RAM azért kell, mert lassú a soros port átvitel ("tárlolásos módot" kell használni nagyobb frekvenciákon), USB-n ez a probléma nem lenne, így direktbe is mehetne. Vagy tévedek?

A bank kiválasztást ki tudnád fejteni egy kicsit, mert tény, hogy a leírástól eltérnek. Ugyan az is tény, hogy a szimulátorral "hibásan" is működik.

Betettem egy 4 Mhz-es kristályt, a baud. rate-et 4800-ra állítottam, hiba sajnos megmaradt. Bár itt is jelentős a hiba. Van erről a PIC doksijában egy nagyon jó táblázat. Kipróbálom 4 Mhz-es kristállyal, 9600-on (itt elvileg csak 0.16% a hiba BRGH=1-en)

Hol találtad egyébként az USB-s leírást?
(#) Gory válasza Norberto hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Szivemből beszélsz

Parallax USB PC Scope

De a googlival találsz még többet is, én ennél olcsóbbat hirtelen nem láttam.

Szerintem létezik USB-t támogató PIC is, de ebben nem mernék fogadni. Azzal már tényleg egyszerűbb lehet kivitelezni a dolgot. USB-hez lehet nem is kell memória. Olyan memóriával ami gyorsabb a 250 Msps átalakítónál és még megfelelő méretű is lehet hogy nem lenne low-cost a dolog. Másrészt meg szerintem elég gyors az usb 1.1 is akár ahhoz hogy otthoni kolbászoláshoz kellő teljesítménye legyen a szkópnak. Aki meg nem otthon akar kolászolni az meg már megvette 100 ropiért a boltit
Az analóg áramköri részek meg átemelhetők némi fejlesztéssel ezekből a doksikból.

A szoftvert meg nem feltétlenül kell C-ben vagy C++-ban írni. Szerintem ehhez a neten rengeteg segítség van. Delphi komponens például egészen valószinű. hogy létezik És abban a grafikus dolgokat is egyszerűbb megcsinálni.( Vagy a visual C++ vagy VB. Ezekkel a GUI azért egyszerűbben programozható.) Én speciel C, C++, java és Delphi-hez értegetek. Mindenesetre azért egy topikot megér ez az ötlet.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Hi!
Gyorsan utána néztem. PIC 18F4455 például USB-t is tud.
(#) Norberto válasza Gory hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Ahha. De PIC-en belül lehet, hogy nehezebb lenne megoldani az USB-s kommunikációt. Én az USB-s adatátvitelt és a rendszer vezérlését 2 külön egységben képzeltem el. Nameg ott van a pár db USB 2.0-ás vezérlő IC (talán Cypress gyártmányú). Azt nem véletlenül hozattam ám
(#) pakibec válasza Norberto hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Nem tudtok véletlenül valami jó leírást az USB technológiáról?

Egyébként az bizos, hogy a maxim rossz az általam elkészített kapcsolában, a PIC felöli bemeneteken akár 0-t, akár 5V-t adok a kimeneten mindíg 5V van.

Ugye a PC 5V-ja stabilizált??
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
De, keress rá googlival. Valami usb.org azt hiszem. De találsz végtelen infót róla.
Kicsit fura hogy a maxim ic lenne a rossz. Nem nagyon láttam még abból rosszat. A PC 5 voltja stabilizált igen, de az nem túl kritikus ennél a kapcsolásnál szerintem. Én még mindig abban vagyok hogy valamit elköthettél. Mérd meg hogy ott a max megfelelő lábainál megvan-e a 10 volt. Vagy esetleg nézd meg egy másik kapcsolásban vagy az adatlapjában, hátha itt rosszul van a bekötése.

Norberto: Találtam usb komponenst és hasonlókat Delphihez, meg driver varázslót is visual c++-hoz. Azt lehet hogy kibróbálom, mert akkor sok dolgot át lehetne venni a forráskódból, megjelenítés...stb.
(#) Norberto válasza Gory hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Köszi szépen, nézz csak szét nyugodtan, főleg, ha te már valamennyire benne vagy a magasabb szintű programozásban

Nekem ugyan van Delphi 6 full verziós CD-m, de csak a polcon lapul, nem birkózok meg vele
(#) pakibec válasza Gory hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Sajos a maxim kimenetein (PC felé) csak 5 V van.
Lehet, hogy az elején sütöttem meg, akkor ugyanis melegedett, ami aztán megszünt. Lehet, hogy volt valami rövidzár.

A kapcsolást többször átnéztem. A rajznak megfelelő. A rajzon az A10-es busz a memoria A11-ére fut és fordítva. Számít ez?

Hibás max232-val létrejöhet bármilyen kommunikáció a PC és a PIC között?

Ha esetleg a PIC a rossz, akkor lehet olyan hiba, hogy csak a PIC soros portja megy tönkre? (És pl programozni jól lehet?)
(#) Gory válasza pakibec hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Na megnéztem a kapcsolást, szerintem feltétlen számít az A10 meg A11 hiszen az címzi a memóriát. Azok a rajzon tényleg fel vannak cserélve. Ha megnézed a PIC lábainál jól vannak még jelölve. PortC.2=A10 és PORTC.3=A11 ami logikus. A memóriánál viszont valamit elírtak úgyhogy nézz utána hogy melyik lába a memóriának az A10 és oda kösd a PORTC.2 lábat az A11-hez meg a portC.3-at. A memória adatlapjában megtalálod a lábkiosztását is biztos. De majdnem tuti hogy azokat meg kell cserélned és úgy jó lesz.

Real- Time módban viszont ettől függetlenül működnie kell mert ahhoz nem használja a memóriát. a max232-t meg cseréld ki és annyi, ha foglalatban van nem túl nagy munka
(#) morfondi válasza Gory hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Sziasztok!

A memóriavonal csere nem hiszem, hogy számít, mert íráskor is meg olvasáskor is ugyanazt a cellát címzi. Viszont ezek csak kisfrekis szkópok, nem?
(#) pakibec válasza morfondi hozzászólására (») Feb 12, 2006 /
 
Szia!

Tulajdonképpen igen. Max sampling rate 4 Khz körül mozog, de jó az ára, és ahhoz képest elég sokat tud.
(#) Gory válasza Norberto hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Megnézegettem a PIC 18F4550 adatlapját. Van benne USB, de nem az az érdekes, hanem az A/D átalakítója. Ez ugyanis 3-szor gyorsabb mint a 16F877-esé, amit itt a belinkelt szkópokhoz használtak. Tehát szerintem ezzel az IC-vel mindenféle külső USB chip, meg ADC nélkül is el lehetne érni 100KHz-es határt. Az ára kb 2000 Ft. Szerintem elég jó kompromisszumnak látszik ár/teljesítmény szempontból. Igaz nekem nem tetszik ez a megoldás amit a több csatorna multiplexelésére alklamaztak. Én inkább egy csatornásra képzelném ezt el.

A másik megoldás még az lehet hogy szedek egy mondjuk 12 bites SPI soros A/D átalakítót pl a Microchiptől. Mondjuk 4db egycsatornásat és akkor azokkal egyszerre mehet az átalakítás, és csak az adatküldést kell multiplexelni nem az átalakítást, ami SPI buszon szerintem nem lenne túl nehéz. Az USB sebessége meg simán elvinnév így a dolgot. A gond csak az hogy nem igazán használtam még ilyen ADC-t. De az ára elég jó, úgy 600Ft.

A párhuzamos átalakítók meg baromi drágák, kb 5000-ből jönne ki. Akkor már inkább legyen olcsóbb és valamivel lassabb.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Nemtudod párhuzamos AD átalakítót hol lehet venni? 1-2 évvel ezelött egy 20Mhz szkóp építésén gondolkodtam, de feladtam mert nem kaptam AD átalakítót hozzá.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
De például a chipcad-nél több gyártónál is találsz.
Microchip, Analog Devices stb... Nagyjából 4-5 ezer a nettó áruk. Apropó, a delta-szigma átalakító az miben különbözik?Mert gyanúsan olcsók.

Mesélhetnél kicsit arról a szkópról. Milyen kijelzője lenne? LCD? Vagy ha PC-s szkóp akkor mivel csatlakozna? Meg milyen processzort raknál bele? Esetleg valami FPGA-t 50 körüli MHz órajellel, vagy valami DSP?
(#) Norberto válasza Gory hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Nekem van itthon 200MHz-es FPGA-m is igazából...vagy 5-6 db.

Típusa: XC2S100 (208 lába van )
Gyártó: Xilinx

Én annak is örülnék, ha ilyennel is össze tudnánk hozni működő szkópot, de nekem ez az IC nagyon nagy falat, FPGA-k működéséről mit sem tudok
(#) Tom Lord válasza pakibec hozzászólására (») Feb 13, 2006 /
 
Hi!
Ugyan nem szkóp, de kicsit kapcsolódik az én problémámhoz is.
No: építettem az E. Practical Electronics 2002 okt. száma alapján egy IC testert.
Nagyon szép "selejt" lett, mert sehogy nem tudom a PC soros portjával normális kapcsolatra kényszeríteni. Működik, mert néha leteszteli magát, és jó, de 20-ból 1x- elég rossz arány.
Próbáltam a Max232-őt cserélni, de ua.
Ha van 5-let hogy lesz ebből működő "projekt" - megköszönném...
Üdv:
T.Lord

DSCF7843.JPG
    
Következő: »»   1 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem