Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
Lapozás: OK   33 / 50
(#) usane válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 28, 2015 /
 
Értem. Kösz a rajzot.
(#) davix95 hozzászólása Nov 3, 2015 /
 
Üdv.
Készítettem egy aku töltőt amiben van csepptöltés is. A töltési feszültséget 14,6V ra a cseptöltési feszültséget 13,6 ra állítottam be azz volna a kérdésem ,hogy milyen feszültségeket kell mérnem töltés közben és az aksin miután levettem a töltőről és mi az a feszültség szint mikor az aksi már lemerültnek számít és töltőre kell tennem ? töltés közben 13.3-ról kúszott fel lassan nem vártam meg a töltés végét mert lecsúszott véletlenül az akuról és 13.7V ot mértem magán az aksin baj,hogy ekkora a feszültség vagy normális ez így ? egy 12V 1,2Ah akurol van szó 200mA-ral töltöttem .
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Hello! Töltés közben az aksi feszültsége folyamatosan nő. Ha eléri a 14,2..14,5V-ot, fel van töltve. Ez után a töltőről levéve, kezdetben gyorsabban, majd lassan csökken a feszültség. A feltöltött aksi feszültsége általában 12,7V körüli értéket vesz fel. Használat közben folyamatosan csökken a feszültség, de 12V esetén célszerű már újra tölteni az akit. 11V-nál gyakorlatilag le van merülve.
A 13,6V tartósan rajta marad hat az aksin, 14V felett viszont ajánlatos megszakítani a töltést.
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ akkor ezek szerint ha frissen van levéve az aksi a töltőröl nem baj ha 13,7 körüli feszt mérek rajta ?
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Nem baj, úgy is csökkenni fog..
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Egy utolsó kérdésem lenne csak elfelejtettem az előbb a zselés aksikra is vonatkozik,hogy első feltöltésnél 24 órán keresztül rajta kell hagyni a töltőn ?
(#) proli007 válasza davix95 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Nem kell rajtahagyni..
(#) davix95 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Értem köszönöm mindenre a választ.
(#) usane hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Erről mi a véleményetek? Ami még kérdés, hogy az R1-nek mi a szerepe, gondolom áramkorlát? A tirisztor gondolom lehet bármi ami hasonló paraméterekkel rendelkezik.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) etm hozzászólása Nov 5, 2015 /
 
Hello! Én 12V 12A/h akksikat szeretnék lemeríteni,majd tölteni.A lemerítéshez készítettem egy kapcsolást. Szeretném ha ránéznétek,hogy jó-e? Ugy kellene hogy működjön,hogy 3 drb egymástól független akksit lemerítsen 11 Voltra,majd amelyik már lemerült azt lekapcsolja ,hogy megvédje a károsodástól,és kikapcsolva is tartsa míg a többi is le nem merül a 11 Voltra.Jók-e a kiszámolt ellenállás értékek,és hogyan tudom kiszámolni a + bemenetre menő ellenálás értékét?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015

scan0001.jpg
    
(#) Nemtudhatod válasza etm hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Nem szabad lemeríteni! A savas aksik (a zselés is) egyet szeretnek, feltöltve lenni.
(#) etm válasza Nemtudhatod hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Hali! Köszönöm a választ! Azért van ez az egész,hogy le tudjam mérni az akksik kapacitását(közben persze az időt mérve). Ahhoz pedig bizony le kell meríteni.Szerintetek ez így működik-e?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) proli007 válasza etm hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Hello! Majdnem. De nem kell ennyit vacakolni, még külön táp sem kell.. (Harmadik fokozatot nem rajzoltam le, az ugyan olyan mint a második..
(#) Csoda hozzászólása Nov 7, 2015 /
 
Sziasztok!
Kellene csinálnom egy müszert, amely minden éjszaka be lenne kapcsolva, nappal pedig hordozható lenne. A müszer fogyasztása max. 4mA lenne. Hálózati üzemre (éjszaka) egy antenna erösítö adapterét használnám, ami a Ni-Mh 9V 175mA-es elemet is töltené. Az elemet nem tölteném 9V-nál feljebb es azt is csak kis árammal. Nappal nem lenne lemeritve s nem is lenne szükség az elem teljes kapacitására.
Azért gondoltam igy, hogy a kezelöjének ne legyen gondja a töltögetéssel.
Olvasgattam a topicot, de a véleményeteket szeretném tudni. Esetleg rosszul gondolom vagy van jobb megoldás...
(#) proli007 válasza Csoda hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Hello! Ez itt a zselés aksik topikja, a NiMh-nak van külön. De..
A 9V nem igazán elegendő a töltésre, mert ezekben az aksikban általában 8 cella van. kb. 1,35V-ra kellene tölteni (amúgy nem lehet feszültségre) vagy is kb. 10,8..11V-ra lenne szükség.
Bár azt írják, hogy "nincs memória effektusa" a NiMh-nak, de ha minden nap cseppet töltögeted, biztos hogy lesz neki. Sajnos a műszer-aksi párosítással nem sok jó tapasztalatom van. Nem lehet tudni soha éppen meddig fogja bírni az aksi, mikor meg lemerül, egyből összeomlik a feszültség. Vagy tartalékot visz magával az ember, vagy új elemet "táraz be" és akkor tudja, hogy működni fog a dolog. Tudom az költség, de kérdés mi a fontosabb az üzembiztonság, vagy a pénz..
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) Csoda válasza proli007 hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Köszi.
(#) usane hozzászólása Nov 16, 2015 /
 
Hello!

Akadt egy kis számolási problémám, vagy valamit félreértek.
Itt ez a kapcsolás. Azt írja szintenként 300mV. Az én számításaim szerint sehogy sem jön ki. Benézek valamit vagy hibás?
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Hello! Akkor visszakérdezek.. Hogy számoltad ki?
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Egyszerű feszosztó, csak benéztem a potit. 20k-val számoltam 2k helyett
Nagyjából kijön.
(#) usane hozzászólása Nov 16, 2015 /
 
Új kérdés.
Nem tudom, hogy ide tartozik-e, legfeljebb átrakják.
Szeretnék egy lekapcsoló áramkört készíteni 12V-os akkuhoz. Akár az lm339-el vagy esetleg más komparátorral vagy ha van valami cél-IC akkor azzal. Hasonlót mint az intelligens akkus fúrókban van, csak az ugyebár nyomógombos berendezés, és az elektronika is csak akkor szívja az akkut ha nyomom a gombot. Nekem meg folyamatosan bekapcsolt eszközbe kellene valami olyasmi ami lekapcsolja az eszközről mondjuk 25%-ra lemerült szintnél és maga az elektronika sem szívja tovább az akksit. A csúcsáram amit az eszköz eszik az 300mA körül van(D-erősítő). Az LM339 áramfelvétele is 1mA körüli, ami nem sok, de ha úgy marad 2 hétig kkor sok. Van valami ami kevesebbet eszik?
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Nov 16, 2015 /
 
Hello! Ha így oldod meg, kikapcsolt vagy leoldott állapotban gyakorlatilag semmit nem eszik..
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2015 /
 
Szuper. Köszönöm. Kipróbálom.
(#) etm hozzászólása Dec 7, 2015 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy az elektromos bicaj akksijának töltésekor hány mA-nál a legjobb csepptöltésre váltani?Álítólag ezek zselés akksik. Tudom,hogy a gyári töltő mekkora töltőáramnál vált át,de nem vagyok benne biztos,hogy ez így jó.Hallodtam már hogy próbálták 2 gyári töltővel is tölteni egymás után és 1-2 órával tovább töltött az egyik töltő a másiknál,és nagyobb távot is ment így a moci.Beállítanám alkatrész cserével az én töltőmet is arra a szintre amin át kell hogy váltson csepptöltésre. Előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza etm hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Leginkább az akkumulátorpakk kapacitásától, típusától és az akkumulátor optimális üzemi körülményeitől függ az optimális töltés.
Abban biztos lehetsz, hogy az akkumulátort teljesen kihasználja biciklihez adott gyári töltő, még az élettartam kárára is. Egyéb töltő a minimalizmus jegyében tendál a legolcsóbb kivitel felé, legalábbis alacsony árfekvés esetén.
(#) etm válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Köszi a választ! Az érdekel,hogy 12V-os 12A/h akksinál hány A-nál váltson csepptöltésre a töltő?
(#) nedudgi válasza etm hozzászólására (») Dec 7, 2015 /
 
Visszakérdezek: A hosszú élettartam, vagy a rövid töltési idő fontosabb?
A különböző gyártmányok között némi eltérés van, a konkrét típus, évjárat, elhasználódás, aktuális kisütöttség befolyásol.
A mellékelt adatlap kiindulási alap lehet.

DD12120.pdf
    
(#) etm hozzászólása Dec 7, 2015 /
 
Hello! A rövid töltési idő nem fontos,csak az hogy rendesen feltöltsön.Gondolom,ha rendesen feltölt az hozzájárul a hosszabb élettartamhoz is. Jobban akkor fogja feltölteni,ha később fog átkapcsolni csepptöltésre. Ha ettől az akksik nem károsodnak,akkor minnél később kapcsol át annál jobban fel lesznek töltve nem? Biztos,függ a típustól is,de azért külön nem terveznek akksi töltőt a DZM akksinak,vagy a RITAR akksinak ,stb...
(#) xitibi hozzászólása Dec 13, 2015 /
 
Sziasztok. zselés akkut lehet szulfátoldóval tölteni? Egyáltalán van értelme rá tenni?
(#) Pancer hozzászólása Jan 28, 2016 /
 
Sziasztok! Új vagyok itt! És elnézést ha valaki már közzétette ezeket.A témakörben ezeket találtam valaki véleményezné?
Köszönöm!
(#) pucuka válasza Pancer hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Az első a töltendő akku hőmérsékletére szabályozza a feszültség forrást. Mondjuk, így is lehet, bár nem nagyon szokásos.
A második kapcsolás áramgenerátorként tölti az akksit, egészen a beállított töltési végfeszültségig.
Egy igazi akkumlátor töltő töltési karakterisztikája állandó árammal tölt a töltési végfeszültségig, majd lekapcsolja a töltő áramot, és a továbbiakban csepptöltésre kapcsol. A hőmérséklet érzékelő pedig korlátozza a töltőáramot, az akku, és a külső hőmérsékletnek megfelelően.
Tehát az igazi, a két módszer kombinációja, mert mindkettőnek vannak hátrányai.
Az első nem tartja állandó éréken a töltőáramot csak korlátozza, mikor már "baj van". Teljesen kisütött akku rákapcsolásakor ellenőrizhetetlen nagy áram folyhat, míg el nem kezd melegedni az akku.
A második állandó árammal tölt ugyan, de nem veszi figyelembe az akku hőmérsékletét, ugyanis nagyobb külső hőmérséklet esetén illik a töltő áramot csökkenteni, de ez a kisebbik gond.
Következő: »»   33 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem